• 927
    sabah sabah yatakta uzanırken sözlükte görüp tribe girdiğim sistem;

    bir kule santrafor bir hemen hemen pırpır forvet ile oynananı sizi çocukluğunuza, geçmişe götürür.

    gelin ben de sizi götüreyim;

    (bkz: kluivert - saviola)

    (bkz: jan kohler - ewerthon)

    (bkz: andy cole - dwight yorke)

    (bkz: hakan şükür - arif erdem)

    (bkz: kovacevic - nihat)

    (bkz: heskey - owen)

    (bkz: adriano - obafemi martins)

    (bkz: batistuta - cassano)
  • 929
    biraz demode olan dizilim.
    futbolda artık dizilimler pek önemli değildir. sahayı nasıl kullandığınız, oyıncularınızın nasıl alan ve adam paylaştığı önemlidir. sol bek oyuncusu sağ köşe noktasına yakın bölgede pres yapmak durumunda da kalabilir, sağ forvetiniz geriye koşup kendi sol kanadınızda geçiş savunması da yapabilir.
    4-4-2 biz galatasaraylıların gönlünde ayrı bir yeri olan dizilimdir ancak 4 tane merkez orta saha ile oynanıyor olduğundan, kanat-forvet oyuncularının suriyelilerden hızlı çoğaldığı günümüzde pek de uygulanabilir bir diziliş gibi durmuyor. 4-4-2 ile 2022-23 sezonunun son maçında fenerbahçe gibi zayıf orta sahaya sahip takıma karşı etkili olabildik.
    velhasıl kelam, tadı bir başka olsa da eskisi gibi uygulanabilmesi zordur. yine de denenebilir tabii.
  • 931
    demode denilen oynaması zor denilen ama 2000 veya 2012 takımını izlemiş her galatasaraylının gizli rüyası taktik. oynanması zor olduğunu kabul ediyorum fakat oynanmasının zor olmasının sebebi eskisi gibi futbolun forvetler üzerinden oynanmamasını görüyorum. şu dönemde en üst seviye oyuncular genel olarak ya kanat forvet ya da serbest 8 gibi oynadığı için tercih edilmiyor. uygun oyuncularla hala oynanabilir( 2021 fransa ligi şampiyonu lille) yalnız şu an ki takım yapılanmamızda oynanmasını çok zor olarak görüyorum. topla veya topsuz çok fazla alan kat eden oyuncuya sahip olunması gereken bir sistem ve bizim oyuncularımız bu dinamizme sahip değil. başka bir bahara kaldı bizim hayaller.
  • 932
    dunyada 2li forvet oynamayi altyapida ogrenmis santrafor kalmamistir muhtemelen. ayrica ikinci forvetin de cok spesifik ozellikleri olmasi gerekiyor.
    kanatlarin iyisini de bulmak ayni sebepten cok zor. 2li ortasahada hucum ozellikli kullansan savunmada sikinti olur, kullanmasan topu 3. bolgeye tasiyamazsin. hizli hucuma hic uygun bir taktik de degil surekli topa sahip olmayi gerektiriyor. kisacasi 30 sene oncenin taktigi.
  • 933
    icardi gibi bir 9 numara ile bal gibi oynanabilecek diziliştir.

    mevcut galatasaray kadrosuna baktığımızda kerem, yunus gibi merkeze kayabilen kanat oyuncuları, torreira ve sergio gibi çift yönlü orta saha oyuncuları mevcut. paredes gibi bu sistemin en banko adamlarının birinin transferi konuşuluyor.

    kısacası icardi transferini yapıp yanına da zaniolo'yu koyarak harika bir 4-4-2 kurgusu yapabiliriz.

    muslera

    boey (debois) - nelsson - abdulkerim - transfer

    yunus - torreira - oliveira( transfer) - kerem

    zaniolo - icardi

    hiç fena olmaz hani.
  • 935
    geçen sezon * belirli dönemlerde oynadığımız diziliştir. okan hoca da içerdeki alanya maçıyla birlikte sistemin oturduğunu, mertensi daha önde ikinci forvet olarak oynatmaya çalıştığını söylemiştir. yani okan hocanın galatasaray'ı zaten 4-4-2'yi farklı geçişlerle oynuyor, maç önü dizilişin 4-2-3-1 olarak ekrana yansıtılması bunu değiştirmiyor.
  • 936
    bir yere gittiği veya eskidiği yok. top takımdayken ve ofansif oynadığınız dakikalarda 4-3-3 içinde de çok sık gördüğünüz bir dizilim. yalnızca top takımdayken değil, savunmada pres oyununda da bu formasyona girildiği sık olur ki rakip 4'lü savunmayı birebir karşılayabilesin. özellikle top bizdeyken bu sezon bizde de sıkca bu formasyona yakın bir oyun oynandı. mertens bir orta sahadan çok yardımcı forvet rolünü üstlendi özellikle de son haftalarda. kanatlarımız genelde asimetrik olduğu için tam anlamıyla 4-4-2 gibi gözükmedi, rashica daha defansa katkılı bir oyun oynarken kerem daha ofansif idi.

    bu tartışmaya yol açan şey aslında artık futbolda dizilim veya formasyon tabirinin kalmamış olması. artık mühim olan savunmada şu kadar orta sahada ve hücumda şu kadar adam oynamak değil, birer birer kimin hangi rolde oynadığı ve bu da top sendeyken ve rakipteyken diye ikiye ayrılmayı bırakın, geçiş hücumunda ayrı, set hücumunda ayrı ve savunurken de keza aynı şekilde ayrılabiliyor. yani oturup tartışılmasını doğru bulmuyorum. hayran olunan şey, iki adet merkezde oynayan golcünün kadroda bulunması ise özet ile, biz bunu zaten sezon boyu yaptık *.

    artık dizilimlerin bir öneminin kalmaması da beni biraz endişelendiriyor, takımlar çok büyük oranda fiziksel gücünü ön plana çıkaran bir oyun tercih ederek daha akıcı oynadığı için oyunun taktiksel tarafı arka planda kalıyor. yakında nba'de olduğu gibi, bam güm herkesin fast break'e çıktığı, dizilişin, taktiğin, teknik adamlığının öneminin kalmadığı, %90'ının fizik güç olduğu bir futbol görebiliriz yakın zamanda.

    böyle değişimler tarihte savaş meydanlarında da çok sık görülmüş. mesela 1. dünya savaşında aşırı statik ve taktiksel ve savunmaya dayalı bir siper savaşı yaygınken 2. dünya savaşında tam aksine bambaşka, hızlı ve dinamik bir yıldırım harekatı revaçta olmuş. sonra onun da eksileri çözülünce o da tarihe gömülmüş vs. vs. dolayısı ile bu böyle gider. dizilişlere takılmamak lazım fakat takılıyorsanız da 4-4-2'yi yakında çok daha sık olarak duyabiliriz. ama her zaman 1. ve 2. santrafor tanımı olur ve birisi daha geride veya daha geniş alanda oynar, çünkü sahadaki en kritik şey alanı paylaşabilmek, tek bir noktaya herkesi yığamazsınız.
  • 937
    sistemlerle alakalı çok ezbere yorumlar yapılıyor.

    4-4-2 olmaz. neden? çok eskide kaldı. hayır 4-2-3-1 ile avrupa şampiyonu falan olduk da haberimiz mi yok. 4-2-3-1 ile ligi 13. bitirdik. aynı 4-2-3-1 ile şampiyon da olduk.

    sistemlere kafayı takmayı bırakmamız gerekiyor. iyi bir oyuncu grubu ile her sistemi oynarsınız. elinizde yeterli bir kadro yoksa işletebileceğiniz hiçbir sistem de yoktur. şu an dünyada takımların büyük çoğunluğu 4-2-3-1 ve 4-3-3 oynuyor. bu sistemlerle her sene yüzlerce takım küme düşüyor, yüzlercesi başarılı olamıyor. "ilk" mesele hiçbir zaman sistem değildir. ilk mesele dinamik, tempolu, mücade edebilen ve yetenekli bir kadro kurmadır. bu meseleyi hallettikten sonra sistem işi teknik direktörün fantezi dünyasıdır artık. bir futbol takımının başarısının yüzde 90'ı kurulan kadroya bağlıdır. kalan yüzde 10 da herkesin sayfalarca kafa yorduğu diğer şeylerdir. asıl mevzuyu gözden kaçırmamak gerekir. bir takım kadroyu kurarken şampiyon olur.
  • 939
    okan buruk'un sevdiği diziliştir.
    hocanın oynatmak istediği oyunda esas önemli olan ikinci forvetten ziyade kanat oyuncuları önem kazanır. kanatlarda oynayan oyuncuların kanat forvetten ziyade içeri girebilen, orta saha özellikli oyunculardan oluşması ve oyun kurabilmeleri istenir.
    daha önceden örnek vermek gerekirse okan buruk - 5 numara; engin baytar - emre çolak ikilileri gibi.

    lakin mevcut kadroda direkt ilk 11 diyeceğimiz oyuncular içinde bunu oynayabilecek tek isim kerem aktürkoğlu. sağ kanattaki isimler içerisinde yalnızca yunus akgün bu katkıyı verebilir. ama onun bir türlü istenilen performansı gösteremediği malum. rashica yeniden alınırsa bu rol için ideal olabilir.
    ama bu sefer de orta ikilide bir türk oyuncu oynatma zorunluluğu doğacaktır.
  • 941
    maçlara 4-2-3-1 çıksak bile sahaya yayılımda zaten kullandığımız diziliş.
    mertens ikinci forvet oynadı 2022-23 sezonunda, ilk haftalar haricinde geriye gelmedi, ileride bağlantıyı sağlayan forvet olarak oynadı.
    mesele hangi dizilişle oynadığımız değildir, 10 numarada ya da forvet hattında bu bağlantıyı sağlayan oyuncuların olmasıdır. zaniolo bizde net kanat olarak oynamıyor misal, bildiğiniz ikinci forvet olarak oynuyor. icardi de santrfor olmasına rağmen bu bağlantı işini iyi yapan bir oyuncu. okan buruk oyun planını da buna göre yapacaktır.
  • 942
    galatasaray'ın 23/24 sezonunda sahaya ağırlıklı olarak yayılma şekli bu olur diye düşünüyorum. simone atletico'su misali. zira eldeki hücum oyuncuları tam olarak bu profilde. buradan da gelecek orta alan transferlerinin güçlü ve dinamik oyuncular olacağı ön görüsüne ulaşabiliriz. biri scout transferi olmak üzere 2 oyuncu alacağımızı düşünüyorum. ayrıca torreira ve berkan var elimizde.

    oliveira ve mertens ayrılabilir bu senaryoda. en azından ayrılmaları galatasaray tarafında sıkıntı yaratmaz. gerisi oyuncuların seçimi...

    galatasaray'ın türkiye'de yerli sorunu yaşayacağını hiç sanmıyorum ve hatta barış alper yılmaz'ın da patlama yapacağını düşünüyorum. hem sağda hem de forvet ikilisinde yer bulacaktır.

    ligde bol bol yerli kaleci kullanırız. ayrıca defansta kaan, emin bayram, abülkadir ve kazımcan türkiye sınırlarındaki her takımda 11 başlayacak kalitede oyuncular.

    ama işte o orta saha transferleri çok önemli. hakemlerin durduramayacağı kaliteye ulaşabiliriz.
  • 943
    23/24 sezonunda bizim için iyice ön plana çıkan şablon. zaha transferinden sonra angelino transferi de gözümde tekrar büyüdü zira angelino, takım geriden oyun kurarken sol iç orta sahaya kaymaya alışkın bir oyuncu. kerem bek gibi solda çizgiye yakın oynayacak zaha sola deplase olacak abdülkerim geçen yıl yaptığı gibi sol bekinin arkasını toplayacak... teoride gayet mantıklı ama pratikte işlerlik kazanması için torreira'nın yanına gelecek oyuncu artık kritik önemde. doğru oyuncu seçilemezse belli bir noktadan sonra 4-2-3-1'e dönüş kaçınılmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın