• 23
    2019 2020 sezonunun en önemli sorunu. geri 4'lü ve nzonzi geride paslaşıyor. ileri 4'lü çizgi halinde ve önlerinde de falcao ile top oraya gelsin diye bekliyorlar. eğer 40 metrelik falan dikine bir pas atılamazsa top ileri gitmiyor.

    top ileri gittiğinde kaptırılırsa ani bir tepki verilemediğinden geri alinamiyor ya da rakip yavaslatilamiyor. ve rakip kontrayla geri 4'lü ve nzonzi' in üzerine açık alanda yardırarak geliyor.

    maçların ilk yarılarını bu şekilde heba ediyoruz.

    edit: ilk yarı olur da gol bulursak ikinci yarıları da bu şekilde heba ediyoruz.
  • 77
    20 sene sonra kadıköy’deki seriyi bitiren, ligin ikinci yarısı pandemiye kadar ve pandemi sonrası başakşehir maçında galatasaray’ın ligin çok üzerinde futbol oynamasını sağlayan diziliştir.

    bana kalırsa fatih terim’in 2011-2012’den beri bulduğu en iyi ve dominant oyundur. seri’yi elde tutabilirsek 6 numarada bu sistem ile gidebileceğimizi düşünüyorum çünkü oyuncu tanımları çok net bu sistemde.

    bir hızlı bir ayağı top yapan kanat, bir bekin hücumcu bir bekin iyi oyun kuran, stoperlerden biri kuvvetli hızlı birinin ayağı top yapan ve dinamik 2 sekiz numara ile rakibe baskı yapacak takımı kurabiliriz rahatlıkla. transferleri buna göre yapsak yeterli.
  • 104
    geçen sezon * herkesin salladığı ancak bu sezon* kimsenin başlığına uğramadığı diziliş. dünyada bizim taraftar dışında bir dizilişe düşman olan başka bir grup var mıdır acaba merak ediyorum.*

    ayrıca galatasaray futbol takımı aslında 4-1-4-1 değil 4-3-3 oynamaktadır. bunu hocanın elindeki taktik kağıtlarından, arda'nın ''fatih hoca 433 ü kanatsız oynatıyor'' açıklamasından ve son olarak taylan'ın derbi öncesi* yaptığı paylaşımdan anlayabilirsiniz.
  • 28
    hocayi anlamakta gucluk cekmeme sebep olan sistem.

    takimin yas ortalamasi 25 olur, butun oyuncular da bonservisiyle alinmis olur, gerekirse 2 sene sampiyon olmam; ama sonrasinda galatasaray'i avrupa'da ilk 16 takim arasinda kalici olacak sekilde bir sistem dizayn ediyorum dersin, anlarim.

    ama kiralik oyuncularla, her sene nerdeyse bastan takim kurman gereken bir ortamda, en az 1-2 sene ayni oyuncularla pratik yapilmasi gereken bir sistem uzerinde bu kadar inat edilmesinile anlam veremiyorum.

    13 eylül 2019 galatasaray kasımpaşa maçı'nda, stoperinde veysel olan takima karsi pozisyonumuz yok yahu.

    gor artik hocam bunlari ve su inadindan vazgec.
  • 106
    top rakipteyken veya hücuma başlarken en rahat pozisyon alınabilen sistemlerden en efektif olanı. gedson fernandes, yedlin ve mustafa ile birlikte bu sistemde bir seviye daha atladı galatasaray. aynı anda hem kapanıp savunma yapabiliyor, tam tersi şekilde oyunu rakip kaleye en yakın şekliyle de zaman zaman izleyebiliyoruz.

    bekler ileri çıkınca 2-3-5, 3-4-3 gibi dizilişlere de diğer sistemlere oranla daha rahat dönüşebiliyor. fatih hoca "saha parselizasyonu, dominant santrfor modeli, beki maniple etmek, ofansif futbol kimliği" diyerek işaret ettiği ve transferler ile birlikte ifade ettiği "artık top rakipteyken de tehlikeli bir takımız" sözleriyle söylediği gibi aynı anda bir çok dizilişi içinde barındıran, dönüşebilen bir yapıya büründü takım üç transfer ile.

    gelen üç oyuncunun da göze çarpan ortak özelliği başka takımlarda gözlemlendiği kadarıyla oyun içerisinde çok etkili şekilde hem hücüm hem savunma anlamında mobilize olmaları ve orta saha mücadelesine verebilecekleri olumlu katkı. mustafa son iki maçtada bu anlamda olumlu sinyaller verdi. gedson fernandes kurnaz bir oyuncu. fiziksel, mücadeleci bir futboldan ziyade "beki maniple etmek" sözündeki kurnaz adam bence gedson. oyun içindeki bu diziliş değişimlerini iyi yapabileceğini hissettiriyor gerçekten ama ligimizde oynanan oyun atmosferi ve diziliş açısından nasıl bir futbol izleyeceğiz açıkçası heyecan verici.

    fikir vermesi açısından izlenebilir;
    https://www.youtube.com/watch?v=42Pa9hbC1dY
    https://www.youtube.com/watch?v=8XDYidqK9mY
  • 76
    "insanity is the doing same thing over and over again, but expecting different results". (delilik aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar beklemektir.)

    ben 2019-2020 ilk sezonundaki futbol yerine arka sokaklar izlemeyi tercih ederim. hocanın kendi bileceği iş, bizlere rezil bir ilk yari verip sağa sola puanları dağıtırsa sonra burada kimse "8 şampiyonluğu var" diye savunmasin. bu sene galatasaray futbol takımınin şampiyon olamamasinin %60'i ilk yaridaki rezil ötesi futbolun sonucudur.
    yok bize farklı futbol izletirse bir bildiği var deriz de olmazsa "papaz her gün pilav yemez".
  • 5
    2017-2018 sezonunda, kalırsa igor tudor'un deneyeceği belli olan diziliş.

    eldeki kadroyla kabaca:

    -------------muslera--------------
    mariano-maicon-serdar-linnes
    ------------fernando--------------
    feghouli-ndiaye-belhanda-garry
    --------------gomis---------------

    şeklinde sahaya diziliriz. bu dizilişin beklentisi: forvet arkası dörtlünün sürekli mobilize olması, pres yapması, belhanda-ndiaye ikilisinin bol bol ileri geri giderek orta saha ve hücum arasında köprü kurması, fernando'nun ise hem kesici hem oyun kurucu olması yönünde olur.

    konuyu tudor'a sıkıştırıp kalmaz ve isimlerden bağımsız konuşursak; kağıt üzerinde bu oyuncularla ilgi çekici bi diziliş ama istediğimiz oyunu görebilecek fizik ve teknik kapasitede miyiz görmek lazım. inşallah olur ve eldekilerle oynanabilecek en keyifli futbolu izleriz.

    bu dizilişin en güzel tarafı ise selçuk inan'a yerinin olmaması. selçuk forvet arkası ikilinin rolünü asla yapamayacaktır. burada yapabileceği tek rol, baskı açısından rahat olduğumuz maçlarda savunma önüne geçip regista dediğimiz role bürünerek geriden oyun kurmak. ancak selçuk böyle olmaya devam ettikçe bu görevi gökay güney bile ondan iyi yapar.

    tahminimce orta saha oyuncuları ve yedekleri şu şekilde olacak:

    fernando(selçuk)

    ndiaye(tolga) - belhanda(atalay)
  • 13
    23 aralık 2018 galatasaray sivasspor maçı’nda galatasaray’ın sahaya dizildiği taktik.

    4-1-4-1 sistemi 4-4-2 den evrilmiş bir diziliştir, 4-2-3-1 sistemine göre daha defansif zaafları olan bir diziliştir, hem 4-4-2de hemde 4-2-3-1 de defans bloğunun önünde 2 defansif oyuncu olur, bu sistemde tek defansif oyuncu vardır.

    4-4-2 ‘ye göre avantajı blok sayısı 4’e çıkararak rakibin bir bloğu ekarte ettiğinde kaleye daha yakın bir veya iki blok daha bulunabilir.

    bu sistemde 4-4-2 deki 1 santrafor ön liberoya kaydırılır böylece orta alandaki 4’lü daha özgür oynayabilir.

    arka dörtlüdeki merkez stoperler defansif anlamda bireysel yetenekli futbolcular olmalı ve ayağı iyi oyuncular olmalı, çünkü önlerinde 2 değil 1 defansif ortasaha olacak. bu anlamda ayağına hakim ozan ve maicon doğru tercih.

    takım atağa kalktığında kanat bekleriniz ileri çıkacak ve geniş alanda oynamalılar, bunun için çift ciğerli oyunculara ihtiyaç var, mariano ve ömer buna uygun olmadığına göre nagatomo ve linnes kullanılmalı. kanat bekler ileri çıktığında holding midfielder’iniz yani ön liberonuz da pas trafiği için ileri çıkmalı kontra atak ya da atak yediğinizde kanat bekler hızla geri gelmeli ön liberonuz iki merkez stoperin arasına girmelidir, bir anlamda 5’li defans hattı oluşturulmalıdır.

    holding midfielder için tek uygun isim fernando, ayağına hakim ancak mücadele eksik, burası için örnek vermek gerekirse kusursuz isim melo’dur. bu mevkide oynayan oyuncu bu sistemin kilit oyuncusudur, oyun kurucu olarak defanstan aldığı topları kısa paslarla merkez ortasaha oyuncularına ya da uzun pasla forvet oyuncusuna atabilmelidir, eğer markaj yiyorsa ölü alana çekilmeli merkez ortasaha oyuncularının daha boş alan bulmasını sağlamalıdır, kanat bekler ileri çıktığında gerektiğinde ileri çıkmayıp defansı üçlemelidir.

    merkez ortasaha oyuncularının biri 8 diğeri 10 numara olmalı. galatasaray bu düzende n’diaye 8 belhanda 8,5 oynamıştır. 10 numara defansın arasına koşu yaparak stoperin birini kendine çekmeli ve santraforun diğer stoperle birebir kalması için alan yaratmalıdır, bir nevi halfspace oluşturmalıdır. kanat bekleriniz atağa kalktığında oyun geniş alana yayılacak ve merkez ortasahalarınız cezasahasına boş alan bulup koşular yapacaktır. belhanda zaman zaman bunu denedi ve erenin pas geçip! onyekuru’nun attığı golde asist yaptı.

    kanat oyuncularınız’ın en az biri ayağına hakim kafasını kaldırıp pas atabilecek oyuncu olmalı ki buna uygun isim feghouli, diğeri hızlı kontraatağa çıkacak defansa yardıma gelecek hareketli oyuncu olmalı onyekuru ve rodriguez gibi.

    bu sistemdeki santraforunuz ya false 9 olmalı ya da bitirici forvet olmalı eren olmamalı. cezasahası içerisine koşular yaparak ( kanat bek ve sol veya sağ atoper arasına )stoperlerin pozisyon almalarını engellemeli ve merkez ortasahalara boşluklar yaratmalıdır.

    bu sistemde takım presi çok önemlidir rakip ilk pası yaptığında boş alan bırakılmamalı rakip hataya zorlanmalıdır.

    yazımın başında da söylediğim gibi bu sistem defansif zaaflara yol açabilir, 23 aralık galatasaray sivasspor maçı’nda bloklar arasındaki zaaflardan dolayı ( özellikle fernando ) defans arkasına atılan her pasta robinho bomboş kaldı ve affetmedi.
  • 118
    yani 4 senedir bunu oynuyoruz. her türlü kupada nerden baksan 200’e yakın maça çıkmışız. skordan bağımsız kaç tane maçta; vay be ne top oynadık diyebiliriz?

    fernando, ndiaye, belhanda, tolga, nzonzi, seri, lemina, taylan, emre akbaba, etebo, gedson fernandes, feghouli, emre kılınç, arda, ömer bayram gibi orta saha havuzu oluştu.

    yani şu adamlar şampiyonlar ligini geçtik; en azından rizespordan, hatayspordan, göztepeden bilmem alanyaspordan orta sahayı nasıl teslim alamıyor bu süper sistemde peki?

    geçen sene 2019-2020 sezonunda pandemi arifesi sadece 3-4 maç ikili orta saha yan yana oynatıp emre akbaba’yı forvet arkası oynattık. gayet de pozisyonu bol, derli toplu birkaç maç izledik. skor da aldık. ama baktık hop fatih hoca yine bu sisteme dönmüş ortada bir olumsuzluk yokken.

    bu ligin basit kuralları var, 4-1-4-1 ve türevlerini izlemek isteyen 11 tane a sınıf oyuncuya sahip liverpool’u, man city’i izlesin.

    elalem berkan emir’le, erzurumsporlu osman çelik’le kök söktürüyor bize. bir sene mahmut tekdemir şampiyonluğa gidiyor, öbür sene 40 yaşındaki atiba şampiyonluğa gidiyor, hala sorunun oyuncularımızın yetersizliğinden sebep olduğu düşünülüyor.

    bu sistem ayağımıza bir pranga. kurtulduğumuz gün futbol oynamaya başlayacağımız gün olacak.
  • 103
    marcao, omar, emre kılınç, feghouli, arda yokken bari sadece 3 puan için bir maçlığına bile olsa fatih terim'in vazgeçmediği diziliş.

    (bkz: 5 ocak 2021 konyaspor galatasaray maçı)

    daha önce marcao yokken luyindama-donk ikilisinin halini de mi görmedi acaba yine aynı tandemle ve dizilişle çıktı?

    ne var yani bir maçlığına farklı oynasak? 21 kişilik kadroyu bile tamamlayamadan gidilen deplasmanda nedir bu ısrar? türkiye'de ligin şartları belli.

    ayrıca diyelim ki bu ısrarla uzun vadede şampiyon olduk. avrupa'da başarı sağlayabilecek miyiz? yeri geliyor bu oyunu en iyi oynayan adamlar bile yedikleri pres yüzünden çıkamıyor. ayrıca marcao'ya, taylan'a, emre kılınç'a teklif gelse ve yurt dışına gitseler biz bu oyunu kimlerle oynamaya devam edeceğiz? neden sürdürülebilir olması zor bir sistemde ısrar ediliyor?
  • 45
    çizgi oyuncularının belli bir kalitede olmalarına rağmen yaş ortalamaları 32 olan tempo ve dikine gitme meziyetleri yok olmuş oyun karakterleri değişmiş; mariano, nagatomo, babel ve feghouli olan bir takımın bu oyun düzeninde iyi top oynaması imkansız.

    bu gerçeği babasının maçını izlemeye giden küçük bir çocuk bile o futbol bilgisiyle anlar idrak eder. türkiye’nin en başarılı teknik direktörünün bunu hala görememesi gerçekten yıprattı artık.
  • 100
    kaliteli bir kadroyla oldukça efektif olduğunu düşündüğüm bir diziliş ama işte herkes beluga havyarı, kobe bifteği, kaz ciğeri yemiyor, yiyemez.

    4-1-4-1 özellikle rakibi karşılarken beklerin stoperlere daha yakın durarak enine boy kısalttığı ve kanatların defansa katkısının iyi olduğu bir durumda çok efektif bir diziliş. efor harcanması konusunda da kolaylık sağlıyor.

    keza hücumda da 2 5 1 veya 2 3 3 formasyonlarına dönüşüp rakip sahada dominasyon kurmak için de çok mantıklı. bu dizilişin imkan sağladığı hücum varyasyonlarını saymaya gerek yok.

    ama işte bu sistem gerçekten çarkların oldukça kaliteli olması gereken, birbirine aşırı bağlı elemanlardan oluşan bir sistem.

    beklerinizin hücum yetisinin yüksek olduğu kadar defansif meziyetleri de iyi olacak. forvetiniz yeri gelecek alan açacak, yeri gelecek topu alıp gidecek, yeri gelecek hucumda topu ilk alan olacak. kanat forvetler hızlı olduğu kadar ihtiyaç halinde bire birde adam geçme yetisine sahip olacak, defansif katkıları yadsınamayacak kadar çalışkan olacak. orta saha oyuncuları alan tutmayı, pozisyon almayı bilecek; yeri gelecek amelelik yapacak, topa dokunamasa dahi bir o kaleye bir bu kaleye koşacak. kısaca bu dizilişin oynayacağı futbol harika ama bu futbolu oynayabilmek için her oyuncunuzun birçok şeyi başarılı bir şekilde yapabiliyor olması gerek. yani bu sistem sabah portakal suyunu yudumlayıp acil toplantıya gitmem lazım diyenlerin, en sevdiğim meyve densuke karpuzu diyenlerin, kobe bifteğini az pişmiş severim diyenlerin kurabileceği bir sistem; bizim değil, en azından şimdilik.

    peki galatasaray ve galatasaray taraftarı olarak biz kimiz? biz urfa kebap severiz; yeri gelir atletle mangal yaparız. biz lahmacunu severiz; şefim sana zahmet çıtır olsun deriz. biz sarma severiz; kalem gibi sarılmış. biz diyarbakır ciğerini severiz; ne güzel baharatlanmış be deriz. biz kuru fasulye pilav severiz; yanına soğan isteriz. hiçbiri de beluga havyarından kaz ciğerinden geri kalmaz. bizim ağız tadımız budur. gidin süleymaniye'ye kuru-pilav 25 tl, gidin diyarbakır'a ciğer 25 tl, gidin şanlıurfa'ya kebap 25 tl. ne gerek var 1200 dolarlık kobe bifteğine, 1000 dolarlık karpuza...

    4-1-4-1 bize uygun değil; keşke olsa. ama işte diyorum ya biz sabah kahvaltısını portakal suyu ile değil yürek yakan poğaça ile geçiştiren, kaz değil kuzu ciğerini arayan, eti şişte seven bir milletiz.

    şefim iyisi mi sen bize oradan bir 4-4-2 bir 4-2-3-1 bir 4-2-2-2 ne bileyim bize uygun olan bir şey ver işte! yanında da soğan olsun!
App Store'dan indirin Google Play'den alın