• 53
    formattan ve puan durumundan biraz bahsederek amme hizmeti yapmaya gerek duyduğum turnuva.

    şimdi öncelikle avrupa'dan 13 takım katılacak. bu 13 takım şu şekilde belirleniyor.

    9 grubun 1.'leri direk katılıyor.

    9 grubun 2.'leri arasında bir puan durumu oluşturuluyor ve puan durumuna göre en kötü olan takım eleniyor. bu puan durumu oluşturulurken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. 9 gruptan bir tanesi 5 takımlı olduğu için adil olması açısından diğer 8 tane 6 takımlı grubun ikincilerinin puanı ve averajından grubun son takımla oynadığı maçlar çıkarılıyor. (örn: biz grubu ikinci bitirdik, en iyi ikincilerin belirleneceği puan durumuna andorra maçlarımız çıkarılmış bir şekilde sahip olduğumuz puan ve averaj ile dahil olacağız)

    şu anki en iyi ikinciler puan durumuna göre grubunda 2. olan norveç dışarıda görünüyor. tabi ki daha oynanacak 3 maç var. önceki dünya kupası elemelerinde ne tesadüftür ki yine norveç en iyi ikinciler puan durumunda toplamda 10 puanla dışarıda kalmış. norveç şu anda grubunda 11 puana sahip. sonuncu takımdan 6 puan almış. bu 6 puan çıkarılınca geriye 5 puanı kalıyor. geri kalan 3 maçı kazansa toplamda 14 puanı alıyor ama bence 3'ünü kazanması çok zor.

    milli takımın son 3 maçını kazandığını farz edelim. şu anda puanımız andorra maçlarını çıkarınca 4 oluyor. 9 puan daha ekleyelim 13 olur. norveç'in geri kalan maçlarda 1 beraberlik alması durumunda bizim altımızda kalacak. niye hep norveç'ten örnek veriyorum? çünkü şu anda en iyi 2.ler sıralamasında 9. sırada ve grup ikinciliği için izlanda ve arnavutluk ile çekişiyor. sanki o grubu norveç 2. tamamlar gibi geliyor. tabi bir sürpriz olmazsa.

    en iyi ikinciler sıralaması için bu linkteki puan durumunda en alt bölümde bakabilirsiniz.

    http://www.canliskor.com/...b5Fzk/#table;overall

    şimdi bizim takımın durumuna gelelim.

    grupta 10 puanla 4. sıradayız an itibariyle. ama averajımız +5. romanya'nın averajı ise +3. salı günü romanyayı yenmemiz durumunda bizim averajımız artacak romanya'nınki ise düşecek. farz edelim ki 1 farkla galip geldik. bizim averajımız +6 olurken romanya +2'ye gerileyecek. bizim romanya'yı yenmemiz durumunda macarların da hollanda deplasmanında galip gelemeyeceğini düşünürsek 2. sıraya yükselmiş olacağız.

    romanya ile aramızda 4 gol averajı fark olacak. romanya'nın son 2 maçı içerde estonya ve deplasmanda andorra maçları. 2'sini de kazanmaları çok yüksek ihtimal. ne kadar farklı galip gelecekleri çok ama çok önemli. bu farklar bu iki takım arasındaki sıralamayı belirleyecek.

    tabi bunların hepsini bizim romanya'yı yenmemiz durumunda ve bizim estonya ile hollanda'yı, romanya'nın da estonya ile andorra'yı yenme ihtimalleri düşünerek yazdım. olur da iki takımdan biri herhangi bir maçta puan kaybedecek olursa zaten hesaplar çok daha net olur.

    bizim takımın kalan 3 maçı kazanması şart. bu kesin. romanya'yı deplasmanda yendik mi kendi göbek bağımızı kendimiz keseriz. en kötü ihtimalle estonya ve hollanda'yı 1'er farkla yensek en kötü +8 averajımız olur. o zaman da romanya'nın andorra'ya gol yağdırmamasını bekleyeceğiz.

    romanya'nın macaristan'ı yenmesi iyi oldu da 3 fark çok çok kötü oldu. hollanda, romanya ile oynadığı maçları 4-0 ve 4-1 kazandı. bu maçlar daha makul skorlarla bitseydi zaten çoktan havluyu atmıştık. sadece bu 2 maçtan -7 averaj yemiş adamlar.

    neyse salı günü her şey belli olacak.

    not: yanlışım varsa uyarın beraber düzeltelim.
  • 57
    katılıp katılamayacağı bile belli olmayan bir milli takım sebebiyle, galatasaray taraftarı olarak uğruna(!) dünya üzerindeki milyarlarca insandan çok çok daha fazla bedel ödediğimiz lanet olası turnuva. saat farkı ve illa ki şifreli yayın sebebiyle maçları televizyondan bile izleyemeyecek olmamıza rağmen bu kadar büyük bir bedeli körü körüne ödemiş olmak insanın kendisini düpedüz salak gibi hissetmesini sağlamaktadır.

    bu kupayı değil türkiye kazansa, bütün brezilya'yı üstümüze yapsanız yine de iflah olmayız be allahsızlar...
  • 63
    katılmaya hak kazanan ve önümüzdeki günlerde hak kazanması muhtemel ülkeler sırayla;

    avrupa: almanya, belçika, bosna-hersek, hollanda, rusya, ingiltere, ispanya, isviçre, italya ile portekiz-isveç eşleşmesinin galibi, ukrayna-fransa eşleşmesinin galibi, yunanistan-romanya eşleşmesinin galibi izlanda-hırvatistan eşleşmesinin galibi.

    asya: avustralya, güney kore, iran ve japonya

    kuzey amerika: amerika birleşik devletleri, honduras ve kosta rika

    güney amerika: arjantin, brezilya, ekvador, kolombiya ve şili

    afrika: fildişi sahili-senegal eşleşmesinin galibi, etiyopya-nijerya eşleşmesinin galibi, tunus-kamerun eşleşmesinin galibi, gana-mısır eşleşmesinin galibi ve burkina faso-cezayir eşleşmesinin galibi.

    kıtalar arası play-off'lardan gelecek olan ülkeler: ürdün-uruguay eşleşmesinin galibi ve meksika-yeni zelanda eşleşmesinin galibi.
  • 64
    turnuvaya katılacak takımların forma sağlayıcıları şu şekilde.

    adidas: arjantin, kolombiya, almanya, japonya, meksika, nijerya, rusya, ispanya
    nike: avustralya, brezilya, hırvatistan, ingiltere, fransa, yunanistan, hollanda, portekiz, güney kore, amerika birleşik devletleri
    puma: cezayir, kamerun, şili, gana, fildişi sahilleri, italya, isviçre, uruguay
  • 65
    grup kuraları öncesinde torbalar belli olmuştur.

    1.torba: brezilya (11), ispanya (1), almanya (2), arjantin (3), kolombiya (4), belçika (5), uruguay (6), isviçre (7)

    2.torba: hollanda (8), italya (9), ingiltere (10), portekiz (14) ,yunanistan (15), bosna-hersek (16), hırvatistan (18), rusya (19)

    3.torba: şili (12), fildişi sahili (17), fransa (21), ekvador (22), gana (23), cezayir (32), nijerya (33), kamerun (59)

    4.torba: abd (13), meksika (24), kostarika (31) , honduras (34), japonya (44), iran (49), güney kore (56) ,avustralya (57)

    edit: çeşitli haber ve spor siteleri fifa sıralamasına göre bu torbaları oluşturmuş, fakat fifa resmi sitesinde böyle bir gruplandırma şimdilik yok. fifa sıralama hakkında güncellemesini 17 ekim 2013 tarihinde yapmış, yenisi 28 kasım 2013'te yapılacak diye not düşülmüş. yeni sıralama sonrası torbalarda değişiklikler belki olabilir. ülkelerin yanında bulunan sayılar güncel * fifa sıralamasındaki yerini göstermektedir.

    fifa ülkeler sıralaması için kaynak: http://gss.gs/cNB
  • 69
    yıllardır fifa'nın, uefa'nın ve iffhs'nin takımlar dünya sıralamasını bir garip bulanlardanım. puanlama sisteminden dolayı değişik şeyler ortaya çıkıyor hep. bir dönem israil milli futbol takımı hep üst sıralarda olurdu mesela. veya iffhs'nin kulüpler sıralamasında ilk 5 veya 10'da independiente filan olurdu. tabi ki avrupayla sınırlı olmayacak bu sıralama ama işte göze bir garip gelirdi.

    bu turnuvada da torbalar dünya sıralamasına göre yapılmış. brezilya ev sahibi olduğu için muaf bu durumdan. zira sıralamada ilk 8'in dışında olmasına rağmen seribaşı. yeri gelmişken bunu da söyleyeyim. ev sahibi takımlara direkt katılma şansı veriliyor tamam da bu takımların seribaşı olmalarına karşıyım. brezilya hadi neyse de 2002'de japonya ve güney kore de seribaşı olmuştu... torbalar takımların dünya sıralamasındaki yerlerine göre yapılmış demiştik. yapılmış yapılmasına da isviçre ile kolombiya nasıl dünya sıralamasında bu kadar üstte anlamadım. kolombiya'ya baktım copa america'da filan da bir şey yapmamış. isviçre zaten gözümüzün önünde... fransa da 2006 dünya kupasında final oynadıktan sonra euro 2008 kura çekimlerine nasıl oluyorsa son torbadan katılıp* hollanda ve italya ile aynı gruba düşerek grupta sonuncu olup tabiri caizse yan basmıştı bir şeylere. valla dostlar benim bu puanlama sistemine kafam basmıyor dediğim gibi, bilmediğim bir şeyler var demek ki...

    neyse konuya gelelim:

    - yunanistan, euro 2004'ten sonra şampiyona veya eleme grubu farketmeksizin hiçbir grupta bir dünya deviyle eşleşmedi. hep hırvatistan, isviçre, türkiye gibi takımlar gruptaki en ciddi rakipleri oldu. bu mantıkla ilk torbadan kolombiya veya isviçre'yi çeker bunlar.

    - fransa; irlanda, türkiye ve ukrayna'nın ahından dolayı brezilya hollanda fransa meksika gibi bir gruba düşebilir. sonuçta bir ihtimal.

    - her turnuvada olduğu gibi bir tane çılgın bir grup olur, ona da yine fildişi düşer. gerisi yine dengeli gruplar olur. bakmayın ilk iki torbadaki takımlara. öyle 2-3 tane ölüm grubu olmaz bence.

    - paraguay'ın olmayışına üzüldüm. böyle bazı figürler vardır. 4 senede bir dünya kupalarında kendilerini gösterirler. beninli hakem vardı mesela: coffi codjia... veya bora milutinovic vardı teknik direktör. bunlar 4 senede bir ortaya çıkan tipler gibi gelirdi bana. paraguay milli futbol takımı da böyle. arada gelip renklendiriyor...

    - maç saatleriyle ilgili tam bir bilgim yok. bakmadım da... sadece geçen televizyonda maçların tsi 17:00 ile gece 03:00 arasında değişken saatlerde olacağı söylendi. bakıp bir daha yazmak lazım aslında ama hiç farketmez hiç farketmez! sonuçta gecenin bir yarısı kalkıp* sacramento - atlanta gibi maçları, sabah 8 buçukta 2002'de nijerya- arjantin maçını izlemiş nesiliz. dünya kupası hangi saatte olursa olsun, no problema!

    - afrika'da pek sürpriz yok. kara kıtanın en güçlü takımları yine showda. sanırım tek istisna 2006'ydı. angola, togo filan... ayrıca mısır'a değinmek isterim. bu takım son dönemlerde afrika uluslar kupası'nda baya başarılı olup dünya kupasına hasret. bir dengesizlik var.

    - son olarak emre tilev belarus'a gol attığımız için bir yerini yırtadursun geçen akşam bir haber geçti televizyonda. metin aynen şuydu: "türkiye, belarus'u 2-1 mağlup ederek yükselişini sürdürdü...". kanal değiştirdim. diğer kanalda belçika milli futbol takımı tanıtılıyordu...
  • 71
    artik lionel messi'nin de, cristiano ronaldo'nun da ayri ayri damga vurmalari gereken turnuva, beyefendilerin hayal edilen ve bir turlu gelmek bilmeyen efsane dunya kupasi performanslarini beklemekten biktik.

    2006 dunya kupasinda hanuz gelecek vaadeden iki yetenekli oyuncuyken turnuvaya damga vurup patlama yapacaklar diye bekliyorduk fakat ronaldo bol sure almasina ragmen haldir huldur kosmaktan oteye gidememis, yalnizca iran aglarini o da penaltidan olmak uzere sarsarken messi yedek kulubesinde takilan potansiyelli yildiz adayi kimligini asamamisti. yine de sonradan dahil oldugu sirbistan karadag macinda sembolik golunu atmisti. 6-0 biten musabakada bir de asist yapmisti kerata. turnuvada portekiz dorduncu oldu, arjantin ise ceyrek finalde elendi fakat ikisi de takimlari adina oyle aman aman bir fark yaratamadilar ve oynadiklari yerel ligleri domine etmeye kaldiklari yerden devam ettiler.

    2010 dunya kupasinda herkes hakli olarak "oo bu sefer kesin damga vuracaklar, cok pis olacak" moduna girdi fakat sonuc futbol izleyicileri acisindan yine husran oldu. ikisi de formunun zirvesinde ve her acidan ust duzey bir durumdaydi fakat ronaldo yalnizca 7-0'lik kuzey kore macinda skora dogrudan katki saglayabilmis, ensesinden garip bir sekilde sekip onune dusen topla, yani biraz da sansinin yardimiyla golunu atarken dorduncu golun asistini yapmisti. messi ise futbolculuk-teknik direktorluk kariyeri ayni gheorghi hagi'yi andiran diego maradona yuzunden koskoca zlatan ibrahimovic'i zorla sola kaydirip ileri uca gectigi ve cilgin attigi sezona ragmen cift forvetin arkasindaki klasik 10 numara gibi oynamak zorunda kalmis ve gol atamazken 4 asistle turnuvayi tamamlamisti. kuzey kore'nin herkes tarafindan rencide edilmesi disinda skor acisindan kit gecen olum grubundan sag salim cikan portekiz ikinci turda altin jenerasyonlu ispanya'ya gecilirken arjantin ise ceyrek finalde almanya karsisinda mundar oldu. dunya futbolunun zirvesindeki iki futbolcumuz yine elleri bos donduler. bu sefer de zor fikstur ve bazi taktiksel detaylar gibi sebepler iz birakmalarina mani oldu.

    2014 dunya kupasi yavas yavas yaklasiyor. ronaldo da messi de geride kalan 4 yilda yerlerinde saymayip daha da ileri gittiler ve belki de dunya futbol tarihinin ayni zaman zarfinda bu kadar uzun bir sure boyunca karsi karsiya gelmelerine taniklik ettigi en buyuk iki futbolcular haline geldiler. biri olmasa oteki falan demiyorum, bu turnuvada ikisinden de hayvani bir performans ve efsane goller bekliyorum. bunca yil kah sampiyonlar liginde, kah la liga'da kapistiklari yeter, bu efsanevi rekabete taniklik etmesi gereken tek bir turnuva kaldi, o da bu... portekiz ve arjantin bu ikisinin bol gol ve asistleriyle finale kadar yukselseler ne de guzel olur. sadece seyir zevki bakimindan... bize beklemekten baska bir sey dusmuyor fakat tarih itibariyle ronaldo costukca cosarken messi'nin once sakatligini atlatip kaldigi yerden devam etmesi ve turnuvaya kadar tam anlamiyla hazir hale gelmesi gerekecek.
  • 73
    dünya kupası maçlarında latin ve afrika ülkelerini , hikayesi olan oyuncu ve takımları desteklerim. gün itibari ile listem de hazır. tabi turnavaya daha çok var. mutlaka bu listeye girenler olacaktır.

    kolombiya : mondragon . 42 yaşında kaleyi korursa eski ve sevdiğimiz bir oyuncunun yanısıra yaşı itibari ile izlenmeye değer.

    uruguay : hem latin hemde kalecimiz muslera

    isviçre : eren derdiyok*

    hollanda : sneijder bay 10 numara

    yunanistan : komşu kontanjanından

    fildişi sahili : drogba

    kamerun : sahip olduğumuz iki el bombası stoperlerimiz

    meksika : giovani dos santos *
App Store'dan indirin Google Play'den alın