• 69
    yıllardır fifa'nın, uefa'nın ve iffhs'nin takımlar dünya sıralamasını bir garip bulanlardanım. puanlama sisteminden dolayı değişik şeyler ortaya çıkıyor hep. bir dönem israil milli futbol takımı hep üst sıralarda olurdu mesela. veya iffhs'nin kulüpler sıralamasında ilk 5 veya 10'da independiente filan olurdu. tabi ki avrupayla sınırlı olmayacak bu sıralama ama işte göze bir garip gelirdi.

    bu turnuvada da torbalar dünya sıralamasına göre yapılmış. brezilya ev sahibi olduğu için muaf bu durumdan. zira sıralamada ilk 8'in dışında olmasına rağmen seribaşı. yeri gelmişken bunu da söyleyeyim. ev sahibi takımlara direkt katılma şansı veriliyor tamam da bu takımların seribaşı olmalarına karşıyım. brezilya hadi neyse de 2002'de japonya ve güney kore de seribaşı olmuştu... torbalar takımların dünya sıralamasındaki yerlerine göre yapılmış demiştik. yapılmış yapılmasına da isviçre ile kolombiya nasıl dünya sıralamasında bu kadar üstte anlamadım. kolombiya'ya baktım copa america'da filan da bir şey yapmamış. isviçre zaten gözümüzün önünde... fransa da 2006 dünya kupasında final oynadıktan sonra euro 2008 kura çekimlerine nasıl oluyorsa son torbadan katılıp* hollanda ve italya ile aynı gruba düşerek grupta sonuncu olup tabiri caizse yan basmıştı bir şeylere. valla dostlar benim bu puanlama sistemine kafam basmıyor dediğim gibi, bilmediğim bir şeyler var demek ki...

    neyse konuya gelelim:

    - yunanistan, euro 2004'ten sonra şampiyona veya eleme grubu farketmeksizin hiçbir grupta bir dünya deviyle eşleşmedi. hep hırvatistan, isviçre, türkiye gibi takımlar gruptaki en ciddi rakipleri oldu. bu mantıkla ilk torbadan kolombiya veya isviçre'yi çeker bunlar.

    - fransa; irlanda, türkiye ve ukrayna'nın ahından dolayı brezilya hollanda fransa meksika gibi bir gruba düşebilir. sonuçta bir ihtimal.

    - her turnuvada olduğu gibi bir tane çılgın bir grup olur, ona da yine fildişi düşer. gerisi yine dengeli gruplar olur. bakmayın ilk iki torbadaki takımlara. öyle 2-3 tane ölüm grubu olmaz bence.

    - paraguay'ın olmayışına üzüldüm. böyle bazı figürler vardır. 4 senede bir dünya kupalarında kendilerini gösterirler. beninli hakem vardı mesela: coffi codjia... veya bora milutinovic vardı teknik direktör. bunlar 4 senede bir ortaya çıkan tipler gibi gelirdi bana. paraguay milli futbol takımı da böyle. arada gelip renklendiriyor...

    - maç saatleriyle ilgili tam bir bilgim yok. bakmadım da... sadece geçen televizyonda maçların tsi 17:00 ile gece 03:00 arasında değişken saatlerde olacağı söylendi. bakıp bir daha yazmak lazım aslında ama hiç farketmez hiç farketmez! sonuçta gecenin bir yarısı kalkıp* sacramento - atlanta gibi maçları, sabah 8 buçukta 2002'de nijerya- arjantin maçını izlemiş nesiliz. dünya kupası hangi saatte olursa olsun, no problema!

    - afrika'da pek sürpriz yok. kara kıtanın en güçlü takımları yine showda. sanırım tek istisna 2006'ydı. angola, togo filan... ayrıca mısır'a değinmek isterim. bu takım son dönemlerde afrika uluslar kupası'nda baya başarılı olup dünya kupasına hasret. bir dengesizlik var.

    - son olarak emre tilev belarus'a gol attığımız için bir yerini yırtadursun geçen akşam bir haber geçti televizyonda. metin aynen şuydu: "türkiye, belarus'u 2-1 mağlup ederek yükselişini sürdürdü...". kanal değiştirdim. diğer kanalda belçika milli futbol takımı tanıtılıyordu...
App Store'dan indirin Google Play'den alın