• 1
    14 mart 2019 tarihinde yapılacak olan formula 1 2019 avustralya grand prix yarışıyla start alacak olan sezon.

    öncelikle 2019 yılı ile değişen kurallar ile ilgili:
    (bkz: #2612380)

    ilk yarışı kimin kazanacağı, hangi takımın güçlü performans sergileyeceği tam bir muamma. takımlar hakkındaki ilk izlenimler için barcelona'daki catalunya pistinde yapılacak ve 18-21 şubat ve 26 şubat - 1 mart arasında toplam 8 gün sürecek olan kış testlerini beklemek gerekiyor. şu anda yeni getirilen kurallara takımların nasıl çözümler ürettikleri tamamen kapalı bir kutu.

    bugün itibariyle neredeyse tüm takımlar yeni sezonda kullanacakları araçlarını tanıttı. elini en son açacak olan takım scuderia ferrari. onların araç lansmanı da 15 şubat 2019'da internet üzerinden yapılacak.

    şimdiye kadar yapılan araç-renk tanıtımlarında bazı takımlar ve yaptıkları değişiklikler göze çarpıyor.

    mercedes:
    https://d2d0b2rxqzh1q5.cloudfront.net/...fd6ca02a83781820.jpg

    araçta dış görünüş olarak en dikkat çeken şey turkuaz rengin belirgin ve baskın hale gelmesi. ayrıca takım zaten zirvede olan motor paketini baştan aşağıya yenilediğini açıkladı. buna ek olarak 5 kg artırılmış olan yakıt limiti için de "buna pek ihtiyacımız yoktu" tarzında bir açıklama yaptılar ve muhtemelen yarışların büyük çoğunluğunda daha düşük hacimli yakıt deposu kullanacaklar. bu da takımın yakıt verimliliği konusunda yeni motora çok güvendiğini gösteriyor. eğer gerçekten bekledikleri verimi sağlayabilirlerse yarışa daha hafif araçla başlayıp, tur başına 0,2 - 0,5 saniye gibi bir avantaj yakalayabilirler (rakiplerinin ağır araçla başladığı varsayımına dayanarak böyle bir tahminde bulunuyorum. daha iyi çözümler görmemiz de muhtemel elbette). takımda geçen seneki gibi son şampiyon lewis hamilton ve son senesinde beklenenin çok altında performans gösteren valtteri bottas'ı izleyeceğiz.

    haas:
    https://cdn-8.motorsport.com/...as-rich-energy-1.jpg

    mercedes'ten sonra ikinci sırada haas'a yer vermemin sebebi kesinlikle estetik görüntüsü. rich energy sponsorluğunu kapan amerikalı takım, firmanın etkisiyle 2012 lotus benzeri (orada da aynı firma sponsordu ve renk düzeninde etkileri barizdi) sarı - siyah bir görüntüye sahip olacak. takımın ferrari ile derin iş birliği devam ediyor. takım patronu guenther steiner kuralların izin verdiği tüm parçaları ferrari'den temin etmeye devam edeceklerini açıkladı. geçen sene güçlü bir paket yakalamış ve bazı beceriksizlikler sebebiyle dördüncülüğü kaçırmışılardı. bu sene neler yapacakları merak konusu. bu sene haas için kevin magnussen ve romain grosjean yarışacak.

    red bull racing:
    https://cdn-2.motorsport.com/...ng-rb15-livery-1.jpg

    renault'la olan anlaşmasını feshedip honda motoruna geçen takım bu sezon için hayli umut dolu açıklamalar yapıyor. öncelikle şunu belirtmek gerekir, red bull genelde sezon öncesi farklı renk konsepti yayınlamayı tercih ediyor. yani araç renkleri test haftasında farklı olacaktır. bunun dışında daniel ricciardo'nun ayrılmasıyla beraber max verstappen'in takım arkadaşı olarak geçen seneyi toro rosso'da geçiren pierre gasly'yi izleyeceğiz. ayrıca araç tasarımında bir süredir takımdan yavaş yavaş elini çeken adrian newey'nin aktif rol aldığı bilinen bir durum. onun elinin güçlü bir şekilde değdiği zaman ortaya neler çıkabildiğini bilenler için kesinlikle bu sene dikkatle izlenmesi gereken bir araca sahip olacaklarını düşünüyorum.

    mclaren:
    https://cdn-5.motorsport.com/.../mclaren-mcl34-1.jpg

    açıkçası beni en heyecanlandırmayan takım. bu sene fernando alonso da yok. çok kötü görünen bir renk düzeniyle birlikte carlos sainz jr ve genç sürücü lando norris ile beraber yarışacaklar. muhtemelen orta sıralarda hayatta kalma mücadelesi verecekler. takımla ilgili tek umut verici haber, diğer takımların aksine 2019 kurallarında bir açık bulmuş olabileceklerine dair ortada dolanan iddialar. ben yine de büyük takımların kendilerine tur bindirmesi dışında pek ekranda göreceğimizi sanmıyorum.

    williams:
    https://cdn-8.motorsport.com/...ms-livery-laun-2.jpg

    araç renk düzeninde büyük değişiklikler yapan takımlardan bir diğeri de williams oldu. fakat gün itibariyle planlanan araç tanıtım ve reklam çekimlerini ertelemiş durumdalar. barcelona'daki kış testlerinin de bir kısmını kaçırabilecekleri söyleniyor. bunun sebebi takım için tasarlanan parçaların üretim sürecinin uzaması. takımla ilgili en heyecan verici gelişme robert kubica'nın sonunda formula 1'e geri dönüp williams adına yarışacak olması. takım arkadaşı ise çaylak ingiliz pilot george russell olacak.

    renault:
    https://cdn-4.motorsport.com/...do-renault-sport.jpg

    yarışlar sırasında haas ile karıştırılmaya müsait bir takım olan renault için en büyük gelişme daniel ricciardo'nun beklenmedik şekilde büyük takımlarda yer bulamayıp renault'ya imza atması oldu. takım çok çalıştıklarını ve aşama kaydettiklerini dile getiriyor. aradaki devasa farktan dolayı ilk üç takımın* dışında kalanların mücadelesini ifade etmek için "b ligi" tanımlaması kullanılır; renault da haas'la birlikte b ligini kazanmaya en yakın takımlardan biri. daniel ricciardo'yla birlikte yarışacak olan pilot ise tecrübeli nico hülkenberg.

    alfa romeo racing:
    https://cdn-9.motorsport.com/...cing-shakedown-1.jpg

    eski adıyla sauber. geçen senenin büyük sürprizi olan takım, charles leclerc'in de harika performansıyla, kendilerini görmeye alışık olduğumuz son iki sıradan kurtulup orta sıraların üst basamaklarını zorlamışlardı. bu sayede charles leclerc kimi raikkonen'in yerine kendine ferrari'de koltuk buldu, takım ise önce alfa romeo sponsorluğunu aldı daha sonra isim hakkını da italyan firmaya sattı. bu gelişimde ferrari ile aralarındaki ortaklık ve kullandıkları güçlü ferrari motorunun da etkisi var. bu sene kimi raikkonen ve ferrari akademisinden çıkan, aynı zamanda ferrari'nin simülasyon pilotluğunu da yapmış olan italyan çaylak pilot antonio giovinazzi alfa romeo racing için yarışacak. takımla ilgili bir not; reklam çekimi için piste çıkan aracın ön kanat tasarımı kesinlikle sıra dışı. etkisi ne kadar olumlu veya olumsuz olur bilinmez fakat kesinlikle çok cesur ve agresif bir tasarım. fotoğrafta görülen ön kanat ile diğer takımların ön kanat tasarımlarını karşılaştıracak olursanız aradaki devasa farkı görebilirsiniz. ayrıca takımın renk düzeninin henüz açıklanmadığını ve muhtemelen fotoğraftaki araç renginin ilk yarışta değişeceğini söylemekte fayda var.

    racing point:
    https://cdn-7.motorsport.com/...-point-launch--2.jpg

    eski adıyla force india. takım 2018 sezonuna maddi sıkıntılarla başlamış ve çözümü olmayan bir noktaya doğru sürükleniyorken sonunda el değiştirdi. sezon içinde isim değiştirdiği için sene başında aldıkları puanlar sıfırlandı. her sene belli bir istikrar yakalayan takımın bu sene nasıl bir performans göstereceği merak konusu. özellikle yeni mercedes motorunu verimli kullanmayı başarabilirlerse üst sıraları yine zorlayabilirler. takım için beklenmedik olan şey büyük potansiyeli olduğu hemen herkes tarafından kabul edilen esteban ocon'un takımdan gönderilmesi oldu. takım arkadaşı sergio perez ile sezon içerisinde birden fazla kazaya karışıp takımı yarış dışı bırakmaları iki pilotun da çokça eleştirilmesine sebep olmuştu. sergio perez koltuğunu korurken ocon'un yerine ise yeteneklerinden çok babasının servetiyle ve bunun verdiği sponsorluk desteğiyle gündeme gelen lance stroll yarışacak. bana soracak olursanız attan inip eşeğe binmek tabirinin birebir karşılığı. paranın direkt olarak açabildiği kapılardan birinin formula 1 sürücülüğü olduğu burada canlı bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

    toro rosso:
    https://cdn-5.motorsport.com/...osso-launch-20-3.jpg

    red bull'un proje takımı olarak devam ediyorlar. bu seneyi red bull için kobay olarak feda etmeye hazır olduklarını açıkladılar. bilindiği gibi red bull honda motoruna geçti fakat bunun hazırlığı geçen sene başlamıştı. önce toro rosso'nun honda motoruna geçmesini sağladılar, böylece sene içerisinde honda'nın performansını gözlemlediler. şimdi de kendilerini hazır hissedip onlar da honda'ya geçiş yaptı. toro rosso cephesi ise bu sene için de honda'nın motor güncellemelerini denemek için sıra cezası almaya, takımlar şampiyonasını görmezden gelmeye hazır olduklarını söyleyerek ne kadar ciddi bir takım olduklarını ortaya koydular. daniil kvyat ve çaylak alexander albon ile yarışacaklar.

    scuderia ferrari:

    henüz araç lansmanı yapılmadığı için listenin sonuna aldım. elimizde çok fazla bilgi yok ama italya kaynaklı birçok haber dolanıyor ortalıkta. bunlardan bana göre en önemlisi ferrari'nin 3d yazıcıyla araç parçası üretmeye başladığı haberiydi. bunu daha önce diğer takımlar da denedi fakat verimli sonuç alamamıştı. üretilen parçaların dayanıklılığı istenilen seviyede değildi. ferrari'nin bunu başarabildiği söyleniyor. bu onlar için çok daha hızlı üretilen ve düşük maliyetli parçalara sahip olacakları anlamı taşıyor. özellikle aerodinamik açıdan aracı daha hızlı geliştirebilme potansiyelleri var. bunun dışında geleneksel "rüzgar tüneli ve simülasyon verileri cesaret verici" açıklaması yapıldı. her sezon öncesinin ferrari adına vazgeçilmezidir. ayrıca ferrari'nin çok farklı göründüğüne dair birçok röportaj verildi. genelde görüntüsünün pek beğenilmediğine dair haberler var. bunları yarınki* tanıtımda görüp değerlendirme şansımız olacak. takımla ilgili en büyük gelişme elbette ki kimi raikkonen'in ayrılıp yerine ferrari akademisinin çıkardığı genç ve yetenekli pilot charles leclerc'in geçmesi olmuştu. fakat bir diğer çok önemli gelişme de takım patronu maurizio arrivabene'nin gönderilip yerine teknik işler direktörü ve motor bölümünün başındaki isim mattia binotto'nun getirilmesi oldu. bu hamleyle başlayan süreçte takım içinde birçok ismin yeri değişti, yeni isimler takıma dahil oldu. ikili arasında bir anlaşmazlığın olduğu biliniyordu ve bunun takıma zarar verdiği söyleniyordu. takımın seçimi binotto'dan yana oldu. takım ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri ise sebastian vettel ile genç sürücü charles leclerc arasındaki iletişimi nasıl yönetecekleri. leclerc kesinlikle başarıya aç ve yaşının da etkisiyle en tepeyi hedefleyecektir. sebastian vettel'in stres yönetimi konusunda pist üzerindeki en başarısız pilotlardan biri olduğu zaten bilinen bir şey, bir de buna takım içi bir rekabetin stresi eklenirse red bull'daki son senesinde izlediğimiz küskün bir vettel görebiliriz. bu tamamen takımın ve pilotların bu iletişimi nasıl idare edeceklerine bağlı.

    evet takımlardaki gelişmeler özetle böyle. testler başladıktan sonra, özellikle ilk dört günlük testin üçüncü gününden itibaren takımlar ellerini açmaya yavaş yavaş başlayacaklar. bu sayede bizim de sezon hakkındaki beklentilerimiz şekillenecek. umarım test dönemi geçen seneki gibi yağışlı geçmez.
  • 2
    son olarak scuderia ferrari'nin de yeni aracı sf90'ı tanıtmasıyla artık sezon öncesi kış testleri için geri sayıma geçtiğimiz formula 1 sezonu.

    https://cdn-6.motorsport.com/...i-launch-2019--3.jpg

    araçla ilgili ilk göze çarpan şey aracın kırmızı parlak görünümünün yerini red bull racing tarzı mat bir kırmızıya bırakmış olması. mattia binotto bu karar için estetik kaygılar değil mat boyanın birkaç yüz gram daha hafif olmasından kaynaklı olduğunu ve küçük de olsa avantaj sağlamak için yaptıklarını söyledi. araç gerçekten bu kadar sınırlarda olabilir mi?

    araç tasarımında göze çarpan birkaç faktör var. bence bunun en önemlisi araç yanlarında ve üstte bulunan hava kanallarının gayet küçük olması. ilk başta bu çok önemsenmeyebilir. fakat bununla birlikte alfa romeo racing gibi radikal olmasa da yine benzer bir ön kanat tasarımı benimsemiş ferrari. aralarındaki ortaklığı da hesaba katarsak ferrari rakiplerine göre bu sene farklı bir aerodinamik konsept benimseyecek gibi duruyor.

    basitçe izah etmek gerekirse formula 1 araçlarında ön kanatın iki ana görevi var. birisi karşıdan gelen rüzgarı belli bir açıyla karşılayıp aracın burnunu yere bastırarak yol tutuşunu artırmak ve önden kayma sorununu iyileştirmek. diğer ve hayati görevlerinden biri de karşıladığı bu hava akımını aracın arka kısımlarına ve belli noktalara yönlendirmek. araç kenarlarındaki radyatör hava girişleri, pilotların kasklarının üzerinde bulunan hava girişi, lastikler gibi belli başlı noktalara net ve temiz hava akımı gönderilmesi aracın en çok ısınan bölümlerinin soğutulmasında hayati önem taşıyor çünkü formula 1 araçlarının aktif bir soğutma sistemi yok. bu yüzden geleneksel olarak ön kanatlar hava akımlarını aracın yan taraflarına ve lastiklere yönlendirecek şekilde dizayn edilir. fakat scuderia ferrari ve alfa romeo racing tamamen aykırı bir dizayn benimseyip hava akımını direkt olarak lastiklere yönlendirmiş ve ters açısı nedeniyle lastiklerden aracın dışına gidecek şekilde dizayn edilmiş. yani aracın değil yalnızca ön lastiklerin soğutulması ön planda tutulmuş. havanın çok büyük bir kısmının ön kanat yardımıyla araçtan uzaklaştırılması prensibi uygulanmış. çünkü hava akımından soğutma konusunda yardım almanın direkt olarak negatif bir etkisi var, sürtünme. araç ne kadar çok hava abzorbe ederse o kadar fazla hız kaybedecektir. ferrari, özellikle motor bölümünde ısınma sorununa kesin bir çözüm bulmuş olacak ki hava akımını minimum derecede kullanıp hemen sürtünme etkisinden kurtulmak için ekarte etmeyi seçmiş.

    bu plan eğer pist üzerinde başarılı sonuç verirse çok farklı şeyler konuşabiliriz. çünkü rakip takımlar sahip oldukları araç konseptleri sebebiyle tam gaz giderken araçlarının etrafındaki hava akımı bir nevi tulum gibi etraflarını sarıyor olacak, bugüne kadar olduğu gibi. fakat ferrari'nin benimsediği ve yapmak istediği plana göre hava akımı aracın burnuna çarptığı gibi aracın ön tekerlerinden sağ ve sola yönlendirerek havayı yararak devam edecek. sırf bu sebeple yeni araçta bariz şekilde fren soğutma kanallarının geçen seneye göre bariz şekilde genişlediği görülüyor. geçen sene zaten üzerinden geçen hava için küçük kanallarla fren soğutması hallediliyordu, şimdi hava direkt olarak ön kanattan tahliye olacağı için buralarda iyileştirilmeye gidilmiş.

    aşağıdaki resimde bahsettiğim tüm ayrıntılar bariz şekilde gözlemlenebilir:
    https://cdn-4.motorsport.com/...8/ferrari-sf90-1.jpg

    ön kanattaki bu radikal değişimin en çok etkileyeceği alanlardan biri de arka kanat performansı. aracın ön tarafı karşıdan gelen hava akımıyla direkt olarak yere basma gücü kazanımı sağlayabiliyor demiştik. fakat arka kanadın performansı büyük oranda ön kanattan arkaya doğru gelen ve araç çatısındaki yatay kanatçıklardan tekrar aşağıya doğru yönlendirilen havanın arka kanada çarpması prensibiyle belirleniyor. yani aracın çekiş gücünü sağladığı arka tarafın yol tutuşu, arka kanadın ve süspansiyon sisteminin yarattığı yere basma gücüyle belirleniyor. ferrari bu sebeple geçen sene de denediği çift borulu turbo egzoz çıkışı kullanıyor ve bunu motorun ana egzoz çıkışının üzerinde sıraladığı üst üste iki küçük boru sistemiyle hayata geçiriyor. yani altta büyük ana egzoz çıkış borusu, üzerinde üst üste dizilmiş iki adet ince turbo hava atık borusu mevcut. bu da arka kanadın üzerindeki hava akımını düzenlemek için kullanılıyor. ferrari için hayati olacak soru arka yere basma gücünün ne kadar başarıyla elde edilebileceği olacak. eğer yapmış oldukları bu feragat, başka yöntemlerle telafi edilebilirse ödülü kendileri için büyük olabilir.

    tüm bu sorular 18 şubat'ta başlayacak olan ve dörder günlük iki ayrı test programıyla son bulacak olan kış test programında bize fikir verecek.
  • 6
    pirelli yeni sezon lastiklerinde birkaç değişikliğe gitmişti. biraz bunlardan bahsedelim.

    geçen sene kuru zemin lastik hamurları şu şekildeydi:
    hypersoft
    ultrasoft
    supersoft
    soft
    medium
    hard

    yarış hafta sonlarına hangi üç lastik hamurunun getirileceği daha önceden pirelli tarafından açıklanıyordu. ve takımlar bu üç hamurdan toplamda 13 set lastik hamurunu diledikleri gibi seçiyorlardı. bu seçtikleri lastiklerden bir tanesini sadece sıralama turlarının son seansında kullanma hakları vardı. bu lastikler q3'te kullanılıp pirelli'ye teslim ediliyordu, yarışa q2'de en hızlı dereceyi yaptığı lastiklerle başlıyordu takımlar. bunun sebebi de q3'te pole mücadelesi verirken ister istemez fazla aşınan lastiklerin yarışta takımlara dezavantaj oluşturmasıydı. geçtiğimiz senelerde takımların q3'te zorlayıp pole'ü almaktansa biraz geride kalmayı göze alıp korudukları lastikle yarışa daha avantajlı başlamayı tercih ettikleri görüldü. bu da beklenen mücadeleyi, saliselerle yarışıp zirveyi almaya çalışan pilotları görmemize engel olmuştu. bu sebeple sadece q3'te kullanılmak üzere ekstra bir set lastik verdi pirelli takımlara. 12+1 olarak düşünülebilir.

    geçen sene bu lastiklerden hypersoft lastik hamuru yalnızca sıralama turlarında avantaj sağladı ama en yumuşak hamur olması ve yarışta çok çabuk aşınıp ufalanma sorunu yaşaması sebebiyle pek fazla tercih edilmedi. takımlar q2'yi daha sert lastiklerle geçmeye çalışıp yarışa hypersoft'lar yerine ultrasoft veya supersoft hamurla başlamaya çalıştılar. hypersoft'la başlanan yarışlarda da ilk 10 turda mecburen pit-stop yapmak zorunda kaldıkları görüldü. hard ise en sert hamur olarak en dayanıklı fakat yol tutuşu en düşük lastik hamuruydu. ilk turdan mecburi pite gelmek zorunda kalan pilotlar yarış boyu bir daha pite gelmemek adına birkaç kez bu hamura geçtiler ama bir avantaj sağlamadığı görüldü. bu yüzden en yumuşak ve en sert hamur setleri pek fazla tercih edilmedi.

    bu sene ise pirelli şöyle bir takım değişiklikler yaptı. öncelikle dediler ki 6 tane lastik hamuru çok. isimlendirmede ve renk seçimlerinde çok fazla isim olduğu için insanlar anlamakta zorlanıyor. bu yüzden bunu biraz basitleştirelim. seçtikleri yol ne kadar başarılı? anlatmaya çalışalım bakalım.

    öncelikle lastik hamuru seçeneğini altıdan beşe düşürdüler. ve bunları birden beşe kadar numaralandırdılar. şöyle ki:
    c1: en sert hamur. geçen sene hard olarak isimlendiriliyordu. bu sene aynı hamur biraz yumuşatıldı, daha sürülebilir yapıldı.
    c2: geçen sene beyaz renkli, medium olarak isimlendirilen lastik. geçen seneye kıyasla biraz yumuşatıldı.
    c3: geçen sene sarı logolu soft lastik. geçen sene olduğu gibi kullanılmaya devam edecek, değişiklik yapılmadı.
    c4: geçen sene mor renkli, ultrasoft olarak bilinen lastik hamuru. yapısında herhangi bir değişiklik yapılmadı.
    c5: geçen sene pembe renkli, hypersoft olarak bilinen en yumuşak lastik hamuru. biraz daha dayanıklı hale getirildi.
    *c: compound (hamur)

    geçen sene kullanılan kırmızı logolu supersoft lastik hamuru ise tamamen kaldırıldı, artık kullanılmayacak.

    peki isimlendirme nasıl olacak?
    pirelli dedi ki; artık öyle hipersoft übersoft gibi isimler kullanmaktansa her haftasonu yarışlara getirilecek olan hamurlara soft - medium - hard isimlerini verelim. gelen üç hamurdan;
    en sert olanına hard diyelim ve beyaz logolu olsun,
    en yumuşak olanına soft diyelim ve kırmızı logolu olsun,
    ikisinin ortasında kalan lastiğe de medium diyelim ve sarı logolu olsun.

    yani artık her yarışta beyaz, sarı ve kırmızı lastik rengi göreceğiz fakat pistten piste bu lastiklerin sertliği değişecek. örneğin monaco gp için c5, c4 ve c3 lastik hamuru getirilecekse;
    c5: kırmızı logolu, soft
    c4: sarı logolu, medium
    c3: beyaz logolu, hard
    olarak isimlendirilecek.

    bir sonraki hafta ingiltere silverstone gp için ise c2, c3 ve c4 hamurları getirmeyi tercih ederlerse bu sefer:
    c4: kırmızı logolu, soft
    c3: sarı logolu, medium
    c2: beyaz logolu, hard
    olarak isimlendirilmiş olacak.

    yani artık renkler sabit değil ve oraya getirilen hamurlar arasındaki sıralamayı ifade ediyor olacak. örneğin pirelli resmi olarak ilk dört yarışa getireceği lastik hamurlarını açıkladı. aşağıdaki tabloda önümüzdeki dört yarışta göreceğimiz lastiklerin bize ne anlam ifade ettiğini görebilirsiniz:

    https://gss.gs/F9k.jpg
    tablo için kaynak: tr.motorsport.com

    formula 1'de eğer bir şey sorun yaratıyorsa, bir şey değiştirilmek isteniyorsa mutlaka daha kötü bir seçenek bulunur ve onunla ikame edilir. bu da bunun bir örneği. 5 tane ismi ve rengi aklında tutamaz bu salaklar diyerek izleyenlerin önüne bu saçma sistemi getirmişler. gerçekten büyük başarı.

    internet üzerinde bu konuda açıklayıcı hiçbir yazı bulamadım. sadece logoların neye göre verileceği kabaca anlatılıyor. ama c1-c5 sıralamasının geçen seneye kıyasla nasıl olacağı net bir şekilde anlatılmamış. izlerken kafa karışıklığı olmasın diye açıklayıcı bir yazı yazmak istedim.
  • 7
    fia tarafından açıklanan kural değişikliğine göre bu sezondan itibaren yarış içerisinde en hızlı turu atan sürücüye ekstra bir puan verilmesi kararlaştırıldı.

    formula 1 2019 sezonu avustralya grand prix itibariyle geçerli olacak olan kurala göre ilk ona girerek puan barajının içerisinde yer alan sürücülerden biri eğer en hızlı tur zamanını elde etmişse ona ekstra bir puan verilecek.

    ilk on sürücü ile kısıtlanmasının sebebi ise kaybedecek bir şeyi olmayan son sıralardaki pilotların bari bir puan alayım diyerek son turlarda pite gelip yeni lastiklerle kolayca bir puan almasını engellemek.
  • 8
    yarışların başlamasına yaklaşık bir haftalık bir süre kaldı. genel olarak kısa bir değerlendirme yapalım.

    bu sene defalarca tekrar edildiği gibi en büyük kural değişikliği ön kanat ve arka kanat tasarımları için getirilen değişikliklerdi. ön kanatlar eskiye kıyasla oldukça sadeleştirildi ve üzerinde sadece beş kanatçık kullanılmasına izin verildi. bununla beraber kanat genişliği 20 cm artırıldı. aynı şekilde arka kanat yüksekliği de artırılırken yapısı basitleştirildi ve yine bir miktar genişletildi.

    takımlar 2019 araç tasarımlarını belli bir konsept üzerinden kurgulamaya başlarlar ve üretime geçerler. bu sene takımlar tasarım konusunda iki ana gruba ayrılıyor. gelenekselciler ve yenilikçiler.

    gelenekselcilerin bu seneki kuralları okuması şu şekilde gerçekleşmiş:
    ön kanat üzerindeki sadeleştirme sebebiyle yere basma gücü kaybedeceğiz. bu yüzden açılı bir ön kanat ve geniş hava oluklarıyla bu zayıf akımı tölere etmeye çalışacağız. arka yere basma gücünü kaybetmemek için ön kanattan gelecek hava akımı önemli, bu sebeple ön kanat çarptığı havanın büyük bir kısmını aracın üzerine doğru yansıtmalı ve arka kanat bu havaya çarptıkça aracın arka tarafı yere basma gücü kazanacaktır. aksi halde çekiş sorunları ve virajlarda arka taraftan kaynaklı stabilite sorunları yaşanacaktır. mercedes bu grubun başını çekiyor.

    yenilikçiler ise bu değişimi şu şekilde yorumlamışlar:
    evet ön kanat sadeleştirildi ama aynı zamanda 20 cm genişledi. geçen seneki araçlarla elde edilen rekor yere basma gücünün yanında, kural değişikliğinin getireceği kayıp birbirini dengeleyecektir. yani bizim araçlarımızın aslında ön kanatta bu ekstra 20 cm'ye pek de ihtiyacı yok. bu yüzden geçen seneki kanat genişliğini baz alarak ön kanatçıkları konumlandıralım. kanadın iki tarafına gelen ekstra 10'ar cm'lik genişliği lastik soğutmaya ve ihtiyacımız olmayan bu havayı araç dışına tahliye etmek için kullanalım. bize geçen seneki kadar hava akımı yeterli olur. bu sebeple ön kanat üzerindeki kanatçıkları(flap) içe doğru değil dışa doğru açılı yapalım, böylece aracın ihtiyacı olan soğutmayı yeteri kadar telafi ederiz. bu grubun başını ferrari çekiyor, diğer iki üyesi ise alfa romeo (çok daha radikal) ve toro rosso.

    yenilikçiler için en büyük tehlike arka yere basma gücü kaybıydı. araç gelen hava akımının büyük bir kısmını kullanmadan direkt dışarı tahliye ediyor. "arka kanat yeteri kadar beslenebilecek mi?" sorusunu testlerdeki hem ferrari'nin hem toro rosso'nun performansına bakarak yanıtlamak kolay olacaktır. alfa romeo hakkında konuşmak için formula 1 2019 sezonu avustralya grand prix'i beklemek gerek.

    bu iki fikri karşılaştırmak gerekirse ferrari yaptığı fedakarlığın karşılığını pist üzerinde alabilmiş gibi duruyor. mercedes ise diğer konseptte yaşanması beklenen sorunlarla boğuşuyor. yüksek hızlı dönülen virajlar ve hızlanma bölümlerinde ferrari daha önde görünüyor şimdilik.

    bununla ilgili -ingilizce bilenler için- çok güzel bir video hazırlamış motorsport ve autosport ekibi. linki aşağıda. video'daki görseller dahi az çok ne anlatmak istediğimi gösterecektir.

    mercedes ve alfa romeo araçlarının ön kanat karşılaştırması:
    https://www.motorsport.com/...-wing-video/4349337/
  • 9
    bu zamana kadar basit bir şekilde anlatmaya çalıştığımız kural ve tasarım değişikliklerinin teknik açıklamaları korhan sarvan tarafından motorsport sitesi için hazırlanmış.

    merak edenler için linki:
    https://tr.motorsport.com/...isiklikleri/4347820/

    bu zamana kadar benim yaptığım yorumlar, mevcut değişikliklerle yapılmış olan tasarımların olası sonuçları üzerineydi. temel olarak neyin nasıl değiştiğini anlamak için faydalı olacaktır.

    -

    bununla birlikte yarışların başlamasına sayılı günler kaldı. testleri baz alarak bir çok değerlendirme yapılıyor takımların potansiyelleri üzerine. ferrari'nin umut verici bir pozisyonda olması birden testleri normalden daha popüler hale getirdi. genelde birbirine paralel oldukları için hepsini paylaşmıyorum. herkesin ortak fikri şu an için ferrari'nin önde olduğu şeklinde. ben yine de mercedes'in gelişim konusunda potansiyeli olduğunu düşünüyorum. başa baş mücadeleler izleyeceğiz. özellikle orta grup arasında geçecek olan mücadeleyi merakla bekliyorum.

    muhtemelen perşembe günü hangi takımın ne tarz güncellemelerle avustralya'ya geldiği ortaya çıkmaya başlar, haberler düşer. ben ferrari - red bull - williams - haas - racing point takımlarından araç üzerinde bazı dokunuşlar bekliyorum. mercedes'in tasarım konusunda ne karar vereceğini henüz anlayamayacağız, acaba kendi tasarımını geliştirmeye mi odaklanacaklar yoksa ferrari tarzı farklı bir konsepte geçerek sezonun avrupa ayağına kadar olan kısmını rafa mı kaldıracaklar bunu bize ilerleyen yarışlar gösterecek.
  • 10
    formula 1 tutkusunu sürdüren arkadaşları görmek beni mutlu ediyor.
    ben ise çok uzun zaman önce bu güzel spordan keyif almayı bıraktım.
    kasıtlı bırakmadım tabii, öyle getirdi hayat.

    cidden en son izlediğim dönemden aklımda kalanlar son liste şu şekilde;

    schumacher kardeşler,
    coulthard,
    hakkinen,
    verstappen,
    takuma sato,
    barrichello,
    fernando alonso,

    vs...

    en son ilk öğretim 6-7-8. sınıfta baya baya ilgileniyordum, hadi biraz da lise yıllarının başında.
    sağlam ferrariciydim.
    okay karacanın o efsane anlatımı, ntv'deki yayın...

    ah ah, güzel zamanlardı.
    bazen arada sırada d-smart izlerken rastlıyorum, ancak cidden o keyfi artık alamıyorum.
    bu arada artık yarışları anlatan arkadaş, sanırım eskiden sadece yorumcuydu veya ara ara bilgi vermek için ona bağlanılıyordu.
    sağlam fanları hatırlar.
    güzel spordur vesselam.

    2019 sezonununda da şu an ne durumda olduğunu bilmesem de umarım ferrari şampiyonluğa ulaşır.
  • 11
    ferrari taraftar tabanında yine "abi mercedes yine hız saklıyor duman edecekler bizi" algısı oluşmuş durumda. sadece türkiye değil dünya genelinde böyle bir durum söz konusu. geçen sene aşağı yukarı kafa kafaya bir araç vardı iki takım arasında. fakat sergio marchionne'nin vefatı sonrası mattia binotto ile maurizio arrivabene arasındaki güç savaşı tavana vurdu ve bu da takım içerisindeki dinamikleri, stratejileri vs. çok kötü etkiledi. üstüne vettel'den gelen bireysel hatalar da eklenince (özellikle almanya) momentum hamilton ve mercedes tarafına kaydı ve şampiyonluk geldi. mercedes'te böyle bir psikolojik üstünlük söz konusu.

    bu sene iyi bir yönetim ve hatasız sürüş gerekiyor ferrari ve vettel adına. şu bilinen bir gerçek ki, ferrari takımında her zaman bir birinci (favori) pilot ve ikinci pilot olmuştur. bu eskiden schumacher'di, sonra alonso oldu, şimdi de vettel. ferrari belki de tarihinde 1 ya da 2 kez yaşanmış bir karar aldı ve genç pilot yarıştıracak bu sezon. yine ikinci pilot olacak belki ama kimi'ye nazaran daha başarıya aç olması takımın en azından takımlar şampiyonasında erken pes etmemesi için bir avantaj. vettel'in kişisel hataları sıfıra indirmesi lazım zira rakibi hamilton'ın kişisel bir hata sebebiyle en son ne zaman yarış dışı kaldığını veya geriye düştüğünü hatırlamıyorum bile. bir barcelona vardı galiba rosberg'le çarpıştıkları 2016 barcelona. yine 2016 avusturya'da son turda temasları vardı ama kazaları net hatırlamadığım için hata kimde kim geride kalmıştı onları da hatırlamıyorum. özetle hamilton her ne kadar pist dışında arsız bir dümbük olsa da, pistte (özellikle sıralamalarda) çok iyi odaklanan, kolay hata yapmayan, hızlı bir pilot. bir ferrari taraftarı olarak artık şampiyonluk görmek istiyorum valla ve olacağına da inanıyorum artık.

    umarım keyifli yarışlar izleriz.
  • 12
    evet beklenen sanırım oluyor. formula 1 2019 sezonu kış testleri başlığında ve bu başlıkta özellikle üzerinde durduğumuz bir konu vardı, scuderia ferrari'nin yeni araç konsepti mercedes grand prix'i hem şaşırtmış hem de potansiyeliyle rakibini elini açmaya zorlamıştı.

    testler başlamadan herkesin merakla beklediği konu ferrari - mercedes mücadelesinin nasıl gerçekleşeceğiydi. araç konseptleri tanıtılınca ferrari - alfa romeo ve toro rosso takımları farklı görüntüleriyle herkesi şaşırtmıştı. tamamen farklı bir aerodinamik yapıya ve ön kanat tasarımına sahip bu araçların testlerde nasıl bir sonuç göstereceği merak edilmeye başlandı. sekiz günlük testler boyunca ferrari'nin göstermiş olduğu performans kanıtladı ki uzun yıllar sonra ferrari ilk defa tasarım konusunda rakibini köşeye sıkıştırmış durumda.

    neler olmuştu?

    ferrari çok rekabetçi turlar atarak ve daha da önemlisi gps verileriyle desteklenecek şekilde yüksek/orta hızlı viraj ile viraj çıkışı hızlanma performansıyla mercedes'i kaygılandırmaya başladı. normal şartlarda tek başına bu durum mercedes'i plan değişikliğine itmezdi. çünkü sezonun avrupa ayağı başlayana kadar iyi kötü idare eder, sonra gerekli güncellemelerle sezonun ikinci yarısına kafa kafaya, sezon sonunda da tek başına en önde girerlerdi. fakat burada ikinci bir tehdit olarak red bull racing geri dönmüş görünüyor. bu yüzden hızlı aksiyon almak zorunda kaldılar. takım, formula 1 2019 sezonu avustralya grand prix için getirmeyi düşündüğü güncellemeleri geriye çekerek formula 1 2019 sezonu kış testleri'nin ikinci haftasına bu yeni parçalarla çıktı. takım denge konusunda belli bir aşama kaydetmiş görünse de bu sefer yeteri kadar hızlı olmadığı ortaya çıktı. çünkü araç aerodinamik verimlilik anlamında ferrari kadar yeterli görünmedi. aracın düzlük hızına negatif etki eden hava sürtünmesi araç üzerinde yeteri kadar yere basma gücü getirmeyince takım mecburen daha fazla hava akımı kullanmak zorunda kaldı. bu da onları testlerin ikinci haftasında daha dengeli ama daha yavaş yaptı.

    testler bittikten sonra herkes şu soruyu sordu: "mercedes acaba kendi konseptine mi odaklanacak ve gelişmeye devam edecek, yoksa ferrari konseptini mi kopyalayacak veya ona benzer bir dizayn üzerine mi çalışacak?". iki seçeneğin de kendine has zorlukları var.

    ilk seçenek, kafalarını öne eğip çalışmaya ve kendi tasarımlarının sınırlarını zorlamaya çalışmak. aracın paketleme, soğutma ve temel tasarım felsefesi ferrari ile çok farklı olduğu için ferrari'nin fark yarattığı parçaları direkt alarak araca monte etme şansları yok. tüm yapı alt üst olurdu. bu seçeneğin riskli olan tarafı siz gelişmeye çalışıyor ve devam ediyorken rakipleriniz de bir o kadar gelişmeye devam edecek. fark bir kapanıp bir açılırken sezon sonu geldiğinde ipin ucunu kaçırmış olabilirler.

    ikinci seçenek ise sezonun beşinci ve avrupa ayağının ilk yarışı olan formula 1 2019 sezonu ispanya grand prix'e kadar gelişimi nispeten dondurup, sezon daha başlamadan araç tasarımını komple yenileyerek -ferrari konseptini baz alarak- avrupa'ya bir b aracıyla gelmek. bu seçeneğin riskli tarafı ise ilk beş yarışı görece olarak gözden çıkarması gerekecek takımın. tüm tasarım ve üretim faaliyetlerini sıfırdan yeni bir paket üretmeye odaklayacaklar ve bu müthiş bir zaman/para kaybı demek oluyor. aynı şekilde ilk beş yarışta pist üzerinde de çok zorlanmaları anlamına gelecek.

    takım testlerden sonra bir karar vermiştir, durumlarını kontrol etmişlerdir. fabrikada çoktan adımlar atılmaya başlamıştır seçilen yola uygun olarak.

    bugün ise şöyle bir haber yapıldı alman basınında:
    https://twitter.com/.../1105783050548457472

    --- alıntı ---
    toto wolf mercedes'in formula 1 2019 sezonu ispanya grand prix'e yeni bir araçla gelebileceğini söyledi.

    --- alıntı ---

    bu ne demek oluyor?

    mercedes testlerde elde ettikleri verilere bakarak tasarım konusunda çıkmaz sokakta olduklarını fark etti. bu durum onları sıfırdan başlamaya itti. ve bu yeni aracın nasıl performans göstereceği ise büyük bir soru işareti. mercedes fabrika takımı olarak genelde rüzgar tüneli verileriyle pist üzeri performansı birbirine yakın olan takımlardan biri. bu kendileri için bir avantaj. ama eğer attıkları adım tutmazsa bu seneyi büyük bir risk altına atmış olacaklar.

    red bull ve ferrari'nin gelişim yarışında nasıl bir aksiyon alacağı ve nasıl bir performans göstereceği çok önemli. mercedes ve red bull sezon içi gelişim konusunda geçtiğimiz senelerde çok başarılıydılar. ferrari ise sezona iyi başlayıp yerinde sayan bir takım olarak gelişim konusunda kötü bir imaj çizdi. eğer ferrari hatalarından ders çıkarmış ve red bull da adrian newey sayesinde her sene gösterdiği gelişim seviyesini bu seneye taşırsa mercedes'in bu yeni aracında en ufak bir hata veya sendeleme şansı olmayacak. her halükarda bizleri çok heyecanlı bir sezon bekliyor. görmeyi özlediğimiz pist üzeri mücadele konusunda formula 1 2019 sezonu bize çok şey vaat ediyor.
  • 13
    vettel bu sezon kullanacağı arabaya lina ismini vermiş. geçen sezonlardaki araba isimlerinin listesi işe aşağıda.

    2018 | ferrari sf71h | loria
    2017 | ferrari sf70-h | gina
    2016 | ferrari sf16- h | margherita
    2015 | ferrari sf15-t | eva
    2014 | red bull rb10 | suzie
    2013 | red bull rb9 | hungry heidi
    2012 | red bull rb8 | abbey
    2011 | red bull rb7 | kinky kylie
    2010 | red bull rb6 | luscious liz, randy mandy
    2009 | red bull rb5 | kate, kate’s dirty sister
    2008 | toro rosso str3 | julie
  • 15
    güzel haber kvyat'ın geçmişte redbull'da yaşadığı olumsuz tecrübeyi de hesaba katarsak albon bence mantıklı seçim oldu. zaten bu ikili arasında ciddi bir fark olduğunu düşünmüyorum. gasly'nin de yetenekli pilot olduğunu düşünüyorum ama mental olarak henüz redbull seviyesinde değil. toro rosso takımında 1-2 sene daha durup başka bir orta sıra takımına geçebilir.

    işbu değişim benim gibi mclaren'ciler için olumsuz oldu tabi. sainz veya norris bir şekilde gasly'i avlayabiliyordu ama albon'u avlamak çok daha zor olacak.
  • 18
    bugünkü formula 1 2019 abu dhabi grand prix ile sonlandırmış olduk.

    pilotlar klasmanı şöyle oldu;
    1 lewis hamilton mercedes 413
    2 valtteri bottas mercedes 326
    3 max verstappen red bull racing honda 278
    4 charles leclerc ferrari 264
    5 sebastian vettel ferrari 240
    6 carlos sainz mclaren renault 96
    7 pierre gasly scuderia toro rosso honda 95
    8 alexander albon red bull racing honda 92
    9 daniel ricciardo renault 54
    10 sergio perez racing point bwt mercedes 52
    11 lando norris mclaren renault 49
    12 kimi räikkönen alfa romeo racing ferrari 43
    13 daniil kvyat scuderia toro rosso honda 37
    14 nico hulkenberg renault 37
    15 lance stroll racing point bwt mercedes 21
    16 kevin magnussen haas ferrari 20
    17 antonio giovinazzi alfa romeo racing ferrari 14
    18 romain grosjean haas ferrari 8
    19 robert kubica williams mercedes 1
    20 george russell williams mercedes 0

    takımlar sıralaması ise şu şekilde oluştu;
    1 mercedes739
    2 ferrari504
    3 red bull racing honda 417
    4 mclaren renault 145
    5 renault91
    6 scuderia toro rosso honda 85
    7 racing point bwt mercedes 73
    8 alfa romeo racing ferrari57
    9 haas ferrari28
    10 williams mercedes 1

    öncekilere göre daha heyecanlı bir sezon izledik. f1'e olan ilgi de artmaya başladı gördüğüm kadarıyla. ama yine de bu mercedes'in 21 yarışlık sezonu, 9 yarışta 1-2 yaparak domine etmesine engel olamadı. sezonun ikinci yarısında hayvan gibi iyi bir ferrari aracı olsa da hem bireysel hatalar, hem de stratejik hatalarla ferrari mercedes'in işini baya kolaylaştırdı.

    sezonun diğer artıları (bana göre) genç pilotların performansı oldu. evvela leclerc;
    ferrari'deki ilk sezonunda takım arkadaşı sebastian vettel'i denize döktü. insanlar sezon başında aman genç pilot, ne olacağı belli olmaz, ferrari o yüzden raikkonen'i emekli etmedi leclerc batırırsa raikkonen geri gelsin falan filan derken leclerc monza'da ferrari'ye bir galibiyet getirdi ki allah allah.
    sıralamalar: vettel 9, leclerc 12.
    pole sayıları: vettel 2, leclerc 7 (sezonun da en fazla pole alan pilotu oldu ve dahi bu bilgi ferrari takımının vaziyetini daha da iyi ortaya koyuyor)
    yarışlar: vettel 12, leclerc 9.
    puan: vettel 240, leclerc 264.

    norris, her ne kadar takım arkadaşı sainz'ın gerisinde kalsa da, kişiliğiyle, yeteneğiyle ve gelişmekte olan mclaren ile çok pozitif bir geleceği olduğunu gösterdi. 22 yarışın 11 tanesinde puan potası içinde yer aldı.

    george russel, 21 yarışın tamamında takım arkadaşı kubica'yı sıralamalarda geçti. fakat puan almak bir türlü nasip olmadı. bir tek olaylı almanya gp'de takım arkadaşına geçildi, onda da kubica 1 puan almayı başardı.

    verstappen'den bahsetmeye lüzum dahi duymuyorum. red bull takımı onun üzerine kurdu bildiğiniz gibi ve şu ana kadar hata yapmış gibi de durmuyorlar.

    takım takım bakacak olursak
    mercedes: 22 yarışın 15 tanesini kazandılar. bu 15 tanenin 9 tanesinde 1-2 yaptılar. istikrardan ödün vermiyorlar. taş gibi bir takım var.
    ferrari: sezonun ikinci yarısında muazzam bir araçla geri döndüler. belçika, italya ve singapur'da üst üste zafer gelince dedik ki aha bir şeyler oluyor fakat gerek strateji ekibi, gerek pilotların bireysel hatalarıyla bu sene de yüzümüz gülmedi.
    red bull: sezona honda ile başlayacakları duyurulduğunda çok kişi billur geçmişti fakat honda bu sezon kendini aştı. galibiyetler, podyumlar, mercedes motoruyla drag yarışına girmeler (brezilya gp son düzlükteki gasly-hamilton yarışı) ile honda o kadar yatırımı boşa yapmadığını kanıtladı. 2021 senesine kadar da devam edecekler honda ile.
    mclaren: pilotlara verdikleri parayı azaltınca geliştirmeye daha çok vermeye başladılar herhalde ki (alonso mclaren'den pornografik miktarlarda para alıyordu) geri kalanların en iyisi olmayı başardılar. şaka bir yana renault ile iyi bir ortaklık kurdular. carlos sainz da hakikaten çok iyi bir sezon çıkardı. hatta podyum bile aldıla* (her ne kadar podyuma çıkamasalar da).
    toro rosso: bu sezon iki podyum aldı bu arkadaşlar. kvyat ve gasly birer kez podyumun üçüncü sırasına çıktılar. honda motoru için gayet pozitif bir işaret bu.
    alfa romeo: güzelliğin, estetiğin sembolü alfa romeo'yu kendilerine yakışacak bir güzellikte renk düzeni ile gridde gördük bu sezon. giovinazzi 14, raikkonen 43 puan topladı. hatta brezilya'da 1 pilot daha ceza alsaydı raikkonen podyum bile alacaktı. takımın geçmişine bakılacak olursa çok pozitif bir sezon geçirdiler.
    renault ve williams için diyeceğim bir şey yok fakat haas ve racing point (force india) ne düştü öyle be. baya tepe taklak gittiler. haas sezon boyunca lastik problemi yaşadı. bir türlü lastikleri çalıştıramadılar. force india'yı takip edemedim pek. fakat kaç sezon 4. sırada bitiren takımın bu hallere gelmesi. ne bileyim.

    sezonun çoğunluğunu takip etmeye, ilgili yarışların başlıklarında elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım. f1 izleyen yazar popülasyonunda bir artış da yaşadık güzel oldu. birlikte yarışları takip ettiğimiz arkadaşların hepsine teşekkür ederim.

    şimdi işin yoksa mağara adamı gibi futbol falan takip et.
App Store'dan indirin Google Play'den alın