• 8
    yarışların başlamasına yaklaşık bir haftalık bir süre kaldı. genel olarak kısa bir değerlendirme yapalım.

    bu sene defalarca tekrar edildiği gibi en büyük kural değişikliği ön kanat ve arka kanat tasarımları için getirilen değişikliklerdi. ön kanatlar eskiye kıyasla oldukça sadeleştirildi ve üzerinde sadece beş kanatçık kullanılmasına izin verildi. bununla beraber kanat genişliği 20 cm artırıldı. aynı şekilde arka kanat yüksekliği de artırılırken yapısı basitleştirildi ve yine bir miktar genişletildi.

    takımlar 2019 araç tasarımlarını belli bir konsept üzerinden kurgulamaya başlarlar ve üretime geçerler. bu sene takımlar tasarım konusunda iki ana gruba ayrılıyor. gelenekselciler ve yenilikçiler.

    gelenekselcilerin bu seneki kuralları okuması şu şekilde gerçekleşmiş:
    ön kanat üzerindeki sadeleştirme sebebiyle yere basma gücü kaybedeceğiz. bu yüzden açılı bir ön kanat ve geniş hava oluklarıyla bu zayıf akımı tölere etmeye çalışacağız. arka yere basma gücünü kaybetmemek için ön kanattan gelecek hava akımı önemli, bu sebeple ön kanat çarptığı havanın büyük bir kısmını aracın üzerine doğru yansıtmalı ve arka kanat bu havaya çarptıkça aracın arka tarafı yere basma gücü kazanacaktır. aksi halde çekiş sorunları ve virajlarda arka taraftan kaynaklı stabilite sorunları yaşanacaktır. mercedes bu grubun başını çekiyor.

    yenilikçiler ise bu değişimi şu şekilde yorumlamışlar:
    evet ön kanat sadeleştirildi ama aynı zamanda 20 cm genişledi. geçen seneki araçlarla elde edilen rekor yere basma gücünün yanında, kural değişikliğinin getireceği kayıp birbirini dengeleyecektir. yani bizim araçlarımızın aslında ön kanatta bu ekstra 20 cm'ye pek de ihtiyacı yok. bu yüzden geçen seneki kanat genişliğini baz alarak ön kanatçıkları konumlandıralım. kanadın iki tarafına gelen ekstra 10'ar cm'lik genişliği lastik soğutmaya ve ihtiyacımız olmayan bu havayı araç dışına tahliye etmek için kullanalım. bize geçen seneki kadar hava akımı yeterli olur. bu sebeple ön kanat üzerindeki kanatçıkları(flap) içe doğru değil dışa doğru açılı yapalım, böylece aracın ihtiyacı olan soğutmayı yeteri kadar telafi ederiz. bu grubun başını ferrari çekiyor, diğer iki üyesi ise alfa romeo (çok daha radikal) ve toro rosso.

    yenilikçiler için en büyük tehlike arka yere basma gücü kaybıydı. araç gelen hava akımının büyük bir kısmını kullanmadan direkt dışarı tahliye ediyor. "arka kanat yeteri kadar beslenebilecek mi?" sorusunu testlerdeki hem ferrari'nin hem toro rosso'nun performansına bakarak yanıtlamak kolay olacaktır. alfa romeo hakkında konuşmak için formula 1 2019 sezonu avustralya grand prix'i beklemek gerek.

    bu iki fikri karşılaştırmak gerekirse ferrari yaptığı fedakarlığın karşılığını pist üzerinde alabilmiş gibi duruyor. mercedes ise diğer konseptte yaşanması beklenen sorunlarla boğuşuyor. yüksek hızlı dönülen virajlar ve hızlanma bölümlerinde ferrari daha önde görünüyor şimdilik.

    bununla ilgili -ingilizce bilenler için- çok güzel bir video hazırlamış motorsport ve autosport ekibi. linki aşağıda. video'daki görseller dahi az çok ne anlatmak istediğimi gösterecektir.

    mercedes ve alfa romeo araçlarının ön kanat karşılaştırması:
    https://www.motorsport.com/...-wing-video/4349337/
App Store'dan indirin Google Play'den alın