• 12
    evet beklenen sanırım oluyor. formula 1 2019 sezonu kış testleri başlığında ve bu başlıkta özellikle üzerinde durduğumuz bir konu vardı, scuderia ferrari'nin yeni araç konsepti mercedes grand prix'i hem şaşırtmış hem de potansiyeliyle rakibini elini açmaya zorlamıştı.

    testler başlamadan herkesin merakla beklediği konu ferrari - mercedes mücadelesinin nasıl gerçekleşeceğiydi. araç konseptleri tanıtılınca ferrari - alfa romeo ve toro rosso takımları farklı görüntüleriyle herkesi şaşırtmıştı. tamamen farklı bir aerodinamik yapıya ve ön kanat tasarımına sahip bu araçların testlerde nasıl bir sonuç göstereceği merak edilmeye başlandı. sekiz günlük testler boyunca ferrari'nin göstermiş olduğu performans kanıtladı ki uzun yıllar sonra ferrari ilk defa tasarım konusunda rakibini köşeye sıkıştırmış durumda.

    neler olmuştu?

    ferrari çok rekabetçi turlar atarak ve daha da önemlisi gps verileriyle desteklenecek şekilde yüksek/orta hızlı viraj ile viraj çıkışı hızlanma performansıyla mercedes'i kaygılandırmaya başladı. normal şartlarda tek başına bu durum mercedes'i plan değişikliğine itmezdi. çünkü sezonun avrupa ayağı başlayana kadar iyi kötü idare eder, sonra gerekli güncellemelerle sezonun ikinci yarısına kafa kafaya, sezon sonunda da tek başına en önde girerlerdi. fakat burada ikinci bir tehdit olarak red bull racing geri dönmüş görünüyor. bu yüzden hızlı aksiyon almak zorunda kaldılar. takım, formula 1 2019 sezonu avustralya grand prix için getirmeyi düşündüğü güncellemeleri geriye çekerek formula 1 2019 sezonu kış testleri'nin ikinci haftasına bu yeni parçalarla çıktı. takım denge konusunda belli bir aşama kaydetmiş görünse de bu sefer yeteri kadar hızlı olmadığı ortaya çıktı. çünkü araç aerodinamik verimlilik anlamında ferrari kadar yeterli görünmedi. aracın düzlük hızına negatif etki eden hava sürtünmesi araç üzerinde yeteri kadar yere basma gücü getirmeyince takım mecburen daha fazla hava akımı kullanmak zorunda kaldı. bu da onları testlerin ikinci haftasında daha dengeli ama daha yavaş yaptı.

    testler bittikten sonra herkes şu soruyu sordu: "mercedes acaba kendi konseptine mi odaklanacak ve gelişmeye devam edecek, yoksa ferrari konseptini mi kopyalayacak veya ona benzer bir dizayn üzerine mi çalışacak?". iki seçeneğin de kendine has zorlukları var.

    ilk seçenek, kafalarını öne eğip çalışmaya ve kendi tasarımlarının sınırlarını zorlamaya çalışmak. aracın paketleme, soğutma ve temel tasarım felsefesi ferrari ile çok farklı olduğu için ferrari'nin fark yarattığı parçaları direkt alarak araca monte etme şansları yok. tüm yapı alt üst olurdu. bu seçeneğin riskli olan tarafı siz gelişmeye çalışıyor ve devam ediyorken rakipleriniz de bir o kadar gelişmeye devam edecek. fark bir kapanıp bir açılırken sezon sonu geldiğinde ipin ucunu kaçırmış olabilirler.

    ikinci seçenek ise sezonun beşinci ve avrupa ayağının ilk yarışı olan formula 1 2019 sezonu ispanya grand prix'e kadar gelişimi nispeten dondurup, sezon daha başlamadan araç tasarımını komple yenileyerek -ferrari konseptini baz alarak- avrupa'ya bir b aracıyla gelmek. bu seçeneğin riskli tarafı ise ilk beş yarışı görece olarak gözden çıkarması gerekecek takımın. tüm tasarım ve üretim faaliyetlerini sıfırdan yeni bir paket üretmeye odaklayacaklar ve bu müthiş bir zaman/para kaybı demek oluyor. aynı şekilde ilk beş yarışta pist üzerinde de çok zorlanmaları anlamına gelecek.

    takım testlerden sonra bir karar vermiştir, durumlarını kontrol etmişlerdir. fabrikada çoktan adımlar atılmaya başlamıştır seçilen yola uygun olarak.

    bugün ise şöyle bir haber yapıldı alman basınında:
    https://twitter.com/.../1105783050548457472

    --- alıntı ---
    toto wolf mercedes'in formula 1 2019 sezonu ispanya grand prix'e yeni bir araçla gelebileceğini söyledi.

    --- alıntı ---

    bu ne demek oluyor?

    mercedes testlerde elde ettikleri verilere bakarak tasarım konusunda çıkmaz sokakta olduklarını fark etti. bu durum onları sıfırdan başlamaya itti. ve bu yeni aracın nasıl performans göstereceği ise büyük bir soru işareti. mercedes fabrika takımı olarak genelde rüzgar tüneli verileriyle pist üzeri performansı birbirine yakın olan takımlardan biri. bu kendileri için bir avantaj. ama eğer attıkları adım tutmazsa bu seneyi büyük bir risk altına atmış olacaklar.

    red bull ve ferrari'nin gelişim yarışında nasıl bir aksiyon alacağı ve nasıl bir performans göstereceği çok önemli. mercedes ve red bull sezon içi gelişim konusunda geçtiğimiz senelerde çok başarılıydılar. ferrari ise sezona iyi başlayıp yerinde sayan bir takım olarak gelişim konusunda kötü bir imaj çizdi. eğer ferrari hatalarından ders çıkarmış ve red bull da adrian newey sayesinde her sene gösterdiği gelişim seviyesini bu seneye taşırsa mercedes'in bu yeni aracında en ufak bir hata veya sendeleme şansı olmayacak. her halükarda bizleri çok heyecanlı bir sezon bekliyor. görmeyi özlediğimiz pist üzeri mücadele konusunda formula 1 2019 sezonu bize çok şey vaat ediyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın