• 1
    14 mart 2019 tarihinde yapılacak olan formula 1 2019 avustralya grand prix yarışıyla start alacak olan sezon.

    öncelikle 2019 yılı ile değişen kurallar ile ilgili:
    (bkz: #2612380)

    ilk yarışı kimin kazanacağı, hangi takımın güçlü performans sergileyeceği tam bir muamma. takımlar hakkındaki ilk izlenimler için barcelona'daki catalunya pistinde yapılacak ve 18-21 şubat ve 26 şubat - 1 mart arasında toplam 8 gün sürecek olan kış testlerini beklemek gerekiyor. şu anda yeni getirilen kurallara takımların nasıl çözümler ürettikleri tamamen kapalı bir kutu.

    bugün itibariyle neredeyse tüm takımlar yeni sezonda kullanacakları araçlarını tanıttı. elini en son açacak olan takım scuderia ferrari. onların araç lansmanı da 15 şubat 2019'da internet üzerinden yapılacak.

    şimdiye kadar yapılan araç-renk tanıtımlarında bazı takımlar ve yaptıkları değişiklikler göze çarpıyor.

    mercedes:
    https://d2d0b2rxqzh1q5.cloudfront.net/...fd6ca02a83781820.jpg

    araçta dış görünüş olarak en dikkat çeken şey turkuaz rengin belirgin ve baskın hale gelmesi. ayrıca takım zaten zirvede olan motor paketini baştan aşağıya yenilediğini açıkladı. buna ek olarak 5 kg artırılmış olan yakıt limiti için de "buna pek ihtiyacımız yoktu" tarzında bir açıklama yaptılar ve muhtemelen yarışların büyük çoğunluğunda daha düşük hacimli yakıt deposu kullanacaklar. bu da takımın yakıt verimliliği konusunda yeni motora çok güvendiğini gösteriyor. eğer gerçekten bekledikleri verimi sağlayabilirlerse yarışa daha hafif araçla başlayıp, tur başına 0,2 - 0,5 saniye gibi bir avantaj yakalayabilirler (rakiplerinin ağır araçla başladığı varsayımına dayanarak böyle bir tahminde bulunuyorum. daha iyi çözümler görmemiz de muhtemel elbette). takımda geçen seneki gibi son şampiyon lewis hamilton ve son senesinde beklenenin çok altında performans gösteren valtteri bottas'ı izleyeceğiz.

    haas:
    https://cdn-8.motorsport.com/...as-rich-energy-1.jpg

    mercedes'ten sonra ikinci sırada haas'a yer vermemin sebebi kesinlikle estetik görüntüsü. rich energy sponsorluğunu kapan amerikalı takım, firmanın etkisiyle 2012 lotus benzeri (orada da aynı firma sponsordu ve renk düzeninde etkileri barizdi) sarı - siyah bir görüntüye sahip olacak. takımın ferrari ile derin iş birliği devam ediyor. takım patronu guenther steiner kuralların izin verdiği tüm parçaları ferrari'den temin etmeye devam edeceklerini açıkladı. geçen sene güçlü bir paket yakalamış ve bazı beceriksizlikler sebebiyle dördüncülüğü kaçırmışılardı. bu sene neler yapacakları merak konusu. bu sene haas için kevin magnussen ve romain grosjean yarışacak.

    red bull racing:
    https://cdn-2.motorsport.com/...ng-rb15-livery-1.jpg

    renault'la olan anlaşmasını feshedip honda motoruna geçen takım bu sezon için hayli umut dolu açıklamalar yapıyor. öncelikle şunu belirtmek gerekir, red bull genelde sezon öncesi farklı renk konsepti yayınlamayı tercih ediyor. yani araç renkleri test haftasında farklı olacaktır. bunun dışında daniel ricciardo'nun ayrılmasıyla beraber max verstappen'in takım arkadaşı olarak geçen seneyi toro rosso'da geçiren pierre gasly'yi izleyeceğiz. ayrıca araç tasarımında bir süredir takımdan yavaş yavaş elini çeken adrian newey'nin aktif rol aldığı bilinen bir durum. onun elinin güçlü bir şekilde değdiği zaman ortaya neler çıkabildiğini bilenler için kesinlikle bu sene dikkatle izlenmesi gereken bir araca sahip olacaklarını düşünüyorum.

    mclaren:
    https://cdn-5.motorsport.com/.../mclaren-mcl34-1.jpg

    açıkçası beni en heyecanlandırmayan takım. bu sene fernando alonso da yok. çok kötü görünen bir renk düzeniyle birlikte carlos sainz jr ve genç sürücü lando norris ile beraber yarışacaklar. muhtemelen orta sıralarda hayatta kalma mücadelesi verecekler. takımla ilgili tek umut verici haber, diğer takımların aksine 2019 kurallarında bir açık bulmuş olabileceklerine dair ortada dolanan iddialar. ben yine de büyük takımların kendilerine tur bindirmesi dışında pek ekranda göreceğimizi sanmıyorum.

    williams:
    https://cdn-8.motorsport.com/...ms-livery-laun-2.jpg

    araç renk düzeninde büyük değişiklikler yapan takımlardan bir diğeri de williams oldu. fakat gün itibariyle planlanan araç tanıtım ve reklam çekimlerini ertelemiş durumdalar. barcelona'daki kış testlerinin de bir kısmını kaçırabilecekleri söyleniyor. bunun sebebi takım için tasarlanan parçaların üretim sürecinin uzaması. takımla ilgili en heyecan verici gelişme robert kubica'nın sonunda formula 1'e geri dönüp williams adına yarışacak olması. takım arkadaşı ise çaylak ingiliz pilot george russell olacak.

    renault:
    https://cdn-4.motorsport.com/...do-renault-sport.jpg

    yarışlar sırasında haas ile karıştırılmaya müsait bir takım olan renault için en büyük gelişme daniel ricciardo'nun beklenmedik şekilde büyük takımlarda yer bulamayıp renault'ya imza atması oldu. takım çok çalıştıklarını ve aşama kaydettiklerini dile getiriyor. aradaki devasa farktan dolayı ilk üç takımın* dışında kalanların mücadelesini ifade etmek için "b ligi" tanımlaması kullanılır; renault da haas'la birlikte b ligini kazanmaya en yakın takımlardan biri. daniel ricciardo'yla birlikte yarışacak olan pilot ise tecrübeli nico hülkenberg.

    alfa romeo racing:
    https://cdn-9.motorsport.com/...cing-shakedown-1.jpg

    eski adıyla sauber. geçen senenin büyük sürprizi olan takım, charles leclerc'in de harika performansıyla, kendilerini görmeye alışık olduğumuz son iki sıradan kurtulup orta sıraların üst basamaklarını zorlamışlardı. bu sayede charles leclerc kimi raikkonen'in yerine kendine ferrari'de koltuk buldu, takım ise önce alfa romeo sponsorluğunu aldı daha sonra isim hakkını da italyan firmaya sattı. bu gelişimde ferrari ile aralarındaki ortaklık ve kullandıkları güçlü ferrari motorunun da etkisi var. bu sene kimi raikkonen ve ferrari akademisinden çıkan, aynı zamanda ferrari'nin simülasyon pilotluğunu da yapmış olan italyan çaylak pilot antonio giovinazzi alfa romeo racing için yarışacak. takımla ilgili bir not; reklam çekimi için piste çıkan aracın ön kanat tasarımı kesinlikle sıra dışı. etkisi ne kadar olumlu veya olumsuz olur bilinmez fakat kesinlikle çok cesur ve agresif bir tasarım. fotoğrafta görülen ön kanat ile diğer takımların ön kanat tasarımlarını karşılaştıracak olursanız aradaki devasa farkı görebilirsiniz. ayrıca takımın renk düzeninin henüz açıklanmadığını ve muhtemelen fotoğraftaki araç renginin ilk yarışta değişeceğini söylemekte fayda var.

    racing point:
    https://cdn-7.motorsport.com/...-point-launch--2.jpg

    eski adıyla force india. takım 2018 sezonuna maddi sıkıntılarla başlamış ve çözümü olmayan bir noktaya doğru sürükleniyorken sonunda el değiştirdi. sezon içinde isim değiştirdiği için sene başında aldıkları puanlar sıfırlandı. her sene belli bir istikrar yakalayan takımın bu sene nasıl bir performans göstereceği merak konusu. özellikle yeni mercedes motorunu verimli kullanmayı başarabilirlerse üst sıraları yine zorlayabilirler. takım için beklenmedik olan şey büyük potansiyeli olduğu hemen herkes tarafından kabul edilen esteban ocon'un takımdan gönderilmesi oldu. takım arkadaşı sergio perez ile sezon içerisinde birden fazla kazaya karışıp takımı yarış dışı bırakmaları iki pilotun da çokça eleştirilmesine sebep olmuştu. sergio perez koltuğunu korurken ocon'un yerine ise yeteneklerinden çok babasının servetiyle ve bunun verdiği sponsorluk desteğiyle gündeme gelen lance stroll yarışacak. bana soracak olursanız attan inip eşeğe binmek tabirinin birebir karşılığı. paranın direkt olarak açabildiği kapılardan birinin formula 1 sürücülüğü olduğu burada canlı bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

    toro rosso:
    https://cdn-5.motorsport.com/...osso-launch-20-3.jpg

    red bull'un proje takımı olarak devam ediyorlar. bu seneyi red bull için kobay olarak feda etmeye hazır olduklarını açıkladılar. bilindiği gibi red bull honda motoruna geçti fakat bunun hazırlığı geçen sene başlamıştı. önce toro rosso'nun honda motoruna geçmesini sağladılar, böylece sene içerisinde honda'nın performansını gözlemlediler. şimdi de kendilerini hazır hissedip onlar da honda'ya geçiş yaptı. toro rosso cephesi ise bu sene için de honda'nın motor güncellemelerini denemek için sıra cezası almaya, takımlar şampiyonasını görmezden gelmeye hazır olduklarını söyleyerek ne kadar ciddi bir takım olduklarını ortaya koydular. daniil kvyat ve çaylak alexander albon ile yarışacaklar.

    scuderia ferrari:

    henüz araç lansmanı yapılmadığı için listenin sonuna aldım. elimizde çok fazla bilgi yok ama italya kaynaklı birçok haber dolanıyor ortalıkta. bunlardan bana göre en önemlisi ferrari'nin 3d yazıcıyla araç parçası üretmeye başladığı haberiydi. bunu daha önce diğer takımlar da denedi fakat verimli sonuç alamamıştı. üretilen parçaların dayanıklılığı istenilen seviyede değildi. ferrari'nin bunu başarabildiği söyleniyor. bu onlar için çok daha hızlı üretilen ve düşük maliyetli parçalara sahip olacakları anlamı taşıyor. özellikle aerodinamik açıdan aracı daha hızlı geliştirebilme potansiyelleri var. bunun dışında geleneksel "rüzgar tüneli ve simülasyon verileri cesaret verici" açıklaması yapıldı. her sezon öncesinin ferrari adına vazgeçilmezidir. ayrıca ferrari'nin çok farklı göründüğüne dair birçok röportaj verildi. genelde görüntüsünün pek beğenilmediğine dair haberler var. bunları yarınki* tanıtımda görüp değerlendirme şansımız olacak. takımla ilgili en büyük gelişme elbette ki kimi raikkonen'in ayrılıp yerine ferrari akademisinin çıkardığı genç ve yetenekli pilot charles leclerc'in geçmesi olmuştu. fakat bir diğer çok önemli gelişme de takım patronu maurizio arrivabene'nin gönderilip yerine teknik işler direktörü ve motor bölümünün başındaki isim mattia binotto'nun getirilmesi oldu. bu hamleyle başlayan süreçte takım içinde birçok ismin yeri değişti, yeni isimler takıma dahil oldu. ikili arasında bir anlaşmazlığın olduğu biliniyordu ve bunun takıma zarar verdiği söyleniyordu. takımın seçimi binotto'dan yana oldu. takım ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri ise sebastian vettel ile genç sürücü charles leclerc arasındaki iletişimi nasıl yönetecekleri. leclerc kesinlikle başarıya aç ve yaşının da etkisiyle en tepeyi hedefleyecektir. sebastian vettel'in stres yönetimi konusunda pist üzerindeki en başarısız pilotlardan biri olduğu zaten bilinen bir şey, bir de buna takım içi bir rekabetin stresi eklenirse red bull'daki son senesinde izlediğimiz küskün bir vettel görebiliriz. bu tamamen takımın ve pilotların bu iletişimi nasıl idare edeceklerine bağlı.

    evet takımlardaki gelişmeler özetle böyle. testler başladıktan sonra, özellikle ilk dört günlük testin üçüncü gününden itibaren takımlar ellerini açmaya yavaş yavaş başlayacaklar. bu sayede bizim de sezon hakkındaki beklentilerimiz şekillenecek. umarım test dönemi geçen seneki gibi yağışlı geçmez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın