• 2
    son olarak scuderia ferrari'nin de yeni aracı sf90'ı tanıtmasıyla artık sezon öncesi kış testleri için geri sayıma geçtiğimiz formula 1 sezonu.

    https://cdn-6.motorsport.com/...i-launch-2019--3.jpg

    araçla ilgili ilk göze çarpan şey aracın kırmızı parlak görünümünün yerini red bull racing tarzı mat bir kırmızıya bırakmış olması. mattia binotto bu karar için estetik kaygılar değil mat boyanın birkaç yüz gram daha hafif olmasından kaynaklı olduğunu ve küçük de olsa avantaj sağlamak için yaptıklarını söyledi. araç gerçekten bu kadar sınırlarda olabilir mi?

    araç tasarımında göze çarpan birkaç faktör var. bence bunun en önemlisi araç yanlarında ve üstte bulunan hava kanallarının gayet küçük olması. ilk başta bu çok önemsenmeyebilir. fakat bununla birlikte alfa romeo racing gibi radikal olmasa da yine benzer bir ön kanat tasarımı benimsemiş ferrari. aralarındaki ortaklığı da hesaba katarsak ferrari rakiplerine göre bu sene farklı bir aerodinamik konsept benimseyecek gibi duruyor.

    basitçe izah etmek gerekirse formula 1 araçlarında ön kanatın iki ana görevi var. birisi karşıdan gelen rüzgarı belli bir açıyla karşılayıp aracın burnunu yere bastırarak yol tutuşunu artırmak ve önden kayma sorununu iyileştirmek. diğer ve hayati görevlerinden biri de karşıladığı bu hava akımını aracın arka kısımlarına ve belli noktalara yönlendirmek. araç kenarlarındaki radyatör hava girişleri, pilotların kasklarının üzerinde bulunan hava girişi, lastikler gibi belli başlı noktalara net ve temiz hava akımı gönderilmesi aracın en çok ısınan bölümlerinin soğutulmasında hayati önem taşıyor çünkü formula 1 araçlarının aktif bir soğutma sistemi yok. bu yüzden geleneksel olarak ön kanatlar hava akımlarını aracın yan taraflarına ve lastiklere yönlendirecek şekilde dizayn edilir. fakat scuderia ferrari ve alfa romeo racing tamamen aykırı bir dizayn benimseyip hava akımını direkt olarak lastiklere yönlendirmiş ve ters açısı nedeniyle lastiklerden aracın dışına gidecek şekilde dizayn edilmiş. yani aracın değil yalnızca ön lastiklerin soğutulması ön planda tutulmuş. havanın çok büyük bir kısmının ön kanat yardımıyla araçtan uzaklaştırılması prensibi uygulanmış. çünkü hava akımından soğutma konusunda yardım almanın direkt olarak negatif bir etkisi var, sürtünme. araç ne kadar çok hava abzorbe ederse o kadar fazla hız kaybedecektir. ferrari, özellikle motor bölümünde ısınma sorununa kesin bir çözüm bulmuş olacak ki hava akımını minimum derecede kullanıp hemen sürtünme etkisinden kurtulmak için ekarte etmeyi seçmiş.

    bu plan eğer pist üzerinde başarılı sonuç verirse çok farklı şeyler konuşabiliriz. çünkü rakip takımlar sahip oldukları araç konseptleri sebebiyle tam gaz giderken araçlarının etrafındaki hava akımı bir nevi tulum gibi etraflarını sarıyor olacak, bugüne kadar olduğu gibi. fakat ferrari'nin benimsediği ve yapmak istediği plana göre hava akımı aracın burnuna çarptığı gibi aracın ön tekerlerinden sağ ve sola yönlendirerek havayı yararak devam edecek. sırf bu sebeple yeni araçta bariz şekilde fren soğutma kanallarının geçen seneye göre bariz şekilde genişlediği görülüyor. geçen sene zaten üzerinden geçen hava için küçük kanallarla fren soğutması hallediliyordu, şimdi hava direkt olarak ön kanattan tahliye olacağı için buralarda iyileştirilmeye gidilmiş.

    aşağıdaki resimde bahsettiğim tüm ayrıntılar bariz şekilde gözlemlenebilir:
    https://cdn-4.motorsport.com/...8/ferrari-sf90-1.jpg

    ön kanattaki bu radikal değişimin en çok etkileyeceği alanlardan biri de arka kanat performansı. aracın ön tarafı karşıdan gelen hava akımıyla direkt olarak yere basma gücü kazanımı sağlayabiliyor demiştik. fakat arka kanadın performansı büyük oranda ön kanattan arkaya doğru gelen ve araç çatısındaki yatay kanatçıklardan tekrar aşağıya doğru yönlendirilen havanın arka kanada çarpması prensibiyle belirleniyor. yani aracın çekiş gücünü sağladığı arka tarafın yol tutuşu, arka kanadın ve süspansiyon sisteminin yarattığı yere basma gücüyle belirleniyor. ferrari bu sebeple geçen sene de denediği çift borulu turbo egzoz çıkışı kullanıyor ve bunu motorun ana egzoz çıkışının üzerinde sıraladığı üst üste iki küçük boru sistemiyle hayata geçiriyor. yani altta büyük ana egzoz çıkış borusu, üzerinde üst üste dizilmiş iki adet ince turbo hava atık borusu mevcut. bu da arka kanadın üzerindeki hava akımını düzenlemek için kullanılıyor. ferrari için hayati olacak soru arka yere basma gücünün ne kadar başarıyla elde edilebileceği olacak. eğer yapmış oldukları bu feragat, başka yöntemlerle telafi edilebilirse ödülü kendileri için büyük olabilir.

    tüm bu sorular 18 şubat'ta başlayacak olan ve dörder günlük iki ayrı test programıyla son bulacak olan kış test programında bize fikir verecek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın