iki şekilde bulunabileceğine inandığım futbolcu tipi.
ilk kategori salt istatistik analizi üzerinden başlayıp oyuncunun yaptığı işlerin ligler arası geçerliliğine göre olmalı. yani bakarsın adam 20 maçta 19 gol atmıştır. şimdi bu 19 golü 10 tane ceza sahası dışından, 4 tane rövaşata ile atan adam farklı, 5 penaltıdan, 10 tane boş kaleye v.s. atan farklı.
istatistiğe ulaşmak artık çok kolay.
kaideyi taciz eden istisnadostuma bir adamdan bahsetmiştim. adam güney kore'de oynuyordu. forvet oyuncusu. baktık, vuruşları ve golleri lig üstü. yani aynı vuruşu, aynı adam gidip de gea'ya da yapsa o top gittiği yer dolayısıyla gol olur. boş kaleye atılan goller pozisyonla alakalıdır. mesela la liga'da, kore liginde bulduğunuz kadar öyle pozisyon yakalayamazsınız. daha disiplinli top oynanır. italya'da da bulamazsınız. bu biraz da oyunun ciddiyetiyle alakalı. ama direk dibine sert topları istikrarlı şekilde atıp gol yapıyorsanız, bu her yerde gol olur.
bahsettiğim futbolcunun ismi marcao. forvet, brezilyalı. güney kore ekibinden çin'e transfer oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=94kXSZA0Ags kendisi böyle bir arkadaşımız.
ikinci kategori de bence aklınızdaki futbola uygun liglerden-takımlardan adam izlemek olmalı.
galatasaray ingiltere'nin 7. takımından adam alacağına romanya'nın şampiyon takımında en çok parlayan/parlayacak adama göz dikmeli.
onyekuru geldi, 2018-2019'da ne kadar güzel goller attı. ama hep neyle eleştirdik? koşuyor, kafayı kaldırmıyor, bencil. iyi de bu onun suçu değil ki? adam kontraatak futbolcusu. adamın olayı kenardan girip tık diye atmak, geçmek. bu onyekuru'nun suçu değil. adam ne güzel oynadı, ne güzel savunmaya geldi. adama "beyinsiz", "bencil" deme nedenimiz kalitesine rağmen tarzının bize uygun olmaması.
liginin büyük takımı olan, yetenekli, rakip sahaya yerleşen bir takımın oyuncusunu alıp oynatırsak o hep bahsettiğimiz ince iş yapamama, topu tutamama sorunlarını rahat çözeriz.