• 72
    gol beklentisi...

    beklenti...

    bir çeşit olasılık; realite değil.

    herkesin bildiği üzere futbol da tıpkı diğer spor dalları gibi bir netice oyunu, salt istatistikle açıklanamaz. tarih de topu kaleye sokanı yazar, daha çok pozisyon bulanı değil.

    öte yandan, teorik bilim her zaman doğru olsa idi insanoğlu şu an hiv'le, sars'la boğuşmuyordu, bu da böyle bir bilgi işte. :(
  • 30
    xg epey basit bir model ve bircok eksigi var. ancak bir yerden baslamak gerekiyor. tahminimce onumuzdeki birkac yil icerisinde istatistik ve makine ogrenmesinin futbolun icerisindeki yeri giderek artacak ve daha gelismis metrikler ve analizler ortaya cikacak. cunku milyar eurolarin dondugu bir endustride bilinemezligi ne kadar azaltip ne kadar iyi olcum yaparsaniz riski o kadar azaltmis oluyorsunuz. "olcemediginiz seyi gelistiremezsiniz" kisacasi.

    xg'nin eksiklerini duzeltmeye calisan alternatif yeni metrikleri merak edenlere ise tehdit beklentisine (expected threat) goz atmalarini oneririm. takip ettigim kadariyla turkiye'de ilk kez bülent kalafat dile getirmisti, gecenlerde de dunyanin muhtemelen bir numarali spor icerik ureticisi the athletic'te bu konuyla ilgili bir yazi yayinlandi.
  • 131
    galatasaray bugun oynadigi hatayapor maci oncesi ligde oynadigi 5 macin toplaminda rakiplerine verdigi gol beklentisi 3.3 olmus. bu maclarda 6+ gol beklentisi yaratmis. buna karsin 3 gol atarken kalesinde 5 gol gormus. atanimiz ve tutanimiz iyi olsa en kotu ihtimalle 10 puan cikarmis. ancak sadece bir galibiyet almisiz.

    simdi gelelim muhtesem oynadigimiz, izleyenin sıkılmadigi hatay macina. rakibe 4 gol beklentisi verirken biz 3.2'de kalmisiz. macta her iki takim lehine bir penalti oldugunu belirtmek lazim.

    kotu oynadigimiz son 5 lig macinda yasadigimiz gol tehlikesinden daha fazla gol sansi vermisiz bugun. bence savunma acisindan rezil bir performansti. hatayspor pes oynuyor gibi hücum edip durdu mac boyunca. hucumda ise forvet eksikligine ragmen iyiydik ancak yine sezonun genelinde oldugu gibi bulduklarimizi gol yapamadık.

    (bkz: 16 ocak 2022 hatayspor galatasaray maçı)

    not: gol beklentileri kabaca hesaplanmistir.
  • 119
    takımımızın oluşturduğu her önemli gol pozisyonunun arasında kaç dakika süre var,

    duran toplardan (korner, frikik ve diğerleri) çıkan xg değerleri nedir,

    kanat ortalarından buluşulan pozisyonların xg’si ortalama nedir,

    takım 0-15, 15-30, ….. her çeyrek dilimde nasıl bir tempo ve baskı oluşturuyor sorularını önemsemeden, cevaplamadan sadece xg/gol oranına bakmak bana çok şey ifade etmiyor.

    çünkü uyku getiren futbol izlerken futboldan soğuyorum. bir de görece zayıf rakiplere bile net pozisyonlar verilmesi rahatsız ediyor. hiçbir lig maçına favori çıkamamak, en az 2 fark yapmadan rahat edememek gibi durumlarımız var.
  • 22
    https://twitter.com/...ZsumQI05xzA&s=19

    ligde oynanan 3 hafta itibariyle gol beklentisi xg oranları (full liste)

    1. galatasaray 7,54
    2. altay 7,18
    3. trabzonspor 6,30
    4. sivasspor 5,91
    5. beşiktaş 5,89
    6. antalyaspor 5,40
    7. başakşehir 4,41
    8. konyaspor 4,37
    9. hatayspor 4,05
    10. fenerbahçe 3,92
    11. f. karagümrük 3,73
    12. gaziantep fk 3,68
    13. y. malatyaspor 3,54
    14. adana demirspor 3,32
    15. kasımpaşa 3,23
    16. göztepe 3,14
    17. alanyaspor 2,99
    18. giresunspor 2,73
    19. kayserispor 2,16
    20. rizespor 1,76

    (bkz: süper lig 2021-2022 sezonu)
  • 85
    xg'nin gereksiz ağır eleştirilere maruz kaldığını düşünmekle beraber, yetersiz bir veri olduğunu da söylemek gerek. bir takımda futbolcular çok gol kaçırıyorsa ve bu takım epl'de falan değilse, antrenmanlarında sorun vardır.

    süper lig'de oynuyoruz yahu. ligin kalitesi belli yani. oyuncularımız da gayet yeterli seviyede lig için.

    ts bizden daha az xg ile daha çok gol buluyorsa şapkayı önümüze koyup düşünmemiz gerek.
  • 42
    2020-2021 sezonunu la lig şampiyonu olarak bitiren atletico madrid, bu istatistikte beşinci olmuş. sezonu real madrid’in beş puan gerisinde bitiren barcelona, xg’de fark atmış real madrid’e.

    biz de sezon başlayalı, üç hafta olmuş. beşiktaş ve fener henüz gol yememiş. xg’de lideriz diye övünüyoruz. kendi evinde zayıf hatay karşısında ikinci dakikada gol yersen, xg zaten yüksek olur.
  • 150
    rakip kaledeki gol beklentisinin karşılan(a)madığı durumlar için detaylı analiz gerektiren metrik. yani bir takım 30 gol beklenisinden 20 gol çıkardıysa bu şanssızlık mı, beceriksizlik mi, kalitesizlik mi, yoksa oyun planı ve anlayışı yüzünden oyuncular bunları gole çeviremiyor dikkatle incelenmeli. özellikle son konu bence biraz göz ardı ediliyor. örneğin toplam kat edilen mesafe ile beraber bakılınca anlamlı hale gelebilir. oyuncunun şuta kadar ne kadar efor sarf ettiği gol ihtimalini etkileyebilir. tüm bunları dikkate alınca aslında analize muhtaç çok temel bir veri sunduğu ortaya çıkıyor.
  • 65
    sacma sapan birileri kendince ekmek yesin diye uydurulan bir arguman daha. digeri de asist pasi. yok bilmem kiminki fazlaymis da berikinin ki dusukmus. ayni adamla mi oynuyorlar tırrek! belki o dusuk olan yuksek olan adamin oynadigi adamlarla oynasa daha cok asist pasi verecek. neyse!

    takim olarak senin kaleye sutun yoksa, xg isterse arşa degsin! gol yok lan gol gol! hani puan getiren! 3 puan veriyorlar rakipten cok atarsan? bildin mi? hah ondan. hani kale cizgisini nizami sekilde gecince hakem orta noktayi gosteriyor ya? ıste ondan. bu kadar basite indirebiliyorum anlamayanlar varsa hala diye. ha bir de boyle elleri kollari kaldiriyor herkes seviniyor. ıste o zaman gol oluyor bak!

    arkadas atilan gole bakilir, alinan puana bakilir, sonunda alinan kupaya bakilir.

    xg 3 milyar 750 melyon olsun isterse sen ne yaptin? sen?

    kupayi mi aldin sampiyon mu oldun? ona bakilir.

    edit: kaleye sut derken de kalecinin ustune degil cercevenin icine. cizgiyi gecen anlaminda. yanlis olmasin.
  • 169
    iktisatta bir tabir vardır "ceteris paribus". yani her şey sabit iken tek bir değişkenin sonuca etkilerini anlatmak/hesaplamak için kullanılır. ancak gerçek hayatta hiçbir şey sabit değildir. herhangi bir konudaki istatistik tek bir değişkenle okunamaz. en basiti çok param var çok zenginim bile diyemezsin. enflasyon %10000 olduğu bir ülkede isen nominal olarak çok para bir şey ifade etmez.

    burada da "xg" tek başına bir göstergedir. her bir şut için bir değer içerir. yani 0,20 xg'li 10 şut çekersen xg 2 olur. diğer tarafta 0.5 xg'li 4 şut çekersen yine 2 xg olur. ancak 0.5 xg'li bir şutun gol olması için şutu çeken bir oyuncuda bulunması gereken yetenek/şans 0.20'ye göre çok daha yüksektir. sonuç olarak verilere bir de ortalama xg'den bakmak gerekir. nba'deki başarılı şut yüzdesi ve bunların toplam şut sayısını kıyaslamak gibi (500 şut üzerinden %45 ile oynayan bir oyuncu 40 şut üzerinden %50 ile oynayan bir isimden daha evladır).
  • 120
    paylaşan arkadaşların emeklerine saygı duymakla beraber bazı sorular sormak istiyorum...
    takım pozisyona girmiş ama ortalamanın altında gol atmışız bu veriden bunu anlıyoruz tamam, doğru.
    peki bu kadrodaki oyuncuların seçimini-transferini (feghouli hariç) mevcut teknik ekip istemedi mi?
    beceriksizlerdi niye bu kadar para harcatıp aldırdılar?
    2. sorum, ffp vardı daha beceriklisini almaya bütçemiz yetmedi diyelim (cornelius veya pesic'in ortalaması ortadayken bu önerme de çürür ya neyse) peki bu arkadaşların son vuruş çalışması da teknik ekip sorumluluğunda değil mi? bu sefer de çalışıyor ama gelişmiyorlarsa biz hem beceriksiz hem de kendini geliştiremeyecek adamları niye seçtik?
    hop geldik mi yine teknik ekipteki sorumluluğa?
    kısacası bu veriler sahadaki beceriksizliği ortaya koyuyorsa da bunu teknik ekibi savunmak için kullanamayız, sahadaki becerinin de beceriksizliğin de sorumlusu bu veriyi beğenmeyen taraftar değil teknik ekip ve yönetimdir.
  • 33
    son derece mühim bir gösterge. örneğin bir takım bir maçı yarısı çerçeveyi bulan 10 şut ile tamamlayabilir. bunlar dar açıdan, ceza sahası dışından şutlar ise xg değeri düşük olacaktır. kalecinin kucağına giden cılız şutlar yine aynı takımın rakip kaleyi abluka altına aldığı anlamına gelmez. 5 isabetli şut 2 xg'ye karşılık gelebilir.

    eğer yekta kurtuluş penaltısı tarzında şutlar atıyorsanız 3 xg'den 1 gol, gomis ya da ilk dönem muhammed gibi gol vuruşlarınız varsa 0.6-0.7 xg'den 1 gol çıkarırsınız.
  • 112
    tamamen masturbatif bir veri. kendini kandirmaya, ayaklananlari bir nebze susturmaya yariyor. baska da vatana millete gram faydasi oldugunu gormedim.

    her mac bilmemkac xgye karsi şu kadar atabildik twitleri dolaniyor etrafta. demekki o kadar da bir sey gostermiyor arkadas bu meret ogrenin artik.

    futbol matematikten uzak bir spor. adam 35 metreden bir koyar o xgyi cebine koyup evine gelirsin. uzun boylu hava hakimiyeti olan bir stoper olmayacak bir dutan topta golu yazar gecer. ıyi bir frikikci topu 90a takar. kalecin gununde olur 10 tane de vursan tamamini cikartir. yani butun bu bilinmeyenleri denkleme sokamayacagimiz icin "herseyin cok normal" oldugu maclar disinda bize cok bir veri veremeyen bir kesirli sayi olmaktan oteye gidemiyor xg. o yuzden buna takilip sayfalarca analiz kasmaya gerek yok. pozisyonu buldugun zaman akilli kullanmazsan istersen 200 xgye ulas mac yine 1-1 bitiyor:)
  • 178
    sözlük ahalsinin %90'ının bu istatistik ile bir alıp veremediği yok. ve hiç olmadı.

    olaya dram katmadan kafaları açmak adına daha önce net bir girdi yazmıştım ama daha da netleştirelim.
    fatih terim yıllarında "yahu kötü oynuyoruz arkadaş" denildiğinde inanılmaz yüksek perdeden ve son derece ukala bir üslupla --mesela bana "bilimsizler anlamıyorsunuz" tarzında mesaj atan bile oldu-- "bak xg ortada" temalı bir ton girdi yazıldı.

    - puan kaybediyoruz xg'miz harika...
    - kazanıyoruz xg konusu bile yok harika paslaşmalardan kesitler.
    - sonra bi mağlubiyet yine xg'nin önemini anlamayan bilimsizler temalı girdiler.

    kabul edelim, bu zımbırtı üzerinden gerçekten çok saçma ve anlamsız bir süreç yaşandı ve durumun bu olduğunu herkes biliyor ama sorun sanki xg gibi destanlar yazılmaya devam ediliyor.
    ey romalılar ! zorlamayın. bizi o üslupsuzluk buralara getirdi.

    velhasıl ünlü düşünür ve feylesof kenan doğulu'nun dediği gibi "ne dediğin değil nasıl dediğin olay"
  • 87
    eleştirilmeyen istatistik. yalnızca bu istatistiği tek hakîkatmiş gibi kullananlara yönelik bir tepkinin ürünü, tabii biraz da dalga geçme ve bak ben haklı çıktım demenin ürünü.

    aga birkaç yıldır berbat bir oyun var, tonla para harcanıp senelik birkaç milyon bile harcayamayan takımlara karşı diş geçirememek falan büyük problem. buna ses edenlere de akıl tutulması yaşıyorlarmış gibi xg falan deyip cevap vermek karşı tarafı rahatsız ediyor.

    yani kardeşim biz salak mıyız da iyi oyuna kötü diyelim? bir problem var ve aşikâr bu, e artık bana aslında siz anlamıyorsunuz falan demeyin.
  • 26
    geleceği tahmin etme disiplini olarak da ele alabileceğimiz istatistik biliminin bir parçası. siz elinizdeki data'yı ne kadar iyi işlerseniz o kadar optimizasyon yapabilirsiniz. bugün evrende her saniye oluşan yıldız sayısından bir insan vücudundaki hücrelerin mitoz bölünme sayılarına kadar istatistik kullanılıyor. yani kimse oturup saymıyor bunları.

    bu bilimin futbola izdüşümü olarak bugün kullanılan parametrelerden biridir gol beklentisi. takımlar artık boşu boşuna istatistikçiler ve bu işle uğraşan departmanlar kurmuyor. bizim takımımız xg'mizden az gol atıyorsa bitiricilik çalışması gerekiyor, xcg'niz yediğiniz golden azsa sizin defansif aksiyonlar çalışmanız gerekiyor.

    ferguson'un sözü bu tür istatistik biliminin ciddi parametreleri için değil gol sayısı asist sayısı gibi sayılabilir çoğunluklar için söylenmiştir. bir takım 100 gol atıp kupa kazanamıyorsa hatta avrupaya bile gidemiyorsa ne yapayım o kadar golü mesela.

    edit: bu gün istatistik biliminin b*klanmasının umarım galatasaray'ın gol beklentisi parametrelerinde ligin tepesinde olmasıyla bir alakası yoktur. bilimsel bir veriye karşı çıkmak nedir yani? bugün şampiyonlar ligindeki takımların %99'u rakibin bu parametrelerine göre hazırlık yapıyor. mesela psv bizim maça nerede eksiğimiz var onları bilerek çıktı çünkü istatistiklerimize göre hazırlanıyorlar, oturup 50 küsur maçımızı izlemiyorlar. avrupa ligi grubumuzdaki lazio, marsilya ve lokomotif moskova da bizim istatistiklerimizi kullanarak maça hazırlanacak.
  • 114
    xg ile ilgili eleştirilen şey istatistiğin varlığı değil, istatistiğin yorumlanma biçimi ve bunun üstünden aslında galatasaray'ın çok iyi oynadığının ve sadece tek eksiğinin bitiricilik aktarılması. yani merak etmesin kimse, insanlar aptal değil. bu sitede herkesin yeteri kadar akılı olduğunu düşünüyorum. xg'nin ne olduğunu herkes biliyor.

    gol pozisyonuna girmek elbette önemli fakat burada istatistiği nasıl yorumladığın önemli. bize aylar boyu hem bu sitede hem de diğer sosyal medya uygulamalarında takım aslında iyi, şu kadar xg bulmusuz, hiç sorun yok, golü atabilsek bitecek iş gibi anlatılmaya çalışıldı. burada karşı çıkılan şey bu.

    gol pozisyonuna giriyoruz fakat bunu hangi aralıkta yapıyoruz? örneğin ligde iç sahada oynanan 9 maçın 6 tanesinde geri düşen taraf olmuşuz. elbette geri düştükten sonra yaldır yaldır bastırıp maçı çevirmeye çalışacağız. burada bulduğun xg ile maçı baştan sona domine ettiğin durumlarda bulduğun xg bence aynı değerde değil.

    biz ligde genelde hep geri düşen tarafiz. doğal olarak büyük takım refleksi ile saldırıp pozisyona girmeye çalışıyoruz. bazen atıyoruz puanı kurtarıyoruz, bazen panikle yapılan bu ataklar gole cevrilmiyor.

    ikincisi ve aslında daha önemlisi, 28 aralık 2021 galatasaray denizlispor maçıni örnek alalım mesela. bizim sorunumuz sadece gol aramamak değil. bizim daha temel sorunumuz çok kolay gol yememiz. bu maçı yine 7xg ile tamamlayıp 3 gol atarak 3-0 kazansak kimse buna pek takılmazdı. net galibiyet derdi. bizim daha büyük sorunumuz kalemize gelen her topun gol olması. yani sen istediğin kadar yüksek xg ile oyna. biz örneğin bu maçta 4 gol atsak, bir şekilde yine 4 gol yerdik. ikinci ligin sonuncusu takımdan 3 gol yiyorsak, ligde iç sahada hep ilk golü yiyen bizsek, deplasmanda kaleye gelen her şut gol oluyorsa bizim gol atamamaktan daha büyük sorunlarımız var bence.

    özetle, xg diğer istatistikler gibi kıymetli bir veri ancak bütün oyunu bunun üstünden yorumlayıp, olumsuz her sonucun sorumlusu bu verinin çıktısı gibi yorumlayarak bir de üstüne insanlara cahil muamelesi yapmak bu veri üstünden daha çok uzun süre dalga geçilmesine sebep olacak.
  • 104
    bu veri ile ilgili bence yanlış yorumlanan bir kısım var: sorumluluk.

    şu kadar xg'den ancak bu kadar gol çıkarabilmişiz, hoca ne yapsın bakış açısı bence hatalı.

    gol beklentisini gole çevirme oranı istikrarlı bir şekilde düşükse ki galatasaray futbol takımında bir süredir böyle bir durum var, o halde bu bitiricilik problemini çözmek için aksiyon alacak olan da teknik heyettir. swot analizi diye bir şey var:

    s: strengths (güçlü yönler)
    w: weaknesses (zayıf yönler)
    o: opportunities: (fırsatlar)
    t: threats (tehditler)

    swot analizi yapılmışsa ve zayıf yönümüz bitiricilikse buraya aksiyon alınır. yani çok gol kaçıyorsa sorumluluk direkt futbolcuya yıkılamaz. idman ne için yapılır? bitiricilik problemi var. bilmem kaç kornerde şu kadar gol atabilmişiz var. duran toplardan gol bulamama desen var. son 3 yılda kullanılan frikiklerin gole dönüşme başarısızlığı desen var. bunlar çalışmadan nasıl olacak?
App Store'dan indirin Google Play'den alın