• 259
    17 eylül 2019 ajax lille maçı'nı ajax'ın kazanması sonrası hollanda'nın ülke puanı olarak 9.sıraya yükselmesine, türkiye'nin ise 10.sıradan 11.sıraya düşmesine neden olmuştur. bu sene avrupa'da türk takımları iyi sonuçlar elde edemezse seneye şampiyon olan takım da ön eleme oynamak zorunda kalacak.

    şu anki sıralamada,

    8- belçika/33.700
    9- hollanda/30.750
    10-ukrayna/30.700
    11-türkiye/30.400
    12-avusturya/28.925
    13-çekya/27.100

    daha detaylı olarak tabloyu görmek isteyenler için;

    https://gss.gs/po1.jpg

    https://twitter.com/...066940102529025?s=19

    edit: yukarıdaki tablodaki sütünların açıklamasını, puanlar ve puan hesaplamasının nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.

    https://gss.gs/bkA.png
  • 260
    şampiyonlar ligi şampiyonunun kendi liginde şampiyonlar ligine katılım kontenjanında bulunması durumunda 11. sıradaki ülkenin takımı da doğrudan şampiyonlar ligine katılır. kazanacak takım da ingiltere'den çıkarsa nadiren bu kontenjan dışında kalabilir, diğer ülkelerden çıkarsa da küçük çaplı bir mucize gerekir.

    bu yüzden rakiplerimizi belçika, hollanda ve ukrayna imiş gibi görünürken asıl rakibimizin salzburg önderliğinde ilerleyen avusturya olduğunu unutmamak lazım.

    biz toplumsal olarak bir spor kültürü elde edip ligdeki rakiplerimizin de avrupa'da başarılı olması / desteklenmesi gerektiği bilincine ulaşamadığımız sürece sıkıntı yaşamamız kaçınılmazdır.

    ben galatasaraylıyım. takımıma aşkla bağlıyım. ama bu ülke puanı gerçeği artık takımımızı aşmış durumdadır.
  • 261
    şakaya gelir bir durum söz konusu değildir. arcanel'in detaylı verdiği sıralamada hollanda'nın bu sezon daha şampiyonlar ligi'nde ilk maçlar oynanmaya başladığı bugünlerde 4400 puan topladığı görülüyor ki bu inanılmaz bir rakam. daha şampiyonlar ligi ve uefa avrupa ligi'nde maçlar yeni başlıyor beyler bayanlar buraya dikkat. hep türkiye ligi'ne konsantre oluyoruz, tff'nin amatörce uygulamaları yüzünden ama artık tff'de aklını başına devşirsin. şampiyon takımımız şampiyonlar ligi'ne ön eleme oynayarak giderse bu çok daha büyük sıkıntıları beraberinde getirir. yalnızca galatasaray değil, beşiktaş, trabzonspor ve başakşehir'in de bu ülke puanına katkı yapması gerekiyor. durum kritik beyler bayanlar. hollanda ve ukrayna şu anlık görüntüde bizi azda olsa geçmiş görünüyorlar. alttan gelen salzburg'un gazladığı bir avusturya var. işi savsaklarsak hollanda'nın 4400 puan topladığı avusturya'da puanları bir anda toplarsa 12. sıraya kadar gerileme tehlikesi var. bu tehlikeyi görmek gerek. durum çok ciddi, şakası yok.
  • 263
    bizim hedefimiz 6.lığa yerleşmek olmalı.
    5 büyük ligi geçemeyiz bu zaten bilinen bir gerçek.
    rusya ve portekizle mücadele edebiliriz.

    asla bir porto,braga,benfica'nın
    zenit, lokomotif moskova ve cska'nın
    galatasaray beşiktaş fenerbahçe'den büyük olduğunu düşünmüyorum.

    bizim 3 büyükler içerde dışarda rusya'nın ve portekizin 3 büyüklerini yenebilecek güçtedirler. en azından bugün maç olsa 3 ihtimalli olur. bizim için gerçek hedef 6.lığı ele geçirip 3 takım ş.ligine sokmak olmalı.(yanlışsam lütfen düzeltin 6. üç takım yolluyor diye biliyorum.)

    galatasaray'ın fransız, belçika ve ispanyol takımla oynayacağını düşünürsek. brugge'u içerde dışarda yenmemiz hem bize puan kazandıracak hemde o puanları belçika'dan çalacak. belçika 8. sırada üstümüzde yer alıyor.

    beşiktaş'ın grubu: braga, wolverhampton, slovan bratislava

    burada beşiktaş içerde dışarda braga'yı yenmeli... burada asıl rakibimiz braga... hatta beşiktaş erken garantileme v.s. durumu olursa wolverhampton ile beraber top çevirebilir braga'yı dışarı atmak için.(zamanında bir şampiyonlar ligi maçında biz yapmıştık. 2 takımada beraberlik yetiyordu ve kendi sahamızda baskı olmadan top çeviriyorduk ama hangi maç olduğunu unuttum.)

    başakşehir: roma, borussia monchengladbach, başakşehir, wolfsberger ac

    ne yazık ki başakşehir'den hiç umudum yok. alabildikleri kadar puan almalılar. gruptan çıkabileceklerine de inancım yok.

    trabzonspor: basel, krasnodar, getafe, trabzonspor.

    şimdi bence en riskli grupta olan kişi trabzonspor. krasnodar direk rakibimiz. rusya'yı net aşağıya çekmeliyiz artık. 10. olup neden böyle düşünüyorum çünkü bu puanlar 5 yıllık. bugünün puanı 5 yıl bizimle gelecek. rus takımına çelme takmamız lazım ki o 6.lığı 5 yıl içerisinde alabilelim. onlara puan kazandırmadan o puanları bizim almamız önemli.

    isviçre ve ispanya rakibimiz değil ülke puanı için ama trabzonspor'un kilit rol oynadığını düşünmemin sebebi, maksimum puanı toplayabilirler bu grupta. 3 takımda trabzonsporla aynı güçte takımlar. bu sene iyi bir kadroları var ve alabilecekleri maksimum puanı alarak gruptan çıkmaları içten bile değil.

    rakibimiz krasnodar lige iyi başladı ama kadro kalitesi olarak kesinlikle trabzonspor'un altındalar. tek dileneceğim adamları tonny vilhena olurdu.

    keşke fenerbahçe'de şuan ki formu ve kadrosuyla uefa'da olabilseydi. bu sene çok daha iyi puan getirebilirdik ülkemize.

    edit:
    7 kasım 2000 galatasaray sturm graz maçıymış hatırlayamadığım maç. daniel tozser sağolsun hatırlattı.
  • 266
    alt turlarda daha çok sayıda takımla ilerlemenin daha üst turlara kadar tek takımla çıkmaktan daha faydalı olduğu katsayı toplamı. örneğin uefa avrupa ligi'nde konyaspor'un gruplarda kaldığı, osmanlıspor ve fenerbahçe'nin son 32 turunda elendiği, beşiktaş'ın çeyrek final yaptığı 2016-2017 sezonunda 9700 puan aldı türkiye. az alkmaar ve feyenoord'un avrupa liginde ilk çıktığı eleme turunda gümlediği, psv'nin şampiyonlar ligi gruplarından çıkamadığı sezonda ajax şampiyonlar ligi yarı finali yapmasına rağmen hollanda'ya gelen puan 8600'de kalmış.

    bu durumun temel sebebi herhangi bir takımın aldığı sonucun verdiği katsayının, o ülkenin o sezon avrupa kupalarına katılmış takım sayısına bölünüp hesaplamaya dahil edilmesi. türkiye'nin 2016-2017 5 avrupa kupası katılımcısı vardı. beşiktaş şampiyonlar ligi'ne gruplarda katıldı. fenerbahçe üçüncü ön elemede elenip avrupa ligi gruplarına katıldı. başakşehir bir eleme turu oynadı ve elendi. konyaspor ve osmanlıspor elemeleri geçip gruplara katıldı. grup aşamalarında 4 takımın aldığı katsayılar 5'e bölünerek ülke puanını oluşturdu. son 32 turunda 3 takım yola devam etti ve aldıkları sonuçlar 5'e bölündü. beşiktaş oynadığı diğer iki turda kazandığı katsayının beşte birini ülke puanına ekletebildi.

    hollanda'nın da 2018-2019 sezonunda beş avrupa katılımcısı vardı. şampiyon psv şampiyonlar ligine gruplardan katılırken ajax 2. ön elemeden şampiyonlar ligine; alkmaar, feyenoord ve vitesse de eleme turlarından avrupa ligine katıldı. psv gruplarda sonuncu olarak elendi. vitesse ikinci ön eleme turunu geçti, üçüncü ön elemede basel'e elendi. feyenord üçüncü ön elemede slovak trencin takımına 5-1'lik total averajla elendi. alkmaar da ikinci ön elemede kazakistan takımına elendi. psv ilk turda sadece 2 beraberlik alabilirken, ajax 3 galibiyet 3 beraberlikle gruptan yenilgisiz çıktı. psv'nin tottenham ve inter beraberlikleri sezon hikayesinde sükseli sonuçlar gibi görünse de ülke puanına 5'e bölünmesi sebebiyle hakettiği kadar katkı verememiş oldu bu şekilde.

    ajax grupta bayern münih-benfica-aek, son 16'da real madrid, çeyrek finalde juventus ve yarı finalde tottenham ile eşleşti. yunanistan ekibi aek hariç hepsi klasmanda ülke puanının üzerindeki ülkelerin takımlarıydı. real madrid ve tottenham'a karşı alınan birer mağlubiyet dışında kaybetmediler ki aslında tottenham'a da son saniyede gelen golle ve deplasman golü kuralıyla kaybettiler. bütün bu ülke puanı için hayırlı performansa rağmen, futbolsever gözüyle bakarsak müthiş bir peri masalına rağmen beşiktaş'ın lyon'dan 6 yemesi hariç hiçbirimizin hatırlamadığı bir uefa avrupa ligi sezonu kadar ülke puanına katkı sağlayamadı...

    son 15 yıla bakarsak*; birkaç sezonda bir, bir takımın geçirdiği iyi bir sezonun topladığı puanlara yaslanarak 10-12 arasında gidip geliyoruz uefa ülke puanı sıralamasında. ancak bu örnekte de görülebileceği üzere uzun vadede başımıza dert açabilecek gibi görünen bir durum. sıralamada etrafımızda yer alan belçika, hollanda, ukrayna, avusturya ve çek cumhuriyeti gibi takımlara odaklansak da sırbistan, yunanistan, kıbrıs, iskoçya, norveç gibi ülkeler bizim için uzun vadede daha büyük tehlike gibi görünüyor.

    bu ikinci gruptaki ülke takımlarının ortak özelliği ön eleme turlarındaki dominasyonları. grup aşamalarında bu ülklerin toplamından belki 2-3 takıma rastlayabilirsiniz çok istisna bir sezonda. ancak eleme turlarında korkulu bela olarak yer alırlar. "benim ön elemede ne işim var" dedirten takımlar haricinde kolay kolay turu bırakmazlar, özellikle iç sahada yenilmezler. bizim burun kıvırdığımız ama her zaman da sorun yaşadığımız b36 torshavn gibi takımları tokatlaya tokatlaya her sezon başı avrupa'da başarı hedefiyle yola çıkıp kazara 2 tur geçerse kahraman ilan edilen takımlarımız kadar puanı alırlar.

    özellikle ukrayna, avusturya ve çek cumhuriyeti'nin avrupa macerası bizden çok farklı değil. ülke futbollarının kaderinde köklü bir değişiklik olmazsa bizi domine edebilecek bir pozisyona geleceklerini beklemek abartı olur. belçike ve hollanda'yı yakalayabileceğimizi düşünmek de bizim açımızdan hayalci olur.

    ancak gelecek iki sezonda toplamda 17300 puanlık iki sezonu kaybedeceğiz. ve bu ikinci gruptaki ülkelerden en fazla kaybeden olan yunanistan bile 11000 puan kaybedecek. diğerleri 7-8 bin puan bandında bir kayıp yaşayacak. ve biz eğer ülke olarak yine kağıt üzerinde 5 gerçekte 3 takımla avrupa sezonuna başlamaya, ligde şampiyonluğu 33 hafta kovalayıp avrupa'da rotasyon yapmalara, 10 maçta 1 galibiyet falan almalara devam edersek; bu ülkelerle aramızdaki mesafa daha da daralacak. belki 2012'de apoel'in başardığı gibi bir ya da iki süpriz gerçekleştiğinde "bu ülkeleri nasıl yakalarız"ın hesabına bile düşeceğiz...
  • 267
    çok az tarihi geçmişi olan bir anadolu takımının, hasbelkader avrupa kupalarına katılıp, türkiye ligi için avrupa kupaları maçlarını önemsememesini anlamayamıyorum. sadece önemsememek değil, küçümsemek de var işin içinde. hatta uefa kupası maçlarını (lig yarışı içinde olduğumuz gerekçesiyle) önemsemeyen, elenmemizi olumlu karşılayan galatasaray taraftarları(!) bile oldu: (bkz: uefa avrupa ligi 2018-2019 sezonu)

    şu can alıcı soruyu sormamız gerek: türkiye süper ligi'nde akhisarspor'un, başakşehir'in ya da alanyaspor'un mücadele edip etmemesi (ülke futbolu açısından) ne kadar önemli, ne işimize yarıyor? yerlerini ikame edebileceğimiz, hatta daha köklü, birçok kulüp varken üstelik. ama böyle kulüplerin avrupa kupalarına katılma hakkı kazandıklarında, olabilecek en iyi mücadeleyi vermeleri çok önemli. çünkü, bir ülkenin puanı, o dönem avrupa kupalarına katılan takımlarının topladığı puanın, takım sayısına bölünmesi ile hesaplanıyor. özetle en zayıf halkamız kadar güçlüyüz.

    tff, bazılarına düşmanlık, bazılarına ise yalakalık, yalayıcılık yapacağına, avrupa kupalarına katılan takımların niceliği ve niteliği nasıl artırılabilir, sabah akşam bunu düşünmeli. madem ki en über, süper, ultra milliyetçi onlar, avrupa kupalarına katılacak takımların sezon öncesi tff tarafından denetlenmesi, gerekli desteğin verilmesi ya da uyarılan yapılması elzem. söz gelimi, maç sonu açıklama yapmanın cezası 3 maçsa eğer, avrupa kupası maçlarına yedek ağırlıklı bir takımla çıkan abdullah avcı'nın lisansı 3 yıl dondurulmalı. (evet, ciddiyim) ya da yüzmilyonlarca lira harcayıp, avrupa kupaları maçlarında kötü performans gösteren 'büyük' takımlardan (galatasaray dahil) savunma istenmeli.

    yabancı oyuncu sayısı problemini, 'istiklal marşı okuyan oyuncu yok' teziyle ele alan bir federasyondan bunları beklemek, düşler aleminde yaşamak, biliyorum. ancak başka çaremiz yok. ne zaman avrupa kupalarına katılan tüm takımlar belli bir standartta futbol oynarsa ve bizler bu meseleyi temel amacımız olarak görürsek, istenilen futbol iklimine daha fazla yaklaşırız. bir ülkenin gündemi, o toplumun aynasıdır beyler bayanlar. peki bizim futbol gündemimiz ne? güğümlerden formaya yıldız yapmaya çalışmak, taç atışından maç iptali istemek, manalı, belli bir amaca hizmet eden cezalar yağdırmak ve haftalarca bunları tartışmak vs. kimsenin gerçek manada ülke futbolunu ya da puanını umursadığı yok. gerçek sorunları konuşmuyor, bir saçmalık çemberinin içinde debelenip duruyoruz.

    galatasaray özelinde ise, uzun zamandır türk futbolunun amiral gemisi ünvanına yakışmayan bir avrupa kupaları performansına sahibiz. futbol olarak da, puan olarak da. umalım da, uefa şampiyonlar ligi 2019-2020 sezonunda, olmak için doğduğu şeye yakışır bir galatasaray görürüz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın