resim
Uğur Köken
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Sol Kanat
Yaş:88
Boy:1.74
Uyruk:Türkiye
  • 3
    babamın ismimi seçtiği galatasarayın metin oktaydan sonraki kaptanı.*
    ben çok küçükken kendisiyle heybeliadada tanıştım, sanırım 11 yaşlarındaydım.
    ismimi sizin isminizden alıyorum demiştim. çok hoşuna gitmişti.
    aynı takımda heybeliadada çamlimanında top oynadım kendisiyle. hayatımdaki en güzel anılardan biridir.

    kendisini tanıyan herkes alçakgönüllüğünden övgüyle bahseder.
    yakın bir zamanda heybeliadaya giderek yeniden görmek istiyorum kaptanı. artık ben de onun gibi kel kaldım, ilginç olacak.

    aslında isim olayı şöyle :

    peder bey: metin olsun.
    valide : olmaz, bütün çocukların adı metin. (olay izmirde geçiyor bu arada, belirtmek gerek.)
    peder bey : talat olsun. (talat santrhaf oynarmış.)
    valide : olmaz. (bunu da beğenmez.)
    peder bey : uğur olsun, uğur getirir bize. (pederin işi bildiğini görüyoruz burada.)
    valide : tamam.
  • 4
    1938 doğumludur. 1956 yılında galatasaray genç takımına gelmiş olup milli lig'in ilk kurulduğu sezon olan 1958 1959 sezonu'nda "a takımı"na katılmış, 1972 1973 sezonu'nun sonuna kadar tam 14 yıl "a takım" da, 2 yıl "genç takım"da toplam 16 yıl oynamış ve kaptanlığımızı yapmıştır.

    (bkz: muzaffer sipahi) den önceki kaptanımız ve milli futbolcumuzdur.. captano'nun yukarıda yazdığı gibi bayrağı metin oktay dan alıp, muzaffer sipahi'ye devretmiştir.

    futbol hayatı boyunca galatasaray'ın türkiye şampiyonu olarak katıldığı 5 avrupa şampiyon kulüpler kupası turnuvasında yer alıp (bkz: 23 ocak 1963 galatasaray milan maçı)'nın 4.dakikasında galatasaray'ın avrupa şampiyon kulüpler kupasında ilk golünü atmak şerefine nail olmuştur.

    uzun uzun yazmaya ne hacet.. milli lig'in başladığı 1958 1959 sezonundan üç yıl üst üste şampiyonlukla taçlandırılan 1972 1973 sezonu'na kadar galatasarayımızın tüm başarılarının altında imzası vardır..

    gel de hayran olma...

    lakabı;
    (bkz: küçük uğur)

    http://images.gittigidiyor.com/...1962__21710712_0.jpg
  • 7
    ali sami yen'de ilk golü atan adam.
    avrupa şampiyon kulüpler kupası'nda ilk golümüzü atan sol açığımız.
    türk futbolunun bobby charlton'u.
    galatasaray'da geçen bir ömür.
    yakın tarihimizin metin oktay'dan sonraki efsanesi;

    (bkz: küçük uğur)
    -büyüğü için: (bkz: uğur öztürkmen)

    -ali sami yen'de ilk gol.
    (bkz: 29 eylül 1965 galatasaray fc sion maçı)
    -avrupa şampiyon kulüpler kupası'nda ilk gol.
    (bkz: 23 ocak 1963 galatasaray milan maçı)
    -galatasaray'da geçen 16 yıl, ilk milli lig şampiyonluğumuz ile başlayan toplam 6 şampiyonluk, 5 türkiye kupası.

    ne yazsak ne söylesek az. 1938 yılında başlayan bir ömür ve galatasaray "genç takımı"nda 2, galatasaray "a takımı"nda geçirilen 14, toplam 16 sezon.

    1956 yılında galatasaray genç takımında futbola başlamıştır. türkiye'de milli lig'in kurulduğu ilk sezon olan (bkz: 1958 1959 futbol sezonu)'nda galatasaray a takımı ile sahaya ayak basmış olup, üç yıl üst üste şampiyonluk ile taçlandırdığımız (bkz: 1972 1973 futbol sezonu)'na kadar galatasaray'da futbol oynamıştır. bu 14 yıl zarfında kazandığımız tüm şampiyonluklar ile kupalara, oynadığı futbol ve attığı goller ile imzasını atmıştır. tüm bunların yanı sıra takım kaptanlığını 1968 yılında metin oktay'ın özel ricası ve isteği ile metin oktay'dan devralıp 1973 yılında muzaffer sipahi'ye devretmiştir. aynı zamanda milli futbolcumuzdur. futbolu bıraktığında milli lig kuruluşunda vücuda getirilen takımdan geriye kalan tek futbolcuydu.

    futbol hayatı boyunca efendiliği ve kendisine vuranlara bile gülümsemesi ile örnek futbolcu ve insan olarak tanınırdı. 30 ağustos 1973 tarihinde hınca hınç dolu tribünler önünde beşiktaş ile dolmabahçe'de yapılan bir jübile sonrasında futbola veda etmiştir. bizi 3 yıl üst üste şampiyon yapan birch; "uğur türk futbolunun bobby charlton'udur" demişti.

    bu abimiz de tüm futbol hayatı boyunca bir kez kırmızı kart görmüştür. (daha doğrusu, eskiden kırmızı kart olmadığı için saha dışına davet edilmiştir)

    ne olur unutulmasın bu büyük galatasaraylı. birileri hatırlasın hatırlatsın.

    -sen gittikten sonra bizi ali sami yen'den sürdüler. tam 14 yıl şampiyonluk göremedik be abi.
  • 9
    --- alıntı ---

    galatasaray efsanelerini anıyor türk telekom dünyaya duyuruyor

    galatasaray spor kulübü ve türk sporunun en büyük taraftarı türk telekom, galatasaraylı efsane futbolcuların anıldığı projeye unutulmaz kaptanlarımızdan uğur köken ile devam ediyor.

    galatasaray’ın 31 mart cumartesi akşamı spor toto süper lig’in 33. haftasında ali sami yen spor kompleksi türk telekom arena’da oynayacağı orduspor maçında unutulmaz oyuncularımızdan uğur köken tribünleri selamlayacak.

    başlangıcından bu yana kamuoyundan ve galatasaray taraftarlarından büyük ilgi gören "galatasaray efsanelerini anıyor türk telekom dünyaya duyuruyor” projesi kapsamında, önümüzdeki sezonlarda da galatasaray efsaneleri, galatasaray taraftarıyla buluşacak.

    uğur köken
    1937 yılında heybeliada, istanbul’da doğan uğur köken futbola galatasaray altyapısında adım attı. a takıma henüz 18 yaşındayken yükselen uğur köken’in 17 yıllık galatasaray’daki futbolculuk yaşantısı 1955 yılında başladı. kısa zamanda göze giren uğur, sol açık mevkiindeki yerini aldı. galatasaray’ın şampiyon olduğu 1961-62 sezonunda 37 maça çıkan uğur köken, 6 gol atmış ve sarı kırmızılı forma ile ilk şampiyonluğunu yaşamıştı. bir sonraki sezon galatasaray, şampiyon kulüpler kupası’nda mücadele etmiş ve çeyrek finale yükselmişti. çeyrek finaldeki rakip ise italya’nın devi milan’dı. ilk maç dolmabahçe stadı’nda oynanmış, galatasaray karşılaşmayı 3-1 karşılaşmayı kaybetse de uğur köken’in maçın başında attığı gol unutulmazlar arasına girmişti.

    galatasaray 1962-63 sezonunda da muhteşem bir sezon geçiriyor ve ilk kez oynanmaya başlayan türkiye kupası ile birlikte şampiyonluğu kazanıyordu. toplam 47 resmi maçta forma giyen uğur köken dikkatleri üzerine çekmişti. yeni sezon için italya’nın vicenza kulübünden gelen teklifin önünde ise uğur’un bir senelik sözleşmesi ve yapması gereken askerlik hizmeti vardı. 1964-65 sezonunda askerlik görevi nedeniyle görev almayan uğur, daha sonraki sezonlarda ise galatasaray’ın en istikrarlı isimlerinden biri olmayı başardı. profesyonel futbola 1955 yılında adım attıktan sonra uğur köken, ilk kırmızı kartını ise 31 yaşında 5 ocak 1969 tarihinde oynanan mersin idman yurdu maçında gördü. bu uğur’un kariyerindeki tek kırmızı kart olacaktı.

    1969 yılında metin oktay’ın futbola veda etmesinin ardından galatasaray’da yeni kaptanın kim olacağı tartışmaları başlamıştı. taçsız kral, galatasaray’ın kendisinden sonraki kaptanın kim olacağı konusunda görüşünü, “uğur köken olmalı” olarak açıklamıştı. galatasaray’ın brian birch ile yakaladığı üç senelik şampiyonluk periyodunda öne çıkan isimlerden olan kaptan uğur’un kariyerinin son dönemi de başarılarla geçti. 1971 ve 1972 yıllarında gelen iki şampiyonluğun ardından uğur köken futbola veda edeceğini açıklasa da futbol o’na veda etmeyecekti. galatasaray’ı o sezon şampiyon yapan brian birch, “uğur, türk futbolunun bobby charlton’ıdır. hayatım gördüğümü futbolcular içinde en efendi, en centilmenlerinden biridir” açıklamasını yapacaktı. galatasaraylı yöneticiler, uğur’un bir sezon daha devam edecek sözleşmesini tamamlamasını isteyecek ve uğur son sezonunu 1972-73 sezonunda oynayacaktı. kariyerinin son sezonunda da şampiyonluk yaşayan başarılı futbolcu galatasaray’ın 30 ağustos 1973 tarihinde beşiktaş ile oynadığı maçta galatasaray kaptanı olarak futbola veda edecekti.

    kariyeri boyunca ligde altı, kupada beş şampiyonluk yaşayan uğur köken, galatasaray’ın avrupa kupalarında attığı 100. golün de sahibi oldu. 1960 yılında roma olimpiyatları’nda olimpik milli takımın formasını taşıyan uğur köken, ay yıldızlı formayı ise toplam 12 kez giydi.

    http://www.galatasaray.org/kulup/haber/13013.php

    --- alıntı ---

    *

    captano'ya selam olsun...
App Store'dan indirin Google Play'den alın