resim
Uğur Köken
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Sol Kanat
Yaş:86
Boy:1.74
Uyruk:Türkiye
  • 9
    --- alıntı ---

    galatasaray efsanelerini anıyor türk telekom dünyaya duyuruyor

    galatasaray spor kulübü ve türk sporunun en büyük taraftarı türk telekom, galatasaraylı efsane futbolcuların anıldığı projeye unutulmaz kaptanlarımızdan uğur köken ile devam ediyor.

    galatasaray’ın 31 mart cumartesi akşamı spor toto süper lig’in 33. haftasında ali sami yen spor kompleksi türk telekom arena’da oynayacağı orduspor maçında unutulmaz oyuncularımızdan uğur köken tribünleri selamlayacak.

    başlangıcından bu yana kamuoyundan ve galatasaray taraftarlarından büyük ilgi gören "galatasaray efsanelerini anıyor türk telekom dünyaya duyuruyor” projesi kapsamında, önümüzdeki sezonlarda da galatasaray efsaneleri, galatasaray taraftarıyla buluşacak.

    uğur köken
    1937 yılında heybeliada, istanbul’da doğan uğur köken futbola galatasaray altyapısında adım attı. a takıma henüz 18 yaşındayken yükselen uğur köken’in 17 yıllık galatasaray’daki futbolculuk yaşantısı 1955 yılında başladı. kısa zamanda göze giren uğur, sol açık mevkiindeki yerini aldı. galatasaray’ın şampiyon olduğu 1961-62 sezonunda 37 maça çıkan uğur köken, 6 gol atmış ve sarı kırmızılı forma ile ilk şampiyonluğunu yaşamıştı. bir sonraki sezon galatasaray, şampiyon kulüpler kupası’nda mücadele etmiş ve çeyrek finale yükselmişti. çeyrek finaldeki rakip ise italya’nın devi milan’dı. ilk maç dolmabahçe stadı’nda oynanmış, galatasaray karşılaşmayı 3-1 karşılaşmayı kaybetse de uğur köken’in maçın başında attığı gol unutulmazlar arasına girmişti.

    galatasaray 1962-63 sezonunda da muhteşem bir sezon geçiriyor ve ilk kez oynanmaya başlayan türkiye kupası ile birlikte şampiyonluğu kazanıyordu. toplam 47 resmi maçta forma giyen uğur köken dikkatleri üzerine çekmişti. yeni sezon için italya’nın vicenza kulübünden gelen teklifin önünde ise uğur’un bir senelik sözleşmesi ve yapması gereken askerlik hizmeti vardı. 1964-65 sezonunda askerlik görevi nedeniyle görev almayan uğur, daha sonraki sezonlarda ise galatasaray’ın en istikrarlı isimlerinden biri olmayı başardı. profesyonel futbola 1955 yılında adım attıktan sonra uğur köken, ilk kırmızı kartını ise 31 yaşında 5 ocak 1969 tarihinde oynanan mersin idman yurdu maçında gördü. bu uğur’un kariyerindeki tek kırmızı kart olacaktı.

    1969 yılında metin oktay’ın futbola veda etmesinin ardından galatasaray’da yeni kaptanın kim olacağı tartışmaları başlamıştı. taçsız kral, galatasaray’ın kendisinden sonraki kaptanın kim olacağı konusunda görüşünü, “uğur köken olmalı” olarak açıklamıştı. galatasaray’ın brian birch ile yakaladığı üç senelik şampiyonluk periyodunda öne çıkan isimlerden olan kaptan uğur’un kariyerinin son dönemi de başarılarla geçti. 1971 ve 1972 yıllarında gelen iki şampiyonluğun ardından uğur köken futbola veda edeceğini açıklasa da futbol o’na veda etmeyecekti. galatasaray’ı o sezon şampiyon yapan brian birch, “uğur, türk futbolunun bobby charlton’ıdır. hayatım gördüğümü futbolcular içinde en efendi, en centilmenlerinden biridir” açıklamasını yapacaktı. galatasaraylı yöneticiler, uğur’un bir sezon daha devam edecek sözleşmesini tamamlamasını isteyecek ve uğur son sezonunu 1972-73 sezonunda oynayacaktı. kariyerinin son sezonunda da şampiyonluk yaşayan başarılı futbolcu galatasaray’ın 30 ağustos 1973 tarihinde beşiktaş ile oynadığı maçta galatasaray kaptanı olarak futbola veda edecekti.

    kariyeri boyunca ligde altı, kupada beş şampiyonluk yaşayan uğur köken, galatasaray’ın avrupa kupalarında attığı 100. golün de sahibi oldu. 1960 yılında roma olimpiyatları’nda olimpik milli takımın formasını taşıyan uğur köken, ay yıldızlı formayı ise toplam 12 kez giydi.

    http://www.galatasaray.org/kulup/haber/13013.php

    --- alıntı ---

    *

    captano'ya selam olsun...
App Store'dan indirin Google Play'den alın