• 15
    turk telekom arena'nin son rutuslarinin yapildigi su donemde fenerbahcelilerin halet-i ruhiyesini merak etmekteyim bu kiyaslama hakkinda. yillarca stadiyla hava atmis bir guruha karsi hep " nasil olsa bir gun o stad biticek" gizli oznesiyle bekledik ve hatta yeri geldi tebrik ettik ancak hep yeni stadimizin olacagini bilerek bekledik. simdi tt arena bitmek uzere ve iki stadi karsilastirdigimizda gorulen oyle ufak tefek degil, gercekten ucuruma varan farklar var ki artik sukru saracoglu stadinin yikilip yeniden yapilacak bir durumuda olmayacagindan, kesin ve net bir sonuc fenerbahce stad konusunda galatasaray'dan geri kalmis olacak. sportif basarilarda geride kalmisligini vay efendim " stadimiz super" yada " cok paramiz var bizim" gibi tali yollarla dengelemek isteyen fenerbahcelilerin bir kanadi daha kirilmis oluyor ki tekrar etmekte fayda var, bu durumun degismesi de mumkun gozukmemekte. yani bir umidi yok fenerbahcelilerin artik stad konusunda galatasaray'i gecmek icin. maddi konular baska basligin konusu ancak modern bir stadin kulubun maddi yapilanmasinda ne kadar onemli ve degisik faktorleri tetikleyerek forma satisina varincaya kadar ne derece etkili oldugunu soylemekte fayda var.

    sozun ozu: koyduk cocugu!
  • 17
    şükrü saraçoğlu stadyumu bölümler halinde yıkılıp tekrar yapılmıştır. türk telekom arena ise temelden itibaren tek parça halinde inşa edilmiştir. bu sebpten dolayı türk telekom arena daha derli toplu ve bütünlük içindedir. gerek sağlamlık gerekse mimari açısından daha avantajlı konumdadır.

    şükrü saraçoğlu stadyumu 2000li yılların ilk yarısında tamamlanmıştır. mazisi 90ların başına dayansa da türk telekom arena'nın şimdiki haline dair ilk tasarımlar bile rahmetli özhan canaydın başkanlığının ilk yıllarına dayanmaktadır. teknoloji bakımından haliyle türk telekom arena ezip geçmektedir.

    dört tarafı kapalı ve düzgün güneş ışığı alamayan stadların en büyük sorunu çim zeminin bakm ve muhafazasıdır. şükrü saraçoğlu stadyumu yakınlarındaki bataklık ve derenin de yardımlarıyla epey bir sıkıntı çekmektedir bu konuda. türk telekom arena ise aynı sıkıntıyı yoğun maç programı dolayısıyla yaşamaktadır. durum tarafsız bir gözle bakılırsa berabere olsa da kanaat notuyla * türk telekom arena burun farkıyla öndedir bu alanda da.

    lokasyon ve ulaşım ise şükrü saraçoğlu stadı'nın türk telekom arena'ya tartışmasız fark atacağı yegane başlıktır. zira şükrü saraçoğlu yeniden yapılmış olsa bile 30 senedir aynı yerde durmaktadır. bu da her maça gelen insanların 30 senedir aynı yolu kullandığı, maç öncesi 30 senedir aynı yolu kullandığı, aynı ritüelleri uyguladığı anlamına gelir. türk telekom arena ise taraftara kapılarını açalı daha 1 yıl bile olmamıştır. 1980lerden beri galatasaray taraftarı için ritüel haline gelen herşey ali sami yen'in molozlarıyla birlikte mecidiyeköy'ün o manasız kalabalığına karışıp gitmiştir. daha ulaşımı bile layığıyla çözümlenebilmiş değildir. bu hem stadın doluluk oranını, hem de ortaya çıkan atmosferi doğrudan doğruya etkilemektedir. arena'nın benimsenmesi için temizinden 4-5 sezon gereklidir.

    atmosfer ise iki stadda da fiyaskodur. ne yeni şükrü saraçoğlu'nda o abuk şekilli eski maraton tribünün performansına erişilebilmiştir, ne de bizim gıcır gıcır arenada o 7-8 bin kişilik kapalının real madrid'e bile diz çöktüren o gürlemesine erişilebilecektir. ha 50bin kişi aynı anda zıplayıp üçlü çektiği zaman elbette 20bin kişiden daha fazla gürültü çıkaracaktır ama...
  • 8
    kıyaslanması son derece saçma olan iki stadyum. tt arena gecekondu usulü yapılmamış büyük bir ekip ve sağlam bir projeyle hayata geçirilmiştir. tt arena avrupanın elit stadyumları arasına girecektir, en iyilerin en modernlerin arasında yerini alacaktır. eğer stadyumumuzu kıyaslamak istiyorsanız;

    (bkz: allianz arena)
    (bkz: aufschalke arena)*
    (bkz: emirates stadium)*
App Store'dan indirin Google Play'den alın