• 1
    tff'nin zorla "demek sen play-off istiyorsun." mealinde yorumlayabileceği şekilde tasarlanan aşırı dandik ve kötü niyetli ankettir. ağızlarından da "paydaş" sözcüğünü düşürmezler. abi siz karar vermişsiniz zaten, bu sorularla biz sürece bir "paydaş" olarak dahil mi olduk?

    ne yapmış olduğunuzu ben size söyleyeyim. ortaokuldayken çocuklar birbirine şöyle geri zekalı şakalar yapardı ondan oldu:

    -bak şimdi, sana bir soru sorcam ama ya evet ya da hayır diycen, tamam mı?
    -tamam.
    -seni benden başka s2en oldu mu?
    -???????????

    anketi doldururken tam bu kötü şaka size yapılırkenki şeyi hissediyorsunuz. bu zeka seviyesinde bir anketi utanmadan insanların önüne koydular. utanç verici.
  • 6
    açıkçası doğru yönde bir adım olarak görüyorum. geçtiğimiz seçimlerde öğrendiğin en büyük şey ülkenin kaymak tabakasının ülkenin istek ve profilinden bihaber olmasıdır. iddia ediyorum ki tff'nin içerisinde, hamit dahil, hiç kimse ne tükiyedeki futbolu ne de avrupadaki futbolu takip ediyor. bu kopukluğu gidermek için doğru yönde bir çalışma olarak görüyorum.

    ayrıca anadolunun patates tarlalarında bir maç yapmaktansa fenerle beşiktaşla her sene 100 maç yapmayı yeğlerim. anadolu kulüplerinin neredeyse hiçbirinin derdi entertainment değil. amaçları yayın gelirinden sakal almak. bir de yerli sınırı gelsin diye ağlarlar ki amaç kesinlikle yerli oyuncu gelişimi değil. yerli oyuncularını büyük kulüplere çakıp o takımların gelirlerinden "pay" almak. yıllardır türk futbolunun kenesi gibi takılıyorlar. büyük takımlar başta olmak üzere buna bir dur denmeli.

    ben zaha'ya icardi'ye ziyech'e ndombele'ye o kadar yatırım yaparken bir anadolu takımı zeminine beş kuruş harcamasın. hatta bizim getirdiğimiz oyuncular taraftara zevk vermesin diye bilerek kötü bırakırlar.

    ben yukarıda bahsettiğim takımlar ile yapılan maçları artık izlemek bile istemiyorum. bununla paralel olarak takım sayısının 14'e indirilmesini istiyorum. oluşan maç açığı ise 8 takımlı bir tek maçlı play off ile giderilir. herkes play off'un saçmalık olduğunu düşünmüş ama eleme usulu her zaman lig usulünden daha zevklidir.

    play off'un getireceği bir başka avantaj ise avrupa gruplarında daha rahat olacak olmamız. ligin ilk yarısında ligde istediğin kadar kaybet puan. avrupa'ya odaklan, orada gruplardan çık. ligde ilk 8'e girdiğin takdirde şampiyonluk şansın sürüyor. burada lig birincisine avantaj olarak bütün maçları (final dahil) evinde oynama şansı tanınabilir.

    mali olarak da yayın geliri daha az paydaya bölünecek. aynı zamanda çok daha fazla izlenmesi zevkli maçlar oynanacağı için yayın geliri artacaktır.

    bir başka mevzu ise yerli dayatması. bu yeni sistemde gerçek "süper" ligde böyle bir dayatmaya ihtiyaç yok. ancak bu 14 takım kadrolarına kattıkları her yabancı için üstel bir şekilde artan bir pay ödemek zorunda kalsınlar. ve bu pay sene sonunda ödenen lig başarı priminden kesilsin, kulüplere bırakılmasın. mesela öyle bir ayarlarsın ki 14 yabancıdan fazlasını almak mali olarak intihar olsun. 14. oyuncuya kadar başarı priminin %25'i kesilsin, 15. oyuncuda %50'si. aynı zamanda kulüpler normal ligde ne kadar yerliye süre verirlerse prim kesintisinden o kadar indirim uygulansın.

    kısaca ne kadar yabancı oyuncu alırsan kazanabileceğin başarı primi o kadar azalsın. ne kadar yerli oynatırsan o kadar paran cebinde kalsın.

    açıkçası 14 takımlı ve play off'lu bir lig bizim için her açıdan daha avantajlı. daha iyi zeminlerde daha iyi takımlarla daha iyi yayın gelirleriyle ve avrupa'ya daha iyi odaklanma şansı ile oynayacağız. çok ciddi bir biçimde bu sistem 5 sene uygulansın bu ülkeye bir avrupa kupası daha getiririz.
  • 8
    öyle abes öyle amacına uygun sorular varki direkt amacını belli ediyor.

    kardeşim sen oraya koysana, var kayıtları açıklansın mı ?

    maç esnasında var konuşmaları canlı yayınlansın mı ?

    takımların hatalı gördükleri pozisyona itiraz edip var incelemesi yapılsın mı ?

    yabancı hakem gelsin mi?

    yabancı oyuncu sınırı kalksın mı?

    ama yemez, koymuşlar amacına uygun soruları öylesine soruyorlar.
  • 9
    maçların daha heyecanlı geçmesi, rekabetin daha dişli olması, yarışın son dönemlere kadar devam etmesi sizin için ne kadar önemli gibisinden tuzak sorular bulunan ankettir.

    bu sorulara hiç şüphesiz çoğunluk önemli cevabı verecektir ki rekabetçi bir ligi de herkes ister. ancak soru öyle bir manipülasyon sorusu ki işin sonunda madem rekabet ve heyecan izleyicimiz için bu kadar önemli o zaman alın size playoff uygulaması denilmenin yolu yapılıyor.

    izleyici rekabet ve heyecanı ancak bunun içinde adalet olacaksa istiyor. mesela süperlig'deki takım sayısını 16'ya çekerek ve böylelikle gelirleri daha az takıma dağıtarak bunu sağlayabilirsiniz. yoksa sen lig boyunca oynanan maçların puanlarını böl çırp kes bu vesileyle ligi ikinci üçüncü ve dördüncü bitirmiş takımlara ayrıcalık tanıyıp ligi lider bitiren takımı ezip haklarını gaspet sonra heyecan ve rekabetten söz et. yok öyle bi rekabet bu düpedüz hırsızlık. sizin heyecan ve rekabet mantığınıza göre süperlig'deki 18 takım 34 tane hazırlık maçı oynasın şampiyon da sene sonu tek maç üzerinden elemeli turnuva şeklinde belirlensin o zaman daha heyecanlı olur belki değil mi? siz çocuk mu kandırıyorsunuz?

    dünyanın bütün büyük futbol ligleri bu işi bilmiyor kıçıkırık hollanda ve belçika liglerini örnek gösteriyorsunuz bize. hadi abicim hadi siz önce u21 ligi düzenleyin de çocuklar inek otlatılan alanlarda maç yapmasın artık.
  • 10
    13 takımlı lig yap. 24 maç normal sezon oynansın sonuncu direkt düşsün. normal sezonda kazanılan puanlar olduğu gibi korunup üstüne 6şar takımlı play off ve play out oynansın. normal sezon puanları silinmeyeceğinden ligin tamamı eşit önemde olur. yayın gelirlerinin az takıma bölüştürülmesi daha mantıklı. güçsüz takım neredeyse kalmaz. toplam maç sayısı 34 gibi makul bir sayıda tutulur. önemli maç sayısını arttırmak ligi daha rekabetçi ve izlenebilir kılar. ancak bu dediklerimin yapılacağına inancım sıfır. daha saçma bir düzene geçme ihtimalimiz çok yüksek.
  • 13
    türkiye gibi neredeyse her konunun bir kişinin talimat ve teveccühüne bağlı olduğu bir ülkede ziyadesiyle nazik bir jest olarak algıladığım "playoff geliyor" temalı anket.

    " sayın cumhurbaşkanımızın bu doğrultudaki görüş ve talimatıyla**bu sezon 14 takımla playoff sistemi uygulanacaktır" açıklamasına müteakip aniden ligi 14 takıma da düşürebilirlerdi..

    buna da şükür...
  • 16
    federasyonu oldugu ligde maclar tarlalarda oynanirken, dunya derbisi diye pazarladiklari derbide deplasman yasagi uygulanirken ortaya cikarilan yeni sacmalik. bi de utanmadan hollanda ligini ornek aliyoruz demisler. hollanda liginde sampiyon yillardir normal lig usuluyle belirleniyor siz kimi kandiriyorsunuz?

    hollanda bu isi bilmiyor, ingiltere bilmiyor, italya bilmiyor ama bizim federasyon biliyor oyle mi? birsey demek isterdim de neyse. birilerinin kuklasi olan ve verilen emirleri yerine getiren ici bos kurumdan birsey degil bu tff.
  • 17
    saçma bir ankettir. play-off kesinlikle uygulanmamalı. bana göre süper ligde takım sayısı 12' ye düşürülmeli ya da 10' a. her takım diğer takımla dört maç yapmalı iki evde iki deplasmanda. bir takım küme düşmeli. yabancı sınırı da kalkmalı. böylece seyir zevki daha güzel maçlar seyredebiliriz. saçma sapan takımların ligde işi olmaz.
  • 19
    tff'nin oncelikle bir iletisim uzmanina ihtiyaci var burasi kesin. arkasindaki dusunce aciklanmadan kamuoyuna sunulan anket genis bir tepkiye neden olmus gozukuyor.

    oncelikle, 80 milyonluk ulkede playoff sistemi ile sampiyonun belirlenmesi turkiye'nin ayibidir ama gunumuz ekonomisinde bir zorunluluk veya en azindan gecici bir cozum de olabilir. soyle ki;

    birinci problem yayin havuzu geliri ki bundan en cok zarar gorenler buyuk takimlar. son yillarda tl'nin de deger kaybetmesiyle, uzerine malum covid-deprem gibi turlu nedenlerle 20 takimla oynadigimiz ligde artik yayin geliri 20'ye bolunuyor ve buyuk takimlarin elde ettikleri gelirler avrupadaki rakiplerinin bir hayli gerisinde. mesela 2011-2012 senesinde galatasaray yaklasik 40 milyon dolar havuz geliri alirken gecen sene 8 milyon euro alabilmis. 2011-2012 sensinde bu yana gelirin en azindan ikiye katlamasi belki 100 milyonlari bulmasi gerekirken gunumuzde 5'te birine dusmus. bunun etkisini zaten 18. siralara kadar gerileyen ulkenin avrupa siralamasinda gorduk gecen yillarda. paranin futbolda ne kadar onemli oldugunu hepimiz biliyoruz artik.

    20 takimla ligi oynamak demek, 20 takim kuracak kadar kaliteli futbolcu antrenor, altyapi, stad vs demek. sadece futbolculari bile dusunsek 20 carpi ortalama 25 futbolcudan 500 futbolcuya odeme yapmak demek. belki buyuk takimlar bir nebze iyi futbolcular almayi becerebilecekler peki kucuk takimlar kaliteli yuzlerce futbolcu bulabilecekler mi? maalesef ulke futbolunun bu ekonomisi yok.

    burda alt baslik olarak yabanci kurali 'da onemli. haliyle hepimiz yeterince kaliteli yerli futbolcu olmadigi icin yabanci sinirlamasi olmasin istiyoruz ama ligi 20 takimla oynamaya devam ederek ulke futbolu olarak 20 takim kurabilmek icin yuzlerce yeterli kalite de olmayan yabanci futbolcuya odeme yapmak zorunda kaliyoruz. sonucta ulke futbolunun kisitli miktarda urettigi gelir bir sekilde ulkeye faydasi olmadan kalitesi sinirli olan yabanci futbolcularin cebine gitmekte ulke futboluna faydasi olmadan ulke disina cikmakta.

    sahsi gorusum ve bir cok kisinin de katildigi gibi super lig takim sayisi dusmeli hem de belki de ciddi sekilde dusmeli. belki'de abartarak 10 takima falan dusmeli cunku kaliteli futbol uretebilecek takim sayisi gunumuzde ulke ekonomisinde 10'u gecmez ulkede.

    fakat takim sayisini bu kadar dusurursek yayinci kurulus bunu kabul edecek mi? sonucta yayinci kurulusa ciddi sekilde az sayida mac vermis olabilecegiz ve haliyle yayinci kurulusta haliyle daha az mac daha az yayin geliri diyecektir.

    sanirim tff ya da isbirligi yapti danismanlar herkes icin win win olabilecek bir cozum ureterek, bakin sizin futbolda yeterince para yok, parayi bu kadar dagitmayin, takim sayisini azaltin boylelikle takimlarinizin ekonomisi de gucu de artacaktir. play off sistemi kurarsaniz yayinci kurulusu da ayni sayi da mac vermis olursunuz kimse zarar gormez demistir. ayrica guclenen takimlariniz avrupa da daha basarili olacak ve burdan da gelirleniz artar demistir.

    elbette play off sisteminde; normal sozonda kazanilan puanlarin playoff grubunda yariya dusmesi gibi anormal bir durum var genelde uygulanan. sistem yine punalra yariya indirilmesi seklinde mi planlaniyor bilemiyorum ama, isin bu kismi belki de futbolun dogasina en aykiri durum. belki de alternatif bir yolla puanlar yariya dusurulmeden orjinal puanlar uzerine bir play off grubu kurulabilir veya baska bir yontem de bulunabilir.

    okan hoca gecen sene deprem felaketi sonrasi playoff gundeme geldiginde bu sene olmaz ama seneye konusabiliriz demisti. play off aslinda buyuk takimlarin ya da avrupa da oynayan takimlarin faydasina olabilir. sene basinda avrupaya yogunlasirken ligde yasanabilecek kayiplar play off grubunda telafi edilebilir ki okan hoca da bence bunu dusunuyordu "play off'u gelecek sene icin konusalim" derken.

    basin mensuplari, yorumcular, youtuberlar vs takim veya mac sayisinin dusmesini kendi isleri acisinda istemiyor olabilirler ama biz taraftarlar acisinda gorundugu kadar kotu olmayabilir hatta avrupa kupasi isteyen galatasaray taraftari icin daha da iyi de olabilir.

    kisisel gorusum herkes kadar negatif degilim en azindan bir gorelim onerilen sistmei noktasinda.

    tabi ki bunlar bir tarafimizdan yapilan yorumlar. en iyisini, en akil karari, klubun kendisi kendi ic birimleriyle dusunup degerlendirip karar verecektir.
  • 20
    siyasi olacak ama kılıçdaroğlu’nun 13 yıldır genel başkanlık ve cumhurbaşkanlığı için aday olmak istemeyip sürekli etrafından aday olmaya zorlanması * gibi bir anket yapmışlar. biz size soruyoruz sadece bak yanlış anlama ama siz istiyormuşsunuz zaten hadi getirelim play off’u şekline getirmişler anketi.

    mesela rekabetin son haftaya kadar sürmesi. zaten sürmüyor mu? son, sondan2 ya da 3. haftada hemen her sezon çözülüyor. düşenler, avrupa kupasına katılanlar son maça kadar kalmıyor mu? kaç kere 5 hafta önceden şampiyon belli oldu? hakediyorsa 10 hafta önceden şampiyonun belli olması sakıncalı mıdır? kötü niyetli bir anket. hem de çok kötü.
App Store'dan indirin Google Play'den alın