• 2
    bu konu ile bilmediğimiz bir kaç şey var sanırım. birincisi oyuncunun tercihi ikincisi ise opsiyondan dönüş olmadığı.
    örneğin felipe melo'nun bonservisini almak istedik. felipe melo da galatasaray'da oynamak istiyor. juventusun bu aşamada opsiyonu kullandırmama ''satmıyorum arkadaş'' deme gibi bir hakkı bulunmuyor. çürük çarık oyuncuyu forma sokup yıldızlaştırıp kulübüne geri iade etmek çok ahmakça bir haraket.fakat melo ya örneğin barcelona talip oluyor ve melo'nun gönlüde barcelona'dan yana ise opsiyon geçersiz sayılıyor.. yada melo derse ki ben juventus'ta daha mutluyum yine opsiyon geçersiz oluyor. aynı şeyler culio içinde geçerli.. yani burada temel olan oyuncunun hangi kulüpte oynamak istediği.oyuncu istemez ise opsiyon falan yalan oluyor.oyuncu isterse ve kiralık sözleşmesinde yazan şartlarda ödemenizi yerine getirirseniz opsiyondan vazgeçme şansınız bulunmuyor..
  • 5
    günümüz futbol anlayışında bana hikaye gibi geliyor.

    bir takım başka bir takımdan kiralik futbolcu alıyor ve satın alma opsiyonu koyduruyor. ancak sezon sonunda satın alma opsiyonunu kullanabilmesi için futbolcunun o takıma kalıcı transfer olmayı kabul etmesi gerekiyor. aksi takdirde kulübe bu meblağyı ödesen de futbolcuyu alamıyorsun. en azından ben böyle biliyorum.

    örneğin 01.02.2014 tarihinde dany beşiktaş'a kiralandı ve 1.8m euro satın alma opsiyonu konuldu. dany yarım sezonda über performans gösterdi ve sezon sonu mancini dany'i geri istedi. beşiktaş 1.8m galatasaray'a bonservis ücreti ödese bile futbolcu ben galatasaraya döneceğim derse o iş yatar. yanlış biliyorsan bilgilendirin.
  • 6
    bu opsiyona bazı şartlar gelmeli diye düşünüyorum. ffp'den kaçmaya çalışan kulüplerin bir hayli güzel kullandığı ve sömürdüğü bir açık gibi görünüyor çünkü. kiralama bedeli, takımların fifa puan sıralamasına göre minumum bedel vs tarzı ya da oyuncunun bir önceki bonservis bedelinin yüzde x kadarı olmak zorundadır gibi durumlar eklenebilir.

    kiralama olayları zaten başlı başına karanlık olabiliyor. oyuncuyu çin'e 15 milyon euro'ya satıp 6 ay sonra bedavaya kendi takımına kiralamak da neyin nesi?

    futbolcu sözleşmelerinin son yıllardaki bug'ı.

    edit: cümle ekleme ve düzenleme.
  • 7
    şimdi bunun artık zorunlu olduğu maddeler var.

    atıyorum milan ffp ile boğuşuyor ama adam alacak. alacağı adam da leverkusen'de. leverkusen'e diyor ki sen bu sene bu adamı bana kiralık ver. ben seneye senden bonservisiyle alacağım. hep okuyoruz sonra, zorunlu satın alma opsiyonuyla kiralandı diye. hatta football manager 2017'nin yeni özelliklerindendi bu. zorunlu satın alma bedeli koydurabiliyorsun kiralık gönderdiğin/aldığın oyuncuya.

    sorun şurada: diyelim oyuncuyu kiraladın. zorunlu satın alma opsiyonu da var. 5 milyon euro. adamı aldı ertesi sene milan. oyuncu derse ki milan'a ben 15 milyon euro istiyorum diye, ne olacak? şimdi sözleşmeye göre zorunlu satın alma şeyi var. almak zorundasın. oyuncu da nuh diyor peygamber demiyor. ne olacak? nasıl çözülecek mesele?

    karmaşık bir şeydir satın alma opsiyonu.

    edit: (bkz: #2258392)
  • 8
    zorunlu satın alma opsiyonlarında oyuncu ile de sözleşme imzalanıyor. mbappe örneğini verelim.

    rakamları örnek veriyorum: psg; monacodan zorunlu satın alma opsiyonlu mbappe'yi 100m €'ya aldı. bu transfer 1 sene sonra gerçekleşecek. mbappe ile psg'nin anlaşamama ihtimaline, taraflardan birisinin nasıl olsa zorunlu diye işi yokuşa sürmesini engellemek için, söz kesilen fiyatın 3 aşağı 5 yukarısını zorlamaması için; bu opsiyonun geçerli olduğu transferlerde opsiyon tarihinde oyuncu ile de anlaşılıyor. yani psg ile mbappe şu an zaten anlaştı fiyatta ve sözleşme maddelerinde; sözleşmeler de imzalandı. ancak 2018 yazında yürürlülüğe girecek bir sözleşme bu.
  • 9
    gelecek sezonki kadro planlamamıza yön verecek olan anlaşma türü.

    şimdi zorunlu olmadığı için oyuncu parlar ve galatasaray'da devam etmek istemez ise durum ne olacak? mostofa mohammed'i aldık diyelim ve tıpkı sörlöth gibi uçan kaçan bir oyuncu oldu. dordmund mayıs ayında gel bizde oyna, sana alamanyalarda istediğin kadar karı sınırsız ton balığı veririz derse ve oyuncunun aklı çelinirse ne olacak?

    bana bu anlaşma türü çok riskli geliyor. mısırlı bir adamın da bir norveçli futbolcu gibi onu parlatan kulubune sadık kalacağını ve o kulube para kazandırarak bir başka kulube gideceğini düşünmüyorum.
  • 10
    parayı yatırdığımız anda bonservisi bizim olacağından, aynı sörloth olayında olduğu gibi üç tarafın(galatasaray, yeni kulüp ve oyuncu) onayı olmadan, oyuncunun yeni bir anlaşma yapması mümkün olmayacaktır.

    eğer ekstrem bir senaryo olursa ve yeni kulüp bizimle anlaşamaz ancak oyuncu da kesinlikle yeni sözleşme imzalamam ve galatasaray'da oynamam derse kendisi istediği kulübe gider ve geçici lisansını alır. bundan sonra ise futbolcu ciddi bir miktar ceza alır ve galatasaray'a ödemesi gerekir. aynı şekilde gittiği kulüp de soruşturma geçirir ve yüksek ihtimalle cezalandırılır.
  • 11
    2021-2022 sezonu yaz transfer dönemi ve 2022-2023 sezonu yaz transfer dönemi'ne ekside başlamamıza neden olacak durum. ama böyle olması da gerekiyor açıkçası. 2.5 yıl önce 2018 yazında yapmış olmamız gereken şeyleri gerek yönetimimizin transferde kötü olması gerek de ffp yüzünden ancak şimdi yapabiliyoruz. ama nihayet şu yola girdiğimizi görmek güzel (bkz: #3058320). onyekuru, halil (yazın alırsak) ve geleceklerini varsayarsak irfan, ndayishimiye gibi transferleri sadece saha içi değil yatırım transferleri olarak da görmeliyiz. bizi 3'e al 7'ye sat, 5'e al 12'ye sat gibi senaryolar kurtaracak.

    önce 3'e alıp 7'ye satmakla başlarız, birkaç sene içinde bir bakmışız 15'e alıp 60'a satıyoruz shakhtar donetsk gibi mesela.

    (bkz: başlıyoruz)
  • 12
    mostafa mohamed ahmed in transfer sürecinde tekrar gündeme gelen ve medyadaki uydurma haberler ile galatasaray taraftarını kandırıp kafa karıştırılmaya çalışılan madde.

    kiralık sözleşmelerinde 2 çeşit opsiyon var birincisi :"zorunlu satın alma opsiyonu" diğeri de "satın alma opsiyonu" . mohamed'in opsiyon maddesinde zorunlu satın alma yok diye galatasaray isterse de oyuncuyu alamayacağı yazılmış bu konuya açıklık getirmekte yarar var.

    zorunlu satın alma opsiyonunda oyuncuyu opsiyonun aktif olacağı günde satın almak zorundasınızdır. tıpkı fenerbahçenin samatta transferindeki gibi. oyuncunun performansını beğenmiyorlar ancak sözleşmesindeki zorunlu satın alma opsiyonu nedeniyle sene sonunda o parayı verip oyuncuyu zoraki olarak satın alacaklar. ben oyuncuyu beğenmedim almıyorum deme lüksü yok.

    satın alma opsiyonunun buradan farkı oyuncuyu kiralarsınız, performansını beğenirseniz sözleşmesindeki satın alma opsiyonunu yatırdığınız an, oyuncunun sahibi olan kulüp; oyuncuyu size satmak zorundadır. "ben daha fazla paraya satıcam, bu opsiyon az" deme seçeneği yoktur. bu opsiyon sözleşmeye öylesine konulan bir madde değil, sonradan değiştirilebilecek, ya az oldu opsiyon denebilecek bir maddede değildir. kanunlar gereği sözleşmede imza altına alındığı için her iki kulübü de bağlar. zorunlu opsiyondan farkı ise, kiralama süresinin sonunda oyuncu ağır bir sakatlık geçirir, yada beklenilen performansı vermez ise opsiyonu devreye sokmazsınız ve oyuncu kulübüne geri döner. riski minimuma indiren bir maddedir.
  • 13
    bu opsiyonun mostafa mohamed ahmed'de kafa karıştırmasının sebebi aslında zamalek kulübünün arapça açıklamasının çevirisidir.
    http://el-zamalek.com/الزمالك-يوافق-على-إعارة-مصطفى-محمد-لجا/
    çeviriyi ingilizce ve fransizca yapınca sanki zamalek onaylarsa olurmuş gibi anlıyorsunuz ama böyle anlarsanız da cümle devrik oluyor.

    "the contract includes zamalek club obtaining $ 2 million to be paid in cash, and in the event that the club wants to buy the player’s card permanently and the zamalek club agrees to that, the turkish club pays $ 4 million in cash, provided that this item is activated no later than december 31, 2021".
    bana göre, burada "if zamalek club agrees," denemediği için zaten o anlam yok da üstüne üstlük sonrasında direkt şartları yazdığı için burada denilen "zamalek bu şartlarda anlaşmıştır" demek, o şartlar da 12 aralık 2021'e kadar 4m dolar cash ödeme.
    fransızca çevirisi de aşağıda;
    "le contrat prévoit que le club zamalek obtiendrait 2 millions de dollars a payer en especes, et dans le cas ou le club souhaite acheter la carte du joueur de manière permanente et que le club zamalek l'accepte, le club turc paie 4 millions de dollars en especes, a condition que cela l'élément est activé au plus tard le 31 decembre 2021"

    burada da aynı şekilde düşünürsek son cümle devrik oluyor.
    ki herşeyi kenara bırakırsak dünyada opsiyonun satan kulübe bırakıldığı bir anlaşma olmuş mu ki biz yapalım? buna da fatih hoca ok desin.
    o yüzden sakin olun.
  • 15
    bunun gavurcası loan with an option-to-buy'dır. bir diğer versiyonu olan zorunlu satın alma yükümlülüğü (opsiyon değil) ise loan with obligation-to-buy'dır. çok karıştırılır ancak fark önemlidir. biri seçenektir ve iki tarafın da istekli olması gerekir. diğeri ise yükümlülüktür. zorunluluk buradan gelir.

    (bkz: loan with an option-to-buy)
    (bkz: loan with obligation-to-buy)
App Store'dan indirin Google Play'den alın