türk takımlarının daha yeni yeni benimsemeye başladığı oyuncu tipi. ön alan baskısını artırmak, kanatlardaki savunma zafiyetini düşürmek ve ceza sahasında daha üretken olmak için raumdeuter rolü son yıllarda teknik direktörlerin gözdesi duruma geldi. galatasaray'da
oğulcan çağlayan, beşiktaş'ta
cyle larin, trabzonspor'da zaman zaman
caleb ekuban bu rolde kullanılıyor. milli takımda
kenan karaman bu şekilde oynatılıyor.
raumdeuter kullanmayı en çok seven hocalardan birisi
hamza hamzaoğlu'dur. galatasaray'dayken
umut bulut'u bu rolde denemişti. hatta bu sezon yeni malatyaspor'da birçok kez tetteh, kubilay, adem ve umut'lu çift forvet - çift raumdeuter taktiğiyle oynadı. hamzaoğlu'nun bu çılgın anlayışı büyük takımlarda asla denenmemesi gereken hareketlerdendir o ayrı.
aslında raumdeuter türkiye'de hiç olmayan bir şey değildi. sadece türk futbolseverlerinin alıştığı kanat oyuncusu tipi pırpır, orta açan, çalım atan oyuncular olduğu için o dönem tam anlamıyla değeri bilinmedi. thomas müller'in adını duyurmaya başladığı 2010'lu yılların başında
olcay şahan kısa bir dönem bu rolde başarılı oldu.
dirk kuyt zaten liverpool'da uzun yıllar bu bölgede oynadı. fener'de de takımın kilit oyuncuları arasına girdi.
şahsi görüşüm
roberto mancini'nin bir dönem
burak yılmaz'ı kanatta oynatma nedeni de ondan raumdeuter yaratma isteğiydi. ama burak "banane banane ben santrafor olacağım" diye tutturduğu için bu düşünce hayata geçirilemedi. hatta burak o dönem "gol kralı oyuncunun nerede oynaması gerektiğini sizler benden daha iyi bilirsiniz" diyerek mancini'yi alttan alttan eleştirmişti.
https://www.eurosport.com.tr/...o4015412/story.shtmlraumdeuter'dan bahsederken lukas podolski'yi de anmadan olmaz. kendisi güzel bir örnektir ama bazı eksileri vardır. skorerliği tartışılmaz olsa da savunma yapma konusunda takımı bir kişi eksik bırakıyordu.