kocaelispor'dan galatasaray'ımıza gelen evren nuri turhan'ında zamanında ali sami yen stadı'nda elinde bir çuval, patates tohumlarını serpe serpe zemin üzerinde gezinmişliği vardır. televolelerde çıkmıştı bu haber. ekerdi tohumları evren...
florya'da alt yapı oyuncularının futbol öğrenmeye ve futbolcu olmaya çalıştıkları sahaların asıl ismidir. hatta florya patates tarlaları demek daha doğru bir tanımlama olur.
a takımın antreman sahası iyidir. oraya patates ekilmesine karşıyım ama alt yapının çalıştığı ve u21-19-17-15 takımlarının maçlarını oynadığı bütün sahalara patates ekilmesi taraftarıyım. çünkü bu sahalarda çocukların sadece yetenekleri körelir. hiçbir şey kazanamayacakları gibi gram gelişme de sağlayamazlar.
bizim alyapıların futbolcu yetiştirememelerinin ana nedeni bu patates tarlalarıdır. altyapı antrenörlerinin yetersizliği falan da var ama ana neden patates tarlalarıdır. biz sıcak iklimli bir ülkeyiz. soğuk iklimlerdeki gibi suni çim de yapamayız. (çünkü sıcak iklimlerde suni çim ayakları yakar ve de elektrik yükler) o halde %3'ü suni olmak üzere doğal çim saha yapmaktan başka çaremiz yoktur. üstelik bu sahaların sayısı asgari 7-8 olmalı. iki üç saha ile de futbolcu yetiştiremezsin. altyapıda en az bin futbolcun olacak ki onların içinden 7-8 futbolcu yetiştirebilesin. dünyanın ortalaması budur. (binde yedi) yani bin futbolcudan sadece yedisi mükemmel olabiliyor. binde üçü ise yıldız olabiliyor.
bizim altyapılarımızda, hem de en büyük takımlarımızın alt yapılarında iki-üç saha var, 150-200 arası da futbolcu. bunların içinden a takıma futbolcu çıkmaması gayet normal. şehrin diğer takımlarının da saha vesair imkanları yetersiz olduğundan oralardan da futbolcu gelmiyor. sonuç olarak şansı olan bizim ülkemizde 25-26 yaşlarında futbolcu olabiliyor şansı olmayan binler ise mücadeleyi bırakıyor ve pes ediyor.
iyi futbolcu yetişsin istiyorsak;
1-altyapı sahalarımızın kalitesini yükseltmek ve sayısını artırmak, 2-eğitim verilen futbolcu sayısını artırmak, 3-altyapılarımızı şehrin trafik durumunu nazara alarak üç merkeze bölmek zorundayız.
bunun dışında sadece hayal kurarız.
8
zamanında futbol sahalarının kalitesizliği için kullanılan bir benzetme. oysa patatesin kilosunun altı lira olduğu günümüzde türk futbolunu kurtarabilecek tek çözüm. yatırım tavsiyesidir.
en güzel örneklerinden biri an itibarıyla görülebilir. ulan kaç para şu çimin bakımı her sene milyon eurolara dünyanın transferini yapıyor anadolu kulüpleri hepsinin zemini biribirinden kötü. 3 kuruş ayıramıyor musunuz şu işe?
11
bazı stadlar futboldan ziyade tarıma daha elverişli.