• 1
    omuz eklemi, vücudunuzun en hareketli eklemidir ve birçok yönde hareket edebilir. ancak böylesi bir hareket aralığı, omuzdaki kemiklerin bağlantısının kopması veya ayrılması olasılığını (çıkmak), diğer eklemlerin kemiklerindekilere göre daha yüksek hale getirir.

    eklem, kemiklerin iki veya daha fazlasının bir araya geldiği bir noktadır. çıkık, eklemde meydana gelen, kemiklerin uçlarının normal konumlarından zorlanarak çıktığı bir yaralanmadır. bu yaralanma, ekleminizi geçici olarak deforme eder ve hareketsiz hale getirir, ani ve şiddetli ağrı ile sonuçlanabilir.

    eğer omzunuzun çıktığından şüphe ederseniz, vakit geçirmeden tıbbi bakıma başvurun. yerinden çıkan çoğu omuz düzgün tedavi edildiği zaman, haftalarca istirahat ve rehabilitasyondan sonra normal işlevine geri döner. öte yandan, omuz çıkığı yaşadığınız zaman, ekleminiz dengesizleşebilir ve çıkıklar tekrarlanmaya yatkın hale gelebilir.

    belirtiler ve semptomlar

    yerinden çıkan omuz:

    görsel açıdan deforme ve yerinden uzakta
    şişkin veya renk değiştirmiş (çürümüş)
    yoğun derecede ağrılı
    hareket ettirilemez olabilir
    omuz çıkığı aynı zamanda, yaranın yakınlarında, örneğin boyunda ve kolun alt kısmında, uyuşukluğa, güçsüzlüğe veya karıncalanmaya da yol açabilir. omuzdaki kasların zarar görme nedeniyle spazm geçirmesi, çoğu zaman ağrının yoğunluğunu artırır.

    nedenleri

    omuz eklemi vücudun en sık olarak çıkık yaşanan eklemidir. omzunuz birçok yönde hareket edebildiğinden ötürü, ileri, geri veya aşağı, tamamen ya da kısmen yerinden çıkabilir. buna ek olarak, omzunuzun kemiklerini birbirine bağlayan lifli dokunun (bağlar) gerilmesi veya yırtılması da çoğu zaman çıkığı daha karmaşık hale getirir.

    omzunuz çıktığı zaman, omza gelen ani bir darbe gibi güçlü bir kuvvet, omzunuzdaki kemikleri yerinden dışarı çeker (çıkık). omuz ekleminizin, atma hareketi esnasında olduğu gibi aşırı derecede dönmesi, üst kol kemiğinin (humerus), omuz yassı kemiğinin (skapula) bir parçası olan omuz yuvasından (glenoid) fırlamasına yol açabilir. üst kol kemiğinizin omuz yuvanızın kısmen içinde, kısmen de dışında kaldığı bir durum olan kısmi çıkık (sublukasyon) da meydana gelebilir.

    omuz çıkığının nedeni şunlar olabilir:

    spor yaralanmaları. omuz çıkığı, futbol ve hokey gibi temas içeren sporlarda ve tepeden aşağı kayma, jimnastik ve voleybol gibi düşmeyi içeren sporlarda yaygın olarak görülen bir yaralanmadır.

    sporla bağlantılı olmayan travma. motorlu araç kazasında omzunuza gelen sert bir darbe de omuz çıkığının yaygın bir kaynağıdır.

    düşme. düşme esnasında omzunuz yerinden çıkabilir.

    risk faktörleri

    omuz çıkıkları en çok 18 ila 25 yaşları arasındaki kişilerde yaygındır, çünkü bu kişiler genellikle yüksek bir bedensel etkinlik düzeyine sahiptir. daha ileri yaştaki yetişkinler de omuz çıkığına karşı daha savunmasızdır, çünkü eklemleri ve çevresindeki bağları daha zayıftır. buna ek olarak, daha yaşlı kişiler genellikle daha sık düşerler, bu da omuzlarının çıkması riskini artırabilir.

    ne zaman tıbbi yardım alınmalı

    kırılan bir kemik ile yerinden çıkan bir kemiği birbirinden ayırmak zor olabilir. eğer sizde veya çocuğunuzda omuz çıkığı var gibi görünüyorsa, hemen tıbbi yardım alınız.

    siz tıbbi yardımı beklerken:

    eklemi oynatmayın. omuz eklemini, içinde bulunduğu konumda, tahta veya askı ile sabitleyin. omzu hareket ettirmeye veya zorla yerine getirmeye çalışmayın. bu hareket, omuz eklemini ve etrafındaki kasları, kirişleri, sinirleri veya kan damarlarını hasara uğratabilir.

    yaralanan ekleme buz koyun. omzunuza buz koymak, iç kanamayı kontrol ederek ve omuz ekleminin içinde ve etrafında sıvıların birikmesini engelleyerek, ağrıyı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

    tarama ve teşhis

    doktorunuz omzunuzu fiziksel olarak muayene etmenin yanı sıra, aşağıdaki testlerin de yapılmasını isteyebilir:

    röntgen. omuz ekleminizin röntgeninin çekilmesi ile çıkık görülebilir ve kırılan kemikler veya omuz ekleminizdeki diğer hasarlar ortaya çıkarılabilir.

    mri. manyetik rezonans görüntülemede (mri) manyetik alandan ve radyo dalgalarından yararlanılarak, doktorunuzun omuz ekleminiz etrafındaki yumuşak doku yapılarında meydana gelen hasarı değerlendirmesine yardımcı olmak amacıyla kesit görüntüleri elde edilir.

    artogram. röntgen çekilmesi esnasında omzunuzdaki belirli yapıların ışığının yanması için, omzunuza kontrast sıvısı enjekte edilebilir. eğer omzunuz vahim bir biçimde veya tekrarlayacak şekilde yerinden çıktıysa, kontrast sıvısı omuz ekleminizin, normal şartlarda sızmaması gereken bir alanına sızarak, kiriş veya sinir hasarının neden olduğu hasarlar gibi, bir yırtığa veya anormal bir açıklık ya da tıkanıklığa işaret eder.

    elektromiyografi (emg). emg, kaslarınızda üretilen elektrik akıntılarının ölçüldüğü bir prosedürdür. kasınızdaki elektrik faaliyeti, dinlenme esnasında ve kas kasılırken, bir cihaz tarafından kaydedilir. elektrik sinyallerinin analiz edilmesi, doktorunuzun, vahim veya tekrarlayan omuz çıkığı nedeniyle görülen sinir hasarını değerlendirmesine yardımcı olabilir.

    komplikasyonlar

    bazen, omzun çıkması, omuz eklemini güçlendiren kasların, kirişlerin veya bağların yırtılmasına neden olabilir. çıkık, zaman zaman omuz ekleminin içinde veya etrafında sinir ya da kan damarı hasarının meydana gelmesine sebebiyet verebilir. omzunuz, vahim ya da tekrarlayan biçimde yerinden çıkması halinde, yeniden yaralanmaya karşı daha savunmasız olabilir (omuz dengesizliği). eğer omzunuzdaki bağlar veya kirişler gerildi ya da yırtıldı ise ya da omuz ekleminizi saran sinirler veya kan damarları hasar gördü ise, bu dokuların onarılması için ameliyat olmanız gerekebilir.

    önlem

    omuz çıkığını önlemeye yardımcı olması için:

    düşmekten kaçınmak amacıyla önlem alın
    temas içeren sporlarda koruyucu kıyafetler giyin
    eklemlerinizde ve kaslarınızdaki kuvveti ve esnekliği korumak için düzenli egzersiz yapın
    omuz ekleminiz çıktığı zaman, ileride de omuz çıkıklarına karşı daha savunmasız olabilirsiniz. nüksetmesini engellemek için, doktorunuzla birlikte, yaralanmanız ile ilgili olarak görüştüğünüz belirli kuvvet ve sağlamlık egzersizlerini takip edin.

    kişisel bakım

    omuz çıkığı yaşamanızın ardından, rahatsızlığı hafifletmek ve iyileşmeyi teşvik etmeye yardımcı olmak için bu adımları deneyin:

    omzunuzu dinlendirin. omzunuzun çıkmasına neden olan o hareketi tekrar etmeyin ve acı verici hareketlerden kaçınmaya çalışın. omuzlarınız daha iyi duruma gelinceye dek ağır kaldırma veya baş üzerinden geçirme hareketlerini sınırlayın.

    buz ve ısı uygulayın. omzunuza buz koymak, iltihaplanmanın ve ağrının azaltılmasına yardımcı olur. tek seferde 15 ila 20 dakika boyunca, bir poşet soğuk sebze veya buz küpleri ile dolu bir havlu ile hazırladığınız soğuk paketini kullanın. bunu ilk bir veya iki gün boyunca birkaç saatte bir tekrar edin. aradan yaklaşık iki veya üç gün geçtikten, ağrı ve iltihaplanma iyileştikten sonra, sıcak paketler veya sıcak su torbası, gerilen ve ağrıyan kasların gevşemesine yardımcı olabilir. isı uygulamalarını 20 dakika ile sınırlayın.

    ağrı hafifletici ilaçlar alın. tezgah altından satılan, aspirin, ibuprofen (advil, motrin, diğerleri) veya naproksen (aleve gibi non-steroidal anti-enflamatuar ilaçlar (nsaidler) ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir. asetaminofen (tylenol, diğerleri) de ağrının dindirilmesinde işe yarayabilir. etiketteki talimatları izleyin ve ağrı iyileştiği zaman ilaçları almayı bırakın.

    kaslarınızın çevikliğini koruyun. aradan bir veya iki gün geçtikten sonra, omuz kaslarınızın çevikliğini korumaya yönelik, hafif bazı egzersizler yapın. tamamen hareketsiz kalmak eklemlerin sertleşmesine yol açabilir. buna ek olarak, omzunuzu uzun bir süre boyunca kayırmak, omzunuzun zar zor hareket ettirebileceğiniz derecede katı hale geldiği bir rahatsızlık olan omuz donmasına yol açabilir. yaranız iyileştiği ve omzunuzdaki hareket aralığı iyi bir duruma geldiği zaman, egzersiz yapmaya devam edin. omuzda günlük olarak yapılan esneme hareketleri ve dengeli bir omuz güçlendirme programı çıkığın nüksetmesini engellemeye yardımcı olabilir. doktorunuz veya fiziksel terapistiniz uygun bir egzersiz rutini planlamanızda size yardımcı olabilir.

    http://www.webturkiyeportal.com/...736-omuz-cikigi.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın