“öncelikle geçtiğimiz 45 günde ana konularımız nelerdi, onlardan bahsedeceğim. 30 haziran itibarıyla borçsuzluk ödemelerinden geçmemiz gerekiyordu. bunu almamız gerekiyordu. mazbatalarımızı aldıktan sonra 10 günlük süre içinde önümüzde engel diyebileceğimiz konular vardı. yoğun bir şekilde onları çözmek için çalıştık. 75 milyon tl’lik bir ödeme gerçekleştirdik. futbolcu ödemelerinde 80 milyonluk bir borcu da yeniden yapılandırdık. bu sayede borçsuzluk ödemeyi planladık. uzun zamandan beri ıgor tudor’a olan 9 milyon tl’lik borcumuzu ödedik. bu, borçsuzluk için önümüzdeki engellerden bir tanesiydi. vergi borçsuzluğu nedeniyle daha evvel başkan yardımcımız sayın rezan epözdemir’in galatasaray tv’de detaylı şekilde açıkladığı gibi birkaç davamız vardı. bu engel teşkil eden davaların birinde olumlu sonuç alındı. diğer ikisi için de itilaflı borç olduğu ve borçsuzluğa engel teşkil etmediği şeklinde mutabık kalınarak yolumuza devam ettik. aynı zamanda o tarihte oğulcan çağlayan ile ilgili dava devam ediyordu. bununla ilgili transfer yasağını ve borca engel bir durum olmadığıyla ilgili mutabık olunarak transfer yasağı kaldırıldı ve 30 haziran’ı bu şekilde geçtik.”
“takım harcama limitleri hayatımıza yeni katılan bir kavram. yeni finansal yeniden yapılandırma anlaşması (fyy) ile birlikte takım harcama limitlerimiz, yüzde 25 sapma oranıyla birlikte 546,9 milyon tl. aynı zamanda fyy anlaşması kapsamında futbol ailesi giderleri kavramı var. bunu detaylı açıklayacağım. önceki sona göre yüzde 20 oranında azaltma taahhüdümüz var. birçok şirket ve bağlı ortakla yaptığımız sözleşmeler var.”
“bu doğrultuda bütçemizi denk düşürmeye çalıştık ve bu konuda çalışmalara başladık. ilgili limitlerin takibini yaparken mem mali hem sportif olarak sürdürülebilir bir kadro yapısı oluşturmak adına bazı kararlar aldık. özellikle bonservis ödemelerini 5 yıla yayan bütçelerle, daha düşük futbolcu ödemeleriyle, bunları uzun vadeye yayarak bu iki limitin içinde kalmak için çalışma sürdürdük. fyy anlaşmasının altında vadesi geçmiş borçlar diye bir kalemimiz var. büyük bir havuz. çok uzun zamandır ödenmeyi bekleyen vadesi geçmiş borçlarımız var. bununla ilgili detaylı bir çalışma yürütüyoruz. bazı indirimler ve feragatler alma üzerine çalışmalara başladık. en azından bankalar konsorsiyomuna bu havuzu kaptmayla ilgili bir taahhüdümüz var. bununla ilgili çalışıyoruz. galatasaray spor kulübü bağlı ortaklarıyla ilgili ilişkili taraf işlemleri var. geçtiğimiz 20 yıldan beri devam eden farklı kontratlar ve sözleşmeler var. galatasaray spor kulübü ve bağlı ortakları arasında devamlı yenilenen, çok karmaşık bir yapı var. önümüzdeki dönemde bunlarla ilgili daha detaylı açıklamalar yapmayı umuyoruz. bütün bu bağlı ortaklar ve ilişkilerle ilgili ciddi bir fyy çalışması gerekiyor. bir finansal mühendislik çalışması diyebilirim buna. çalışmaya başladık. prosedür işlemleri nedeniyle biraz süre alacaktır. aynı zamanda önümüzdeki engellerin en büyüklerinden bir tanesi gençlik spor genel müdürlüğü borçlarımız. özellike basketbol şubelerimizin bu konuda mağduriyetleri var. çünkü gsgm’ye olan bazı ihtilaflı borçlarımızdan dolayı bazı hak edişlerimiz üzerinde hacizler var. yaklaşık 10 milyon tl nakdimiz bize gelmeden direkt gsgm’ye ödenmiş olup, 30 milyon tl nakdimiz de bloke tutulmakta. naklen yayın gelirlerinden ya da spor toto gelirlerinden bize bir nakit akışı olmamakta. bu nedenle gsgm’ye olan bu ihtilaflı blokede tutulan parayla ilgili bir çalışma başlatma kararı aldık. bu sürdürülebilir bir yapı değil. uzun süren bu ihtilaflı davaların çözülmesi gerekiyor. bununla ilgili kamu nezdinde bazı görüşmeler başladık.”
“çok uzun süredir pandemi nedeniyle yapılamayan mali kongreler söz konusu. mali kongrelerle ilgili önümüzdeki hafta net tarihi açıklayacağız. eylül ayında yapacağımız mali kongrelerle ilgili bütçe çalışmalarına başladık. aynı zamanda önümüzdeki dönemin bütçesini onaylatacağız. bildiğiniz gibi iki senedir onaylanmamış bütçelerle çalışıyor galatasaray yönetimleri. bu yüzden hem geçmiş dönemin hem önümüzdeki dönemin bütçesinin onaylanması için çalışıyoruz. bunun için tüm amatör şube ve tesislerde söz verdiğimiz üzere denk bütçe hedefimiz var. onlarla ilgili sponsorluk çalışmalarını da eş zamanlı olarak yönetiyoruz.”
“fyy ile ilgi değerli haziruna bilgi vermek istiyorum. krediyi alan kurum galatasaray sportif a.ş. . garantörler ise tüm grup şirketleri ve galatasaray spor kulübü derneği. kredi verenler şu aşamada sadece ziraat bankası ve denizbank. 2019 tarihinde yapılan ilk anlaşmada alternatif bank da vardı. 2019 tarihli anlaşmada bir euro tutarı vardı. 2020’de yenilenen anlaşma ile bu euro tutarı tamamen kapatılmış. kredi borcumuz kalmamış. tek alacaklar ziraat bankası ve denizbank olarak kalmış durumda. 2020’deki anlaşmada bankalar tarafından ilave nakdi tutar eklenmiş. burada özbek turizm dahil vadesi geçmiş tüm geçmiş borçlarımız kapatılmış. bahsettiğimiz tutar, galatasaray sportif a.ş.’nin nakdi borcu 2,2 milyar tl. vade 9 yıl. 2030’da biteceği öngörülüyor. anapara geri ödemesiz dönem 2023’e kadar. sonrasında üçer aylık dönemlerle anapara ödemelerimiz başlıyor. faiz geri ödemesiz dönem ise 2022’ye kadar. sonrasında üç aylık dönemlerle faiz ödemelerimiz de başlıyor. faiz oranı tlref’in yüzde 20 aşması durumunda yüzde 1, yüzde 20’ye eşit veya bundan küçük olması durumunda yüzde 1,5’tur. demin bahsettiğim ilave nakdi kredi için de yüzde 1 komisyon alınmış. “
“buradaki teminatlarımız sportif a.ş.’nin yüzde 35 hisselerinde rehin, şirketin ve derneğin tüm alacaklarını bankalara devri, tüm taşınmazlar üzerinde ipotek ve rehin bulunmaktadır. burada iki kavram var. birisi sabit gelir dediğimiz sponsorluk, reklam, lisanslı ürün satışı, maç hasılatı ve kombine gelirlerimiz. bir de değişken gelir dediğimiz bir kavram var. o da uefa’dan elde edeceğimiz gelirler, futbolcu yetiştirme gelirleri ve diğer gelirler dediğimiz gayrimenkullerin satılması, devredilmesi sonucunda elde edilen gelirler… herhangi bir şirketimizde pay satışı veya sermaye artırımı ile elde edilecek gelirler. bir de marka patentli lisans ve know-how dahil olmak üzere fikri mülkiyet haklarımızdan elde edebileceğimiz gelirler.”
“bu sezon sonu için futbol ailesi giderlerinde yaklaşık yüzde 20 tasarruf edilmesi 2020 mayıs ayında taahhüt edilmiş. bir evvelki dönemden yüzde 20 daha düşük futbol ailesi giderleri bütçesi içerisinde kalmamız gerekiyor. futbol ailesi giderleri içerisinde, o yıla ait tüm futbolcu, teknik-idari kadro ve menajer ücretleri var.”
“öncelikle vergi ödemeleri yapılacak. ardından bankalara olan borç servisi yapılacak ve ondan sonra kulübün operasyonel giderleri kullanılacak. ilk ikisi olmadan kulüp için herhangi bir operasyonel harcama yapılmayacak. galatasaray spor kulübü ve şirketin ayrışması finansa olarak net. 31 mayıs’taki anlaşmadan sonra hiçbir şekilde dernek ve şirket arasında nakit akışı, girişi ya da çıkışı gerçekleşmeyecek. dernek sportif a.ş. ile yaptığı bu anlaşmayla finansal borçlanma yasağına tabi. bütçeler hazırlanırken konsorsiyumun bize anlaşmayla belirlediği bütçeleme metotları var. buna uymak zorundayız. bu bütçeleme metoduna göre genel kurula bütçemizi sunmak zorundayız. bu bütçeleme metoduna göre açık vermeyecek şekilde denk bütçe hazırlamak zorundayız. ayrıca şirketin borçlanma, tasarruf ve ilişkili taraf işlemleri gibi bütün konsorsiyum bankalarını ilgilendirecek konular, konsorsiyum bankalarının onayına tabi tutulacak.”
“yöneticilerin nakit girişi, kasa kolaylığı sağlaması konusu geçmişte çok gündeme gelmişti. bu konuda anlaşma çok net. böyle bir şeyin artık yapılamayacağı çok net bir şekilde maddelerle ortaya konmuş. bu anlaşmada ve bizim imzaladığımız anlaşmada buna refere eden birkaç madde var. yapılan bir ödeme varsa beşinci yıl sonuna kadar hiçbir şekilde geri ödeme yapılmayacağını, bundan sonra nakit kasa kolaylığı sağlanamayacağı, öyle bir ilişki sağlanırsa, kredi koyulursa ardılı alacaklı işlemler olacağı, yani 2,2 milyar tl’lik borç ödendikten sonra kasa kolaylığı sağlayan kişinin parasının geri ödenmeye başlanacağı ile ilgili iki tane madde var. bu anlaşma galatasaray spor kulübü’nde uzun zamandır konuşulan bir konuya açıklık getiriyor.”
“bir sabit bir de değişken gelirimiz var. öncelikle bankalardaki devir hesabında bu paralar tutuluyor. daha sonra ilgili bankadaki temlik hesabına aktarılıyor. temlik hesabından önce ödemekle yükümlü olduğumuz vergiler ödeniyor. bu başlı başına konuşmamız gereken bir konu. devletle de görüşmemiz gereken bir konu. kulüplerin şu anda bilançoda gözüken rakamları ödemesi mümkün gözükmüyor. önce vergiler ödeniyor, vergiden kalanı proje cari hesabı olarak sportif a.ş.’nin kullanımına iade ediliyor. devir hesabı, temlik hesabı, vergi ödeme hesabı var. vergiler ödendikten sonra kalan paranın yüzde 75’i proje sportif a.ş.’de işlemler yürüsün diye cari hesabına konuyor. kalan yüzde 25 ise sabit gelir rezerv hesabına konuyor. ileride borçlarınızı ödeyemezseniz borçları süpürmek için kullanılacak bu rezerv hesap. sabit gelir o sene taahhüt ettiğimiz rakamları aşarsa, ondan artanlar proje cari hesabına aktarılacak. değişken hesaplarda bu rezerv hesabına aktarılan rakam yüzde %75 - %25 değil, %50 - %50. ondan sonra borç ödeme servisine gidiyor.”
“üçüncü sene ve devamında ise anlaşmanın sonuna yani 2030’a kadar vergi ödendikten sonra kalan para sabit gelirden sadece yüzde 50’si bizim kullanımımıza bırakılıyor. yüzde 50’si ise rezerv hesabına borç ödemek için aktarılıyor. değişken gelirlerde de böyle oluyor… ne proje yaratırsanız, ne satarsanız hepsi değişken gelirlerin altında. bu gelirleri de, vergiler ödendikten sonra yüzde 50’sini kullanabileceğiz.”
galatasaray spor kulübü mali işlerden sorumlu başkan yardımcısı
bikem kanık