• 7
    rusya'nın moskova oblastında (slav kökenli bir kelime olmakla birlikte "bölge, eyalet" anlamına geliyor) bulunan himki yerleşkesinin basketbol kulübü. tam adı "bc* khimki moscow region" olarak geçiyor.

    2013'ten beri kulübün başında bulunan başkan dmitry golubkov tahmin edebileceğiniz üzere bir petrokimyacı. daha doğrusu bir petrokimya firması olan rus mosoblgaz'ın ceo'su (temmuz 2012'den beri). aynı zamanda ülkesindeki üniversitelerde havacılık ve petrokimya konularında davet üzerine ders veren bir misafir akademisyen.

    khimki lig* maçlarını 1970 senesinde inşa edilen (2010'da tekrar elden geçmiş) khimki basketbol merkezi'nde; euroleague maçlarını 2005 senesinde inşa edilen çok kullanımlı (bütün kapalı alan kış sporları, boks, konserler vs.) mytishchi arena'da oynuyor.

    bu sezon euroleague'de oldukça iyi durumdalar. normal sezonun bitimine 5 maç kala sayı averajıyla pao'nun arkasında 7. sırada bulunuyorlar. kısmen zorlu bir fikstürleri olsa da playoff potasının içinde kalacaklardır kalan 5 maç sonunda. yalnız ulusal ligde işler pek istedikleri gibi gitmiyor. maç fazlasıyla 5. sıradalar ki ekonomik güç ve eldeki kaliteli kadro hesaba katılınca şu an için bu sıranın başarısızlık olduğunu söylemek yanlış olmaz. zaten koç georgios bartzokas bu yüzden eleştiriliyor avrupa basketbolu otoritelerince.

    yukarıdaki paragrafta sahip oldukları kaliteli kadrodan bahsettim, açalım biraz... ana rotasyonlarında 30 yaş ve üstü adam yok (30 üstü üç yan rotasyon oyuncusu da rus; monia, sokolov ve vialtsev, takımın ağır abileri). dinamik bir çekirdeğe sahipler. kurguları geçen sezonki anadolu efes'in bir nevi kopyası; atlet zenciler. efes formasıyla çok iyi maçlar çıkaran ve bolca jeneriklik fotoğraf çektiren tyler honeycutt bu rotasyonun değerli parçalarından biri. bartzokas kendisini çok iyi kullanıyor. velimir perasovic'in hanikat'a tanıdığı özgürlüğü törpüledi, atletizmini ön plana çıkardı ve komple bir atlet yarattı. geçen sezon efes formasıyla denediği saçma şut tercihlerini bu sezon görmedim. takımın oyun içi lideri aleksey şved. rusya milli basketbol takımı ile ortaya koyduğu şahane eurobasket 2017 performansı sonrası bu sezon khimki'yi de taşıyor. euroleague'de 22, vtb'de 22.5 sayı ortalamayla oynuyor. aynı zamanda hem euroleague'de hem de vtb'de takımın en çok süre alan oyuncusu konumunda. takımın diğer önemli parçalarına gelirsek; anthony gill, charles jenkins, james anderson, malcolm thomas ve stefan markovic'ten oluşan beşli uyum içerisinde şved'e destek veriyor.

    kısa bir süre sonra euroleague çeyrek finalleri başlayacak. khimki'nin maçına denk gelirseniz önerim kanalı zaplamamanız.

    ek; fc khimki futbol takımının da var olduğunu belirteyim. yönetim olarak basketboldan bağımsız bir yapıları var, eyalet sahipliğiyle yönetiliyorlar. rusya'nın 2. seviye futbol liginde (bizdeki 1. lig) 11. sırada takılıyorlar şu ara.

    edit: birtakım imlâ varyeteleri
  • 9
    günaydınlar ahali. ne yapacağız biz bu kodamanları bu sezon? oldukça iyi bir takım kurup çeska'nın vtb hanedanlığına göz dikmiş durumdalar da hani, o bakımdan. çeska'nın şampiyon kadroyu dağıtıp orta çaplı bir revizyona girişmesi de himki lehine tuz biber oldu ya da olacak, göreceğiz.

    takımın başına rimas kurtinaitis getirildi. litvanya ekolü run and gun olarak tabir edilen stilin avrupa basketbolundaki karşılığı olarak bilinir temelde. jugoplastika-vari eski usül yugoslav basketbol mantalitesi de litvanya basketboluna eşlik eder. rimas hoca da bu stilin temsilcilerinden biri tam olarak. zaten düşünceleri doğrultusunda oluşturulan kadro bu kafa yapısını tam manasıyla yansıtıyor.

    öncelikle, geçtiğimiz sezonların himki adına verim veren iki ismini, lider aleksey şved'i ve zıpzıp forvet anthony gill'i takımda tuttular. aynı şekilde veteran guard egor vyaltsev de kaldı. akabinde yapıyı kurmaya başladılar. öncelikle taş (savunması kaya gibi sert babında) letonyalı janis timma'yı ekibe dahil ettiler, son derece değerli bir parça. forvetten parkeye akıl koyma konusunda sorun yaşıyorlardı, timma her ne kadar bu yönüyle ön plana çıkan bir isim olmasa da ortalamanın üstünde bir oyun aklına sahip. sonra efenim dediler ki "bizim skorer/şutör işini halletmemiz lazım", eee? hemen zenit'in 25 yaşındaki rus şutörü sergey karasev'i (geçtiğimiz sezon eurocup'ta %42 üç sayı yüzdesiyle 16.5 sayı ortalaması tutturdu) kapıverdiler. yetti mi? yetmeeez; daçka'dan da tanıdığımız dairis bertans'ı ki nefis bir çizgi şutörü ve sırp pasör guard stefan jovic'i transfer ettiler. tek kelimeyle "muhteşem" iki ekleme. sıra uzunlara geldiğindeyse şov yaptılar. şöyle ki; jordan mickey'i real madrid'e kaptırdıkları zaman, "ulan kırk yılın başı adam gibi bi' uzun tutturmuştunuz, onu da çaldırdınız" dediydim fakat yamulttular beni. mickey'nin yerini nba şampiyonu apoletli (cavs ile) rus pivot timofey mozgov'la doldurdular. mozgov'u da geçtiğimiz yıl bayern münih'te oldukça ama oldukça iyi bir performans gösteren devin booker ile beslediler/besleyecekler. ve son olarak, 4 numaraya jeremy evans'ı (geçtiğimiz sene daçka'nın açık ara en iyi ismiydi) yapıştırıverdiler. birkaç parça daha var lakin backup olarak düşünülmeleri sebebiyle entry'i uzatmıyorum, yeterince uzadı zaten? :(

    özetlemek gerekirse şu şekil iki iyi 5'e sahipler:

    mozgov
    gill
    timma
    şved
    jovic

    booker
    evans
    karasev
    vyaltsev
    bertans

    son derece nitelikli bir rotasyon.

    çeska'nın rusya hanedanlığı malum, himki ne kadar yatırım yaparsa yapsın hep daha fazlasını yaptıkları için daima ön planda oluyorlar idi. gidişatın bu sezon değişebileceğine inanıyorum ve açıkçası vtb şampiyonluğu için himki'yi en az çeska kadar favori görüyorum. himki'nin bu sezon ne derece başarılı olacağını belirleyecek olan detay, şved'in bencilliğini ne ölçüde törpüleyip takım oyununa ne miktarda katkıda bulunacağı nüansıdır.

    o değil de, euroleague bu sezon o biçim güçlü olacak lan!

    günler sonra gelen bir ekleme daha: (bkz: jonas jerebko/#2731668)
  • 10
    https://www.euroleague.net/...oncode=E2020#!roster

    şu kadroyla euroleague 2020-2021 sezonu'nun ilk 25 maçında 2-23 yapmayı başarmış olan takım. maç başına ortalama 12.5 sayı fark yiyorlar. bir plaketi hak ediyorlar bence. euroleague all-decade team belirliyordu, bence 2020-2021 model khimki'ye "bidon of the decade" ödülü vermeyi ciddi ciddi düşünmeliler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın