• 58
    21 eylül 2024 fenerbahçe galatasaray maçı için kesinlikle manipule edildiğini düşğndüğüm sayılardır.

    maçkolik adlı sitede iststistiklere bakan birisi maçı tamamen şansa kazandığımızı düşünse yeridir. hadi ıvır zıvır istatistileri geçiyorum da xg galatasaray’ın nasıl 1.41 olabilir? ya kaçan net pozisyonun 1 olması?

    bakın bir çırpıda sayıyorum:

    1) sara’nın altı pastan vurup livakoviç’in çıkardığı top
    2) mertens’in aşırtma vuruşu
    3) osimhen’in çaprazdan karşı karşıya şutu
    4) yunus’un ceza sahası içinden vurup livakoviç’in çıkardığı top
    5 4. poziyonun devamında boş kaleye top yuvarlayamama

    3 tane de gol attık he yanlış olmasın. şimdi nasıl oluyor da böyle saçma istatistik ortaya çıkıyor? baskı metreye bir bakan da maç tek kale oynanmış filan sanacak.

    acun adlı zararlı cemiyetin ilk lafına istatistik siye başlaması beni kıllandırmıyor değil.
  • 59
    dün akşam eğlenmek için beyaz futbol açtım, abdülkerim durmaz'ın istatistiklerle ilgili ağzından çıkan şu sözler gülmekten yere yatırdı beni:

    "rakip ceza sahasında 42 kere topla buluşmuşsun forvetlerin o kadar kötüymüş ki gol çıkmamış, rakibin senin ceza sahanda 17 kere topla buluşmuş savunman o kadar kötüymüş ki 3 gol yemişsin. istatistiklere göre galatasaray daha iyi oynamış!"

    bambaşka bir perspektifti.
  • 62
    çok önemli bir gösterge olduğu kadar bazen yanıltıcı da olabilir. 21 eylül 2024 fenerbahçe galatasaray maçında fred'in ayağı kayarken vurduğu topun xgsi sara'nın vurduğu livakovic'in çıkarttığı toptan daha yüksek mesela. çünkü oradan yapılan vuruşların gol olma yüzdesi derleniyor. ayrıca 2 tane 0.50 xg yakalamak 5 tane 0.2 xg yakalamaktan çok daha etkilidir. yani gol pozisyonlarında nicelikten ziyade niteliğe bakmak daha manalıdır. örneğin 21 eylül 2024 fenerbahçe galatasaray maçında fenerbahçe bizden çok daha fazla sut çekti ama penaltıya kadar sadece ostervolde'nin pozisyonu ciddi manada tehlikeli bir pozisyondu. verdiğimiz diğer pozisyonlarsa 3-1 sonrası 3lü savunma denerken ve istediğimizi aldıktan sonra verilen pozisyonlardı. yani buradaki istatistikler tanamen aldatıcı sonuç verir. sahadaki tabloya bakınca her alanda cok daha üstün bir galatasaray vardı diyebiliriz rahatlıkla.tabii ki yine değerlendirilmesi ve doğru okunması gerekiyor tün bu verilerin ama en-neysiri'nin pozisyonu, penaltı, ostervolde'nin pozisyonu ve en-neysiri'nin boş kafa vuruşu düşünülürse fenerbahçe'nin 3'ün üzerinde xg üretmesi normal ama efektiflik olarak bizden çok daha az üretken bir maç çıkarttılar (kendi sahalarında olduğu düşünülürse hatta baya baya kötü bir performans verdiler).

    rating hesaplamaları da işte tam buna parelel nedenlerle çelişkili çıkıyor. yani muslera 8 kurtarış yaptı ama bunlardan bir ya da iki tanesi ciddi kurtarışlardı (cok iyi bir maç çıkarttı tabii ki ama konu o değil). baktığın zaman istatistiki açıdan maçın adamı olmaya hak kazanıyor (9 civarı ratingle) ama reelde durum tam olarak öyle değil. maçı izleyenlerin gördüğü, oyuna yansıyan maçın yıldızları yunus akgün, torreira ve sara'ydı (osimhen, davinson, jakobs, mertens ve diğerleri de gayet iyiydiler tabii). ama onlar da tam olarak istatistiklere o şekilde yansımadı. neyse hedeflediğimden biraz uzun oldu ama bir ferguson değilim ki tüm meseleyi bir cümleyle açıklayayım.
    (bkz: istatistikler mini etek gibidir)
App Store'dan indirin Google Play'den alın