• 235
    komik ama aynı zamanda trajik şekilde son kurbanı taraftarımız olan iğrenç eylem.
    mevzubahis elbette sinan gümüşün sözleri.
    https://twitter.com/...433358663999488?s=21
    neresinden baksan elinde kalır öyle bir yorum.
    bu insanlar senin taraftarın suriyeli bile olsa taraftarın. bu kadar uluslararası olmaya çalışan bir takımın oyuncusunun kafa yapısını bak hele.
    https://youtu.be/Hoc7L_1yoWE
    bak salah şuanda mevkisinde en iyi olanlardan bir tanesi, suriyeli çocuğu nasıl sevindiriyor. salah olduğu için özellikle paylaşmadım karşıma yeni çıktı aklıma geldi yoksa daha çok örneği var. ronaldo’su var mesela.
    kaldı ki suriyeli demek ile yemin ederim bunlar suriyeli demek arasında çok fark var.
    hadi diyelim taraftarın hepsi türk ve sen suriyeli dedin. bunun da iki boyutu var.
    birincisi türkler bunu hakaret olarak söyler olmuş hakaret ediyorsun.
    ikincisi bu söylemi hakaret haline getirmemize neden olan, sorunu bu kadar büyütüp kucağımıza bombayı bırakan devlet büyüklerimizin de kulaklarını çınlatıyorum bu vesileyle.
    07 11 1917 alta girdi yazınca aklıma geldi sağ olsun. yahu sinan sen almanya’da her türlü ırkçılığa maruz kalmış birisin her türk gibi. be kardeşim bunlar sana türk deyince aşağılamak için dediklerini de mi unuttun,
  • 287
    ülkede elbette ki kişiler bazında vardır. ama siyah tenli insanlara karşı ırkçılık bu ülkede yok denecek kadar azdır.
    bu ülkede siyah tenli insanlara sempati duyulur tam tersine. ha ama şunu da söylemek lazım içten içten o insanlara böyle küçük çocuklara duyulan sevgi gibi de bir sevgi duyulur, merhamet duyulur. burada ne demek istediğimi umarım anlatabilmisimdir. bu ırkçılık mıdır? işte bunun cevabı bende değil. bunun cevabı siyahi renkli insanlardadır.
    bu ülkedeki cahil insan profili ise tam olarak su karikatürdeki gibidir:
    https://gss.gs/Iu5.jpg
    bu ırkçılık mıdır? belki evet siyahi insanlara sorsak ırkçılık olarak görürler ama avrupadaki veya amerikadaki gibi siyahi insanlara karşı bir nefret duymaz buradaki insanlar.
    bu ülkedeki ırkçılık başka konular üzerindedir. hepimizin malumu konulardır. bu ırkçılık konusunun birinci sebebi de pkk denen örgüttür. her ne kadar yapmıyoruz desek de kabul etmek gerekir ki bazen yapılıyor bu ülkede. bazen direkt nefret oluyor bu bazen de sadece kökenini öğrenince mesafeli durma oluyor. pkklilara yapılan seyi ırkçılık olarak görmüyorum. o konu hak edene hak ettiğini vermektir. ama sirf kürt diye ırkçılığa maruz kalanları biliyorum.
    oysa ben mersinde büyüdüm türk arkadaşım da var, kürt arkadaşım da, arap kökenli olan da, baska kökenli olan da. bu süreçte insanın kökeninden ziyade kendi vicdanının ne denli önemli olduğunu öğrendim. ha buna ragmen kabul etmem gerekiyor ki içten içe bilinç altimda hala daha temkinlilik var. bunun sebebi de yaşadığım sehirde gördüklerim.
    burada da çingene kökenli, kürt kökenli arkadaşlarımın da bazi şeyleri sorgulaması gerekir. mesela mersinde, adanada bir kac mahalle vardır, oralara girmemeniz ısrarla tembihlenir. kürt veya çingene mahallesidir oralar. girerseniz de başınıza kötü şeyler geldigi anlatılır. bizzat kürt arkadaşım "ben olmadan bizim mahalleye girme" demiştir mesela. belki bana öyle denk geldi bilemiyorum ana olay çıkaranlar genelde ya kürt kökenli ya da çingene kökenli olurdu.
    mesela buralar neden diger mahalleler gibi değildir? neden oralara girmek problem oluyor?
    ez cümle evet bu ülkede ırkçılık denilen şey vardır ama siyahilere karşı değildir.
  • 412
    türkiyede bolca çeşidi olan. o kadar çok ırkçılık var ki memlekette, aynı görüşe sahip değilsin diye ertesi gün terorist ilan edilebiliyorsun.

    işte bu yüzden bizim ülkemizde dikkat çekmez, çünkü hayatın bir parçası haline gelmiş.

    bakın fenerbahçe teknik direktörü jose morinho için kanallardaki yorumcular nasıl yağlama işine girmiş.

    ırkçılık sadece siyah ve beyaz arasında ki bir mesele değildir.
  • 414
    işi hiç sulandırmadan takipçisi olmamız gereken insanlık suçu. ertem gibi medya soytarıları olayı cıvıtmaya başladılar bile ancak bu sefer öyle suyunu çıkaramayacaksınız bunun. konu kokuşmuş medya düzenimizin çok ötesinde. uluslararası mecralarda karşılığı olacaktır mourinho'nun ırkçı söylemleri.

    (bkz: 24 şubat 2025 galatasaray fenerbahçe maçı)
  • 344
    geldigimiz nokta budur;
    https://youtu.be/zrbzVkwyiNM

    türkçe latin latin dilinden gelseydi biz de büyük ihtimal siyah yerine negro kelimesinin turevini kullanirdik. ama kullanmadigimiz için burada hakemi eleştirmek kolay. çünkü bizi etkileyen bir şey yok, adamın kendi dili, kendi sorunu. kendi dilinde bir kelimeyi kullandi diye linç edilip işinden olacaksa olsun, sonuçta bize dokunmuyor. zaten intihar da etmeyi denemiş, su olaylar üstüne intihar ederse göbek atılır işte, ohhh ne güzel twitterda iyiki racist demiştim diye.

    madem x kişi böyle dedi o zaman bizde onun istediğine göre davranmaliyiz, o zaman micah richards'da bana biri siyah olan dese hiç alınmam diyor, napalim şimdi?
    https://youtu.be/TUvkCgjuqs8
  • 394
    bizim üzerimizde pek doğru olmayan suç. bizdekine daha çok türkofobia diyebiliriz.

    fransa'da en tehlikeli, uyuşturucu, gasp, yağma işlerini yapan etnik gruplar belliyken fransa polis teşkilatına göre en tehlikeli etnik gruplar biz, ruslar ve çinliler.

    olayı buradan okursanız mevzuyu çözersiniz.

    hea bunu dünkü maçtan bağımsız söylüyorum. dün hakemlik çok bir şey yoktu.

    (bkz: 21 ağustos 2024 young boys galatasaray maçı)
  • 78
    türkiye'de ne olduğu bilinmemektedir. insanlar ırkçı olduklarının farkında değiller, en kötüsü de ırkçılığın korkunç bir şey olduğunun farkında değiller.

    zenci gördüğünüzde irkiliyorsanız, "eheehe tipe bak" diyorsanız, saatçi diye dalga geçiyorsanız, "çok pis kokuyorlarmış" falan gibi geri zekalıca düşüncelere sahipseniz, zenci-muz korkunçluğu aklınıza geliyorsa, siz ırkçısınız.

    aynı şey yahudilik için de geçerli (pini balili), asyalılar için de geçerli (inamoto), bilmem kim için de geçerli.

    daha kötüsü, ırkçılık korkunç bir şey. stadyuma eboue'yi düşünüp muz getirmen bile, bunu düşünebilmen bile seni hayvandan aşağı kılıyor sevgili beyinsiz. bunu söylesen, "dalga geçtik be abi amma büyüttünüz" diyeceksin. çünkü olayın farkında değilsin. nazi'den ne farkın var?

    ırkçı=beyinsiz.
  • 358
    türkiye topraklarında araplara karşı yoğunlukla yapılan eylem.

    bunun temelinde 1. dünya savaşı sırasında sırttan bıçaklanmamız, dini sebeplerle içimize işleyen arap kültürünün modernleşme çabamızın önünde olumsuz bir örnek bulunması, yakın zamanda başımıza gelen mülteci krizinin toplumun dinamiklerini temelinden sarsması ve mevcut iktidarın itricacı fikirleri sonucu arapların ülkenin her yerine musallat olması gibi sebepler var. 17 mart 2022 galatasaray barcelona maçında tribünde kaç tane arap kökenli seyirci olur bilinmez, fakat sırf parası var diye kendini bi şey sanıp da bir de gelip barça falan destekleme işine kalkışırlarsa dayağı yerler. arap oldukları için değil, salak oldukları için yerler.
  • 292
    herhangi bir oyuncuyu oyunu dışında ırkı, milleti vs ile eleştirmek direkt olarak ırkçılığa giriyor. bunu ülkemizde çok da düşünmeden yapıyor insanlar diye düşünmek istiyorum. bile isteye ırkı yüzünden, kim olduğu önemli değil, bir karalama yapan varsa zaten bu bir hastalık belirtisidir. kuzey afrikalı, fransız, norveçli, türk, iranlı, abd vatandaşı olması disiplinsizliğin ya da umursamaz olmanın ayırt edici özelliği değildir. takımı umtürsamayan, disiplinsiz hareket eden oyuncu, yaptırım olmamasından, kimseden çekinmiyır olmasından, saygısızlıktan ve daha bir çok benzer sebepten bu davranışları sergiliyor olabilir. o durumda da bu oyuncudan sorumlu olan ekibin disiplin konusunda bir hatamız mı oldu diye düşünmesi en temizi olacaktır, benim fikrim.
    not: bu arada millet ve ırk vererek övmek ırkçılık değildir bir kaç özel mesaj gelmiş, aydınlatmak isterim. örnek olarak ben ingiliz ve amerikalı müzisyenleri çok beğeniyorum mesela.
  • 284
    bizdeki adi ötekile$tirmedir. hatta belki de bir üst modeli.

    irkçilik veya ötekile$tirme dünyanin her yerinde vardir. hayatin ilk yillarinda ba$lar. ilkokulda boyu uzun olana sirik deriz, kisa olana cüce. sonra büyürüz, kimini kürt diye, kimini laz, çerkez veya ne bileyim, çingene diye ötekile$tiririz. insanlari din, dil, irk, renk hatta cinsiyetine göre degerlendirip, siniflandiririz. çok olan, az olani veya zayif olani ötekile$tirir. kendinde öyle bir hak görür. normal olan kendisi, anormal olan az sayida olandir.

    kimsenin, kimseye kar$i din, dil, irk veya ten rengindan dolayi bir üstünlügü olamaz. üstünlük sadece takvadadir.
  • 286
    dünyada her yerde vardır; yoktur diyen, biz yapmıyoruz diyen yalan söyler.
    irkçılık bir sonuçtur ve antropolojik olarak insanın dna mirasında olan bir güdüdür ki bunun temeli de kabile-klan ayrımlarında yatmaktadır.
    insanın, içinde bulunduğumuz zaman diliminde modernleşmesi, özellikle sosyal bilimlerde olan gelişmeler ışığında ırkçılığın yanlış olduğu, herhangi bir ırk ya da milletin diğerinden üstün olmadığı, insanın kendi yapmadığı seçimlerden dolayı ayrıştırılmaması gerektiği anlaşılmıştır ama ırkçılık sürmektedir. buradaki paradoksal durum görülünce ister istemez şu soru sorulacaktır; madem o kadar gelişme oldu ama neden insanlar hala ırkçılığı aşamıyorlar ?
    doğadaki diğer hayvanlar gibi tıpkı bir hayvan olan insan daima kendisini özel hissetmek ister ve kendisi gibi olmayanı öteler ve ayrıca çeşitli primat eylemlerini hala benliğinde taşır. sözgelimi, herkes şiddetin, savaşın, tecavüzün kötü kavramlar olduğunu söyler ama bu kavramlar yapılmaya devam eder hatta sözleri ile karşı olan insanlar eylemleri ile bu kavramları gerçekleştirmeye devam ederler.
    irkçılık aşılamayacak bir kavramdır, yanlış olsa da insan varoldukta varlığını koruyacaktır maalesef.
  • 312
    fenerbahçe taraftarının sinan gümüş üzerinden yaptığı eylemdir. ırkçılık o kadar genlerine işlemiş ki heriflerin, düşünmeden ne yaptıklarını bilmeden hareket etmeyi başarıyorlar. ''suriye'li'' yaftası üzerinden galatasaray ile dalga geçiyorlar akılları sıra. dünyada suriye'li, türk, arap, ingiliz olmanın ne gibi üstünlüğü ve alçaklığı olabilir merak ediyorum. asıl alçaklık bir ırkı kendinden altta görüp alay etmek değil mi?

    stadına muz sokup, futbolcuya gösterdikten sonra ''ishal'' olduğunu iddia eden taraftarın, genlerine işlemiş eylemi.
  • 161
    https://twitter.com/...s/937338680678731776

    ülkemizde su içmekten bir farkı yoktur. şimdi bu ırkçının ırkçılığı gündem bile olmayacak, tff, pfdk, savcılar ırkçılık ne demek nasıl yapılır bilmiyorlar, bilmezden geliyorlar. anca tayyip çıkacak bu ırkçı diyecek o zaman savcılarımız şikayet dilekçesini yazmak için birbirleriyle yarışacak gece 3'te tff karar alacak idama kadar yolu var.

    --- alıntı ---

    ümit özat: ben bırakın ankaragücü'nü yahudi takımı olsa ekmeğini yediğim yere laf etmem.

    --- alıntı ---
  • 315
    diagne'nin ırkçılık saldırısına uğradığı hafta (bkz: emre bol/#3022981), maç sonu* basın açıklamasında fatih terim tarafından dolaylı olarak türkiye futbol ortamındaki varlığının mümkün oluşunun kabul edilmiş olduğu sosyal olgu.*

    tartışılabilir ama fatih terim teknik direktörlüğünde galatasaray'ın 1000. golünü atan futbolcusuna sahip çıkmış olabilir. yabancı futbolcu sayısı sınırı ile ilgili her hafta soru soruluyor ve her hafta yorum yapıyor ama bu ırkçılık açılımını ben ilk defa duydum.

    spekülatif bir yorum yapıyorum ancak açıkçası bana çok tesadüf gibi gelmedi.
  • 264
    artık asla yenilemeyeceğine ikna olduğum, herhangi bir sıfatla anlatılamayacak kadar dip bir hareket, düşünce, olgu ne dersenizdir. insan yaşamı bu kadar basit olmamalıdır. dünya'da ırkçılık denince akla ilk gelen siyah ve beyaz ayrımıdır. ancak ''araplardan hiçbir hayır görmedik şu güne kadar, hepsinden nefret ediyorum'' da bir ırkçılıktır, üstlerine bombalar yağarken kaçmak zorunda kaldıkları savaştan sonra sığındıkları ülkede ''her yerde suriyeliler var, atın artık bunları ülkeden'' demek de bir ırkçılıktır, ''ermeni denilince çılgına dönen, ağzından salyalar akarak ermeni dölü'' demek de bir ırkçılıktır, ''kürtler mi aman uzak dursunlar, zaten sürekli çocuk yapıyorlar'' gibi söylemler de ırkçılıktır, ''çok sevdiğimiz'' ancak sürekli olarak saat satıcısı yaftası vurarak, ''hey nigga what's upp'' diyerek ülkemizdeki siyahi insanlarla dalga geçmek de bir ırkçılıktır aslında. evet sözde ülkemizde ırkçılık yoktur, biz uğramadığımız için bunu söylemek çok kolay gelir. ancak bu günümüzde insanların bütün yaşamlarını ve düşünce yapılarını etkileyen lanet bi davranış biçimidir.

    ırkçılık vardır arkadaşlar, dünyanın neresine giderseniz gidin vardır. bir türk olarak yurt dışına çıktığınızda da sizinle habibi, sarığın nerede, sen ellerine yemiyor muydun ya gibisinden ırkçılıklara rastlayabilirsiniz. müslüman olduğunu bildiği birine ''allahuekber, bomba'' şakası yapmak da ırkçılıktır, yahudi olduğunu bildiği birine sabun göndermesi yapmak da. evet hepimiz biraz ırkçıyız aslında. bunu inkar etsek bile, hayatlarımızın bir bölümünde biz de düşünmeden, sonunun nereye gittiğini bilmeden bu cümlelerden birini kurduk veya bu şakalardan birini yaptık. sizi bilemem ama ben herhangi bir insanın sırf ten rengi farklı diye boğularak öldürülmesini sindiremiyorum, yediremiyorum kendime. bundan sonra insanlığa düşen en temel şey de günlük yaşantısında fark ettiği en ufak bir ırkçılığa bile sessiz kalmayıp, en sert tepkiyi vermektir. çıkartabildiği kadar ses çıkarmaktır. evdeki babasına, kafedeki arkadaşına, okuldaki öğretmenine, misafirliğe gittiği komşusuna...
  • 219
    aslında "ırkçılık"ı ben daha çok bir ırka karşı nefret duyulması olarak düşünüyorum. yani "ölsün", "boşa nefes israfı", "yaşamaya hakları yok" görüşlerini içeren bir anlamı var bana göre.
    bizlerin burada yaptığı ise, ister istemez bir "stereotyping"tir.
    günümüzden ve bizden örnek vermek gerekirse;
    linnes sayesinde iskandinavların hepsini onun gibi sanırız. bir norveçli, bir iskandinav görsek linnes gibi sanırız.
    arap kökenli futbolcular ise vurdum duymazlar, konsantre sorunu, sahiplenme sorunu yaşarlar falan diye düşünüp hepsini böyle görürüz. başta böyle görmesek bile en ufak bir hoşumuza gitmeyen davranışlarında hemen diğerlerine benzetiriz.
    türk futbolcular için bile günümüzde bunlar var. tembel, şımaran, para göz, aldığı paraya kesinlikle değmeyen... başta sevsek de performansı istediğimiz gibi olmayınca başlarız hemen kafamızdaki kalıba sokmaya.

    arkadaşlar nazilerin yaptıkları asıl ırkçılıktı. şu ırktan diye öldürüyor ya da süründürüyordu.
    hala gerçek ırkçılığı yapanlar var çünkü nefretle besleniyorlar.

    günümüzde ırkçılık olarak bildiğimiz şey ise daha çok stereotyping denilen şeydir. zamanla ırkçılığın anlam kapsamında değişimler olduğu için karışıklık söz konusu olmaktadır.

    kısacası; bizim ülkemizde yapılanın, istisnalar hariç, daha çok stereotyping olduğuna inanıyorum. buna toplumca çok meyillendik ve bu kendi kendimizi bile ötekileştirmeye başlayan bir etken olmakta maalesef. siyasetten örnek vermek gerekirse "fetöcüler bana oy vermez benim gibi düşünmez, o halde bana oy veren benim gibi düşünen fetöcü değildir. bana oy vermeyen ve benim gibi düşünmeyen herkes fetöcüdür." gibi bir düz mantık işler ve sonuç ötekileştirmeye varır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın