https://www.youtube.com/watch?v=kVEE89-fsgQ zaha, icardi, davinson, ziyech gibi transferleriyle yavaş yavaş yabancı futbol youtuberlerinin dikkatini çekmeye başlamış takım. adamın çektiği videodaki ana fikir; galatasaray'ın büyük bir kumar oynadığını, başarısızlık durumunda finansal kriz içerisine düşeceğini öngörmesiydi. bence temelde yanıldığı noktalar var ve bu türk futbolunun gerçeklerini bilmemesinden kaynaklanıyor. bence tamamen hatalı tespitler. madde madde itiraz etmek gerekirse:
1- türkiye'de futbol zaten hiçbir zaman mantıksal temelde ilerlemedi. bir kere fenerbahçe ve galatasaray diğer türk kulüplerinden büyüklük ıskalasında çok ayrılıyor. bu kulüplerin taraftarları ülkenin en az yüzde 70'i zaten. aldıkları sponsorların gücü, taraftarların takımlarından olan büyük beklentileri, devletin ve bankaların bu kulüplere bakış açısı bu kulüpleri diğerlerinden ayırıyor. bu takımların büyüklük dengesi milan'ın sassuolo'ya olan üstünlüğü gibi değil, daha çok benfica'nın rio ave'ye üstünlüğü gibi. galatasaray'ın fenerbahçe'nin kafa yapısıyla diğer anadolu kulüpleri hareket etse hepsi batar. nitekim yayın gelirlerinin olduğu, tl'nin değerli olduğu, 14 yabancı kuralının ilk 11 özelinde serbest olduğu bir dönemde hepsi bu mantaliteyle hareket etti ve bu dönem sona erince hepsi de batma noktasına geldi. örnek almaları gereken takım ilhan cavcav'ın gençlerbirliği modeli olmalıydı. ligde kalmayı becerebilen, kısmen üretebilen ama borcu da olmayan kulüpler yani. ama hiçbiri bu yoldan gitmedi. tam tersine küme düşünce transfer yasağı alan, hiç üretmeyen ve borca batık kulüpler oldular. avrupa'dan zaten bir modelleme örneği vermiyorum. dediğim gibi bu anadolu kulüplerinin vizyon eksikliğiyle zaten o kafada olmaları imkansız. buradaki varmamız gereken nokta, galatasaray'ın diğer türk kulüplerinden ve avrupa kulüplerinden farklı değerlendirilmesi gerektiğidir. galatasaray büyüklüğü gereği o riski son 15 senede sürekli almıştır. başarısızlık durumunda da bunun bedelini diğer kulüpler gibi ödememiştir. bakınız beşiktaş da bazen galatasaray gibi olmaya çalışır ama başarısız olursa feda, menemen vs. demek zorundadır. bu beşiktaş'ın galatasaray kadar büyük olmamasıyla ilgili bir durum. şu anda galatasaray'a aşık atabilecek tek takım fenerbahçe'dir. bunun da bedelini fenerbahçe alikoçspor olmakla ödemektedir. zira ali koç bu takımın sponsoru, başkanı, teknik direktörü, medyası kısaca her şeyidir. o giderse ve mevcut başarısızlık devam ederse fenerbahçe maddi yönden çok büyük sıkıntılara girecek, galatasaray'la yarışamaz hale gelecektir.
2- galatasaray zaten 10-15 senedir bu bütçeleri harcamak isteyen ama yönetimlerinin beceriksizliğiyle zaman zaman bu parayı doğru harcayamayan bir kulüp. 3 istisna dönem var. haldun üstünel dönemi, ünal aysal dönemi ve erden timur dönemi. galatasaray'ın becerikli yöneticileri olduğu zaman zaten hep bu yola giriyor. 2023 galatasaray'ı en iyisi olabilir ama bu tek örnek de değildir. galatasaray 10 milyon euroya icardi'yi alıyormuş. nasıl alabilir falan filan? iyi de gomis'i gönderdikten sonra belki 50 milyon euro transfere harcadı ama gomis'in yerini dolduramadı. tek kalemde maaşlarla birlikte 20 milyon euro diagne'ye parayı gömdü. diagne'yi alınca haber değeri taşımıyorken icardi'yi alınca neden çok para harcıyor oluyor? galatasaray ligi 13. bitirdiği sezonda bile 25 milyon euro transfer harcaması yaptı. sattığı ise 500 bin euroydu. ali koç'un erden timur'a
ne para harcadın ya dediği sezonda galatasaray 30 harcayıp 15 milyon euro satmış. zaniolo'yu saymıyorum. onun zaten 5 ay sonra gönderileceği belliydi. 23-24 sezonuna bakıyoruz. galatasaray 29 harcamış 17 ise satmış. net 12 milyon euro harcaması var. isim bazında muazzam başarılı bir transfer dönemi ama aslında kağıt üzerinde 12 milyon euro harcanmış. galatasaray'ın daha önceden de harcadığı çerez paraları bile değil.
3- galatasaray'ın eleştirilecek yönü biraz maaşlarda zaten. galatasaray bir süre yüksek bonservis düşük maaş kuralıyla ilerledi ama bunu erden timur'la birlikte tekrar değiştirdi. şimdilerde düşük bonservis yüksek maaş kuralıyla ilerliyor. birincisi daha zor olay, bunu zaman zaman ajax bile beceremiyor. biz de beceremedik. cicaldau'ya 6,5 milyon euro verip maaşını düşük tutmaktansa zaha'ya sıfır bonservis verip 5 milyon euro maaş vermek de doğru iş olabiliyor. galatasaray'ın tarihinde de 10-15 milyon eurolarla oyuncu satışı çok nadirdir. yani alıyım 8'e, satarım 20'ye planı da çok riskli bir plan. ama yine de maaş bütçesine çok dikkat etmek gerekiyor. çünkü maaşlar iç transferde de galatasaray'ı etkiliyor. galatasaray'ın mevcut maaş bütçesi şu anda 50 milyon euroya yaklaşmış durumda. evet artıyor ama bu da tarihinde bir ilk değil. 12-13 sezonundan beri zaten bu civarlarda geziniyoruz.
4- bu ligde şampiyonlar ligine katılmak çok önemli. 4 büyükler diye tabir edilen takımların maliyeti şampiyonlar ligine katılım sağlandığı takdirde kendisini kurtarabilir. galatasaray da zaten bu şartı sağlayan tek kulüp. şampiyonlar ligi bu kadar yakınken bu galatasaray'ın alması gereken bir riskti. bugün de bu riskin karşılığını alıyor. eğer gruptan çıkarsak 50 milyon euro civarı cl gelirimiz olacak ve bu sezonu kurtarmış olacağız. sorun her sezon katılıp katılamamakta. galatasaray bu yüzden lige de şampiyonlar ligi kadar önem veriyor. uzun vadede ülke puanı yükselişine devam ederse bu sorun da ortadan kalkar. belki lig ikincisi bile şampiyonlar ligine daha rahat gider. ama ligin kalitesi diğer takımlara bağlı olarak düşerse bundan galatasaray da orta vadede etkilenecektir.
5- oyuncularımızın yaşlı olduğu eleştirisine katılmıyorum. evet biz arsenal değiliz, 500 milyon euro transfer bütçemiz yok bizim. bu yüzden transfer ederken 30 yaşa da sıcak bakıyoruz. ama bu 33-34 yaş bandı olursa yaşlı eleştirisine katılırım. kaleci muslera hariç galatasaray kadrosunda yaşlı oyuncular bulunmuyor. galatasaray şu anki iskeletiyle 3-4 sene daha devam edecek durumda. biraz daha gençleşir miyiz bilemem. evet zahalar, davinsonlar kadar boeyler nelssonlar da bu takıma şart. ama bu takıma yaşlı demek bizi arsenal ile kıyaslamak demektir. ve bu insafsızca bir kıyaslama olur.
6- galatasaray'ın gelecekteki mali durumu sadece oyuncu satışlarıyla veya ödediği maaşlarla ilgili şekillenmeyecek. bu porto'nun ajax'ın yöntemi. galatasaray bunlardan çok daha başarıya bağımlı bir kulüp. bunu da kulübün gelenekleri ve taraftarı talep ediyor. başarı olmasa dahi gayrimenkul projeleri gibi spor dışı faaliyetlerden de gelir elde eden bir kulüp olacak. galatasaray'ın mali yönden de geleceği çok parlak. tek engel türkiye'nin öngörülemez şartları, türkiye'deki kötülük çeteleri maalesef. işte galatasaray bunlara rağmen de başarılı olabilecek tek kulüp.