• 1
    şampiyon kadro.

    faryd aly camilo mondragon, kerem inan, emre aşık, bülent korkmaz, carlos alberto oliveira capone, gustavo andres victoria rave, sebastian perez, vedat inceefe, hakan ünsal, erhan namlı, gheorghe popescu, ergün pembe, hasan şaş, ayhan akman, berkant göktan, suat kaya, sergen yalçın, andres jose fleurquin, bülent akın, joao batista casemiro marques, ümit davala, faruk atalay, pavel horvath, robert spehar, arif erdem, ümit karan, serkan aykut, radu niculescu, murat sözkesen
  • 5
    kadro kalitesi ile değil belki ama o toplama takım ile elde edilen başarı düşünüldüğünde gözümdeki efsane kadrolardan biridir.

    sezon başında kiralanan sebastien perez, fleurquin, victoria, ara transferde gelen radu niculescu ziyadesiyle başarılı olmuşlardır. hatta perez yaşı 30'u geçmeyen birçok adamın galatasaray'da gördüğü en iyi sağ bektir.

    ligde şampiyonluk bir yana şampiyonlar ligi tarihindeki en zor gruplar içinde ilk beşe girecek bir grupta (barcelona, liverpool, roma) şansını son maça kadar sürdürmüş ancak elenmiştir.
  • 11
    allah'tan o zamanlar sosyal medya filan yokmuş. bugün olsa tek tek yerin dibine sokulurdu. ne sıkıntılı maçlar izlemiştik, ali sami yen'de ki bütün maçlara gitmiş, üstüne 5-6 deplasman yapmıştık. yokluksa tam yokluğu yaşamıştık ama inancımızı hiç yitirmemiştik. 2 maç ile oyuncu gömmeyi aklımızdan bile geçirmedik. güzel sezon ve güzel şampiyonluktu.

    edit: o kadro ile sezona başladığımızda sosyal medya olsaydı, görürdüm ben ahkam kesenleri. orda taraftar inanmıştı takıma, şampiyonlar ligi ön eleme maçı olduğu gün gs başkanının evine haciz yollandı. o gün stad da 20 bin kişi vardı. 3 transfer ile 25 bin kombine satıldı bu sezon, 1 mağlubiyet ile yine gömüldü:) trömsö faciasını yaşadıktan sonra 82 puanla şampiyon olduk. benim demek istediğim şartlar ne olursa olsun, inancınızı yitirmeyin.
    6. ve 4. olduğumuz iki sezonda toplam 4 maç kaçırdım, ki onlarda hastalık yüzündendi..
  • 13
    sıkıcı da olsa futbol oynayan, belirli bir sistemi olan, herkesin görevini elinden geldiğince gerçekleştirdiği bir takımdı. beş para etmez adamların 10 para aldığı, yıldız oyuncuların sindirilip gönderildği bir takım değildi. elindeki en formsuz yıldızdan bile son derece yüksek performans alınmıştı. taraftarına ümit veren bir takımdı. iyi ya da kötü, kazanıyor ya da en azından kaybetmiyordu. sahaya çıktığında oyuncular da taraftar da takımın ne yapacağını biliyordu. şimdiki gibi başı kopuk tavuklar gibi koşuşturmuyorlardı sahada.
  • 15
    hiçbir şeyden memnun olmayan taraftarı bende sevmem ama bu takım suat kaya, sergen yalçın, andres jose fleurquin, bülent akın, joao batista casemiro marques, ümit davala orta sahasından oluşan bir takımdı. ayrıca orada iş yapacak joker oyuncuları vardı. şimdi ise takımın orta sahası yok! bunu falcao transferi için yazmıyorum. kör topal bir forvetimiz var ve bu sezon show yapmasa bile en kötü idare edeceğini düşünüyorum ama orta sahasız takım olmaz gençler.
  • 16
    uefa ve süper kupayı kazanan takımın büyük oranda dağılması, sağdan soldan toplanan ortalama oyuncular, lucescu'nun "bu takım anca bunu oynar" deyip oynattığı defansif futbol anlayışı, gelen 1-0 lık, 2-0 lık galibiyetler, deplasmanda 0-0 lık beraberlikler, buna rağmen barcelona, liverpool, roma gibi avrupa devlerine boyun eğmeyen bir takım. boğun eğmemeyi geçtim elinden bile kaçıran takım.

    ayrıca iki takımın da 14 şampiyonluğu ve 2 yıldızının olması nedeniyle, 3. yıldızı kapmak için fenerbahçe ile girilen yıldız savaşları kazanılmış ve bu kadro galatasaray tarihine 3. yıldızı ilk takan takım olarak geçmiştir.
  • 17
    karsi yakanin takimi 1996’dan sonra ilk defa sampiyon olup “efsane geri dondu” mottosuyla yola cikarken, biz sezona ilk olarak genclerbirligi ile umit karan gerginligi yasayarak baslamistik cunku rahmetli ilhan cavcav transferde her turlu engeli cikarmak icin elinden geleni ardina koymuyordu. karan’a ek olarak da donemin atananamis mesut ozil’i berkant goktan‘i transfer etmistik.

    bir onceki sezonun sansasyonel golcusu mario jardel istatistik olarak oldukca iyi gozuksede esiyle yasadigi problemler nedeniyle 2000-01 sezonunun ikinci yarisi ligde sadece 4 ucl ve kupada da ancak 2-3 gol atabilmis ve dususe gecmisti. bunun yani sira oyun olarak fazla hareketli bir forvet olmamasi, 4-4 biten fenerbahce macinda kacirdigi penalti, yasanildigi iddia edilen emre ve okan ile soyunma odasindaki yumruklasma ve bittabi el yakan maas ucreti nedeniyle satisa cikarilmis, basta marsiyla olmak uzere sporting lizbon, benfica, ve juventus gibi takimlarla anilmisti (juve’den ilgilenmiyoruz aciklamasi gelmisti.) hatta marsilya o kadar ileri gitmisti ki, jardel karsiliginda bir miktar para ve o sezon transfer edecegimiz sebastien perez‘i onermisti. biz de bugun sevilla’nin fernando’da yaptigi gibi perez’i almis, ama jardel’i marsilya yerine sporting’e adini hatirlamadigimiz uc oyuncu (horvath, mapeza, ve biri daha) karsiliginda gondermistik. allah’in sopasi yok tabi, marsilya’nin bedduasi tutmus ve bi 6222’ye derman olmayan bu uclu ile yillar sonra fifalik olmustuk. tabi jardel’in gidisi gerek yerine istatistiksel olarak daha dusuk ama sahada daha hareketli umit karan’in gelisi, gerek de onceki sezon kacan sampiyonlugun hayal kirikligi nedeniyle pek tepkiyle karsilanmamisti. ayrica takimda bir adet atanamamis tanju serkan aykut ve sociedad macerasi husranla biten arif erdem vardi.

    jardel’in yani sira emre ve okan’da skandal bir sekilde kulupten ayrilmis, ama taraftarlar onlari affedip bagrina basmis ve onlarla gururlanmisti (ta ki okan 2004te bjk’ye, emre de 2008’de fenere gidene kadar). tabi o yaz emre-okan-h.sukur uclusu reyting hamdiden, olacak o kadara skeclerin bas konusu olmustu. ayrica fatih terim’in milan macerasi da tum turkiye’yi tv basina kitlemis, besiktasli sifo mehmet jubilesini milan’a karsi yapmisti (dusunun fatih hocanin ne kadar forslu oldugunu.)

    neyse galatasaray’a donelim, tabi hagi’nin de jubilesiyle, 10 numara pozisyonunu “gobekli yetenek” sergen yalcin ile doldurmaya calismistik. taffarel yerine de sonralari kendisini besiktasa gondermek isteyecek metz’e “sie ben galatasarayda kalcam” resti ceken uzun boylu kavruk mondragon‘u kiralamistik. tabi sok ustune sok yasamaya baslamamiz da uzun surmemisti, hic beklenmedik bir anda haydi oglum popescu lecce ile anlasmis, akabinde tum dunyanin kaderini degisterecek dunya siyasetinde kartlari yeniden dagitacak ve artik hicbirseyin eskisi gibi olmayacagi “11 eylul saldirilari” gerceklesmisti. dunya aylarca 11 eylulu tartisirken tabi henuz milan’da bileti kesilmeyen fatih terim, umit davala’yi milan’a transfer etmisti. galatasaray ligde ve avrupa’da beklenenden iyi grafik cizmis, ancak devre arasina yakin adi “feto” ile anilan hakan unsal ile yollar ayrilmisti. unsal bu ayriligi “ibadet ozgurlugum engellendi:(“ diye aciklamis ve tugay kerimoglu’nun oynadigi blackburn rovers takimina gitmisti. ironik olarak bugun arkasindan atip tuttugu hakan sukur de blackburn rovers’in yolunu tutacakti. unsal’in yani sira hagi’nin bir gs-denizli macinda kesfettigi ve takima onerdigi olagan ustu yetenek(!) bulent akin‘da o sezon bolton wanderers’ta solugu almisti. rivayete gore bolton wanderers lazio ve nantes macinda hayran kaldiklari sergen’i transfer etmek istemis ancak sergen gecelere akip kendisinden haber alinamayinca elleri bos donmesin diye bulent akin verilmisti.

    tabi galatasaray sezonu oldukca formda devam etse de fatih terim kimilerinin halen hayallerini susluyor, lucescu’nun defansif futbolu onlari tatmin etmiyordu. bunun ustune alinan 5-0lik bursa yenilgisi homurdanmalari baslatmis ama akabinde gelen 2-0lik psv galibiyeti ve gruptan cikmamiz ortami biraz yumusatmisti. ek not: o donem ilk gruplardaki rakibimiz psv’nin basinda eski dost eric gerets vardi.

    gel gelelim dananin kuyrugunun koptugu yere: galatasaray yonetimi 2-1 kaybedilen ankaragucu deplasmani sonrasi arif ve birkac oyuncuya para cezasi kesiyor ve lucescu, “oyuncularim ceza degil alkis hakediyorlar” diyor. (evet bunu diyen ayni lucescu 2017 yilinda “yabanci sinirlamasi yuzunden yerli oyuncu kalmadi ben de kimseyi bulamiyom haci” dedi, 16 yil insani boyle degistiriyor iste.) luce’nin ankara’da soyledigi bu demec basta mehmet cansun olmak uzere fatih altayli’yi ve diger yoneticileri cileden cikariyor; bu ikiliyi karli bir istanbul gecesi mutevazi bir arabayla tarabya nurol sitesine, yani bir ay once milan’daki gorevine son verilen terim’in evine yola cikartiyordu. tabi gazetecilerde o sogukta saatlerce site kapisinda bekliyorlardi. cikista fatih altayli gazetecilere kacamak cevaplar veriyor, sirinlik abidesi sayin abdurrahim albayrak, “i love lucheschu” diyerek bu skandalin ustunu ortuyordu.

    devre arasina gireyazarken radyodaki tok sesten turk futbolunu derinden sarsacak bir haber geliyordu. birkac gun once fenere gol atan denizlispor’un genc oyuncusu dogan seyfi atli nazilli’de bayram donusu trafik kazasi gecirip hayatini kaybetmisti. henuz 21 yasindaydi ve gercekten gelecek vaadeden bir oyuncuydu. yasasaydi belki ikinci bir yusuf simsek izleyecektik. kader.

    devre arasi olunca galatasaray o donem gazetecilerin deyimiyle “cm oyunculari gibi 10 kisi satip 20 kisi aliyorlardi.” takima batista, murat sozkesen, erhan namli gibi oyuncular transfer edilmisti. hatirlayanlar bilir, o sene kis cok cetin gecmisti ve cok kar yagmisti. bu karli gunlerden bir gun, oynanmasi gereken “galatasaray kocaelispor” maci ocak ayina ertelenmisti. galatasaray ertelenen maci yeni transfer batista’nin da goluyle 5-1 kazanmisti.

    bu arada unuttuk, o donem sadece galatasaray’i degil milli takimi ve turk futbolunu etkileyecek olaylar da oluyordu. milli takimimiz on elemelerde avusturya’yi 2-1 ve 5-0’lik skorlarla gecmis ve 1954’ten sonra ilk ve son dunya kupasi macerasina yelken acmisti (rest is the story.)

    ligin ikinci galatasaray icin hayli ilginc gecmisti. o donem iki grup asamali olan ucl’de barcelona, roma, ve liverpool’la eslesmistik. barcelona simdiki gibi olumcul tehdit degildi o donemler ama ondan yaklasik bir kac ay once feneri icerde disarda tokatlamisti. ayrica grubun diger takimlari, bir onceki sene uefa sampiyonu liverpool ve gene onceki senenin serie a sampiyonu capello’nun virtuozlugunde totti’li, montella’li, batistuta’li, ve bittabi cafu’lu roma. bu gruptan son dakikada barca’dan yedigi ofsayt golle elendi o tum yildiz oyunculari giden takim. barca macina kadar yaklasik 3 yil avrupa arenasinda ali samiyen’de yenilgi yuzu gormedik ve en son 1999’da chelsea’ye malum 5-0lik macta yenilmistik.

    o sezonun en flas maci ise bence 1-0 kazanilan besiktas macidir. kisir giden ama 68’de ansizin cikagelip ali samiyen’i havalara ucuran fleurquin’in goluyle kazanmistik. bu macin yani sira besiktas’in kalecisi thomas mhyre‘ye deginmeden olmaz. iska gectigi o meshur galatasaray macindan sonra psikolojisi duzelemeyen ve komik goller
    yemeye devam eden fevzi, kale yerine aslinda forvet oldugu rivayet edilen shorumnu, ve sadece yarim sezon kalan asper’den sonra besiktas bu muuhre diye cagirdiklari norvec’li arkadasi transfer etmis, basta iyi performans gosteren muuhre bir ankaragucu macinda ansizin iki gol yumurtlamis ve 2-1lik yenilgiyle sampiyonluk yolunda rakibimiz besiktas’in bizi gecmesini engellemisti. ayni muuhre 5 yil sonra hamit’in 100 metreden serbest vurusunu yumurtlamisti.

    bir de samsun deplasmani var tabi...dakikalar 86 veya 88, radu cikiyor, golu atiyor ve sonra formasini cikarip atletle galatasaray tribunlerine kosuyordu.

    tabi mart secimleri cikagelmis, ve suren yonetiminde asbaskan olan, suren istifa ettikten sonra yerini alan mehmet cansun yerine galatasaray’in centilmen(!) baskani rahmetli ozhan canaydin secilmisti. canaydin goreve 10 yilda 7 lig sampiyonlugu, en az uc dunya yildizi, ve 1 sampiyonlar ligi sampiyonlugu vaadiyle baslamis, ancak gorevi biraktigi 2008 mart ayina gelince bu vaatlerin bir hayli uzaginda olan bir galatasaray devretmisti.

    neyse lige donersek sampiyonlugu getiren mac ise ligin 33. haftasi temiz 2-0’lik kocaelispor galibiyetiyle olmustu. bu macta hatirlarda kalan goruntu de lucescu ve oyuncularin giydigi uc yildizli tisortler olmustu. basindan beri fatih terim
    ile mukayese edilen ve taraftarlarin kendisi yerine terim’i istedigini bilen lucescu, tebessum etmis ve sampiyonlugu oldukca icten bir sekilde kutlamisti. tabi bir yil sonra ironik olarak fatih terim’e karsi sergen’in attigi golle 100. yilinda besiktas’a sampiyonluk kazandirmisti.

    velhasil, canaydin ilk sozunu tutmus, lucescu yerine terim’i getirmisti. uc yildizi getiren kadro uc bes kisi disinda tamamen tasviye edilmis ancak yerine alinan tonlarca oyuncu fiyasko cikmis ve bu donemde yapilan harcamalar yuzunden kulup ekonomik olarak neredeyse cokme raddesine gelmisti. not: fatih terim’in galatasaray kariyerinde tek basarisiz oldugu donem 2002-04 donemidir. sacma bir donemdi. yasi yetmeyenler hatirlamaz derdim ama hatirlanacak guzel bir sey olmadigindan hatirlanmasa da olur yani...

    https://alkislarlayasiyorum.com/...u-sampiyonluk-oykusu

    sezonun 12 dakikalik oykusu buradan izlenebilir. ayrica youtube’da da o sezon atilan goller mevcut. onun linkini gondermeye usendim. sorarsan bu kadar yazdin da bir ona mi usendin diye, sen de haklisin...

    edit: imla
  • 18
    hakkı yenen kadrodur. kesinlikle zayıf değildir. aksine bülent korkmaz, hasan şaş, arif erdem, ergün penbe, suat kaya, hakan ünsal, capone, vedat gibi galatasaray'ın o dönemki başarılarında iz bırakmış elemanlar barındırır. ayrıca ümit karan, serkan aykut, berkant göktan gibi ülke futbolunda o dönemde sivrilen yerliler takım kadrosundadır.

    alternatiflerin fazlalığını anlatabilmek adına, futbolcuları oynayabildikleri mevkilere göre birkaç kez yazdım.

    kaleci:
    aly faryd mondragon
    kerem inan
    mehmet bölükbaşı

    sağ bek:
    carlos alberto oliveira capone
    sebastian perez
    *jersson gonzales (bkz: jersson amur gonzalez diaz/#2708411)

    transferi bir aptallık olan gonzales'i saymazsak aslanlar gibi iki sağ bek. bu entry'nin girildiği 23 mayıs 2020 tarihinde, bu iki adamı da sağ bek olarak şu anki takımımızda görmek isterim.

    sol bek:
    hakan ünsal
    ergün penbe
    gustavo victoria rave

    burda 22 maç oynayan victoria falan anlatılacak ama o dönem hakan ünsal kadro dışı bırakılmıştı. ingiltere'ye transfer olduğunda ligin 23. haftası oynanıyordu ve hakan da ergün de en parlak dönemlerini yaşıyorlardı. victoria yokluktan değil, teknik ve idari tercihlerle seçildi. tıpkı sağ bek oyuncularımız gibi, sol bek oyuncularımızı da güncel şartlarla bugün takımımızda görmek isterdim.

    stoper:
    bülent korkmaz
    emre aşık
    carlos alberto oliveira capone
    vedat inceefe

    popescu bir iki maç oynayıp ayrılmıştı ama milli takım'la birçok uluslararası maça çıkmış ve avrupa şampiyonları görmüş emre aşık ile vedat inceefe gibi iki alternatifi vardı. sağ bek oyuncuları arasında saydığım capone de fatih terim tarafından defalarca stoperde oynatılmış, hatta galatasaray'a stoper olarak alınmış bir oyuncuydu. bülent korkmaz'ı anlatmaya gerek yok. gayet sağlam bir stoper hattı var.

    orta saha:
    sergen yalçın
    hasan şaş
    berkant göktan
    suat kaya
    joao batista
    ayhan akman
    bülent akın
    andres jose fleurquin
    ergün penbe
    faruk atalay
    erhan namlı
    *pavel horvath

    ümit davala birkaç maç oynayıp gitmişti. gayet alternatifli ve belirli seviyenin üstünde oyunculardan oluşan bir orta saha var. berkant, bülent akın ve faruk atalay'ı bir kenara ayıracak olursak yerlilerin hepsi uzun süreler türk futboluna hizmet etmiş isimler. yabancılar da oynadıkları liglerde ihtiyarlayana kadar top oynadılar. horvath, fluerquin, batista falan "yaş 35 yolun yarısı" demeden rakip kovalıyorlardı.

    forvet:
    ümit karan
    serkan aykut
    arif erdem
    murat sözkesen
    radu niculescu
    *robert spehar
    *mbo mpenza

    * yanına yıldız koyduğum adamlar, yönetimin saçmalıklarıyla formamızı giymiş ya da giyememiş adamlardır. giyememiş diyorum çünkü mpenza ve gonzales bir dakika bile oynamamıştı. bunların yerine adam gibi bir kanat oyuncusu daha alabilsek bu kadro biraz daha iş yapabilirdi.
  • 19
    fiyat performans olarak belki de galatasaray tarihinin en başarılı kadrosu.

    öncesinde ve sonrasında birçok futbolcu, o sene galatasaray'da gösterdikleri performanslari yakalayamadı.

    bu seneki başarıya rağmen teknik direktör değişikliği yapmak, son 20 yilda stratejik anlamda yapılan en büyük yönetim hatalarından biriydi. sonuçları da bizim adımıza çok yıkıcı oldu. fatih terim efsanesi ilk kez yara aldı,özhan canaydın yönetimi kendi fişini çekti. bizden ayrılan lucescu da beşiktaş ile şampiyon oldu.

    en kötüsü de,1996-2000 yıllarındaki efsane kadrodan sonra kurulan daha mütevazi bu kadro ile de, avrupa'da başarı kazanmamızla içimize yerleşen, "galiba artık biz de ekol olduk, kişilerden bağımsız bir organizasyona dönüştük" düşüncesinin bir illüzyon olduğunu anlamış olmamızdır.
  • 20
    sevdiğiniz bir dizideki önemli rollerin birçoğunun diziden çıktığını, yerine yeni ve garip karakterlerin girip dizinin devam ettiğini düşünün. sezon başı öyle tadsiz tuzsuzdu. efsane kadronun dağılması, kulüpteki parasızlik bir yana formada bile lottoya dusmustuk o sezon. ama sezon bittiğinde ise taraftar bu kadrodaki oyuncuların hepsinden tek tek raziydi. gosterilen performans ve mücadele takimca çok iyi olsa da iki oyuncuya ayrı parantez açmak istiyorum.
    birincisi mondragon... sezon bittiğinde dünyanın en iyi kalecisinin o olduğuna kanaat getirmiştim. şampiyonlar ligi'nde öyle maçlar oynandı ki ciddi ciddi inanıyordum buna.
    ikincisi hasan şaş... bir türk futbolcusunun bir daha öyle bir performans göstereceğine hâlâ ihtimal vermiyorum. zaten çıtayı öyle bir yere koydu ki sonraki sezonlarda kendisi bile o seviyeye ulaşamadı.
  • 22
    galatasaray'ın olduğu yerde umut vardır sözünün ete kemiğe bürünmüş halidir. sonraki yıllarda çok daha iyi kadrolarla avrupa devlerinin karşısına çıkarken acı sonuçlar aldık. ancak bu toplama kadro, barca - roma - liverpool'un olduğu gruptan çıkma şansını son maçta kaybetti. bana kalırsa o yılki avrupa macerası, kulüp tarihinin en epik başarılarında zirveyi zorlar. sami yen'deki roma maçında son dakikalarda o golü yiyoruz, nou camp'ta 2-0 öne geçmişken maç 2-2'ye geliyor ve maçı 9 kişi bitiriyoruz, liverpool maçında 1-0 öne geçiyoruz ve yine maçın son bölümünde beraberlik golünü yiyoruz, roma deplasmanı keza aynı şekilde.

    mücadele, dirayet, sahaya yüreğini koyma, kendisinden güçlü rakiplere kafa tutma açısından en çok gurur duyduğum kadrodur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın