• 23
    atalay babacan, celil yüksel ve yunus akgün gibi potansiyelli gençlerimiz süre almaya başladıkça, sözlükte sık sık bahsi geçen konu.

    her futbolcu cristiano ronaldo, xherdan shaqiri gibi olmak durumunda değildir. bir futbolcu sahada kaslı ve güçlü gözüküyor olmak durumunda değildir. bir futbolcuyu ekran başından veya stadyumda oldukça uzak bir mesafeden görmek, fiziğini yetersiz bulmak için uygun şartlar değildir. ince kollara ince bir bedene sahip olan bir futbolcu da pek tabii oldukça kuvvetli olabilir. ayrıca çevikliğini korumak istiyorsa ona göre de çalışıyor olabilir vs. vs.

    http://gss.gs/MI7.jpg

    luka modric. 2018 yılının ballon d'or sahibi. şu fizikle bizim altyapımızdan çıkmış olsa idi, hakkında girilen entrylerin %90'ı "fiziğini geliştirmesi gerektiği" üzerine olacaktı.

    bu konu hakkında ezbere yorum yapıldığını düşünüyorum.
  • 27
    genellikle futbolcunun fit olması ile karıştırılmaktadır.
    futbolcu fiziğinden çok daha önemli olan futbol zekası ve futbol görüşüdür.

    esas tercih sebebi olarak futbolcu fiziği ortaya konulursa, sahada komando gibi koşan futbolculardan başka bir şey izleyemezsiniz. eğer istediğiniz bu ise diyecek bir şeyim yok.

    ancak ben ronaldinho, hagi, sergen gibi adamları izlemekten keyif alıyorum, ki bu adamların hiçbiri dünya vücut şampiyonu değildi. ronaldinho, hagi fit idi ancak sergen fit de değildi. önemli olan o topu istediği yere, istediği hızda, doğru zamanlamayla atabilmesi. zira çok koşana değil, kaleye topu sokana puan veriyorlar.
  • 1
    bastan soyleyeyim yaptigim incelemeden zerre zevk almadim. yanlis anlasilma olmasin. uzun zamandir aklimda olan bir konuydu. ozellikle sampiyonluk kutlamalarinda ciplak gordugum engin baytar ve emre colak ile tekrar aklima takildi ve dun ozan ipek'in yari ciplak fotografini gorunce biseyler karalamaya karar verdim.

    simdi bu futbolcu fizigi denen fizik nasil olmadir?

    ilk olarak yurdum futbolcularini inceleyim.

    ozan ipek: http://imgur.com/TYYGH

    bu adamin her gun spor yaptigina dair bir kanit var mi sorarim size. sanki cumadan cumaya hali saha macina cikan 19 yasinda ergen fizigi var adamda.

    arkasinda biraz extrem ornekler drogba ve ronaldo. adamlar gladyator gibi.

    drogba ve ronaldo: http://www.blabla.co.za/...une2010Coverr100.jpg

    bunlar futbolcuysa ozan ipek ne diyosun?

    arkasindan rastgele baktigim carleton cole. ikili mucadelede ozan ipek ile yan yana dusunemiyorum bile.

    carleton cole :http://2.bp.blogspot.com/...e-naked_1421067i.jpg

    fizige dayali oyun stilleri ile italyanlar.
    pirlo ve gattuso: http://www.instablogsimages.com/...006/08/16/strft2.jpg

    canimiz cigerimiz emre colak. sanki 14 yasinda liseli gibi.

    emre colak: https://p.twimg.com/AuyBGOeCIAE7QrO.jpg

    arda turan grm kas yok. got ve gobek birbirine karismis durumda.

    arda turan: http://statics.magazinkolik.com/...m_cesme_2012_mns.jpg

    illa bir futbolcunun kollari 40 cm omzu 140 cm olmasina gerek yok. en guzel ornegi van persie. ince kasli define bir vucut.

    van persie: http://www.me-me-me.tv/...Robin-Van-Persie.jpg

    ve aslinda turk olan ve sadece fizigine bile bakarak alt yapisini almanlardan aldigi belli olan mesut.

    mesut ozil: http://img6.mynet.com/...ciplak-46974_501.jpg

    sonuc olarak; bizden bir sikim olmaz amk.
  • 6
    çok önemli bir tespite konu olan kavram.

    özellikle avrupa'daki maçları izledikten sonra pek çoğumuzun buraya gelip "onların oynadığı futbolla bizimki bir mi" diye sormasının aslında önemli nedenlerinden biri de fizik güç farkıdır. aradaki farkın sayısız örneği mevcuttur. en son ve en bariz örneklerinden biri arda turan. galatasaray'da oynarken 60'tan sonra dili dışarıda gezerdi üstelik savunmaya neredeyse hiç yardım etmediği maçlarda bile. fotoğraflara bile gerek yok ki onlar da durumu ortaya koymaya yetiyor. göt göbek almış başını yürümüş üstelik 20'li yaşların başındaki bir oyuncudan söz ediyoruz. ispanya'ya gittiği ilk senede özellikle birkaç ay sonra ciddi kilo verdiğini ve oynadığı maçlarda geriye dönüp top aldığını gözlemledik. ben bizde oynarken arda'nın sağ açığın peşinden koşup yatarak top kazandığı maç hatırlamıyorum ama son birkaç ay içerisinde pek çok kez tanık oldum buna.

    çok basit bir başka örnek; avrupa'da uzatmaya giden bir maçta örneğin şampiyonlar ligi finalinde özellikle kanat oyuncularının deparı hiç kesmediğini görüyoruz. 19 mayıs 2012 chelsea bayern munich maçında en vasat oyuncuların bile 120 dakika durmadan koştuğunu hatta çoğu zaman topla gittiklerini görünce insan aradaki farkı daha iyi anlıyor. futbolcu kaslı olmak zorunda değil ama çalışmak zorunda. fizik eksiğini kondisyonla kapatmak zorunda en kötü. ama çalışmayınca ne fizik oluyor ne kondisyon. hiçbir oyuncu cristiano ronaldo gibi günde 500 mekik çekmek zorunda değil, yahut fildişi sahillerinde doğmak zorunda değil. ama futbolcu fiziğine sahip olmak zorunda. çalıştığı takdirde aksi mümkün değil zaten. mesela sergen yalçın'ımız vardi bizim. sezon başı kamplarında 5-10 kilo fazlası olurdu. hani şu ünü sadece türkiye ile sınırlı kalmış raket sol ayaklı topçudan bahsediyorum.

    nefret ettiğimiz, kovaladığımız guus hiddink milli takımın başındayken "salonda çalışacak oyuncu bulamıyorum" diyordu. çarpıcı başka bir şey daha söyledi: "milli takımda kalça kasını şu ana kadar hiç çalıştırmamış oyuncular var".

    türkiye liglerinde oynayan oyuncular ile avrupa'dakilerin çok farkı vardır burası kesin. ancak yetenek ve teknik kapasite konularında pek bir fark olmadığını oraya uyum sağlayan lejyonerlerden yahut türk olup avrupa'da futbola başlayan gurbetçilerden anlayabiliyoruz. ama fizik güç olarak aralarında dağlar var. tesis aynı tesis, program aynı program, peki aradaki bu uçurumun nedeni ne?
App Store'dan indirin Google Play'den alın