• 7
    çok tekrarlanan bir yanlistir. galatasaray kulubu baskani duygun yarsuvat'in okumadan, bir kliseyi tekrarlamasi sonucu gundeme gelmistir. esasen fenerbahçe'yi galatasaraylılar değil, fenerbahçeliler kurmustur. fenerbahçe'yi kuranların hepsi st joseph mektebi mezunu ve ogrencileriydi. galip kulaksızoğlu ismi bu noktada onem kazanir. kulaksizoglu'nun ali sami bey'in izniyle fenerbahçe'ye gittigi dogruysa da, kendisinin fenerbahçe'nin kurulusu oncesi galatasaray'da futbol oynadigina dair bir kanit yoktur. bu iddia olsa olsa, fenerbahçe'yi kuran turkler'in, fenerbahçe kurulmadan once istanbul ve osmanli'daki tek turk takimi olan galatasaray'a sempati besleyen kisiler olmasi faraziyesine dayandirilir.

    galatasaray fenerbahçe'nin kurulusundan sadece ve sadece mutluluk duymustur. tek turk takimi olmaktan cikmistir bu vesileyle.
  • 8
    özeti şudur..
    -galip oğlum gelir misin?
    -buyur ali sami ağbi
    -karşıda kadıköy'de futbol oynamaya çalışan türk gençler var.adı çoraplı moraplı ingiliz takımlarında oynuyorlar. yazıktır.
    takım kurmayı beceremiyorlar. bir yardım et şunlara da organize olup bir türk takımı kurabilsinler, bizimde maç yapacağımız bir türk takımı olsun. kendi başlarına beceremiyecekler. maskotunu da şöyle kuşlu muşlu birşey yaparsınız. sen de başkan olursun sonra geri gelirsin. ileride gene bizim lisenin çocuklarından takviye yaparız başkan ve yönetici olarak..
  • 9
    bilgim şu yönde: fenerbahçe kuruldu ve bu galatasaray camiasını çok heyecanlandırdı. onlara rakip çıkmıştı ve bu onları mutlu etmişti. bu rekabeti perçinlemek ve fenerbahçe ile hemen iletişim içine girmek için onlarda oynaması için oyuncu bile gönderilmişti.

    onun dışında ki polemikler saçmadır. ne fenerbahçe'yi galatasaray kurdu diyerek övünmek marifettir ne de "ne alakası var yiaa" diye gocunmak marifettir.
  • 10
    bu cümleyi kuranın kafa yapısı, 'amerika'yı müslümanlar keşfetti' kafasıyla aynı ne yazık ki. 50 yıl sonra filan da, 'uzaya ilk türkler çıktı aslında' diye kendilerini kandırmaya devam eder bu zihniyet. böyle bir lafın galatasaray başkanı tarafından dile getirilmesi ise utanç vericidir. bu yönetim bizi utandırmaya daha ne kadar devam edecek bilmiyorum.

    galatasaray'ın fenerbahçe'yi kurmuş olması fizik kurallarına aykırı bir kere. hani aralarında 10-15 sene fark olur yine kabul edilebilir de kardeşim sen zaten yeni kurulmuşsun, daha oturmuş bir kimliğin, bir anlayışın yok, bir kitlen yok arkanda, hangi güçle, imkanla bambaşka bir rakip yaratma hevesine tutulacaktı ali sami beyler? kelin merhemi olsa kafasına sürer, galatasaray sanki çok mu büyük bir spor kulubüydü de, başka kulüpler kurma sevdasına düştü? koca memlekette futbol nedir bilen tanıyan insan sayısı belliydi sonuçta.

    galatasaray spor kulubü, fenerbahçe'nin kuruluşunda yardımcı oldu, yol gösterdi, bilgi konusunda destek verdi, sahasında top oynamasına müsaade etti, malzeme yardımı yaptı, takımında oynayanların gitmesine kolaylık sağladı filan dense eyvallah. gerçeği de budur zaten. yoksa galatasaray'dan başka herhangi bir kulubü bırakın kurmayı, başka bir kulube en ufak maddi manevi destek veren de kulubüne ihanet etmiş sayılır. ali sami yen farz-ı misal, galatasaray'dan sonra fenerbahçe'yi de kursaydı, onun galatasaraylılığı da sorgulanırdı. daha kulüp nedir, kulüpçülük nedir, aidiyet duygusu nedir, cemaat anlayışıyla örülü, ezoterik, dışarıya karşı aşırı derecede kıskanç ve savunmacı anlayış nedir filan hiç bir şey bilmiyor bu lafı söyleyenler. hele bir de lisenin desteklediği bir galatasaray başkanı çıkıp böyle demiyor mu, adama gülerler. bu liseli tayfa, demin saydığım kulüpçülük mantalitesiyle, içe dönük, dışarıya kapalı mantığıyla, kulüpçülüğün allahını yapan en büyük teşkilat türkiye'de. mason locaları falan nal toplar bu dedelerimizin kulüpçülüğü karşısında. bunlar daha lise çıkışlı olmayan, milyonlarca galatasaraylıyı bile fason galatasaraylı olarak görüp, kulüpçülük yapıyorlar, yakıştıramıyorlar aşağıda tabakadaki halkı, ayaktakımını (!) kulüplerine, nerede kaldı başka kulüp kuracaklar. bugünkü zihniyet neyse, 1905 teki galatasaray zihniyeti de aynıydı, bin yıl sonra da aynı olacak.

    galatasaraylılar, galatasaray varken başka kulüp kurmaz arkadaşlar, kuranlar da galatasaraylı kalamazlar, ateş-güneş olayındaki gibi silinip giderler camiadan.
  • 14
    çok gereksiz bir muhabbet diye düşünüyorum, kurdu da ne oldu; fenerbahçe şikenin, ırkçılığın, fair-play karşıtlığının yuvası oldu. duygun başkan bunun yerine fenerbahçe'yi galatasaray kurdu; ama şikenin, ırkçılığın, şaibenin türkiye'deki kaynağı olacağını bilseydi kurmazdı deseydi bir anlamı olurdu. bu demeç şu haliyle gereksiz gündem oluşturma aktivitelerinin bir başkası sadece.
  • 16
    duygun yarsuvat ve birçok kaynağın da söylediği gibi fenerbahçe'yi, galatasaraylılar kurmuştur.

    bakalım bu süreç nasıl gelişmiş. hazır olun tarihte kısa bir yolculuk yapacağız...

    o zamanlar osmanlı padişahları tarafından özellikle spor dallarından futbola karşı ağır bir karşıtlık vardı. gayri müslümlerin oynamasına izin veriliyor ama müslümanların oynamasına izin verilmiyordu. hatta gizli gizli oynayanlar olmuştur ve osmanlı hafiyeleri tarafından birçok kez paket edilerek cezalandırılmışlardır. ittihat ve terakki'nin bile futbol takımı kurmaya yetecek gücü yoktu.

    mekteb-i sultani önderliğinde efsane başkanımız ali sami yen bey, bir türk futbol takımı kurmak istiyordu. türk milletinin gururu, ilim irfan yuvası olan mekteb-i sultani'nin hatrı büyük olduğu için, aynı zamanda önemli bir dede hatırası da olduğu için en sonunda osmanlı sarayından ve padişah 2. abdülhamid'ten, mekteb-i sultani'nin türk futbol takımı kurmasına izin çıkmıştı. (gülbaba, fatih sultan mehmet ve galata sarayı enderûn-u hümayûnu'nu kuran 2. beyazıd üçgeni. mekteb-i sultani hatrı/vefası burdan geliyor) zaten mekteb-i sultani'de saraya çok yakın isimler mevcuttu ve galatasaray spor kulübü'nün kurulması için sürekli istekte bulunuyorlardı. ve beklenen şey gerçekleşti, ilk defa bir türk futbol takımı kuruldu. o takım galatasaray spor kulübü'ydü! daha sonra tarihi asaletle, gururla, şerefle dolu olan galatasaray, kendisine bir türk rakip aramaya başlar...

    galatasaray spor kulübü'nden ayrılan ve gs lisesi mezunu olan birkaç kişi fenerbahçe'yi kurar. fb'nin kurucu başkanlarının ve birçok başkanının galatasaray liseli olması ve galatasaray spor kulübü'nde görev almış olması bunun kanıtıdır. bu isimlere örmek olarak bazı fb başkanlarını söyleyelim: galip kulaksızoğlu, ayetullah bey, hamit hüsnü kayacan, refik ahmet nuri sekizinci, ismet uluğ. (saydığım isimlerin bazıları direkt galatasaray lisesinden mezundur, bazıları ise hem gs lisesinde hem de farklı bir lisede okumuştur. bazı uyanıklar tarihlerine sadece diğer liseyi yazar, bunları sır gibi saklamaya çalışır, itibar etmeyiniz.)

    hatta ali sami yen'in şu tarz bir sözü var: ''bizden ayrılarak fenerbahçe'yi kurdukları için kızgın değilim çünkü bu gerekliydi ve bizim için iyi bir şey.'' sanırım galip kulaksızoğlu için diyordu.
  • 17
    fethi isfendiyaroğlu bizatihi ali sami yen'in ağzından galip kulaksızoğlu önderliğinde bir grup genci anadolu yakasında yoğun olan rum takımlarıyla mücadele edecek ikinci bir türk takımını kurmak için örgütlediğini aktarmıştır.

    bu tarihi bir gerçekliktir. hatta liglerin ayrılması mevzusunda sulh amaçlı yazılan mektupların bir kısmı da halka açık müzede gösterilmektedir. orada da açıkça gözüktüğü üzere türklerin türk olmayan gayrimüslimleri yenmesi için kardeş takım olarak kurdurulan fenerbahçe'nin kuruluş gayesinden kopup türklerle mücadeleye giriştiğini hem emin bülend serdaroğlu hem de ali sami yen mektup kaleme almış ve sulh önerileri cevapsız kalmıştır.

    isteyen kabul eder isteyen etmez ama bu vesikadır. fenerbahçe'nin ana gayesi avrupa'da başarılı olmaktansa galatasaray'ı alt etmek olarak kalmıştır geçen asır boyunca. biz ise 550 senedir avrupa fütühatı düsturumuzdan milim sapmadık. herkes kendi fıtratında... hadi fenerliler kabul etmez de neden bazı galatasaraylılar bu hakikatten rahatsız olur ki???
  • 18
    herkes güzelce yazmış ben de ali sami yen'in orijinal sözünü yazayım. "fenerbahçe ilk kurulduğunda bizim için yabancı memlekette rastlanmış bir vatandaş gibiydi. fenerbahçe'yi takviye etmek ve bir rakip yaratmak için bizden ayrılan hasan fuat, hamit hüsnü, hasan kamil, galip, ismet, hikmet gibi arkadaşlarımıza gücenmedik ve onları sevmeye devam ettik." yani gayet mantıklı bir iddaa'dır. tıpkı milan-internazionale arasındaki ilişki gibidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın