• 16
    duygun yarsuvat ve birçok kaynağın da söylediği gibi fenerbahçe'yi, galatasaraylılar kurmuştur.

    bakalım bu süreç nasıl gelişmiş. hazır olun tarihte kısa bir yolculuk yapacağız...

    o zamanlar osmanlı padişahları tarafından özellikle spor dallarından futbola karşı ağır bir karşıtlık vardı. gayri müslümlerin oynamasına izin veriliyor ama müslümanların oynamasına izin verilmiyordu. hatta gizli gizli oynayanlar olmuştur ve osmanlı hafiyeleri tarafından birçok kez paket edilerek cezalandırılmışlardır. ittihat ve terakki'nin bile futbol takımı kurmaya yetecek gücü yoktu.

    mekteb-i sultani önderliğinde efsane başkanımız ali sami yen bey, bir türk futbol takımı kurmak istiyordu. türk milletinin gururu, ilim irfan yuvası olan mekteb-i sultani'nin hatrı büyük olduğu için, aynı zamanda önemli bir dede hatırası da olduğu için en sonunda osmanlı sarayından ve padişah 2. abdülhamid'ten, mekteb-i sultani'nin türk futbol takımı kurmasına izin çıkmıştı. (gülbaba, fatih sultan mehmet ve galata sarayı enderûn-u hümayûnu'nu kuran 2. beyazıd üçgeni. mekteb-i sultani hatrı/vefası burdan geliyor) zaten mekteb-i sultani'de saraya çok yakın isimler mevcuttu ve galatasaray spor kulübü'nün kurulması için sürekli istekte bulunuyorlardı. ve beklenen şey gerçekleşti, ilk defa bir türk futbol takımı kuruldu. o takım galatasaray spor kulübü'ydü! daha sonra tarihi asaletle, gururla, şerefle dolu olan galatasaray, kendisine bir türk rakip aramaya başlar...

    galatasaray spor kulübü'nden ayrılan ve gs lisesi mezunu olan birkaç kişi fenerbahçe'yi kurar. fb'nin kurucu başkanlarının ve birçok başkanının galatasaray liseli olması ve galatasaray spor kulübü'nde görev almış olması bunun kanıtıdır. bu isimlere örmek olarak bazı fb başkanlarını söyleyelim: galip kulaksızoğlu, ayetullah bey, hamit hüsnü kayacan, refik ahmet nuri sekizinci, ismet uluğ. (saydığım isimlerin bazıları direkt galatasaray lisesinden mezundur, bazıları ise hem gs lisesinde hem de farklı bir lisede okumuştur. bazı uyanıklar tarihlerine sadece diğer liseyi yazar, bunları sır gibi saklamaya çalışır, itibar etmeyiniz.)

    hatta ali sami yen'in şu tarz bir sözü var: ''bizden ayrılarak fenerbahçe'yi kurdukları için kızgın değilim çünkü bu gerekliydi ve bizim için iyi bir şey.'' sanırım galip kulaksızoğlu için diyordu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın