• 9142
    fenerbahçe yönetimi namus ve onur meselesi olarak gördüğü cas’taki davasından hem “vazgeçti” hem de “feragat” etti. şike soruşturması sürecinde en küçük olayda bile kamuoyuna bilgi vermek için internet sitesinden açıklama yapan, konu cas olunca basın toplantısı düzenleyen kulüp, her nedense bu son gelişme karşısında sessizliğe büründü.

    peki bunun nedeni neydi? fenerbahçe yönetimi kamuoyundan bir şeyler mi saklıyordu?

    yukarıdaki paragrafta iki kelimeyi tırnak içine almam sanırım dikkatinizi çekmiştir. yönetim, cas’ta açtığı davadan öncelikle “vazgeçti.” ardından da “feragat” ettiğini açıkladı. feragat kelimesi burada çok önemli. çünkü, bu tür davalarda feragat edebilmeniz için, karşılığında muhatabınıza bazı şeyler sunmanız gerekiyor.

    bunu anlayabileceğimiz şekilde şöyle izah edeyim. sizin bir kişi hakkında dava açma hakkınız var ise siz dava açmıyorsanız bu durumda bu olaydan feragat etmiş olursunuz. ancak, eğer dava açmış iseniz, bu durumda davadan vazgeçersiniz. vazgeçtiğiniz takdirde de tekrar dava açma hakkınız var. ancak feragat ediyorsanız, “bir daha bu konuyla ilgili dava açmayacağım” garantisini vermiş oluyorsunuz. eğer dava açılmış ve ortada feragat edilen bir durum varsa burada daha sonra açacağınız davalardan feragat ettiğiniz bir durum söz konusu.

    anlayacağınız, fenerbahçe bu konuyla ilgili ne uefa’ya ne de tff’ye artık dava açamayacak.

    şimdi gelelim feragat kelimesindeki püf noktaya. fenerbahçe’nin kamuoyundan neyi sakladığına. fenerbahçe yönetimi uefa’ya yazılı bir metin sundu ve gelecek yıl da avrupa kupalarına katılmayacağını, konuyla ilgili hem uefa’ya hem de tff’ye herhangi bir dava açmayacağını garanti etti. bu anlaşma da yeni değil. 16 ocak 2012 günü yapıldı. ancak o gün imza konulmadı. fenerbahçe cephesi gelişmeleri bekledi. etik kurulu raporuyla haklarında kuvvetli suç şüphesi ortaya çıkınca da bu metni yürürlüğe koyup, davadan feragat etti.

    fenerbahçe yönetimi ve avukatı emin özkurt, daha önce yaptığı açıklamalarda, “haklıyız, hem uefa’nın hem de tff’nin donuna kadar alacağız” demelerine rağmen bir anda çark ediverdiler. davadan da aziz yıldırım’ın bilgisi dahilinde feragat ettiler.

    gelelim ortadaki suç durumuna.

    fenerbahçe kulübü halka açık bir şirket ve feragat şartlarını yatırımcısıyla paylaşmak zorunda. çünkü, gelecek yıl avrupa kupalarına katılmama sözü veriyorsanız, bunu yatırımcınızın bilmesi gerekiyor. uefa’ya sunduğunuz feragat sözleşmesini açıklamak durumundasınız. fenerbahçe yönetiminin konuyla ilgili açıklama yapamamasının nedeni de bu. sanırım, spk ve maliye bu yeni durumu göz önüne alacaktır ve yatırımcıdan bazı gerçeklerin saklandığını belirtip, konuyla ilgili soruşturma açacaktır.

    mehmet baransu *
App Store'dan indirin Google Play'den alın