resim
Josep Guardiola i Sala
Görev:Teknik Direktör
Takım:Man City
Yaş:53
Uyruk:İspanya
  • 243
    kendisi için "barcelona'yı babam da çalıştırır" demek yersiz fakat çok iyi bir teknik adam olduğu da söylenemez. iyi bir teknik adamda -benim gözümde- olması gereken 3 özellik; oyunu okuma, oyuna müdahale ve motivasyon kabiliyetidir. guardiola'nın motivasyon kabiliyeti üst düzey onun için şu linke bakmak yeterli:

    http://acetobalsamico.blogspot.com/...e-hayat-bilgisi.html

    oyuna müdahale anlamında çok yetersiz olduğu çok açık. bu konuda jose mourinho ile kıyaslanacak kapasitede bile değil kendisi. barcelona öyle bir takım ki her oyuncunun ne düşüneceği, nereye koşacağı, ne zaman ne yapacağı belli. bu takımı farklı kılan bütün rakiplerinden üstün kılan özelliği de bu zaten. la masia'da bütün yaş kategorilerinde a takımın sistemi kullanılıyor. bu sayede yetişen her oyuncu a takımın sistemini bilerek yetiştiği için transfer yapma ihtiyacı bile duymayabiliyor barcelona. gördük ki guardiola taktiksel bir değişiklik yapmaya kalktığı maçlarda bu girişimleri çoğu zaman hüsranla sonuçlandı. gerek oyuncu değişiklikleri gerek diziliş-mantalite değişiklikleri o seviyede bir takım için yeterli değil.

    oyunu okuma kısmında da guardiola iyi bir teknik adam sayılabilir. bu özelliğinin bu kadar iyi olmasının temel sebebini de la masia'dan yetişme olması olarak görüyorum. orada belli bir sistem ve taktiksel açıdan düşünmeyi öğrenerek ayrılıyor barcelona oyuncuları. bu yüzden de guardiola taktiksel düşünce açısından iyi bir teknik adam.

    teknik direktörü olduğu takıma pek bir katkısı olduğu söylenemez. bence barcelona'ya kazandırabileceği en önemli özellik, korkusuzca genç oyuncuları as takımda oynatmak olacaktır ki bu barcelona gibi bir takım için başarının kalıcı olmasını sağlar.

    guardiola'nın kendini ispatlaması için barcelona'dan başka bir takımda çalışması gerekiyor maalesef. barcelona bir sistem takımı olduğu için başındaki teknik direktörler fazla efor sarfetme ihtiyacı hissetmiyor doğal olarak. bu bağlamda 4 farklı ligde domestik ve uluslararası birçok başarıya ulaşmış bir teknik adam olan jose mourinho ile henüz kıyaslanması mümkün bile değildir. bir real madrid sempatizanı olarak kendisini son derece beyefendi ve karizmatik buluyorum ancak teknik direktör olarak henüz yeterlilik sınavını geçememiştir benim gözümde.

    edit: imla.
App Store'dan indirin Google Play'den alın