• 10
    bu konuyu, 7 aralık 2011 galatasaray fenerbahçe maçı'ndan önce gittiğim bir mekandaki çalışana/işletmeciye sormuştum. bunu polis mi yapıyor yoksa mekan sahipleri mi diye? bunu sormamın sebebi, o gün ısrarla yayıncı kuruluşta ve geri kalan medyada çıkan, alkollü taraftarın stada alınmayacağına yönelik uyarılardı. öyle tehdit ettiler ki sanırsınız stad girişine alkol kontrol cihazları konulacak, üfleyeceğiz de bilmem kaç promilden sonrasını almayacaklar.

    her neyse, bu arkadaşın cevabı, bunu bazı mekanların istediği/talep ettiği ama kendilerinin bu uyarıyı takmadıkları yönündeydi. bunun nedenini sorduğumda nevizade'deki bazı lüks mekanların müşterilerinin rahatsız olması olarak açıkladı. yani tahmin edebileceğiniz gibi nevizade girişinde yer alan ve salaş mekanların aksine, daha fazla parası olanın gidebileceği mekan sahiplerince alınan bir karar var. ama bazı mekan sahipleri de bu konuyu umursamıyor, burada isim veremem elbette ama özelden sorana hangi mekan olduğunu söylerim.

    şu halde, taraftarın tezahüratlarının bazı mekanlardaki 'elit' müşterileri rahatsız ettiği, bu nedenle de sokağa taraftar almama kararı alındığını görüyoruz. ama ben bunun salt mekan sahiplerince alınan bir karar olduğunu da düşünmüyorum, bu mekan sahipleri, polis tarafından da sıkıştırılmış olabilir, nitekim "biz seni 'zorlamıyoruz' ama sen yine de yap, başına bir iş gelmesin" çağındayız. bazı mekanlar ise bu kararı takmıyor ve buralara kesinlikle gidebiliriz, gitmeliyiz.

    şimdi şunu sormak gerek, bu lüks mekanlar, otogarlardaki çığırtkanlar misali, sokaktan müşteri toplamaya çalışmıyor mu? dar nevizade sokağından geçerken sürekli "buyrun müsait yerimiz var, üst katımızda sigara içebilirsiniz, turkish raki" demiyorlar mı? sen sokaktan geçen insanları 'taciz' ediyorsun bu rahatsızlık uyandıran bir şey değil ama taraftar bağırınca, "ay şu pis fakir, serserilere bak nasıl da bağırıyorlar" oluyor. üzerimizde kravat varken çağırıyorlar, forma olunca tü kaka.(u: pislik bir ihbarcı-ispiyoncu-muhbir olsaydım eğer, bu mekanları şikayet edebilirdim ama polise/polisten farkı olmayan beyoğlu zabıtasına adam verilmez. kuralımız bu, en azından benim kuralım.)

    isteyen istediğini kendi mekanına almasın, ama bu sokağa sizi almıyoruz diyemezsiniz, herkes haddini bilecek, racon kesmiyorum hak var hukuk var. sokağa almıyorum diye bir şey olamaz.

    yarın bir gün beyoğlu belediyesi, saçma bir şekilde beyoğlu'nun diğer sokaklarındaki gibi nevizade'deki masaları da kaldırma kararı alabilir. böyle bir şey olursa, o mekanlar yanlarında 'elit' müşterileri bulamazlar, ancak bizim gibiler yanlarında olabilirler. nevizade'deki mekan sahibi rahat, çünkü nevizade her halükarda dolan bir sokak, ama gün gelir yalnız kalırlar. bu uyarıyı da yapmakta fayda var.

    edit: imla.
App Store'dan indirin Google Play'den alın