resim
Ayhan Akman
Görev:Futbol Direktörü
Takım:Galatasaray
Yaş:47
Uyruk:Türkiye
  • 1478
    kendisine yönelik eleştirileri okuduğum vakit aklıma tugay kerimoğlu'nu getiren oyuncumuz. bir kısım taraftar tugay için de ağır kalıyor, orta sahada hep geriye ve yana oynayan oyuncu galatasaray'a yakışmıyor, oynamaması lazım şeklinde eleştiriler sunuyorlardı. sonuçta tugay gitti ve rangers fc ile blackburn rovers fc'de yıllarca oynadı, üstelik iyi de oynadı. gidişinde ne derece taraftar baskısının rolü vardı, tartışılır. ama o eleştirileri getirenlerin bir kısmı yurt dışındaki performansının ardından ona övgüler düzdüler, bir kısmı ise sırf daha önce dediklerini yalanlamamak adına değişik argümanlar sunarak oynadığı futbolu görmezden geldiler.

    ayhan akman için de başka futbolcu için de futbola dair her türlü eleştiri getirilmesi en doğal şey tabii ki. kaldı ki şahsi görüşüm insanın kendi değer verdiği şeylere karşı hataları görmezden gelmesinin büyük bir yanlış olduğu şeklindedir. bu şekilde düşününce ben kaptan bülent'i de yeri geldiğinde çok eleştirdim, benim için hayat görüşü olarak olmasa da futbolculuğuyla hep en üstlerde yer alan ve elimden geldiğince savunacağım hakan şükür'ü de, ülke futboluna gelen en güzel şeylerden birisi olan gheorghe hagi'yi de ve diğer sevdiğim bütün futbolcuları da. bunu yaparken asla yüzde yüz objektif olduğum düşüncesinde değilim, kimsenin de bunun garantisini veremeyeceğini düşünürüm. en basitinden galatasaray ile ilgili tepkilerimizde kendimizden geçtiğimiz çok olmuştur. ancak, ayhan akman özelinde oyunculara getirilen eleştirilere yönelik olarak benim anlayamadığım bir şey var. ben ayhan'ın inanılmaz kötü performans sergilediğini asla düşünmedim, baştan belirteyim. ama dediğim gibi hiçbirimiz dünyanın en objektif ve en mükemmel futbol yorumcuları değiliz. başta futbol ve hayat felsefemiz olmak üzere pek çok sebepten ötürü oyunculara çok farklı şekillerde bakıyor olabiliriz. ama yine de ayhan'ın takımı sabote edecek veya başlı başına yenilginin sorumlusu olacak kadar kötü oynadığına dair ciddi deliller mi var elimizde yoksa taktık mı takarız mantığıyla bu oyuncuya yüklenmek işimize mi geliyor? sözgelimi, çalım yemesi mi, yaratıcı pas atamaması mı, fiziksel güçsüzlüğü mü eleştirilen? sadece bunlar üzerinden bir oyuncuyu bitireceksek takımımızda, futbolda hadi hepsini geçtim hayatta karşımıza çıkan her platformda herkesi bitirmemiz gerektiğinin farkında değil misiniz? bu şekildeki eleştirileri yapanlar günlük hayatta arkadaşlarını, eşlerini, dostlarını, ailelerini de bu kadar kolay mı siliyorlar? anlam veremediğim nokta bu. yoksa çoğumuzun bir şekilde dahil olduğu, oynamaktan zevk aldığı bilgisayar oyunlarındaki gerçek dışı "muazzam" oyuncu profilini gerçekte var sayıp, oyuncu yorumlarını bu şekilde mi yürütüyorlar? lafı uzatmayacağım ama internette görüp de iç çektiğimiz "güzel" ve bir o kadar da bizim için "gerçek dışı" kadınları gördükten sonra çevredeki tüm kadınları beğenmeme mantığına benziyor bu bana kalırsa.

    sonuç olarak, ayhan artık oynamamalı demek ne kadar makul bir eleştiriyse adamın futbol hayatını sorgulayacak derecede, neredeyse "topçu değil"e varan eleştiriler de o denli mantık dışı benim nazarımda. şu anda futbolun geldiği noktada istenen performansı sergilemiyor olabilir, kabul ederim. ama kendi kuşağının en yetenekli yerli orta saha oyuncularından biri olarak başladığı kariyerinde henüz genç yaşta düşüşe geçtiği düşünülürken bize gelen ve farklı bir futbol mantığına kavuşarak, kolay olmayan ve çok fazla oyuncunun başaramadığı bir şekilde farklı bir mevkide oynamayı dert edinmeyerek oynar görünen, şahsen benim çabasından, emeğinden şüphe duymadığım bir oyuncudur ayhan akman. taraftarın gözünde iyi oynadığı bir maçın ardından göklere çıkarılıp, kötü oynadığı bir maçın ardından ise yerin dibine sokulan bir oyuncu olmayı hak etmemektedir. bu kadar kısa vadeli düşünmemekte yarar var diye düşünüyorum. hepimiz herhangi bir işi herhangi bir gün kötü, herhangi bir gün ise iyi yaparız ve ne kötü yapmamız bizim o işi artık beceremeyecek kalibrede olduğumuzu gösterir ne de iyi yapmamız o işin uzmanı olduğumuzu. bu, değerlendirmesi zamanla ortaya çıkan bir şeydir.

    ha, derseniz ki tüm kariyerine bakınca berbat bir oyuncu şu şu nedenlerden ötürü diye, anlarım. ama çoğu eleştiriyi okuyunca maç esnasında veya maçın hemen sonrasında verilen anlık tepkiler olduğu görülüyor, benim lafım takımımızda 11. sezonunu yaşayan ve ciddi emeği olduğunu düşündüğüm bir oyuncunun bu kadar anlık tepkilerle eleştirilmesine. çünkü, bu oyuncular en azından benim gibileri için anlam ifade ediyorlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın