• 4
    boks, karate ve tekvando sporlarının bir sentezi olan bu sporun kelime anlamı; kick (tekme) ve box (yumruk) terimlerinden meydana gelmiştir. türkçe karşılığı "tekmeli boks"tur.

    kick box ilk olarak 1968'lerde sinemanın efsanevi oyuncusu bruce lee ve arkadaşları tarafından yapılmaya başlanmıştır. 1970'lerde tayland'ın ata sporu olan "tay box" (muai thai) sporundan da etkilenerek amerika ve çevresindeki ülkelerde "full contact" olarak yayılmaya başlanmıştır. 1980'lerde avrupa'da da popüler olan bu spor, sert bulunduğundan "semi contact" ve "light contact" hafif kategorilerini içine alan kick box sistemi geliştirilerek sağlığa zarar vermeyecek kurallar getirilmiştir. 1978 yılından sonra birçok ülkede federasyonu kurulan bu sporun dünyaca tanınan isimleri arasında waleca, urkudez, levis ve valera'yı sayabiliriz. ülkemizde 1980'li yıllarda bilinçsizce yapılmaya başlanan kick box, 1985 yılında karakuşak dergisi’nce düzenlenen uluslar arası full contact şampiyonası ile tanıtılmış, kısa sürede yaygınlaşması üzerine 1994 yılında selâhattin bıyıklı asbaşkanlığında, resmî statüye kavuşarak boks federasyonu'na bağlanmıştır. kick box'ta ilk resmî şampiyona aynı yıl ekim ayında ankara'da düzenlenmiştir.

    yüzde 60 boks ve yüzde 40 tekvando kurallarını içeren kick box, normal boks ringinde yapılır. dört kategorisi vardır:

    low kick; full contact'in yanı sıra bacaklara da vurulabilir.

    semi contact ve light contact’te alta kick box pantolonu, üste tişört giyilirken, full contact ve low kick müsabakalarında sadece kick box pantolonu kullanılır, üst taraf ise çıplaktır. ellere boks eldiveni, ayaklara yumuşak, koruyucu, altı olmayan bot tipi ayakkabılar giyilir. alt kısım için koruyucu koki ve kafaya kask takılır. müsabakalar 1'er dakikadan 3 raunddur. sırta, hayalara vurmak, kafa atmak, tutmak, yere düşen rakibe vurmak, itelemek yasaktır. bunların dışında vücudun belden üst tarafına her türlü vuruş puandır.

    not: alıntı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın