resim
Guus Hiddink
Görev:Danışman
Takım:De Graafschap
Yaş:77
Uyruk:Hollanda
  • 405
    başarısız olarak değerlendirilmesinde, beklentilerimizin gerçek dışı olmasının payı büyük. almanya ile birincilik mücadelesi yapması hedeflenen, olmazsa da en azından en iyi ikinci olarak direk finallere katılması beklenen, en kötü senaryoda play-off'a falan kalırsa da, rakibini kazasız belasız elemesi işten bile sayılmayan bir milli takımımız var. beklentiler bu düzeyde olunca, alınan sonuçlar da haliyle hiddink için başarısız algısı yaratıyor. halbuki, çok açık bir gerçek var ortada, işler 10 sene öncesi gibi değil artık. bugün grupta elediğimiz belçika'nın bile net bir şekilde gerisindeyiz.

    uluslararası arenada yaklaşık 10 senedir, gerek kulüp gerek milli takım bazında, günlük tesadüfler haricinde elle tutulur hiç bir başarımız yok malesef. bu sezon dahil son dört sezonda, şampiyonlar ligi'nde mücadele eden takımlarımız uefa'ya bile kalamadan sonuncu olup elenmişler. muhtemelen trabzonspor da bu sene 4'te 4 yapar. bu dönemde takımlarımızın oynadığı maç sayısı 21. alınan galibiyet ise sadece 2. kaldı ki, onlarda beşiktaş ve trabzonspor'un united ile inter karşısında deplasmanda aldıkları 1-0'lık hasbelkader galibiyetler.

    avrupa'nın büyük liglerinden herhangi birinde, adam gibi bir takımda düzenli ilk 11 oynayan/oynamış olan, nuri şahin haricinde tek bir oyuncumuz bile yok. galler, sırbistan, belçika ya da slovakya gibi bizim memlekette takımdan sayılmayan ülkelerin bile, bu liglerde düzenli oynayan en az 3-5 oyuncuları var.

    bugüne kadar şampiyonluk yaşamış 5 takımın, son yıllarda altyapıdan yetiştirip ilk 11'inde düzenli oynattığı ya da hatırı sayılır bir paraya sattığı oyuncu sayısı ortalama 1 bile değil, arda, sabri ve sercan -belki bi derece de volkan demirel- haricinde bu tanıma uyacak başka bir oyuncu yok.

    orada ne işi olduğunu sorguladığımız oğuz çetin'in yerine, somut bir şeylerle destekleyerek önerebileceğimiz bir futbol adamı da yok şu anda ülke sınırları içerisinde. alternatif isimler denince, 90. dakikada ömer erdoğan'ı oyuna sokup, savunmadan top şişirmeyi taktik zanneden ertuğrul sağlam'ın ismi falan geçiyor. formayı çıkarıp ceketi giydiğiniz anda teknik adam olunuyor bu ülkede. avrupa futbolunda belirli bir saygınlığı olan teknik direktörlerin yanında bir ay olsun takılıp, getir-götür işi bile yapmış olan bir teknik direktör var mı bu ülkede? o da yok.

    şampiyonlar ligi'nde maç yöneten, avrupa ya da dünya şampiyonalarına çağrılan bir hakemimiz bile yoktu düne kadar. uzun lafın kısası, ülke futbolunun gerçeklerinden kopmadan değerlendirmek gerek hiddink'i. 10 sene önce işler yine çok farklı değildi belki ama elimizde gerçekten çok iyi bir oyuncu havuzu vardı. bugün artık o da yok. o yüzden eğer play-off'u falan geçip turnuvaya katılırsak, o bile büyük başarı aslında.
App Store'dan indirin Google Play'den alın