• 156
    futboldan kazanılmayan paranın futbola harcanması sonucu oluşan derme çatma yeni ingiliz büyüğü. piyango büyüğü hatta. malum arap sülalesi "daha mı güzel lan bordo mavi" deyip de aston villa'yı satın alsaydı, onların yerinde aston villa olacaktı. bu kadar basit.

    öncelikle transferin doğasını bozuyor bu tür takımlar. biraz parlayan her genç futbolcuyu parayı bastırıp aldığınızda, oyuncunun daha ara kademe takımlara transfer olma durumunu yok ediyorsunuz. kademeli gelişimi tamamen ortadan kaldırıyorsunuz. mücadele dozunu, takımının hedeflerinin yüksekliği dozunu, sorumluluk dozunu yavaş yavaş artırmak yerine, bir anda en üst hedeflerin konulduğu sert bir rekabetin içine çekiyorsunuz futbolcuyu.

    kadrodaki herkes sahaya çıkamayacağına göre; yedek kalan oyuncu kariyerinin en önemli dönemini; o anki seviyesine uygun bir formayla sezonda 35-40 maç oynayarak geçirmek ve daha yukarıya hazırlanmak yerine, kadroya giremeden sezonda 8-10 maçla ziyan etmiş oluyor. üstelik bu maçlardaki beklentilerin yüksekliği ile öz güvenin sağlamlığı arasındaki düello da cabası. üstünüzde everton forması varken rio ferdinand ile çıktığınız 5 hava topunun 4'ünü kaybetmeniz problem olmaz. hatta indirdiğiniz tek topu arkadaşınız gol yapmışsa 3 gün ağzınız kulaklarınızda gezersiniz. ama city-united derbisinde bu rakamlar oluşursa taraftarın sizden soğuduğunu hisseder, hocanın kementi atmasıyla epeyce sarsılırsınız.

    orta ve uzun vadede pek çok oyuncu, önemli oyuncu olma şansını kaybedecek bu furya yüzünden. ileride göreceğiz iştahla satın alınıp kullanılmadığı için sağa sola gönderilen oyuncuları. bu oyuncuların pasaportlarına göre, milli takımlar bile bu işten zarar görecek.

    transfer doğasının bozulmasının devamı olarak, alt ayardaki takımlar da, araplara oyuncu satarak elde ettikleri balya balya para sayesinde normalde yapamayacakları 10-12 milyonluk transferlerle hem kendi, hem de daha alt takımların dengelerini ve kimliklerini iki yönlü bozmuş olacaklar. oyuncu yetiştirme ya da alt ligden adam alma yolunu bırakıp muadillerinin kadrolarına göz dikecekler. ya da avrupa liglerine göz gezdirecekler ve anderlecht, ajax, sparta prag, rosenborg, kızılyıldız, steaua bükreş gibi "rest of europe" takımların kadrolarını eksilterek üst düzey turnuvalarda ilerlemelerini engellemiş olacaklar. sahi, şu arap ve rus sermayeleri peydah olduğundan beri, gruptan çıkan bir ajax, yarı final yapan bir steaua bükreş, ingiliz deviren bir panathinaikos göremez olduk. dikkatinizi çekmedi mi?

    bayrak adam olma, takım ruhu, arma için oynamak gibi kavramlara değinmedim bile.

    çözüm önerim transfer kotası uygulaması konularak bu işlerin sınırlandırılmasıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın