resim
Franklin Edmundo Rijkaard
Görev:Teknik Direktör
Takım:Kariyer Sonu
Yaş:61
Uyruk:Hollanda
  • 3357
    deniyor ki rijkaard efendi, bugüne kadar futbolculara ne kattı, hangi futbolcunun gelişmesine katkı sağladı. ben yazayım kendimce.

    - arda turan: rijkaard öncesi, skibbe döneminde hatırlarsanız sadece sol kanatta oynayan bir arda turan vardı. skibbe döneminde etkin bir sağ kanat oyuncumuz olmadığından ya arda yada kewell sağ kanat oynamak zorunda kalıyordu. sol kanat için bu iki futbolcu adeta birbirleriyle yarışıyordu. maç içinde kanat değiştirdiklerinde sol kanada geçenin performansı artarken, sağ kanada geçen oyuncunun performansı gözle görülür şekilde azalıyordu.

    rijkaard döneminde ise hücumun her yerinde başarılı şekilde oynayan, oynadığı mevkinin hakkını veren bir arda turan gördük. rijkaard onu 10 numara oynattı uzun bir süre. 10 numara oynadığı zamanlarda asist patlaması yapmış, takım ise gol patlaması yaşamıştı. arda turan öyle ki bir maçta 1 asist ile yetinmiyor 3 asist bile yapıyordu. her kullandığı korner neredeyse gol oluyordu. şutları çok zayıf deniyordu ama rijkaard ile birlikte gözle görülür şekilde şutlarını geliştirdi. sağ kanat oynadığında yine başarılı bir performans sergiliyordu, sol kanat için söze gerek yok. her maç rakip sol bekler sarı kart görmek zorunda kalıyordu. takım olarak öyle bir noktaya gelmiştik ki arda, santrafor olarak oynamak zorunda kaldı. burada da gayet iyi oynadığını düşünüyorum. arkadaşlarına ömer üründül tabiriyle duvar oldu, top sakladı, pas dağıttı. ama arkadan ona destek verecek kimse olmadığından ileride tek kaldı ve doğal olarak rakip stoperler ona üstünlük kurdu. atletico madrid maçında keita ile birlikte çok başarılı oynamışlardı.

    sabri sarıoğlu: önce benim sabri sarıoğlu sevgimi sizlere yazayım. şu an için sabri hayranıyım ama önceden ise isminin "s" sini duyduğumda kalp basıncım düşürdi, tüylerim diken diken olurdu, kaskatı kasılırdım. öyle nefret ederdim. yahudilerin hitlere olan nefretinden bile daha fazlaydı.

    rijkaard sonrası sabri sarıoğlu ise benim gözdem durumunda, onsuz bir takım düşünemez hale geldim. rijkaard ona beynini kullanmayı öğretti. nerede duracağını, nasıl atak yapacağını, orta yapılırken kafasını kaldıracağını, defansta pozisyon almayı, vs.. öğretti. sabriye resmen çağ atlatmıştır. şimdi ise çoğunluğun değişmez ismi haline geldi. o dalga geçilen şutlarını bile geliştirdi, dan dun vurmuyor artık. hakeme itirazları ise artık yok denecek kadar azaldı. artık ortamı geren değil ortamı yatıştıran sabri var.

    rijkaard, bu iki futbolcuyu çok ileri götürmüştür bana göre. yabancı futbolcuların gelişmeye ihtiyacı yoktu. onlar her zaman istenileni vermişlerdir.

    geri kalan yerli futbolcuların bugünkü durumlarından 1 adım daha ileri gitmeyeceği gün gibi aşikar. servet, hakan, ayhan, barış, vs.. onların istediği tarzda bir hoca geldi, pasa dayalı oynatmayan, mücadeleye dayalı futbol oynatan bir hoca geldi durum değişmedi. onlar yine aynılar. bunların gelişmemesinde rijkaard'a kimse sorumluluk yükleyemez, yüklenmemelidir.

    gelelim biz taraftarlara. rijkaard bizlere de çok şey katmıştır. artık biz taraftarlar futbolculardan çağdaş futbolun gerekliliği olan pası, basit oynamayı, hızlı oynamayı istiyoruz. aslanım benim ne güzel şut attı, aslanım benim ne güzel tekme attı gibi çağdışı istekleri beynimizin en arka sıralarına attık. türk futboluna çağdaş futbol düşüncesin enjekte etmiştir. bugün herkes pas futbolu, göze hoş gelen total futbol oynama arzusundaysa bunda barcelona'nın katkısı olduğu gibi rijkaard'ın da katkısı vardır, gözardı edilemez.

    yazıma burada son veriyorum, lütfen hıncallaşıp "rijkaard hoca değil", ahmet çakarlaşıp "rijkaard adam değil" demeyin. rijkaard tüm dünyanın saygı duyduğu bir hocadır. bizler onu anlayamadık sadece. anlayanlar ise tüm dünya tarafından ağızlarından salyalar akarak seyrediliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın