resim
Franklin Edmundo Rijkaard
Görev:Teknik Direktör
Takım:Kariyer Sonu
Yaş:61
Uyruk:Hollanda
  • 3354
    kendisi hakkında ahmet çakır bugün çok güzel bir yazı kaleme almıştır.

    --- alıntı ---
    messi, rijkaard ve musa çağıran

    bu defter çoktan kapandı ama onunla ilgili yarayı kaşımaktan hoşlananlar hiç de az değil. messi, ödül kazandıktan sonra bir gazetemize verdiği demeçte 'galatasaray'ın rijkaard'a haksızlık ettiği' yolunda değerlendirmelerde bulunmuş.

    efendim, rijkaard aynı zamanda messi'yi dünya futboluna kazandıran, ona nasıl oynaması gerektiğini öğretip gelişiminde büyük katkısı bulunan bir hocaymış. bunu anlatan bir 'metni' de daha önce okumak zorunda kalmıştık.

    peki herr rijkaard türkiye'de bulunduğu süre içinde hangi genç futbolcunun bir adım ileri atmasına yardımcı olabildi? bizim bildiğimiz kadarıyla bunun tam tersi oldu. pas futbolu oynatacağım, diye galatasaray'ı futbol oynayamaz hale getirdi. takımın kimliğini ve karakterini öylesine yok etti ki sarı kırmızılı takım kendisinin 10'da 1 gücündeki takımlara bile kolaylıkla yenilir hale geldi.

    rijkaard'ın bu gibi konularda neyi nasıl yapması gerektiğini bilmediği, daha önce çalıştığı yerlerdeki yorumcular tarafından dile getirilmişti. adının büyüklüğüyle becerisinin sınırları arasındaki çelişki, yeri geldikçe anlatılıyor. bunun türkiye'deki en çarpıcı örneğini emre belözoğlu ile musa çağıran karşılaştırmasından rahatlıkla anlayabiliriz.

    emre için gs-fb mücadelesi daha o 12 yaşındayken başladı. 16,5 yaşında almanya'daki 4-1'lik dortmund maçında ilk 11'de sahaya çıktığında arkasında ciddi bir futbolculuk ve galatasaraylılık birikimi bulunuyordu.

    yine de emre o maçta ezildi. fatih terim'in sakatlıklar nedeniyle sahaya çıkaracak 11 adam bulamadığı ve bununla birlikte başka bir yığın nedenle oynamadan kaybedilmiş olan bu maçta 37. dakikada oyundan alındı.

    çünkü emre belözoğlu da olsanız sarı kırmızılı takımda oynamak kolay iş değildi. hem de bir devler ligi maçında...

    galatasaray geçen sezonun ortasında hiç de yabana atılmayacak bir bonservis bedeli ödeyip altay'dan musa çağıran'ı transfer etti. izleyen herkesin anlatmakla bitiremediği, hocalarının büyük övgüleriyle kesinlikle geleceğin büyük yıldızlarından biri olacak diye galatasaray'a uğurlanan musa'yı rijkaard yok etti!

    hayır, abartılı bir yargıda bulunmuyorum. elbette ki musa'nın daha söylenebilecek çok sözünün olacağına inanıyorum. ancak anlatmak istediğim konu başka. rijkaard'ın bu genci almanya'daki fenerbahçe maçının ilk 11'inde sahaya çıkartmış olması gibi bir felaketten söz ediyorum.

    'ne var bunda, genç futbolcuya şans vermiş!' diye düşünenler olabilir. musa'nın durumundaki bir gence verilecek şans, galatasaray'ın o gün sahaya en güçlü kadrosuyla çıkmasının yanında, ikinci yarıda rakibin de biraz yorulmasıyla oluşacak daha uygun ortamda oyuna alınması şeklinde olabilirdi.

    o gece sahaya çıkan 11'i internetten bulmakta zorlanmazsınız. birazı aklınızda kalmış olabileceği halde görünce şaşkına döneceğinizden eminim. o kadroya bakıp 'rijkaard, musa'yı en kısa yoldan yok etmeyi istese başka ne yapabilirdi?' diye sormanız gerektiğini kabul edeceksiniz.

    üstelik, daha 14. dakikada 10 kişi kalmış ezeli rakibe yenilmenin korkunç sonuçları olabileceğinin farkında bile değildi bizim uçamayan hollandalı! bazı okurlar gibi bunun herhangi bir hazırlık maçı olduğunu sanıyordu...

    fatih terim'in emre belözoğlu'nu nasıl hazırladığını anlatmaya yerim kalmadı. bilenler bilmeyenlere anlatsın. ingilizce, ispanyolca ve hollanda dilini bilen varsa rijkaard'a da aktarsınlar, belki işine yarar, sevinirim.

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın