• 906
    kazandığı uefa kupası sosyopolitik ve sosyoekonomik açıdan bakarsak bir spor kulübünün bugüne kadar kazandığı en önemli başarıdır. bunun nedenini ise şöyle açıklayabiliriz:

    farklı dönemlerde dünyaya farklı sistemler egemen oldu. feodalizm, ulusal kapitalizm vs... günümüzün egemen sistemi de küreselleşme dediğimiz uluslararası kapitalizm. bu sistemin özelliklerinden biri de popüler olana sahip olması, onu ele geçirmesidir. daha sonrada onu sömürmeye başlar. özellikle 90ların ortalarından itibaren futbolu da güdümüne almaya başlamıştır. ekonomik ve siyasi açıdan güçlü ülkeler futbol piyasasını kontrol altına almaya başlamış, futbol takımları birer birer satılmaya başlanmıştır. romantik futbol yerini ne olursa olsun kazanmaya endeksli endüstriyel futbola bırakmıştır.

    bu dönemden sonra artık avrupa kupalarını bu ülkelerin takımlarından başka bir takımın kazanması hayalden öte birşey değildir ve galatasaray futbol takımı bu hayali gerçekleştirmiştir. ekonomik ve politik açıdan geri kalmış bir ülkenin takımı, egemen olanları, oyunun kurallarını belirleyenlenleri, mahallenin büyük abilerini teker teker yenmiştir.

    işte bu yüzden galatasarayın aldığı uefa kupası real madrid ya da barcelona'nın kazandığı başarılardan çok daha önemlidir. o yenilmez olanları yenerek kendisi gibi olanlara mutluluk, cesaret ve umut vermiştir. ve bu yüzden manu chao'nun galatasaray formasıyla konsere çıkması, afrika'nın en ücra köşesinde galatasaray forması bulunması ya da hint asıllı amerikalı bir taksicinin türkiye deyince size galatasaray demesi kadar doğal birşey yoktur...
App Store'dan indirin Google Play'den alın