• 3418
    yabancı oyuncu statüsü ile ilgili kişisel olarak düşündüğüm kurallar bütününü kabaca aşağıya yazdım. renktaşların önerileri olursa ona göre revize edebilirim. böylelikle belki de tff'den çok daha etkili bir yabancı oyuncu sayısı kuralını sözlüğümüzde ortaya çıkarmış oluruz.*
    1- takımda maksimum 30 futbolcu olabilir.
    2- takımda en az 15 türk statüsünde oyuncu olmak zorundadır.
    ------ türk statüsünün detayları;
    ------ a. türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak
    ------ b. annesi veya babasının türkiye cumhuriyeti pasaportu taşıyor olması (çok da fazla kritere gerek yok bunun için sonra mesut özil türk oluyor yusuf demir yabancı oyuncu oluyor vs vs.)
    3- 15 türk oyuncunun en az 8'i o takımın altyapısından yetişmiş olmalı (toplamda altyapı harici 22 oyuncu olur ve her mevki 2 alternatif sağlanabilir, altyapı oyuncuları en kötü 3. alternatif oluyor)
    4- yabancı oyuncuların en az 3'ü 21 yaş ve altında transfer edilmiş olmalı.
    not: "transfer edilmiş olma" terimi özellikle kullanılmıştır. yaş ilerledikçe bu hakkın kaybedilmesini engellemiş olmak adına.
    5- 30 yaş ve üstünde transfer edilmiş olan en fazla 4 yabancı oyuncu olabilir.
    6- takımda en fazla 1 adet yabancı uyruklu kaleci bulundurulabilir.
    7- takımda en az 1 adet altyapı çıkışlı kaleci bulundurulması zorunludur. bu kaleci 3. maddede yer alan 8 altyapı oyuncusuna dahil olacaktır. 1'den fazla altyapı çıkışlı kaleci olması durumunda, 1'i hariç diğerleri 3. maddedeki 8 altyapı oyuncusuna dahil olmayacak olup, standart türk oyuncu statüsünde olacaktır. (altyapıdan oyuncu sayısını kaleci ile doldurmanın önüne geçilmesi ve kiralanmalarının teşvik edilmesi için önemli bir detay)
    8- 10 üzeri yabancı oyuncusu olan takımlar her bir yabancı oyuncusu için maç başına 5.000 euro maç başı oynatma bedeli ödeyecektir. (5 oyuncu 36 maç - 900bin euro maksimum ödeme)
    9- takımda 36 yaşını doldurmuş (37 ve üstü) oyuncu sayısı hangi statüde olursa olsun 2'yi geçemez. takımlar kadrolarında barındırdıkları 36 yaşını doldurmuş 3. ve sonrasındaki her bir oyuncu için altyapı destek fonuna 500bin euro ödemek zorundadır. (örneğin 36. yaşını doldurmuş 4 oyuncu varsa 2 tanesi limiti aştığından altyapı destek fonuna 1 milyon euro ödenir)
    10- bir sezonda 18 yaşının altında oynatılmış olan oyuncuların toplam maç sayısı 34 maç ve 3060 dk.'nın üstünde olan (aynı anda iki şart da sağlanmak zorunda) takımlara sezon sonu 8. maddede ödemiş oldukları tutar iade edilecek ve 1 milyon euro altyapı destek ödülü verilecektir. (hesaplama: 18 yaş altı oyuncuların her birinin oynadığı maç sayısı ve oynama süreleri birbirine eklenir, aynı maçta 18 yaş altı 3 oyuncu oynamışsa bu maç sayısı olarak 3 sayılır, toplam oynadıkları süre de dakika hesabı olarak toplanır)

    yukarıda belirttiğim gibi sizlerden gelen önerileri beraber değerlendirir maddelerde revize yapabiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın