• 38
    2024 nobel ekonomi ödülünü beraber çalıştığı iki batılı ekonomistle paylaşan türkiye çıkışlı ekonomist.

    önce şunu bilelim. atatürk, egemen emperyalist güçlerin en nefret ettiği liderlerden biridir. yalnız türkiye’ye siyasi ve ekonomik bağımsızlığı getirmemiş, daha sonra sömürülmekten kurtulup bağımsızlığını kazanan bütün milletler için örnek teşkil etmiştir. küba’da, hindistan’da, çin’de, tunusta, burkina faso’da, vs.batının sömürgeciliğine karşı olan mücadelelerde hep örnek teşkil etmiştir. batılı sömürge güçlerinin uzun vadeli global sömürü planlarını çöpe atmıştır.
    bu yüzden batı tarafından atatürk’e içten içten derin saygı duyulurken, dışarıdan nefret edilip fikirleri ve yaptıkları değersizleştirip yok edilmeye çalışılmaktadır.

    batıda soyut disiplinler dalında ödül verirken bir türkten , atatürk’ü ve bağımsız türkiye cumhuriyetini/tarihini degrade etmesi, değersizleştirmesi istenir. orhan pamuk da böyle aldı.

    daron, galatasaray lisesinde atatürk’ü de, kurtuluş savaşından devrimlere giden süreçteki gerçekleri de gayet iyi öğrendi.

    ekonomist kimliği ve çalışmalarıyla 2 ekonomistle beraber yazdığı “ why nations fail?” ve “narrow corridor” kitaplarında , milletlerin ekonomik tarihini karşılaştırarak hangi politikaların ekonomik gelişmeyi ve refahı getirdiği, hangilerinin ise ekonomiye ve refaha zarar verdiğini ortaya koymuştur. türkiye cumhuriyeti tarihinde en büyük ekonomik büyümesi ve gelişimi atatürk zamanı olmuştur. laf değil, direk rakamlar bunu söylüyor. zaten daron’un doğru olduğunu düşündüğü politikaları ( sıkmamak için uzun uzun yazmıyorum.) atatürk genel olarak iyi uygulamış. vardığı sonuçlar zaten kitabı doğru okuyanlar ve anlayanlar için bir atatürk methiyesidir. yalnız askeri ve siyasi değil, ekonomik olarak da bir deha olduğunu ortaya koyar.

    ama çalışmanın bu haliyle ermeni asıllı bir türk’e ödül vermezler. beraber yazdığı diğer batılı ekonomistler de bastırmış olabilir. azınlıklara baskı yapmış olan ittihak ve terakkiye biraz değdirmek istemiş de olabilir. kısaca o atatürkle ilgili olumsuz bulunan bölümler, bir “nobel için zorunlu hareketler” sunni zorlamasıdır. bir ton bilimsel çıkarım yaptıktan sonra zaten “ fes takılması önlendiği için ekonomiye zarar verilmiştir” gibi bir saçmalık da olayın ne kadar zorlama ve sunni bir ekleme olduğunu gösteriyor
App Store'dan indirin Google Play'den alın