• 38
    maçın nasıl geçebileceğine dair ufak bir spoiler:

    https://gss.gs/HJ3.png

    bu kare bir önsöz gibi olsun ve maçtan beklentilerime geçelim…

    maçın x faktörü bana göre galatasaray kanatları olacaktır. bunun nedenini ilerleyen kısımlarda anlatıyor olacağım. sparta prag belkide maçı istanbulda gördüğü kartlarla bırakmış bile olabilir. bu yüzden yer yer zorlanacağımızı düşünsem de erken bir gol ve oyun disiplini ile 2-3 farklı bir galibiyette görebiliriz.

    -prag’taki cezalı oyuncular:

    prag cephesinde iç sahadaki maçta rynes, krejci ve birmancevic gördüğü kartlar sonrası cezalı duruma düşmüştü. ben burada en önemli eksiğin rynes ardından krejci olduğunu düşünüyorum.

    - rynesin ikamesi kim olabilir:

    prag 18 şubatta iç sahada oynadığı slovan liberec maçında rynes’in galatasaray karşısında cezalı olması nedeniyle maça jakup pesek ile çıktı. pesek aslen kanat orjinli bir oyuncu ve sağ ayaklı. bunu mecburiyetten yaptılar çünkü bir diğer sol kanatbekleri olan jaroslav zeleny sakattı.

    -zeleny - pesek farkı:

    zeleny, prag’ın avrupa grup aşamasındaki 6 maçın 5’inde rynes yerine ilk 11’de süre bulmuş bir oyuncu. fakat prag’ın maçlarını incelerken son zamanlarda kadroda olmadığını gördüm. sonra neden olmadığını araştırınca sakatlık yaşadığını öğrendim. oyuncu sakatlığını atlatıp sevcik ile birlikte antrenmanlara başlamış fakat perşembe gününe yetişme ihtimali ne kadar var bilmiyorum. yetişme ihtimali olsa bile hocasının tercih edip etmemesi neyi değiştirir onu konuşmak lazım ayrıca.

    1,90 boyundaki zeleny elbette orjini kanat pesek’e göre defansif yönü daha kuvvetli bir oyuncu fakat galatasaray’ın 3-2’lik bir avantajla gittiği ve kesin kazanmanız gereken bir maçta ofansif olarak ve savunma geçişlerinde ne kadar faydalı olur orası tartışmalı. barış alper’e hız olarak cevap veremez fakat sadece fiziksel üstünlük kurabilir.

    pesek ise kanat orjinli olduğu için defansif defoları daha fazla olacaktır fakat golü prag’ın atması gereken bir maçta ofansif olarak katkısına çok ihtiyaçları var. liberec maçında 1 kez gole çok yaklaşmış fakat ayak içiyle vurduğu plase şutu kaleci kornere çelmiş. buna karşın oyundan ikinci yarının başında çıkmış ve yerini rynes’e bırakmıştı.

    ben pesek’in ilk 11’e daha yakın olduğunu düşünüyorum fakat onun defansif defolarını kapatabilecek ve geçiş savunmasını durdurabilecek en önemli oyuncuları ladislav krejci bu maçta cezalı.

    ilk maçta gayet iyi bir performans gösteren, savunmanın lideri konumundaki krejci’nin yokluğu hem barış alper’i rahatlatacak hem galatasaray savunmasını. çünkü oyuncu iki yönlü bir tehtid. galatasaray’ın duran toplarda veya prag’ın gol bulmak isteyeceği dakikalarda krejci tehlikeli bir oyuncu olacağı gibi aynı zamanda geçiş savunmasında da önemli bir oyuncu.

    şöyle düşünün sol kanat bekiniz yok maça çıkarken ve bu dezavantajı süpürebilecek en iyi oyuncunuzda cezalı. bu durumda sahneye barış alper’in çıkacağını düşünüyorum.

    - bire bir adam markajı:

    iç sahadaki prag maçında bire bir markajı şu şekilde görmüştük:

    https://gss.gs/v9a.png

    bakın sadece sırf şu 1’e 1 eşleşmeler bile okan buruk hocanın ne kadar detaycı ve iyi bir hoca olduğunu size anlatır. size bu eşleşmelerin artı yönlerini anlatırsam daha iyi anlayacaksınız.

    kaan ayhan’ı 3. stoper olarak daha geride kullanıyorsunuz. çünkü oyuncu dinamik bir oyuncu değil ve iyi özellikleri stoperken daha ön planda çıkan bir oyuncu. öte yandan şöyle bir durum ortaya çıkıyor berkan kutlu 3. stoper olarak değil daha önde karşılama yapan oyuncu oluyor. berkan her ne kadar iç sahadaki prag maçında kolay orta kestirsede rakibin en etkili hücum oyuncularından preciado ile eşleşmesi çok önemliydi çünkü eğer kaan diğer tarafta sol kanat bek ile eşleşmiş olsaydı bu sefer kerem aktürkoğlu, preciado ile eşleşecekti ve defansif zaaf yaratma ihtimali yüksekti bu eşleşmenin. ayrıca berkan o maç dinamizmiyle bence preciado’ya karşı iyi bir sınav verdi ve maçın iyilerinden olmuştu. diğer yandan kerem’i ön alan baskısında kullanmak daha mantıklı çünkü barış alper sol kanat bekle eşleşip daha çok defansif yardım sağlayabilir ve ayrıca git geli çok yüksek bir oyuncu olduğu için hücuma katılımlada fayda sağlayabilir.

    şimdi önümüzde farklı bir maç var. rakibin sol kanat beki ve sol stoperi geçen maça göre zayıf olacak. şimdi siz ankaragücü maçında berkan kutlu stoper niye oynadı diye düşünebilirsiniz fakat bu bence deplasmandaki prag maçına hazırlık olabilir. çünkü bu sefer okan hoca şöyle bir adam markajı yapabilir:

    https://gss.gs/Nxr.png

    bu adam markajının nedeni bahsettiğim üzere prag’ın bu maçta sol kenarının nispeten daha zayıf olmasıyla ilgili hoca bu sefer bire bir markajda barış’ı daha önde kullanıp geçiş hücumlarında faydalanmak isterse berkan kutlu mecburen 3. stoper olarak görev yapacak. açıkçası bende barış’ın daha ileride kullanılması taraftarıyım ön alan presinde çünkü prag yüklendiği zaman geçiş hücumlarında barışın fark yaratacağını düşünüyorum. fakat bir önceki maçta artı saydığım özellikler bu maçta eksi olarak dönebilir. bu bir risk ve hücumsal anlamda alınan bir risk olur. ayrıca hoca denge oyununda geçen maçtaki birebir adam markajını, gerideykende barış’ın önde olduğu versiyonu kullanabilir. velhasıl kelam berkan kutlu’nun ankaragücü maçında stoper olarak yer almasının öyle tesadüf olduğunu düşünmüyorum. ayrıca umarım elimden geldiğince okan hocanın ne kadar detaycı bir hoca olduğunu anlatabilmişimdir.

    -prag’ın zayıf yönleri:

    yazının başında bahsettiğim gibi maçın x faktörü galatasaray kanatları olacaktır. bunu dememdeki en büyük neden prag’ın kanat beklerinin gerçek anlamda hücumcu oyuncular olması. istanbuldaki ilk maçta bile skor 0-0 olmasına rağmen prag bekleri çok büyük defansif zaaf yaşattı. özellikle maçın oyuncularından biri olmasına rağmen preciado büyük zaaf yaşattı. skor dize yetiyorken bile bu kadar zaaf yaşatan beklerin, skor dezavantajı ile çıktığı ikinci maçta patlak vermeme ihtimali yok. özellikle orjin sol kanat beki elinizde yoksa.

    skor avantajı ve hücum geçişleri:

    hafta içi oynanan liberec maçında prag defansı birden çok kez alarm verdi. işte o pozisyonlar:

    -https://gss.gs/FtW.png
    -https://gss.gs/GSc.png

    prag ilk yarıda bu geçişten 3 tane yedi fakat liberec hücumcuları bu pozisyonlardan gol bulamadı. elbette prag bize karşı liberec’e oynadığı kadar cesur oynamayabilir fakat elbet bir noktada bu geçişleri yiyeceğini düşünüyorum. bu yüzden galatasaray’ın bu pozisyonlarda sakin kalıp skor avantajını unutmadan bireysel oyuncu kalitesiyle rahatça golü bulması gerekir.
    işte tam da bu hücumları rahatça bulabileceğimizi düşünmemden dolayı kerem ve barış ikilisinin fark yaratabileceğini düşünüyorum. ayrıca kerem’in bu maç içindeki özgüvensizliği kırması ve kaleye daha çok şut çekmesini bekliyorum çünkü onun ayağına eminim ki gol fırsatları gelecek.

    -dayı faktörü:

    bu maçta kerem demirbay’ın orta sahada kilit rol oynayabileceğini düşünüyorum. özellikle eğer rakip oyunu taraftar desteğiyle * yarı sahamıza yıkarsa savunmadan hücuma geçişlerde kanatlara atacağı uzun toplarçok işimize yaratacaktır. keza ikinci yarı özellikle maç dengede giderse ve oyuncu tazelemek gerekirse yerine ikamesi olabilecek oliviera’nın girmesi gerektiğini düşünüyorum. çünkü bayern deplasmanındaki bakambu’ya attığı uzun toplarına ihtiyacımız olacak. ayrıca geriye düştüğümüz senaryoda ise bu iki oyuncunun oyun hızını belirlemede ve oyun kurmada çok önemli rol alacağını düşünüyorum.

    özetlemek gerekirse, deplasmandaki trabzonspor maçı gibi bir başlangıç yaşayabiliriz çünkü ben ilk etapta rakibin topu almak isteyen taraf olacağını düşünüyorum ve bahsettiğim gibi kanatlarda üstünlük kurarsak çok rahat farka gidebileceğimiz maç olacağını düşünüyorum. ayrıca prag, kopenhag gibi katı savunma yapabilen bir takım değil ayrıca ellerinde skor avantajı yok. maçın zor geçmeside muhtemel ama hiçkimsenin beklemediği şekilde farklı bitebileceğini de unutmamak gerekir. trabzonspor maçına benzer olabilir dediğimde aklıma zaha’nın o maçtaki santrafor performansı geliyor.

    okan hocamın bir bildiği vardır. eğer zaha’yı yedek bırakıyorsa %100 haklıdır fakat bu maçta en uçta aynı tranzonspor maçındaki gibi bir zaha izlemek isterdim. özel plan oyuncusu olduğunu gösterdi fakat zaha mesela bu maçta 70 gibi oyuna girerse ve skor lehimize olursa yine taraftarın beğenmeyeceği bir oyun sergileyecektir. bu maç zaha’yı en uçta başlatarak oyuncuyu kazanma adımı atabilir ama ben milyonda bir ihtimal bile görmüyorum icardi yerine başlamasını.

    -ufak notlar:

    - sparta prag tribünü galatasaray maçı için özel kareografi hazırlıyormuş. bugün gün içinde hazırlanacakmış kareografi. kopenhag deplasmanı kadar ateşli olmasa da prag tribünleride baskı kurup rakip yarı sahaya oyunu yıkmak konusunda bir güç olabilir. çok tecrübeli ve bu atmosferden etkilenmeyecek oyunculara sahibiz.

    -berkan’ın kolay ortaya izin vermemesi gerekiyor. bu maç sıkça kenar orta deneyeceklerdir. özellikle preciado’nun ortalarına dikkat etmemiz gerek.

    temiz bir galibiyet ve üst tur beklediğim karşılaşma fakat sonuç beklediğimiz gibi olmasa bile galatasaray futbol takımına bize yaşattığı güzel avrupa sezonu için teşekkür etmek gerek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın