• 1902
    hemen zafer anıtının altındaki gazete bayiinde gazeteleri tansif eden küçük çocuk "deutsche allgemeine zeitung gazetesinin başsayfasındaki resmi görünce başlıktaki yazıyı okumaya başladı. başlık şöyle idi" der schöpfer der neuen türkei kemal atatürk gestorben". yani "yeni türkiye'nin yaratıcısı kemal atatürk öldü."

    atatürk hayata gözlerini kapatmıştır. binbir mücadele ve inanılması güç tehlikelere ve boynundaki idam fermanı ile gerçek bir yaşam savaşı veren gazi artık hayatta değildir. yaşamının her anını ülkesinin bağımsızlığı ve yükselmesi için sarf etmiş olan bu büyük insan sadece ülkesi insanlarını değil bağımsızlık ve hürriyet uğruna canlarını vermeye hazır olan insanları da öksüz bırakmıştır.

    kemal atatürk'ün ölümü ile türkiye'nin yol göstericisi ve dünya savaşı'ndan sonraki ilerleyişini borçlu olduğu lideri türklerin elinden alınmış oldu.

    hayatı yalnız türk halkına aitti ve arzusu en büyük kanundu. o, halkının ata'sıydı ve onurlu ismi gazi mustafa kemal, atatürk'ü hakkı ile taşımıştı.

    (sabiha gökçen'in oğlu eriş ülger'in atatürk'ün evrensel kişiliği, dünya'da atatürk kitabından 10 kasım ile ilgili bazı alıntılar)

    mekanın cennet olsun paşam, halkın sana aşık, seni minnetle anıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın