• 16420
    bu entry'i nereye koyacağımı bilemedim ama içeriği itibari ile sözlüğün geneli ile ilgili olacak sanırım. doğrudan konuya da gireceksem: bayern munih gibi takımları yenmek ne kolay, ne de olay. zannediyorum bu büyütme işi, biraz bizim topluma özgü bir durum. ortasızlık ya da gri alanların bir türlü oluşturulamaması gibi. galatasaray takımı bayern munih'i yenebilir. işte, bu akşam yenebilirdi de. bayern munih, galatasaray takımını farklı da yenebilir. bu olasılıklar gibi bunları tahayyül edişimiz, bunları kendi gerçekliğimizde yorumlalamız, bunlara verdiğimiz reaksiyonlar da elbet bireysel farklılıklar içerebilir. konuyu biraz daha örneklerle bağlarsam;

    -bugün oynanan futbolla gurur duyulabileceği gibi kimi taraftar galibiyeti, puanları kaçırmaktan dolayı üzüntü duyabilir. bu çeşitlilik aynı olayın, bireyler üzerinde farklı bakış açıklarına göre, farklı tepkiler yaratması kaynaklıdır. buradaki sorun, bu görüşlerin bir diğerini yok edici bir üslupla, yok sayması, herkesin aynı olayı aynı tepkileri vermesini beklemesidir. bir argüman olarak, ilk 45 dakikadaki oyunla tatmin olabilen ya da "yenildik ama ezilmedik" diyen bir taraftar için, 2 hafta önce 11 değeri 3'te 1'imiz olan kopenhag takımının, bazı benzer istatistiklerle, 83'te golü yiyerek, bayern'e yenildiğini hatırlatmak faydalı olabilir.

    (bkz: 3 ekim 2023 kopenhag bayern munich maçı)

    -eleştiri, yine bizim toplumumuzda çoğu zaman düşünülen gibi salt yerme amacı taşımaz. eleştiri, inceleme, sınama, değerlendirme açısından kişinin yaptığı ve hatta talep ettiği bir süreç olabilir. burada da kişilerin bir kişi ya da olguyu eleştirmeleri illa ki ona karşı bir nefret duydukları anlamına gelmez. normal hayatta kişi eleştirilmeyi bizzat talep dahi edebilir ve hatta eleştirinin olmadığı bir ortamda bir şeylerin yolunda olmadığını düşünebilir. yine maça dönersek, kötü netice veren aynı hataların, sürekli tekrar etmesi, eleştirile(bile)cek bir durumdur. bu durumu yok saymak da evet, yine eleştirilebilecek bir durumdur. daha önce de bu mecrada da eleştirilemezlik ünvanı çokça kullanılmıştır ve sonuçları da malumdur. o nedenle, bu konuda hakaret içermemek kaydıyla açık olunması, gelişim için olması beklenen, sağlıklı bir durumdur. tabii bazen maç atmosferi ile bu düşünceleri böyle soğukkanlı yazmak mümkün olamayabiliyor. bu da kendime bir eleştirim olsun.

    -maç ve zihin yorgunluğu dolayısı ile biraz dağınık ve üstü kapalı yazmış olmak ve bazı düşünceleri belki tam detaylandıramamakla beraber, genel anlamda daha anlayışlı bir sözlük ortamına belki bir nebze katı sunabilmek amacıyla, birkaç açıklayıcı kelam etmekte ve aklımdakileri dökmekte fayda gördüm. mazur görün.

    (bkz: 24 ekim 2023 galatasaray bayern münih maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın