• 3412
    https://twitter.com/.../1711714371972239698

    dayanılmaz seviyede küçükçe muhabbetleri en üst seviyeden, en yetkili ağızlardan sürdüren camia. aynı zamanda stadyumunun çatısından istanbul boğazını görebilirsiniz.

    yıllardır otoyol kenarı, boğaz manzaralı stadyum muhabbeti aldı başını gitti. birkaç sene önce ligi domine eden beşiktaş camiası, küçüklük refleksleriyle kendisini tekrar ait olduğu konuma getirmeyi başardı. boğaza komşu stadyumu olduğu için beşiktaş camiasının haklı iftiharına katılıyor, kendilerini bu üstün başarıdan ötürü kutluyorum.

    işin gerçeklerine gelecek olursak; tüpraş stadyu munun tam kapasite hali 42 bin seyirciye ev sahipliği yapabiliyor. istanbul'dan euro 2032 için ismi verilen diğer 3 stadyumun en küçüğü olan şükrü saraçoğlu stadyumu ise 50 bin 600 kişiye ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip. rams park 52 bin 600, atatürk olimpiyat stadyumu ise yenileme çalışması yapılmasa dahi 75 bin kişiye ev sahipliği yapabiliyor.

    işin ikinci gerçeği ise beşiktaş'ın stadyumu drone ile yükseklerden çekildiğinde gerçekten harika bir konuma sahipmiş gibi gözükse de, 40 bin kişinin tahliye edilebileceği toplu taşıma imkanlarına ve sosyal çevreye sahip değil. hele ki şehirde aynı anda veya yakın saatlerde iki müsabakanın gerçekleşeceği durumlarda bu stadyumdan çıkacak seyircileri o yoğunluğa entegre etme şansınız neredeyse hiç yok. olimpiyat stadyumu, şükrü saraçoğlu stadyumu, rams park üçlüsünün hepsinin çok kısa mesafe içerisinde maçtan çıkan seyircilerin taşımasını sağlayacak metro-metrobüs-marmaray-otobüs terminali gibi opsiyonlar mevcutken beşiktaş stadyumunun çevresinde yoğun araç trafiğinden, sahil yolundan ve dik/yokuşlu/dar sokaklardan başka bir şey yok. (kabataş-bağcılar tramvayı da bu trafiğe dahil ve kapasitesi belli)

    rams park'tan çıkan seyirciler vadi istanbul tarafına, otoyol üzerinden otobüs durakları vasıtasıyla ve şahsi araçlar ile diğer ilçelere ve metro sayesinde doğrudan hacıosman-yenikapı hattına tahliye edilebilmekte. şükrü saraçoğlu stadyumu da benzeri şekilde seyircilere yaya olarak araç trafiğinin yoğun olmadığı yolların kullanılması suretiyle kadıköy'e, yakınındaki metrobüs-metro-marmaray istasyonları sayesinde de şehrin geri kalan her yerine rahatlıkla ulaşım kabiliyeti sağlamakta.

    son olarak da beşiktaş stadyumunun çevresi geniş bir güvenliğin sağlanmasının diğer alternatiflere göre çok daha zor olduğu bir konum. doğrudan sokağa bağlanan, çevre alanı olmayan ve bağlandığı yerlerin kapatılması halinde şehrin o alanında müsabaka harici akmakta olan hayatı felç edebilecek bir yer. rams park ve olimpiyat stadyumu bu alanda çok daha güvenli yerler. şükrü saraçoğlu için de kenan evren lisesinin yıkımı ile birlikte böyle bir alan açılacağı uzun zamandır bahsedilen bir şey. beşiktaş'ta ise bunun gerçekleşmesi için dolmabahçe sarayının yıkılması gerekli.

    bugün ve bundan önceki günlerde yapılan boğaz manzaralı stadyum goygoyu ile üstüne eklenen mağduriyet sosu mide bulandırıcı. beşiktaş taraftarını aklıselime ve rasyonel düşünmeye davet edeceğim fakat ümidim pek yok. düz mantık yapıldığında dahi neden 5-10 stadyumdan birinin tüpraş stadyumu olmayacağı saniyeler içerisinde anlaşılacak bir durumken şu tweete gülmekten başka bir tepki vermek mümkün değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın