• 13
    hatırla torpille getirildiği galatasaray kadın basketbol takımı koçluğundan gün itibarı ile şutlanmış olan kişi.

    "göreve getirildiğ" 2022 yazına dönersek, bu takımı gerçekten takip eden 100 kişiye sorsak*, 1 tanesinin bile aklına gelmeyecek bir isimdi.

    2021-22 sezonu bitiminde efe güven'in sözleşmesi sona ermiş, resmi siteden veda mesajı yayınlanmıştı. aslında yönetim kurulu devam edilip edilmeyeceği kararını yeni seçilecek yönetime bırakmak istemişti. çeşitli sebeplerden dolayı 2 ay kadar ertelenip 11 haziran 2022 galatasaray olağanüstü seçimli genel kurulu ile nihayete eren seçim süreci boyunca efe güven ile bu minvalde bir dirsek teması devam ettirildi. galatasaray'ın işleyişi ve kronik sorunları gereği, kadın basketbolda takımların şekillendiği bu dönemde imza yetkisinin olmaması sebebiyle hiçbir adım atılamadan geçiliyordu.

    bir de galatasaray kadın basketbol efsanesi ekrem memnun vardı tabi. 2020-21 sezonu ortasında, bağıra çağıra küme düşmeye giden erkek basketbol takımı için "bir telefonla" antrenmana inmişti. kötü bir şube yönetimi, kötü bir coach, kötü bir takım vardı ortada. her hamle boşa gidiyor ve mağlubiyetler arka arkaya geliyordu. ekrem hoca da "ununu elemiş eleğini asmış", kendi akademisinde hayatına devam ediyordu. hakikaten bir telefon görüşmesinin ardından antrenmana indi, şartlar doğru düzgün konuşulmadan imza atılmış ve hoşgeldin mesajı yayınlanmıştı. rakibin en skorer oyuncusunu bizzat kavga edip sahadan attırmak dahil her şeyi yapıp o berbat takımı kümede tutmayı başarmıştı. 2021-22 sezonunun mart ayında da görevden ayrılmıştı.

    uzun lafın kısası; yıpranmış ama devam etmeye hazır bir efe güven ve bir şekilde geri dönmeye "ikna olmuş" bir ekrem memnun vardı ortada. şubeyle yakından ilgilenenler her ikisiyle de bir diplomasi sürdürmeye devam etti. ekrem hocanın sabrı bir noktada tükendi, bir hafta on gün daha sabretse takmın başına geçme ihtimali varken birkaç ay sonra ayrılacağı kosova takımına imza attı. efe güven ise her şeye rağmen beklemeye devam etti.

    seçim sonuçlanıp yeni yönetim kurulu mazbatasını aldıktan sonra görev dağılımı yaptı. kadın basketbol takımından sorumlu yöneticiler levent yaz, mehmet cibara ve dikran gülmezgil oldu. levent bey'in koç tercihi ogm ormanspor'u çalıştıran okul arkadaşı alper durur oldu. dikran bey ise yönetim kurulu başkanı olduğu çağdaş faktoring aracılığı ile 7 yıl aradan sonra takıma isim sponsorluğu sağladı.

    olan bütün yaz verilen sözlere inanıp bekleyen ve takımların top başı yaptığı dönemde dımdızlak ortada kalan efe güven'e olmuştu...

    2022 yazının sürpriz transferi kaptan ışıl alben'in dönüşüydü. her ne kadar 37 yaşında ve 3. diz sakatlığı sonrası bir yıldan fazladır maç yapmamış olsa da varlığı yeter bir isimdi. onun dışında her sezonkine benzer bir kadro planlaması, biraz da akşam pazarı zamanlamasıyla oluşturulmuştu. sezon başlayınca alper hoca'nın yapıp yapabildiği "coaching"in at fink'e tarzı olduğu ortaya çıktı. kamile nacickaite günündeyse kazanan bir takımdan ibarettik sezon başında. ancak kabul etmek gerekir ki alper hocanın bağlantılarıyla, fenerbahçe'nin de gündeminde olup da prosedürle uğraşmamak için çekildiği teaira mccowan'ın devşirilmesiyle sezonun bizim adımıza gidişatı değişti.

    fenerbahçe ve çukurova hariç ligdeki diğer takımların ikamesini bulamayacağı bir oyuncuyu, hem de yerli statüsünde oynatmanın avantajıyla at fink'e taktiğinde elimiz güçlenince kah kamile'nin azura stevens'ın ama çokça da teaira'nın one-man showlarıyla normal sezonu üçüncü sırada bitirmeyi başardık. eurocup'ta da biraz galatasaray alışkanlığı, biraz fikstür şansı, biraz da rakiplerin koftiliğinden dolayı finale kadar gitmeyi başardık.

    ligde biz hariç ilk 4 sıradaki takımlarla yapılan 8 maçta 6 mağlubiyet aldık. fenerbahçe ve çukurova 2 maçta da bizi süpürdü geçti. çeyrek finalde sezonun "underdog" takımı nesibe aydın'ı üçüncü maçta sidik zorula eleyebildik. yarı finalde fenerbahçe yine tokatladı geçti. eurocup'ta yerli zorunluluğunun olmamasıyla biraz daha rahat gitsek de finalde karşımıza çıkan asvel içerde dışarda 40'ar sayı fark attı. ki o asvel fenerbahçe'den süper kupa'da 60 sayı fark yedi...

    2023-24 sezonu öncesi herkesin aklında yeni koçun kim olacağı sorusu vardı. ancak alper durur hem levent yaz ile olan arkadaşlığı, hem de "gidersem mccowan'ı da alırım" şantajı ile görevde kalmayı(!) başardı. mccowan'ın çin'e transfer olması sonrası "bu paraları avrupa'da ödemek zor" gibilerinden bir laf edebildi sadece. off record olarak pek çok enteresan transfer hamlesi adeta efsane gibi anlatıldı. hazırlık döneminde eleştirilmemek için hazırlık maçı erteletmek gibi müthiş teknikler geliştirdi.

    hazırlık maçlarındaki dalgalı performans sonrası ligin ilk maçında emlak konut'u sidik zoruyla yenebildik. ertesi hafta rakibin rölantide oynadığı fenerbahçe deplasmanında 30'luk olduk. bir sonraki maçta iç sahada bir ara 25'lik olan maçta izmit belediyespor'a farklı yenildik. hatay deplasmanında nefes alır gibi olsak da botaş'a karşı alınan mağlubiyet ve özellikle maçın sonlarındaki saçmalama performansı adeta tüy dikti...

    nitekim de son maçı oldu galatasaray'ın başında. çizemediği son set, at fink'e macerasında fink'i süreden bile haberdar edemeyişi sonrası istifa sesleri yerini hakaretlere bıraktı. birkaç hafta önce aralarındaki ilişki üzerinden eleştirilen levent yaz garip bir şekilde erden timur'u zan altında bırakıp fbjk trollerine pas atan bir açıklama ile istifa etmişken kendisinin fazla durması da beklenemezdi zaten...

    olan galatasaray kadın basketbol takımının iki sezonuna ve ama az ama çok çar çur edilen paralarına oldu...
App Store'dan indirin Google Play'den alın