resim
Süleyman Seba
Mevki:Sağ Kanat
Doğum:05.04.1926
Ölüm:13.08.2014 (88)
Uyruk:Türkiye
  • 165
    kendisi hakkında ecevit kılıç'ın kirli kramponlar kitabından şu bölümü atmak istiyorum. tanımayanlar nasıl efsane başkan olduğunu, nasıl şerefli şampiyonluklar aldığını bu bölümden anlayabilirler.

    "süleyman seba-mit-mafya

    bu kez biraz daha geriye girelim. mafyanın futbola bulaştığı, futbolu markajı altına almaya çalıştığı yıllara. 1982’de beşiktaş’ın başkanlık seçimleri vardı. mehmet üstünkaya ve süleyman seba adaydı. sık sık yeraltı dünyasıyla anılan üstünkaya’nın adı özellikle silah ticaretinde çok ön plandaydı. kongreden bir süre önce işadamı erdoğan demirören 40 milyon lira ile beşiktaş’ı destekleyeceğini açıkladı. ancak, bu desteği mehmet üstünkaya aracılığı ile vereceğini söyledi. bu yardım üzerine hiç şansı kalmayan seba, adaylıktan çekildi. iki yıl sonra yeniden kongre yapıldı. süleyman seba bu kez işi sağlama almak için bir önceki seçimlerde üstünkaya’ya destek veren demirören’e gidip destek istedi. demirören de seba’ya “evet” dedi. süleyman seba yalnızca demirören’in desteğiyle yetinmedi. dönemin ünlü hayali ihracatçılarının da desteğini aldı. seba’nın o dönemde beşiktaş yönetimini birlikte üstlendiği kişiler dönemin en karanlık isimlerinden oluşuyordu. kulüp’ün temel sorunu olan parasal yükünü hayali ihracatçılıkla suçlanan ertan sert ve turan çevik üstlendi. mıt’in istanbul bölgesinde personel işlerini yürüten seba mesai arkadaşlarını da kulübün yönetimine getirdi. esat inanç ve mesut pandır seba nın en yakın mesai arkadaşlarıydı. seba, polis desteğini de unutmadı. affan keçeçi de yönetimdeydi. (radikal, 9 mart 2000)
    gazeteci tuncay özkan o dönemi şöyle anlatıyor: “beşiktaş yönetimini bir araya getiren önemli isim mit in istanbul bölge başkanı nuri gündeştir. gündeş, haraç vermekten bıkan ertan sertin yanma bir emekli mitçi olan nihat yıldız ı yerleştirmekle kalmayıp sert i seba nın listesine alarak buradan sağlanan parasal destekle beşiktaş operasyonunu başarıyla sonuçlandırmıştı. ertan sert o dönemlerde istanbul emniyet müdürü şükrü balcı’nın parasal taleplerinden ve baskılarından o kadar bunalmıştı ki çareyi mit’e sığınmakla bulmuştu. bu isimlerin bir araya gelmesiyle gündeş'in, beşiktaş operasyonu seba aracılığıyla başlamış oldu.” (radikal, 9 mart 2000) şan sineması’nda yapılan kongrede süleyman seba ile mehmet üstünkaya yarıştı. seba, büyük farkla başkan seçildi. üstünkaya’mn listesinde yalnızca niyazi adıgüzel yönetime girmişti. buna rağmen üstünkaya yönetimi tamamen seba ya bıraktı. seba’nın kazanması salonda bulunan herkesi rahatlatmıştı. delegeler büyük bir gerilim içindeydi. nedeni ise alaattin çakıcıydı. süleyman seba işini şansa bırakmak istemiyordu. bunun için çakıcıyı devreye soktu. o dönemde işleri iyice büyüten çakıcı, salonun güvenliğini sağlıyordu. bunun için yaklaşık 50 adamını salonun her tarafına yerleştirmişti. seba aleyhine bir durum geliştiği takdirde olaya müdahale edeceklerdi. yani her halükarda seba’nın kazanması gerekiyordu. aksi takdirde kötü şeyler yaşanacaktı. seba’nın kazanmasıyla kazanan da kaybeden de sevindi. çünkü kaybedenler de çakıcı’dan kurtuldukları için mutluydular. "
App Store'dan indirin Google Play'den alın