resim
Nicolò Zaniolo
Takım:Aston Villa
Mevki:On Numara
Yaş:24
Boy:1.90
Uyruk:İtalya
  • 2264
    2023-2024 transfer döneminde takımda kalıp kalmaması en çok tartışmaya konu olan futbolcumuz.

    konu ile ilgili bir net bir yargıya varmaktansa galatasaray öncesi ve galatasaray’da ortaya çıkan zaniolo profilini doğru değerlendirmenin daha sağlıklı olacağı kanısındayım.

    oyuncu için ideal mevki ile başlayalım. bazı renktaşlarımız fiziksel özellikleri, uzaktan şutları, gole yakınlığı ve sağ kanatta yaratması muhtemel savunma zaafiyeti nedeniyle forvet arkası pozisyonu için uygun bir profil olabileceğini düşünüyor. takımımızda bu pozisyonda geçen sene forma giyen mertens, hatlar arasında topla buluşmak için çizdiği hareketli görüntüsüyle, takımın pas hızını arttırmasıyla, baskı başlangıçlarımızın tetikleyicisi olmasıyla ön plana çıkmıştı. zaniolo’nun bahsi geçen alanlarda bir mertens ikamesi olamayacağını düşünüyorum. zaniolo hatlar arasında topu almak için hareketli bir görüntü çizmediği gibi, merkezde daha sıkışık alanda oynanan bir alan içerisinde hızlı karar vermeye yatkın bir oyuncu profili çizmiyor. topu ayağına aldığında ilk tercihinin topla kat etme olmasının, dar alanda çalım becerisinin de düşük olduğunu göz önünde bulundurarak yüksek top kayıp rakamlarına dönüşebileceğini düşünüyorum. pres yönünden ise, mertens ve icardi boğucu bir ön alan baskısı yerine doğru zamanda doğru açılarla presi başlatarak torreira başta olmak üzere rakip yarı sahada baskıya katılan oyuncularımıza topu kazanacak zamanı sağlamaya çalışıyordu. zaniolo ise düzensiz aralıklarla oyun hırsının tetiklediği presler yapıyor. bu durum uyumsuz ve sonuç alınma ihtimali düşük bir baskı unsuru oluşturduğu gibi sık sık zaniolo’nun faul yapmasıyla sonuçlanıyor. öte yandan savunma arkası koşularla, penaltı noktası ve çevresine yerden çıkartacağımız toplarla, ceza sahası çevresinden çıkartacağı şutlarla mertense nazaran daha fazla gol atacağını öngörebiliriz.

    oyuncunun kendini en rahat hissettiği yer sağ kenara gelelim. zaniolo topu aldığı anda topla dikine ya da sola belirli bir mesafe kat ettikten sonra topu ayağından çıkarma, şut atma eğiliminde. burada ceza sahası içine kilit pas ya da arka direğe tehlikeli ortalar kesme yönünden başarılı görünmüyor. diğer yandan, ters kanattan gelen ortalarda kafa toplarında etkili olmaması da eksikleri arasında dikkat çekiyor.

    olağanüstü fiziksel yapısı, sahada her an gol atabilme ihtimalini güçlü kılan vuruş yeteneği ise oyuncuyu değerli kılan iki önemli unsur.

    toparlamak gerekirse, zaniolo sonradan sahip olunamayacak özelliklere sahip ham bir yetenek. yapabildikleri ve henüz yeterli seviyede yapamadıklarını göz önünde bulundurduğumuzda şu an için zaniolo skoruyla yargılanacak bir oyuncu. 2 maçta gol atamadığında 3. maç homurtuların yükselmesi olası. roma kariyerinin çıkmaza girmesi de biraz bu durumla alakalı gibi görünüyor. zirveye oynamak isteyen takımlarda sorun yaşamaması için ya skora ulaşmasını kolaylaştıracak özelliklerini iyileştirmeli ya da skor yapmasa bile sahada fayda sağlayacak işler yapmayı normalleştirmeli. bunları gerçekleştirmediğinde zaman zaman kesik yemesi, oyundan alınması yüksek ihtimal. oyuncunun kariyerinin bu aşamasında benzer durumlara karşı mental dirayet göstermediği de aşikar.

    ben zaniolo’nun mevcut halinin ingiltere liginde baş altı takımlar için çok uygun olacağı kanaatindeyim. daha geniş alan bulabileceği, topla özgür olabileceği, fiziksel oynama isteğine yanıt bulabileceği bir çözüm olacağını düşünüyorum. oyuncunun bu tür teklifleri bize katılmadan hemen önce reddetiğini duymuştuk. bu aralar ismi geçen newcastle belki aklını çelebilir.

    bizim açımızdan kalıp kalmaması konusu ise hem teknik hem maddi yönden değerlendirilmeli. bizim için tartışmasız bir oyuncu haline gelmesi ve kendi kariyerini en üst seviyeye taşıması için üzerine koyması gereken özellikler var. bunları yapmaya mental olarak hazır olup olmadığı, eğer hazırsa nasıl bir oyuncuya doğru evrilmesi gerektiği gibi önemli kararlar mevcut. oyuncunun en üst seviyede kalma isteği açısından galatasaray’ın kendisi için şans olduğunu düşünüyorum. hangi ligde olursa olsun bu seviyede kalabilmesi için üzerine koyması gerekenler aynı. biz ligimizin seviyesi itibarıyla onun bu kazanımları elde etmesini kolaylaştırabiliriz. örnek vermek gerekirse, galatasaray’da da juventus’da da sezonun yüzde 80’i kapalı savunmalar arasında üretmeye çalışmakla geçecek. juventus’ta sadece bunun seviyesi yükselecek diyebiliriz. şampiyonlar ligi için lazım tezine de salt olarak katılmıyorum. oyuncuların sezonunu bir bütün olarak değerlendirmeliyiz. ligde formsuz olan ve tepki çeken bir zaniolo’nun hafta içi birden süper kahramana dönüşmesi zor. bir diğer ihtimal ligde yedek kalan bir zaniolo’nun kendisini şampiyonlar ligine mental olarak tamamen hazır tutacağını söyleyebilir miyiz?

    finansal açıdan ise oyuncunun iyi geçmeyen bir sezon performansı ihtimaline odaklanalım. bu durumda hem üst üste başarısız kabul edilebilecek 2 sezon, hem oyuncunun olası yedek kalması sonrası üst üste hocaları ile geçinememesi ihtimali gelen tekliflerin 8-10 milyon euro bandına düşmesine neden olabilir. oyununun üzerine koyduğunu, mental olgunluğunun arttığını gösteren bir zaniolo ise 35 milyon euro’yu elimize alıp arkasından çok ucuza gitti hayıflanmamıza sebep olabilir.

    kulübümüzün karar vericilerini zor bir sınav bekliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın