• 1731
    burada benim gördüğüm kadarıyla 3 tip troll var. daha da çok tip vardır ancak benim gözüme çarpanlar olarak:

    1) aşırı uç troller
    2) orta yolcu ya da senden görünenler
    3) izini silenler

    bunlardan 1 numara olan aşırı uç troll grubu sadece öfke çekiyor. o yüzden sol frame'de başlıkları yukarı taşımada işe yarıyorlar en fazla. ancak asıl etkili olanlar 2. ve 3. gruptakiler. bunlardan özellikle 3. gruptakiler profiline girip derin inceleme yapmayınca anlaşılmıyor pek.

    sporla ilgili bir örnekle anlatmak gerekirse, mesela biz bir pozisyonda penaltı kazandık diyelim. kurala göre penaltı ancak rakip oyuncu bizim oyuncuya o kadar da sert bir müdahalede bulunmamış. 1. grup direkt buna penaltı diyen bir daha futbol konuşmasın diye dalan kişiler. onlar zaten dalga konusu olur. ancak 2. ve 3. grup "galatasaraylıyım ama" diye başlayan entryleri girenler. galatasaraylıyım ama ben vermezdim, galatasaraylıyım ama bunlara bizim ligde penaltı çalınmıyor zaten, galatasaraylıyım ama bu penaltı ağır rakip takımın hakkı yendi gibi entryleri yazıyorlar. birkaç saf taraftardan da destek bulurlarsa ya da yönlendirebilirlerse iyice coşuyorlar. eski kazandığımız penaltıların da aslında bu penaltı gibi hafif müdahale sonrası verildiğini, zaten galatasaraylı olmalarına rağmen(!) bizim kollandığımızı bildiklerini falan yazmaya başlıyorlar. işte burada bu 2. ve 3. gruptakileri ayırt edebilmek için profillerine bakmak lazım. 2. gruptakiler mesela fenerliler* ve bu başlığa yazmadan önce eski entrylerinden bazıları duruyor, o yüzden profile bakıp bunu görünce anlıyorsun. zaten bu gruptan olup sözlük içinde mimlenmiş olanlar da var. onlar direkt patlıyor. 3. grup ise en tehlikelisi, çünkü bunların profiline detaylı bakmazsan seni kandırırlar. bu 3. grup olan izini silen hesapların profiline baktığında bu tuttuğu takımın maçını izleyip penaltı pozisyonuna bile entry giren kişinin önceden hiç galatasaray ya da maçlar ile ilgili entry girmediğini hatta spor ile ilgili entry girmediğini görüyorsun. hep suya sabuna dokunmayan başlıklara entry girmiş; kırmızı ojeli kız güzelliği, uzun boylu erkek, gün batımı, yeşilçam gibi. düşünün, penaltı pozisyonu yorumlayacak kadar ilgili ama önceden galatasaray, hatta spor ile ilgili entry bile girmemiş. bunlar ya yazıp belli süre sonra siliyorlar(olay soğuyup gündemden düşünce) ya da bu konulara hiç bulaşmamış ancak gerektiğinde kullanılacak hesaplar. bu tip hesapların da sayısı hiç az değil.

    spor üzerinden anlattım ama bunların asıl oyun sahası siyaset. siyasetten de örnek vermek gerekirse genellikle şu oluyor; bu 1 numaralı grup muhalefetten birinin ya da toplumda muhalif olduğu bilinen bir kişinin yaptığı konuşmadan bir bölümü ya da bir cümleyi cımbızlayıp başlık açıyor. daha sonra aynı gruptakiler başlığı sol frame'de yukarı taşımak için art arda entry giriyor. daha sonra 2 ve 3 numaradakiler gelip "muhalifim ama" ile başlayan cümlelerle insanları manipüle etmeye çalışıyorlar. muhalifim ama bu dediği kabul edilemez, muhalifim ama bu kişiden kurtulmadığı sürece x partisine oy moy yok, muhalifim ama sırf bu kişi yüzünden bu sefer şuna oy atacağım vs. bu da tutarsa artık o kişiyi ya da bağlı olduğu kurum veya kuruluşu yıpratma çabası başlıyor. bunların itibarını zedelemek, etkisizleştirmek istedikleri kişi ve kurumlarla ilgili günü gelince kullanmak üzere depoladıkları dökümanlar var. o depodakileri kullanarak her gün hakkında başlık açmaya başlıyorlar. özellikle bu kişi bunların kuyruğuna basan başarılı biriyse düzenli yapıyorlar. bu konuda sürekli hedef olan kişiler muhalefette öne çıkanlar; kılıçdaroğlu, imamoğlu, mansur yavaş, kaftancıoğlu(kadın ve başarılı olmasına ayrı gıcık oluyorlar) tv'de bunu kılıçdaroğlu'na yıllarca yaparak muhalifleri bile manipüle ettiler. muhalifim diyen insanlar adamı yeni tanıdı resmen. "kılıçdaroğlunda liderlik vasfı yok" muhabbeti sırf bu yüzden patladı. yahu adam her kesimden insanı topladı aynı hedef doğrultusunda, bundan büyük liderlik mi olur?

    mesela medyascope'un adının foncuya çıkması da yukarda anlattığım gibi oldu. sığınmacılarla ilgili bir cümleyi büyütüp bütün kuruma yapıştırdılar. medyascope tam öne çıkmaya, daha çok kişiye ulaşmaya başlamıştı ki hemen bir açık yakaladılar, zaten muhalif diye geçinen kitlenin bir kısmı da araştırmadan linç etmeye hazırdı. depoladıklarını da salınca oldu sana "foncu medyascope". yakın zamandan örnek verisek, bu kuruluş seçim zamanı mitingleri izledi hep, içinde bir sürü çalışan var, zaten muhalif diye millet reklam vermeye çekiniyorken sadece yapılan bağışlarla devam edebilirler mi? kaldı ki sitelerinde hangi fonları aldıkları şeffaf bir biçimde yazıyor. yahu sadece yandaş olduğu için para alan tipler bile medyascope'a foncu diyor. komik olmayan bir şaka bu.

    bir oluşum daha var yakın zamanda "foncu" diye etiketlemeye çalıştıkları; oy ve ötesi. neden? çünkü tekerlerine çomak sokuyor. zaten karalamak istedikleri, işini düzgün yaptığı için bunların tekerine çomak sokan oluşumlara hemen "foncu" diye yapıştırıyorlar. çamur at izi kalsın. düzgün iş yapan medya olsa medyascope'a düzgün işleyen sistem olsa oy ve ötesi'ne ihtiyaç olmaz.

    biraz uzun oldu, ki daha benim farketmediğim ya da yazmadığım neler vardır. ama buraya kadar okuyanlar için faydalı olabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın