• 466
    bu konu hakkında yazmak-çizmek istemiyorum. başakşehir'in stadında başlayıp antalya'da sona eren 2021-2022 sezonu hakkında konuşmak istemiyorum aslında genel anlamda. zira bu "üç yıllık planlama" denilen olguyu gündeme getiren başkan da, teknik direktör de bugün görevlerinin başında değiller. yeni bir yönetim, yeni bir teknik heyet ve yeni bir takım var. 24 haziran 2022 günü okan buruk'un imza töreninde bu konu gündeme geldi, "fatih terim'in üç yıllık planlama anlayışına devam edecek misiniz?" sorusu okan hocaya yöneltildi. hoca da bu soruya uzun bir cevap verdi. özetle "hayır, bizim tek hedefimiz şampiyonluk" dedi. konu aslında o gün kapandı. o günün üstünden 8 ay geçmiş ve biz şubat 2023'te hala bu konuya dair rüyalar/hülyalar üstünde konuşmak ve bir sonuca varmak istiyoruz.

    hepimizin bildiği üzere galatasaray'ın aylık divan kurulları var. haziran 2021'den ocak 2022'ye kadar geçen süreçte, başkan burak elmas'ın veya herhangi bir yöneticinin 3 yıllık planlama hakkında galatasaray divan kurulu'na bir brifing verdiğini gören oldu mu? yönetim düzeyinde bu planlamayla önümüzdeki 3 yıllık süreçte ne amaçlandığına dair bir sunum yapıldı mı mesela? "3 yıllık planlama" kavramının mimarı fatih terim de galatasaray'ın divan kurulu üyesi üstelik. bu konu başlığının, bu planının ne olduğuna dair galatasaray'ın en yüksek danışma kurulunda yaptığı bir konuşma oldu mu hocanın? fatih terim'in pek çok basın toplantısı da mevcuttu bu dönemde, özellikle temmuz - eylül arasında. ne yapılmak istendiği veya 3 yılın sonunda varılmak istenen noktanın ne olduğuna dair geniş kapsamlı bir çalışma veya en azından bir taslak duyan oldu mu hocanın ağzından? bu konuya dair 18 aydır çok basit bir sorum var benim; 3 yıllık planlama nedir? "planlama şuydu, planlama buydu" gibi öznel cevaplarla karşılaşmak istemiyorum ama. yorum okumak istemiyorum çünkü. kulübün başkanının veya teknik direktörünün ağzından çıkan bu konuyla ilgili kapsamlı bir bilgilendirme okumak veya dinlemek istiyorum. ben o dönem hiç duymadım, görmedim. bu noktada eksik kaldığım bir şey veya gözden kaçırdığım bir husus varsa, sözlüğümüzden bir üye lütfen beni aydınlatsın.

    eğer yukarıda sorduğum sorunun cevabı "hayır, yok. böyle bir şey olmadı" şeklinde ise, ki öyle, başka sorularım da mevcut tabii. burak elmas 19 haziran 2021'de seçildi. seçim sürecinde veya burak elmas'ın vaatlerinin içerisinde "3 yıllık planlama" ya da benzeri bir kavramı gören/duyan oldu mu? benim bildiğim-hatırladığım kadarıyla burak elmas, avrupa futbol piyasasında bağlantılarının hazır olduğunu ve 10 gün içerisinde içlerinden bazıları yıldız statüstünde olan transferleri bitireceğinin sözünü vermişti. avrupa süper ligi'ne katılmak için görüşmeler yaptığını anlatıyordu burak elmas; mali disiplini sağlamak için gençleşme yoluna giderek birkaç yıllığına sportif başarıdan vazgeçmiş bir başkan adayının söylemlerine pek benzemiyordu konuşmaları. fatih hocaya geçelim. 21 temmuz 2021 akşamı meşhur 5 tane yediğimiz şampiyonlar ligi ön eleme maçına kadar, fatih terim'in ağzından "3 yıllık planlama" kavramını duyan oldu mu? bir gazetede örneğin hocanın böyle bir düşüncesi olduğuna dair en ufak bir söylemini veya röportajını okuyan var mı? burak elmas'ın seçildiği ve ertesi gün "mazbatayla, imza töreniyle kaybedecek vaktimiz yok. hocamız, florya'nın sahibi fatih terim'dir" dediği günden hemen sonra, bir aylık süreçte gazetelerde veya sosyal medyada galatasaray'ın olası transferlerine dair adı geçen isimlere bir bakalım: rachid ghezzal, valentin rosier, nicolae stanciu, mohamed elneny vs. bunlardı benim bildiğim kadarıyla hocanın istediği isimler. bu isimler de bana 3 yıllık planlamadan ziyade, ağırlıklı olarak 2020 ve 2021'de beşiktaş'ta başarılı olmuş futbolcuları kadroya katarak ligte kolay ve hızlı bir şekilde başarılı olma planlaması izlenimini vermekte...siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum tabii. bugün zaten benim veya sözlüğün ne düşündüğünün peki bir önemi yok çünkü 5 golle istanbul'a döndüğümüz psv maçının ardından birden geminin rotası değişti, "şampiyonlar ligine katılmak için pahalı transferler yapmak istemiyorduk zaten. bizim amacımız önümüzdeki 3 yıla dair daha büyük bir plan oluşturmak" minvalinde açıklamalar/demeçler okumaya, dinlemeye başladık fatih hocadan ve burak elmas'tan. bu açıklamaların başladığı andan itibaren konuda zaten bir önceki paragrafa dönüyoruz. 3 yıllık planlama nedir? bu soruya resmi ağızlardan cevap duyan var mı?

    önce sacha boey'in performansı, sonra nelsson'un kendisini daha da geliştirmesi ve en sonunda berkan'ın ve barış'ın ilk 11'i zorlamaya başlaması, bu konunun ısıtılıp ısıtılıp gündeme gelmesini sağlıyor ama 2022-2023 sezonunda futbolcuların verdiği performansla, 3 yıllık planlama arasında nasıl bir organik bağ kuruluyor anlamış değilim. "boey, nelsson, berkan, barış. teşekkürler fatih hocam" denilerek ne elde edeceğimizi veya bu futbolcuların bu sezonki performanslarının neyi ispatladığını ben anlamakta güçlük çekiyorum. berkan'ın bu sezon torreira'yı rotasyonda zorlar bir futbolcu hale gelmesini ben fatih terim'e yazmam. 3 yıllık planlamaya da yazmam. ben berkan özelinde fatih hocayla ilgili olumlu veya olumsuz bir yorumda bulunacaksam, 2021-2022 sezonuna bakarım. ağustos 2021 ile ocak 2022 arasına bakarım ki o galatasaray ligte 13.sıradaydı ve berkan da orta sahada rezalet bir performans sergiliyordu. bugün takımı çalıştıran ve maçlarda yedek kulübesinde bulunan okan buruk ve bambaşka bir teknik heyet var iken, sahada bambaşka bir takım var iken; "berkan çok iyi bir rotasyon oyuncusu oldu, avrupa'dan 4-5 milyon euro teklif gelmeye başladı. teşekkürler fatih terim" diyemem ben. kimse de kusura bakmasın bundan dolayı. teşekkürler okan buruk, teşekkürler irfan saraloğlu, teşekkürler ismael garcia, teşekkürler moritz volz derim rahatlıkla. ama "teşekkürler fatih terim" diyemem çünkü terim'in çalıştırdığı berkan ile az daha küme düşüyorduk. ne'sine teşekkür edeyim fatih terim'in ben berkan'la ilgili? berkan için dediklerimin aynısı barış alper yılmaz için de geçerli. barış bugün 2021-2022 sezonuna oranla çok daha iyi bir durumda diye, "teşekkürler terim" veya "teşekkürler necati ateş" mi demeliyiz? hayır, dememeliyiz. çünkü barış geçtiğimiz sezon yok hükmündeydi. hiçbir şey verememişti bu takıma fatih hoca ile, selçuk inan ile, necati ateş ile. bu sezon farklı bir teknik heyet ve farklı bir takım yapısında iyiye yakın performans verdiği için ben sırf o'nun döneminde transfer edildi diye fatih hocaya teşekkür edemem. çünkü berkan'ın da, barış'ın da, boey'in de, nelsson'un da bugün geldikleri noktada fatih terim'in bir katkısı yok. bunu kabul etmek zor biliyorum ama hakikat bu maalesef. "bu futbolculara terim ne kattı?" diye soracak olursanız da, cevap olarak "biraz avrupa maçı tecrübesi" diyebiliriz sadece. o kadar. "ligimiz özelinde ne kattı?" diye soracak olursak da bunun cevabı "ligte 10.sıranın altında kalmak ne demek'miş onu öğrenmiş oldular" şeklinde olur maalesef.

    kavga etmenin, tartışmanın, birbirimizi yemenin bir anlamı yok bu konu üstünden. bugün bazı futbolculardan alınan iyi performansa dair övgüyü, takdiri fatih terim'e ve gerçekleştirdiğine inanılan 3 yıllık planlaması'na vermek çok fazla bir zorlama olur. çok gereksiz bir çaba olur. bu sezon futbolculardan alınan iyi performans da kötü performans da mevcut teknik heyete yazar. okan buruk'a ve yardımcılarına yazar. berkan 5 milyon euro teklif mi getirdi? bunun takdirini okan hoca alır, performansıyla berkan alır. 3 yıllık planlama veya fatih terim almaz. nelsson için bugün "25 milyon euro'dan aşağıya satılması galatasaray'a ihanet olur" diyebiliyorsak, bundan dolayı da mevcut teknik heyet alkışlanır. sacha boey ve diğerleri için de aynısı geçerli. 2021 yazı'nda transfer edilen oyunculara dair fatih hoca ve teknik ekibi özelinde bir yargıya varılmak isteniyorsa, açılır 2021-2022 sezonuna bakılır. bütün sezonu baştan sona izlemek de gerekmez. 8 ocak 2022 akşamı arena'da oynanan ve fatih hocanın son maçı olan giresunspor karşılaşmasına bakmak yeterli olur. maça başlayan 11, o gün gerçekleşen oyuncu değişiklikleri, maçı bitiren 11 ve maç sonunda statta olanlar hepimize 3 yıllık planlama'nın ne olduğuna veya ne olmadığına dair gereken özeti verecektir...
App Store'dan indirin Google Play'den alın